Uusi arki päiväkodissa alkoi – miten seurata lapsen liikunnan määrää?

Lifestyle
October 15, 2017

Kaupallinen yhteistyö: Reima 

”Sataa sataa lopisee” hyräilee poika aamun käheällä äänellään kainalossani. Pötköttelemme kotimme ullakolla sängyssä ja kuuntelemme kuinka sade rummuttaa peltikattoon unettavalla rytmillään. Perheessämme on koittanut uusi arki pojan aloitettua osapäivähoito syyskuun alussa. Koitamme edelleen nauttia näistä aamun viipyilevistä ensihetkistä kaikessa rauhassa, vaikka arkiaamujen rytmi onkin muuttunut. Lopulta maltamme nousta ylös lämpöisestä peittomajastamme aamutoimien pariin. Pissalle, pukemaan, aamupala, hampaiden pesu ja ulkovaatteet päälle. Kurkkaan ikkunasta vielä varmistuakseni vedenpitävien vaatteiden tarpeellisuudesta ja kuten niin monina aamuina viime aikoina, säänkestävät ulkoiluvermeet välikausikinttaista kurahousuihin ovat enemmän kuin välttämättömät.

Kirjoittelin teille reilu kuukausi takaperin meidän perheen arkiliikunnasta sekä Reima Kidventure #millionhoursofjoy-haastekampanjasta, jonka myötä Reima yhteistyössä Visit Finlandin kanssa haluaa kannustaa kaikkia maailman lapsia liikkumaan miljoona tuntia enemmän. Meidän perheen uuden arjen myötä emme enää itse ulkoile ja liiku lapsen kanssa niin paljon kuin aikaisemmin, sillä poika viettää 6-7 tuntia kolmena tai neljänä päivänä viikossa päiväkodissa. Uusi haasteemme onkin ollut se, miten pystymme varmistumaan siitä, että Suomen virallinen suositus kolmen tunnin aktiivisesta päivittäisestä liikunnasta kutakuinkin täyttyy? Tiedämme, että päiväkodissa ulkoillaan kolmisen tuntia päivässä, mutta aktiivista perheaikaa olisi tosi hyvä löytyä vapaapäivien lisäksi myös iltaisin päiväkodin jälkeen mikäli se vain suinkin on mahdollista.

ReimaGO-sensori avuksi liikuntamäärän seurantaan

Ehkä tärkein oivallus liikuntamäärien leikkimieliseen seuraamiseen oli se, kun otimme käyttöön Reimalta yhteistyön myötä saadun ReimaGO-sensorin. Konsepti on mielestäni loistava. Vähän kahden euron kolikkoa isompi sensori aktivoidaan mobiilisovelluksen avulla, jonka jälkeen se sujautetaan vaikkapa lapsen ulkotakin taskuun. Näin voit seurata lapsen päivän aikana kerryttämää liikuntamäärää kätevästi suoraan matkapuhelimestasi. Sovellusta voi myös käyttää lapsen kanssa yhdessä. Kimpassa sovitut liikuntavoitteet sekä niiden toteutumisen seuraaminen auttaa lasta hahmottamaan, kuinka paljon hän päivässä liikkuu. ReimaGO-sovelluksessa lapsi pääsee liikuntatavoitteen saavutettuaan etenemään seuraavalle etapille leikkimielisessä pelimaailmassa. Kaikki etapit saavutettuaan taso on läpäisty ja lapsi saa tasoon kuuluvan palkinnon, joka voi toki olla myös jotain konkreettista, kuten lupaus yhteisestä leikkipuistoreissusta. Meidän vajaa 3-vuotias ei vielä ole oikein ymmärtänyt sovelluksen ja liikunnan välistä suhdetta, mutta tämän luulisi toimivan hieman isompien lapsien aktivoinnissa oivana apuvälineenä!

Myönnettäköön, että päiväkodin aloituksen myötä emme ole päässeet ihan joka arkipäivä 3 tunnin aktiivisen liikunnan tavoitteeseemme. Toki sensori on ollut käytössä vain ulkoillessa, joten kaikki liikutut tunnit eivät siinä näy. Esimerkiksi viime viikonloppuna perheen miesväki vietti kaksistaan kevyet neljä tuntia sisäleikkipuistossa juosten, kiipeillen, leikkien ja remuten päivän ulkoilun lisäksi. Näiden todella aktiivisten päivien siivittämänä olemme ikään kuin huomaamattamme paikanneet satunnaisilta arkipäiviltä vajaaksi jääneet liikuntaminuutit. Aikomuksemme onkin jatkaa samaan malliin ja seurata liikuntamääriä rennolla otteella enemmänkin viikkotasolla fiiliksen mukaan, sillä perimmäinen tarkoitus minuutin tarkkuudella tapahtuvan seurannan sijasta on tietysti liikunnan tuoma ilo ja hauskanpito yhdessä.

Sopivat varusteet ulkoiluun motivoivat liikkumaan

Suomen vaihtelevan kostea ja talvea kohti viilenevä sää aiheuttaa myös omat haasteensa arkiliikunnalle. Olen huomannut, ettei päiväkotipäivän jälkeen tule kovin herkästi lähdettyä enää ulos, jos vettä tulee taivaan täydeltä. Pieni tai kohtalainen sateen ropina ei kuitenkaan haittaa, kun varustus on oikea. Hyvin istuvat, mukavat ja hengittävät ulkoiluvaatteet ovat omiaan tuomaan lisämotivaatiota syksyiseen ulkoiluun vanhemman lisäksi myös lapselle, kun rapakoissa saa hyppiä ja kosteassa metsässä könytä ilman, että kamppeet kastuu samantien ja olo muuttuu tukalaksi. Ole todennut meillä parhaiten toimivaksi ja pitkäikäisimmäksi komboksi sateen pitävän välikauteen suunnitellun takin ja housut sekä tietysti hanskat ja jalkineet.

