SÕRVEN MAJAKKA SAARENMAALLA

Retki Sõrven majakalle on meikäläisen mielestä ihan must do, jos on autolla liikenteessä Saarenmaalla. Ajomatkaan Kuressaaresta majakalle eli eestiläisittäin tuletornille meni aikaa 45 minuuttia (ja matkan aikana bongasimme mm. kaksi kertaa kotkan ihan lähietäisyydeltä!) kauniiden saarenmaalaisten maisemien halki saaren eteläisimpään kärkeen, josta voi tihrustaa aina Latvian rannikolle saakka.

En ollut taaskaan vähään aikaan päässyt käymään yhdelläkään majakalla, joten olin aika into piukassa, kun ajelimme Säären kylään päin. Perillä meitä odotti simppeli mustavalkoinen majakka ja upeat rannikkomaisemat joka puolella sen ympärillä. Sõrven nykyinen majakka ei ole alkuperäinen tuolle paikalle pykätty majakka, vaan 1960 rakennettu “uudiskohde”. Alunperin niemenkärkeen on rakennettu majakan virkaa toimittanut kivitorni jo 1770, mutta tuo alkuperäinen torni tuhoutui I maailmansodassa.

Tämä yksinkertainen betonimajakka ei ehkä ole ulkonäöllisesti se kaikkein upein, mitä olen ikinä nähnyt, mutta kyllä taas vaan tuo merellinen ympäristö, sinisenä välkehtivä ulappa, lokkien kirkuna ja tukkaa pörröttävä tuuli tekivät tehtävänsä ja huomasin jälleen haaveilevani kesästä majakkasaarella. Ehkä vielä joku kaunis päivä…

Majakan sisälle ei päässyt vierailemaan, mutta ulkona riittikin sitten ihmeteltävää niin isommille kuin pienimmäisellekin matkalaiselle linnunsulista kyykäärmeeseen. Oli muuten ensimmäinen kerta kun muistan nähneeni kyyn niin läheltä! Eli vinkkiviitosena, kannattaa vähän katsella mihin siellä astuu, kun kyykkii pusikossa valokuvaamassa. Meni meinaan pikkuisen kylmät väreet selkäpiitä pitkin kun tajusin, että olin painanut siellä pöpelikössä menemään katsomatta yhtään, mihin astuin, ja siten lähtiessämme Lauri tosiaan bongasi tuon luikertelijan. Huh.

Majakan ohella paikalla on vierailijakeskus ja ravintola, jossa kävin hörppäämässä kahvit ja imettämässä pojan enenn kuin lähdimme paluumatkalle. Pihamaalla oli lasten leikkialue keinuineen, ja olihan se käytävä myös vähän kiikkaamassa pojan kanssa, vaikka keinu olikin meidän isolle pienelle miehelle vielä vähän liian iso. Rantaan oli rakennettu myös komea juhannuskokko, joka on varmasti ollut upea näky saarenmaalaisessa juhannusyössä.

Alueella pääsee hyvin liikkumaan lastenrattaiden kanssa, paitsi jos haluaa mennä tutkimaan tarkemmin kivikkoista rantaa. Lämmin suositus Saarenmaan reissaajille!

***

Lue myös aikaisempi postaus Kuressaaresta.