Sukellus Lapin luonnon ja saamelaiskulttuurin saloihin

Kotimaanmatkailu
August 23, 2017

Kaupallinen yhteistyö: SIIDA

Jos minun pitäisi kuvailla Pohjois-Lapin uniikkia luontoa ja sen ikiaikaista kulttuuria yhdellä sanalla, olisi se ilman muuta mystinen. “Vaikka kuva kertookin enemmän kuin tuhat sanaa, eivät upeillakaan otoksilla höystetyt lauseet ole riittäviä ilmaisemaan Lapin taianomaista lumoa – se on jokaisen koettava itse.” Tämä samainen virke voisi yhtä hyvin olla mystisyyden määritelmä. Mystisyyttä ei voi selittää. Se pitää kokea.

Siida kokoaa yhteen saamelaisuuden ja Pohjois-Lapin luonnon

Saamelaiskulttuuri ja poronhoitajakansojen historia on kiehtonut itseäni jo pidemmän aikaa, joten olin enemmän kuin innoissani saadessamme kutsun tulla tutustumaan Lappiin suuntautuneella kiertomatkallamme Suomen saamelaisten kansallismuseoon Siidaan. Siida sijaitsee Inarin kirkonkylän keskustan tuntumassa Pohjois-Lapissa, jossa seikkailimme vajaan viikon kesä-heinäkuuun vaihteessa. Siidassa toimii saamelaismuseon lisäksi Metsähallituksen luontokeskus, jotka yhteistyössä vastaavat monipuolisesta ja osittain vaihtuvasta näyttelytarjonnasta. Pääsimme kirjaimellisesti sukeltamaan syvälle saamelaisuuden ja Pohjois-Lapin luonnon saloihin, sillä vietimme museossa tuntikausia mielenkiintoisia näyttelyitä kierrellen. Ja mikä parasta – yksi tällä hetkellä esillä olevista näyttelyistä oli suunnattu lapsille, joten taaperommekin viihtyi museossa leikkien ja ihmetellen paremmin kuin hyvin!

Tietoutta, visuaalisia elämyksiä ja käsinkosketeltavaa tunnelmaa

Saamelainen kulttuuri ja Pohjois-Lapin luonto liittyvät erottamattomasti toisiinsa, siksi ne esitelläänkin Siidassa yhtenä näyttelykokonaisuutena. Näyttelyt tarjoavat paitsi runsaasti tieteellistä tietoa myös visuaalisia elämyksiä upeiden valokuvien, esineiden ja rikkaan äänimaailman muodossa. Itse viihdyin pitkät tovit ihastelemassa saamelaisten koreita perinneasuja samalla ammentaen tietoutta siitä, kuinka saamelainen etnisyys ja nykyinen identiteetti ovat menneiden vuosien saatossa rakentuneet. Poikaamme tuntui kiinnostavan eniten lumisessa luolassa pentujansa ruokkiva ahma, pöntöstään kurkisteleva telkkä sekä tietysti lastennäyttely Kentänpäässä. Eteläisestä Suomesta kotoisin oleva mieheni sen sijaan tutustui suurimmalla mielenkiinnolla luonnon ja ihmisten selviytymiseen pohjoisissa ääriolosuhteissa, joka on yksi päänäyttelyn kantavista teemoista. Kesäaikaan avoinna olevan ulkomuseon alueella sijaitseva 1800-luvun puolivälistä oleva talollissaamelaisen elämäntavan mukainen Tirron pihapiiri oli ehdottomasti koko perheen mieleen. Vanhoihin rakennuksiin pääsi kurkistamaan sisälle ja tutustumaan näin todella konkreettisesti entisaikojen elämäntapaan.