Tällä hetkellä meillä on Reimalta päivittäisessä käytössä päiväkotiin vietyjen kurahousujen lisäksi Taag-välikausitakki, Askare-kinttaat ja Pattern-välikausikengät. Pattern-kengät ovat itseasiassa pojalla menossa jo kolmannessa koossa (ja seuraava koko odottelee kenkäkaapissa kevättä), sillä niin paljon kyseisistä popoista olemme tykänneet. Vesi ei tule läpi, ne ovat kevyet jalassa jolloin juokseminen onnistuu yhtä hyvin kuin lenkkareilla, eivät hierrä tai hiosta ja niiden pohjakuviointi on täydellisen pitävä myös metsäretkille. Myös Taag-takkiin ja sen irrotettavaan tikkivuoreen olemme olleet todella tyytyväisiä. Takki istuu hyvin, siinä on riittävän pitkä myös peppua suojaava helma ja reilun kokoinen huppu, mikä on oiva lisäsuoja sateisella säällä. Takki tuntuu olevan aika reilua mitoitusta, sillä muutoin kokoa 98 käyttävälle lapselle koko 92 on tällä hetkellä sopivan reilu, joten plussaa myös pitkäikäisyydestä sekä säänkestävän pinnan viimeistelystä ilman fluorihiilivety-yhdisteitä. Meillä ei ole pojalle ollut käytössä erillisiä kurakinttaita, joten vedenpitävät Askare-kinttaat ovat päässeet tosi toimiin viime viikkojen vesisateessa. Joka kerta sisälle tultaessa olen ihmetellyt litimärkiksi kastuneiden hanskojen vedenpitävyyttä, sillä pojan sormet ovat olleet aina täysin kuivat ja lämpöiset.

Osallistu mukaan #millionhoursofjoy-haasteeseen

Olen kirjannut pojan viime viikkojen liikuntatunteja (se onnistuukin ReimaGO-sovelluksen kautta äärettömän näppärästi!) Reiman Kidventure-sivustolle ja huomasin juuri, että #millionhoursofjoy-haasteessa on hetki sitten täyttynyt 100 000 tuntia liikunnan iloa ympäri maailman! Ihan mahtava juttu. Miljoonaan tuntiin on vielä kuitenkin matkaa jäljellä, joten jatketaan rapakoissa hyppimistä ja liikunnan riemun keräämistä kaikki yhdessä. Käykää siis ihmeessä kirjaamassa teidän lapsenne liikkumat tunnit sivustolle, sillä samalla pääset osallistumaan lukuisten viikkopalkintojen ja huikean Rukan seikkailuloman arvontaan.

Ja kappas. Ulkona paistaa nyt aurinko, joten me tästä lähdemme koko perheen voimin metsäretkelle!

Liikunnan iloa kuomat!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Laura October 15, 2017 at 21:43

  Hmm. Kiva tausta-ajatus, mutta vähän tulee sellainen ”helicopter parenting”-fiilis tästä konseptista. Omat ruuhkavuodet tuntuvat olevan valmiiksi aika täynnä ilman liikuntaminuuteista stressaamista. Vaikka siis tärkeä asia kyllä ja hyvä pitää esillä, etenkin näin kun pimeä syksy tulee ja motivaatiota hakee!

  • Reply Rimma October 15, 2017 at 22:51

   Ihan totta. Juuri siksi kirjoitinkin, ettei asiasta missään nimessä kannatakaan stressata vaan keskittyä liikunnan iloon ja yhdessä tekemiseen 🙂 Hyvä kuitenkin muistaa siellä “taustalla” liikuntamäärien viralliset suositukset. Ja olen samaa mieltä, että todella tärkeä asia tämä lasten saaminen liikkeelle. Meillä ainakin huomaa samantien lapsen käytöksestä, jos ei olla jonain päivänä liikuttu riittävästi eli siksi on kiva ollut seurata tuntimääriä ja osallistua omalla panoksella kampanjan tavoitteen saavuttamiseksi.

   Mukavia syksypäiviä teidän perheelle! 🙂

 • Reply Tarinoiden taival • Arkiliikunnalla hyvää lapsille - Osallistu hyväntekeväisyyteen October 16, 2017 at 16:04

  […] todella iloinen, kun Rimma + Laura haastoivat meidät kirjoittamaan perheemme arkiliikunnasta osana Reima Kidventure […]

 • Reply Hassan October 30, 2017 at 23:22

  Onko Rimman Ja Lauran mielenkiinto bloggaamiseen vähentyny? 🙂

  • Reply Rimma October 31, 2017 at 19:55

   Haha ei – päinvastoin! Valitettavasti vain aikaa bloggaamisen on tällä hetkellä molemmilla liian vähän ja ollaan se liikenevä aika viime viikkoina panostettu meidän toiseen blogiin (Fall into Finland). Mutta toivottavasti saadaan tännekin puolelle uutta juttua pian julki 🙂

  Leave a Reply