VAPAAEHTOISENA ELEPHANT NATURE PARKISSA

Hän on Jokia. Hänen nimensä tarkoittaa “eye from heaven” eli silmiä taivaasta. Jokia on syntynyt n. vuonna 1960 ja Elephant Nature Park pelasti hänet 39 vuotta myöhemmin laittomalta burmalaiselta metsätyömaalta järkyttävistä oloista. Jokian tarina on mielestäni yksi puiston koskettavimmista ja kertoo surullista totuuttaan siitä, miten kaamealla tavalla näitä lempeitä ja nöyriä jättejä voidaan kohdella.

Jokia kärsi keskenmenosta vetäessään tukkikuormaa perässään ylämäkeä pitkin. Hänen ei synnytyksen jälkeen annettu edes pysähtyä katsomaan oliko hänen poikasensa elossa vaiko ei, vaan pakotettiin väkivalloin jatkamaan kuorman kiskomista. Poikanen rusentui raskaiden tukkien alle.. Tämä tapahtuma aiheutti Jokialle todella pahan henkisen trauman, eikä hän suostunut enää nousemaan ylös tehdäkseen töitä. Tämä ei tietenkään sopinut Jokian “omistajalle”, joten hän alkoi ampua Jokiaa kivillä käyttäen aseenaan ritsaa. Yksi kivistä osui Jokian toiseen silmään sokeuttaen sen. Tästä yllättävästä kivusta kimpaantuneena Jokia hyökkäsi häntä vahingoittaneen miehen kimppuun, jonka seurauksena sama mies pahoinpiteli “perinteisellä koulutuskoukulla” Jokian jäljelläkin olevan silmän raa’alla tavalla sokeaksi.

Näistä oloista Elephant Nature Parkin perustaja Lek Jokian löysi, sokeana yhä edelleen kiskomassa raskaita tukkikuormia. Nyt Jokia saa elää rauhassa, eikä sen tarvitse enää koskaan elämänsä aikana tehdä päivääkään töitä. Vaikka Jokia onkin täysin sokea, on hänellä silminään hänen paras ystävänsä Mae Perm, joka ei koskana poistu Jokian rinnalta muutamaa metriä kauemmaksi. Oli niin koskettavaa nähdä tämä parivaljakko yhdessä, toinen edellä marssien ja toinen kärsällä edellä menevän hännästä kiinni pitäen.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-2Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-3Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-4Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand

Edellisessä postauksessani kerroinkin jo Elephant Nature Parkin toiminnasta ja sen synnystä tarkemmin, joten jos et siitä vielä ehtinyt lukea, kurkkaa tänne. Puistossa asustaa tällä hetkellä 36 norsua, joista pääsimme näkemään joka ikisen kärskäkkään. Vaikka norsut saavatkin elää valtavan kokoisessa laaksossa täysin vapaina, on jokaisella oma hoitaja, mahout, joka seuraa norsua kaikkialle. Tämä on lähinnä niin norsujen oman kuin puistossa työskentelevien ihmisten turvallisuuden vuoksi välttämätöntä. Mahout pitää huolen siitä, että tietyt norsujengit (kyllä, myös norsut muodostavat keskenään kyräileviä naisporukoita, jotka eivät voi sietää toisiaan) eivät joudu törmäyskurssille ja myös siitä, että puistossa vierailevat turistit voivat turvallisesti olla norsujen lähellä. Puisto pyörii täysin turismi- ja lahjoitusvaroin, sillä jo pelkästään norsujen elättämiseen menee vuosittain satoja tuhansia euroja. Nämä kaverit nimittäin syövät todellakin.. paljon. Tästä myös me vapaaehtoiset saimme esimakua sillä, että teimme joka päivä töitä norsukeittiössä valmistaen arvon rouville ja muutamalle herranorsulle lounasta ja päivällistä.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_ThailandElephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-7Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-8Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-9Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-10

Sillä kun tämän näköisiä kärsäkkäitä saapuu tasan minuutilleen tietyllä kellonlyömällä kerjäämään, niin mitä siinä voi muuta tehdä, kuin tarjota banaania tai vesimeloonia?