Tiedätkö sinä mitä sanat siida, kallokas tai naappu tarkoittavat? Entäpä sen, että saamenkielestä löytyy poroa koskevia termejä useita tuhansia? En minäkään. Enkä myöskään sitä, että karhun syke tippuu kontion nukkuessa talviunta 40:stä lyönnistä kahdeksaan lyöntiin minuutissa. Suomen luonto, historia ja kulttuuri ovat mielestäni todella kiehtovia aiheita, joten oli mahtavaa päästä oppimaan paljon uutta sekä muistutella mieleen asioita, joita oli mahdollisesti koulun oppitunneilla sivuttu. Voin vain kuvitella millainen tajuntaa avartava elämys museossa vierailu on ulkomaalaisille turisteille, sillä kyllähän tämä meidän pohjoinen sijaintimme on luonut ja luo yhä edelleen suomalaiselle luonnolle ja kulttuurille uniikit erityispiirteensä.

Inarista löytyy Siidan lisäksi paljon muutakin nähtävää, sillä lähietäisyydellä sijaitsevat Suomen hienoimpiin vaelluskohteisiin lukeutuvat Lemmenjoen kansallispuisto ja Kevon luonnonpuisto sekä Hammastunturin, Vätsärin, Muotkatunturin, Kaldoaivin ja Paistunturin erämaa-alueet. Suomen kolmanneksi suurin järvi, Inarijärvi, kaunistaa maisemaa ja on suoranainen vesiretkeilijöiden unelmakohde. Järven rantoja täplittää runsas autiotupaverkosto ja järveltä löytyy paljon huikeaa nähtävää, kuten vaikkapa Korkia-Mauran jääluola, jossa jää ei sula yleensä kesälläkään. Siidassa sijaitsevan luontokeskuksen asiakaspalvelupisteestä saa tietoa kaikkien näiden alueiden retkeilypalveluista ja luonnosta sekä tietysti asiantuntevaa retkeilyneuvontaa.

Tutustuminen Siidaan oli koko perheen mielestä todella antoisaa ja voinkin käsi sydämellä suositella vierailua jokaiselle 100-vuotiaan Suomen luonnosta, kulttuurista ja historiasta kiinnostuneelle. Siida toden totta tarjoaa kävijälleen monipuolisen kattauksen Lapin taianomaista mystiikkaa.

Oletteko käyneet Siidassa tai muualla Inarissa? Kerro ihmeessä omia kokemuksiasi – kuulisin niitä mielelläni!

PS. Sana siida tarkoittaa lapinkylää, kallokas on saamelaisten käyttämä jälkine ja naappu on poronlypsykauha tai vesikauha.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Erika August 23, 2017 at 13:04

  Tiesin tuon naappu-sanan. Ainakin täälläpäin Satakuntaa, jossa asun, käytämme itse sanaa nappo, kun tarkoitamme löylykauhaa.

  Saamelaiskulttuuri kiehtoo itseänikin suuresti! Harmi, että saamelaiset ovat ehkä hieman “syrjitty” kanssa suomalaisten keskuudessa.

  • Reply Rimma September 2, 2017 at 10:38

   Ihan totta! Tuo on niin hauskaa, että samoista murresanoista tulee ihan omanlaisiaan eri puolilla Suomea 🙂 Olen ihan samaa mieltä. Saamelaisuus kiehtoo todella kovasti, joten siksi vierailu Siidassa oli ihan supermielenkiintoinen. Pakko päästä toistekin! 🙂

 • Reply Laura / Kaiken Maailman Matkoja August 23, 2017 at 15:20

  Siida on kyllä yks mun lempimuseoista Suomessa! Oon käynyt siellä nyt muutaman viime vuoden aikana kolmeen otteeseen ja aina se jaksaa kiinnostaa ja löytyy uusia juttuja! Lapissa, sen historiassa ja nykyisyydessä, on vaan sitä jotain, mikä jaksaa kiinnostaa ja kiehtoa ja vetää aina takaisin Pohjoiseen.

  • Reply Rimma September 2, 2017 at 10:48

   Veit Laura sanat suustani! Lappi kiehtoo ja kiinnostaa niin monin tavoin 🙂 Ihanaa, että olet päässyt vierailemaan Siidassa noin monta kertaa! Itselle tämä vierailu oli ensimmäinen, mutta ei taatusti viimeinen.

  Leave a Reply