Seikkailevat äidit vinkkaavat: TOP-retkikohteet lasten kanssa Suomessa

Retkeily
August 16, 2017

Yhteistyössä Partioaitta

Kesä on ollut mitä parhainta retkeilyn aikaa monissa perheissä, mutta vielä on huikea seikkailusyksykin edessä! Kirpeät, mutta usein aurinkoiset syyspäivät ovat loistavia retkeilypäiviä koko perheelle, ja syysluonnossa riittää ihmeteltävää perheen pienimmille jälleen aivan eri tavalla kuin kesällä. Lehtien vaihtuvaa väriä ja aamu-usvan peittämiä kullan eri sävyissä kimmeltäviä viljapeltoja on kiehtovaa seurata näin aikuisenakin, joten ajatella miten upea kokemus se on lapselle. Jos lasten kanssa retkeily tuntuu vielä jollain tapaa haastavalta tai jännittävältä ajatukselta, voi ruohonjuuritason luonnon ihmettelyn aloittaa hyvinkin matalan kynnyksen seikkailusta esimerkiksi tutun lähipuiston ympäristöstä. Pakatkaa vaikkapa päivän välipalat reppuun, hypätkää pyörien selkään ja polkaiskaa valmiiksi tuttuun miljööseen. Mutta sen sijaan, että keskittyisitte monta kertaa koluttuihin kiipeilytelineisiin tai rengaskeinuihin, tutkikaakin puistoa ympäröivää luontoa uusin silmin. Kuinka monta erilaista kukkalajiketta löydät? Ympäröivätkö puistoa havu- vai lehtipuut? Kasvaako puiston pientareilla kenties metsämansikoita tai mustikkaa eväiden jatkeeksi?

Koska haluamme innostaa ja inspiroida teitä lukijoita retkeilemään ja kokemaan uusia paikkoja, jaamme aina mielellämme retkikohdekertomuksia täällä blogissa. Mekään emme kuitenkaan ehdi kaikkialle, joten on ihanaa, että meillä on tällä kertaa kokemuksia jaettavana muiltakin kuin itseltämme. Kyselimme nimittäin jokin aika sitten Facebookissa ylläpitämässämme Adventuring moms – seikkailevien äitien kohtaamispaikka -ryhmässä ryhmäläisiltä kokemuksia kesän mieleenpainuvimmista koko perheen retkipaikoista. Lista oli pitkä ja inspiroiva, joten päätimme valikoida tähän postaukseen mielestämme mielenkiintoisimmilta kuulostaneet retkivinkit ympäri Suomineidon (vinkkaajien luvalla, tietenkin!). Toivottavasti tekin löydätte näistä vielä inspiraatiota uusiin luontoelämyksiin. Sujautimme joukkoon vielä pari omaakin suosikkiamme, jotta saisimme listasta mahdollisimman kattavan.


1. Koloveden kansallispuisto, Saimaa

“Melontakohde. Melottiin siellä 3 päivää 5kk:sen kanssa. Telttamajoitus nuotiopaikkojen äärellä. Pienipiirteistä saaristoa, joten aallokkoa ei pääse nousemaan ja tulipaikkoja tiuhassa. Todella kaunista!” Lue Kolovedestä lisää täältä.

2. Orrainpolku, Savitaipale

“Mahdollisuus pidempään tai lyhyempään reittiin. Laavu kauniilla paikalla joko yöpymiseen tai eväiden paistoon. Kauniita maisemia matkalla.” Lue lisää täältä.

3.  Porkkalanniemi, Kirkkonummi

“Täällä voi telttailla ja hyvät keittopaikat, me tehtiin Helsingistä työpäivän jälkeen ihan vaan illan eväsretki. Kilsan helppo merkitty luontopolku upeissa rantamaisemista.” Lue lisää täältä.

4. Ylläs-Pallastunturin kansallispuisto

“Monenlaisia seikkailumahdollisuuksia retkeilijöiden jaksamisen mukaan sekä Ylläksellä että Pallastunturilla. Pallasjärven rannalla voi myös telttailla. Pirunkurun valloitusta en suosittele kuin rohkeimmille.” Lue lisää täältä.