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-11Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_ThailandElephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-16Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-15Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-14Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-13Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-12

Paaaaljon muutakin me teimme, kuten kärräsimme kiviä, vierailimme paikallisessa koulussa, lapioimme kakkaa, osallistuimme luennoille, seurasimme eläinlääkärien ja norsukouluttajan (hän käyttää vain positiivisia vahvisteita kouluttaessaan) toimia. Lisäksi vietimme luonnollisesti aikaa meidän ihan huikean vapaaehtoisporukan kesken. Oli mahtavaa saada taas uusia saman henkisiä ystäviä ympäri maailman.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-18Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_ThailandElephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-22Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-21Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-20Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-19

Elephant Nature Parkiin tai heidän muihin projekteihinsa pääsee vapaaehtoiseksi kuka vain reipas henkilö, joka haluaa liata kätensä auttaakseen näitä harmaita kärsäkkäitä. Vapaaehtoisviikon hinta pyörii siinä 300 euron tietämillä, mikä ei todellakaan ole paljon, kun otetaan huomioon että n. 40 euron päivähintaan kuuluu kolme erittäin maukasta ateriaa (kaikki ENP:ssä tarjottava ruoka on myös vegetaristeille/vegaaneille sopivaa, jei!), majoitus, kuljetukset puistoon lähimmästä kaupungista ja nämä yllä olevassa kuvassa näkyvät hienot volunteer-paidat (jotka me tietty unohdettiin vaihtaa ryhmäkuvaa varten päälle…). Summasta suurinpiirtein siis puolet menee omaan ylläpitoon ja toinen puolisko norsujen hyväksi.

Puistoon voi myös tehdä päivä- tai yön yli visiitin, jos viikko tuntuu liian pitkältä ajalta. Myös tätä vaihtoehtoa voin suositella erittäin lämpimästi! Kaikki puistossa kävijät lähtivät paikalta hymyissä suin ja varmasti onnellisina siitä faktasta, että nämä norsut saavat elää rauhassa ilman väkivaltaa tai alistamista. Sellaista toimintaa on ainakin omasta mielestäni todella suuri ilo omalla pienellä rahallisella panostuksella tukea.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-24Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_ThailandElephant_Nature_Park_Chiang_Mai_ThailandElephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-28Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-29Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-30Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-31Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-32Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-33Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-34Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-35Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-36Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-37Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-38Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-39Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-40Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-41Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-42Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-43

Lempparinorsuni ihanan lihava Michelin-miestä muistuttava Faa Mai.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_ThailandElephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-45Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-46Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-47

Joku viisaampi joskus sanoi minulle, että tämä kokemus tulee taatusti muuttamaan elämäni. Ja niin se totta vie tekikin. Puistossa vallitseva aito välittämisen ilmapiiri kaikkia eläviä olentoja kohtaan oli sydäntä koskettava. Siellä me kaikki eleltiin sulassa sovussa. Ihmiset, norsut, lehmät, puhvelit, possut, koirat, kissat, gekot, kanat, apinat, käärmeet, skorpionit ja kaikki muut. Jii sanoikin nähdessään tämän kaiken takana olevan naisen, Lekin, että hänen katseensa oli kuin Äiti Teresalla konsanaan. Enkä yhtään epäile, sillä niin paljon hyvää hän on Aasian norsujen ja muiden hädässä olevien eläinten hyväksi tehnyt.

Jos joskus olette mestoilla, niin menkää käymään ja kokemaan jotain uskomatonta!

Ette varmasti tule katumaan.

EN // We volunteered in Elephant Nature Park at Chiang Mai, Thailand and the whole experience was amazing! ENP is a sanctuary for abused elephants, most of which have been saved from the tourist and illegal logging industries. The first elephant in the pictures is Jokia.

Her name means ‘Eye From Heaven’. ENP rescued Jokia in 1999 from illegal logging and extreme abuse. She suffered a miscarriage while pulling a log uphill, and was not allowed to stop working to check if her calf was dead or alive. This event caused Jokia extreme physical and emotional trauma, and she refused to go back to work. As a result, she was deliberately blinded in both eyes by her mahout/owner. Despite her blindness, she moves confidently with the help of her best friend, Mae Perm.

You can also visit Elephant Nature Park! See more about day trips or volunteering from here.