Unohtumaton valokuvauskurssi Lapin yöttömässä yössä

Kotimaanmatkailu, Valokuvaus
August 1, 2017

Kaupallinen yhteistyö: Arctic Light International Events

Katson silmiäni siristellen kohti kultaisena loistavaa aurinkoa. Se lämmittää lempeästi viiman tuivertamia poskipäitäni, vaikka kello lähentelee pian puolta yötä. Tuuli tarttuu hupun alta karanneisiin hiuskiehkuroihini ja suin niitä takaisin korvan taakse, jotta nään paremmin edessäni avautuvan satumaisen kauniin maiseman. Siirrän katseeni saamelaispukuihin pukeutuneisiin naisiin ja istuudun varovasti alas sammaleen peittämälle kalliolle siskoni viereen. Naiset laulavat kauniisti sointuja, jotka ovat kulkeneet perintönä sukupolvelta toiselle. Suljen silmäni ja mietin, että tämä on yksi tainaomaisimmista hetkistä, jonka olen koskaan saanut kokea.

Valokuvauskurssi lappilaisessa sielunmaisemassa

Muistatteko, kun kerroin huhtikuussa osallistuvani keskikesällä Pohjois-Lapin Inarissa järjestettävään Nightless Night-valokuvaustyöpajaan? Sen tein ja kokemus oli unohtumaton! Olen vieläkin niin fiiliksissä siitä, että vihdoin meillä Suomessakin järjestetään myös luontokuvauksesta kiinnostuneille kuvaajille jotain näin uskomatonta. Kolme päivää ja kaksi yötä oppien uutta niin valokuvauksesta kuin sosiaalisesta mediastakin oli juuri täydellinen boostaus oman tekemisen kehittämiseen. Kurssilla oli loistava kattaus mentoreita, joista kukin piti kurssipäivien aikana kaksi luentoa sekä veti suunnittelemansa workshopin Lapin eeppisissä maisemissa, joissa päästiin testaamaan käytännössä luennoilla opittuja asioita.

Luennoilla käytiin läpi niin tarinankerrontaa kuin uusien kuvakulmien löytämistä tutusta maisemasta. Tämä kaikki oli oikein hyödyllistä, mutta tällä kertaa eniten minua kiinnostavat asiat liittyivät kuitenkin siihen, miten valokuvaamisesta ja somettamisesta voi tehdä itselleen ammatin. Näin valokuvaajana on aina mahtava kuulla konkareiden kokemuksia ja menestystarinoita, joista voi parhaassa tapauksessa saada itselle uusia ideoita ja tapoja kehittää omaa tekemistään siihen suuntaan mihin sitä haluaa viedä. Haaveilen voivani tehdä joskus luonto- ja outdoor-kuvaukseen liittyviä työprojekteja enemmänkin, joten luonnollisesti imuroin muistiini kaikki tiedonmuruset mitkä voisivat mahdollisesti auttaa unelmani saavuttamisessa.

Ole oma itsesi

Itsensä ja oman tekemisensä brändääminen nousi esille monen monta kertaa lähtien kuvien editoinnista siihen, millaisena haluat toisten ihmisten näkevän sinut ja brändisi. Mitkä ovat arvosi? Ole uskollinen niille, sillä se luo pohjan ja uskottavuuden kaikelle tekemisellesi. Myös omien vahvuuksien ja eniten kehitystä kaipaavien kohteiden tunnistaminen voi auttaa matkalla seuraavalle etapille. Tätä minun pitäisikin muistaa tehdä reilusti enemmän eli vanhaa kunnon itsetutkiskelua. Tosi usein tulee listattua niitä (loputtomia) kehityskohteita, mutta miten vahvuudet, joiden avulla ehkä erottuu muista? Näiden juttujen pohtiminen sai kurssin jälkeen aikaan melkoisen monta ahaa-elämystä mökkirannan hiljaisuudessa riippumatossa keinuessani.

Mutta kaikista tärkein ja mieleenpainuvin pointti oli varmasti tämä: ole oma itsesi. Älä välitä muiden mielipiteistä tai siitä, kuinka monta tykkäystä julkaisusi saavuttaa sosiaalisessa mediassa – tee sitä mistä oikeasti nautit. Sinun omat kokemuksesi ja hetkestä nauttiminen ovat se mikä loppupeleissä merkkaa. Oli sitten kysessä yöttömän yön hetki tunturin huipulla tai retki lähimetsän rauhaan, valokuva Instagramiin tai nokkela twiittaus on sivutuote, joka on syntynyt upean kokemuksesi rinnalle. Asioiden eläminen tulee ensin, some ja muu jossain siellä takana. Ja hei myönnän, että tässä on tekemistä myös itselläni! Aina ei todellakaan tarvitse olla jakamassa sitä upeainta juttua Instagramin stoorissa, vaan keskittyä vain täysillä siihen käsillä olevaan hetkeen ja nauttia kokemuksesta.

Lapin luonto tarjosi täydelliset puitteet workshopille ja vihdoin minäkin pääsin näkemään todellisen pohjoisen keskiyön auringon. Se oli juuri niin upea kuin vain kuvitella voi. Nämä maisemat ovat nuotiokuvaa lukuunottamatta taltioitu Eeva Mäkisen johdolla tehdyltä yöttömän yön retkeltämme tunturi Kiilopäälle, joka saamelaisine sointuineen jää mieleeni varmasti yhdeksi koko kesän ikimuistoisimmista kohokohdista. Silloin toden totta muistin nauttia hetkestä.

Aurinkoista elokuuta kuomat!

PS. Käy kurkkaa myös kurssille osallistuneen Lauran kuvaamia kauniita maisemia Kiilopään huipulta!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Erika August 1, 2017 at 18:21

  Vitsit, miten mahtavan tunnelmallisia kuvia! <3

  • Reply Rimma August 2, 2017 at 14:27

   Kiitos Erika! Oli ihan käsittämättömän upea yö 🙂

 • Reply Miffa August 3, 2017 at 15:51

  Wau, ihania kuvia, valo on ihan mieletön, ja kurssi kuulostaa super mielenkiintoselta! Lappiin on kyllä päästävä retkeilemään ens kesänä tai viimeistään jollekin kunnon ruskaretkelle sitten syksymmällä…

  • Reply Rimma August 8, 2017 at 12:20

   Kiitos Miffa! Oli kyllä ihan mahtava kokemus ja voin lämpimästi suositella kesäistä Lappia <3 Vaikka ei ruskaretki kuulostaisi yhtään hullummalta sekään! Sitä tässä suunnitellaan itsekin 🙂 Toivottavasti teidän retki järjestyy!

  Leave a Reply