5. Pyhä-Nattanen, Sompion luonnonpuisto, Saariselkä

“Loppumatka huipulla on kivikkoista, joten ihan taaperoille ei sovi. Toorimuodostelmat olivat vaikuttavat ja näköala huipulta mahtava. Samalla reissulla käytiin myös Kiilopäällä, josta myös tykättiin.” Lue lisää täältä.

6. Korouoman suojelualue, Posio

“Useita pienille kävelijöille ja perheretkille sopivia kohteita mm. Koivuköngäs, hieman haasteellisemman matkan päässä oleva Pirunkirkko, Piippukota ja Kuulea-järvi.” Lue lisää täältä.

7. Oulangan kansallispuisto, Kuusamo

“Upeita reittejä. Esim. Pienellä Karhunkierroksella on paljon nähtävää. Oulankajoella voi myös meloa, mukavia taukopaikkoja on tasaisesti matkan varrella.”  Tutustu Oulangan kansallispuistoon täällä.

8. Iso-valkee, Somero

“Laavu ja tulentekopaikka, lähellä uimapaikka, luontopolku yms.” Lue lisää täältä.

9. Yyterin lietteet, Pori

Kiva kävely leveillä pitkospuilla. Useita luontolavoja, mistä ihailla lintuja ja maisemia.” Lue lisää täältä.

10. Neulamäki, Kuopio

“Monenlaista reittiä ja eväspaikkaa löytyy! Ihania metsäpolkuja, kallioita, näköalapaikkoja, järveä ja metsälampia.” Lue lisää täältä.

11. Teijon kansallispuisto, Salo

“Erilaisia reittejä, soutuveneen vuokrausta, mökkivuorausta tai telttamajoitus.” Lue lisää täältä.

12. Repoveden kansallispuisto,Kouvola/Mäntyharju

“Erimittaisia reittejä ja lasten kanssa oikein hyvä on Ketunlenkki.”

Kyllä! Täällä myös me olemme käyneet pari kertaa! Repovedestä kertovat postaukset löydät täältä, muuten lisää voit lukea täältä.

13. Hossan kansallispuisto, Suomussalmi

“Upeita maisemia, koskematonta hiljaisuutta ja myös esteettömiä reittejä lastenvaunujen kanssa retkeileville.”

Hossa onkin Rimman perheen yksi ehdottomista suosikkikohteista! Hossasta kertovat postaukset löytyvät täältä, ja tarkempaa tietoa Hossan alueesta täältä.

14. Suomen luontokeskus Haltia, Espoo

“Haltia sijaitsee Nuuksion kansallispuiston kupeessa ja sieltä löytyy pari esteetöntä ja helppokulkuista reittiä, jotka sopivat mainiosti koko perheelle. Haltiaan pääsee myös julkisilla Helsingin keskustasta.” Lue lisää Haltian lähiluonnosta täältä.

Sitten kun tunnette lähitienoonne kuin omat taskunne, voi seuraava luonteva askel johtaa vaikkapa johonkin edellä linkkaamistamme retkeilypaikoista. Toinen hyvä vaihtoehto on osallistua Partioaitan 365 Klubin järjestämille täysin maksuttomille retkille tai hyödyllistä retkeilyinformaatiota sisältäviin klubi-iltoihin. Omat suosikkimme Partioaitan tämän syksyn tapahtumakalenterissa olivat ainakin Espoossa järjestettävät Erätaitoja lasten kanssa sekä Punaisen sulan salaisuus – Metsäseikkailu lapsiperheilleLiity 365 Klubin jäseneksi Partioaitan sivuilla, jonka jälkeen pääset ilmoittautumaan tapahtumiin mukaan.

Mitä huikeinta retkeilysyksyä kaikille! Kinttupoluilla tavataan.

PS. Mutsit, jos syystakkisi kaipaa päivitystä (tai sinä lähinnä vapaailtaa) tsekatkaa myös tämä 365 Klubin Naisten takki-ilta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply