Kesän paras perheloma

Kotimaanmatkailu, Lapsiperhe matkustaa
June 19, 2017

Kaupallinen yhteistyö: Kylpylähotelli Peurunka

Muistanette varmaan, kun maaliskuussa kävin Peurungan kylpylässä ekalla soolomatkallani ja uhkasin palata sinne vielä kesällä takaisin koko perheen kanssa? Viime viikolla sen tein, ja voi sentään kun meillä oli ihanat kaksi päivää ja yötä keskellä kauneinta, kesäistä Keski-Suomea. Höpöttelin pitkin lomaa taas tuttuun tapaan Instagram-storiesiin ja katselijoiden suuresta lukumäärästä päätellen kotimaan matkailu todella kiinnostaa teitä! Kylpylä sai paljon “wau, no enpä tiennyt että se on noin hieno!” ja “nyt kyllä muuttui mielikuva koko paikasta” -tyyppisiä kommentteja. Tästä olen tosi iloinen koska se olikin mun tavoite: näyttää teille, että Peurunka on oikeasti ihan huippukiva paikka viettää ihana ja rentouttava suomiloma koko perheen kanssa.

Me saatiin perheemme kesken majoittua uudehkossa Peurantähti-huoneistohotellissa, joka sijaitsee aivan Peurungan päähotelli- ja kylpylärakennuksen vieressä. Huoneiston parvekkeilta avautuu upea näkymä Peurunka-järvelle, ylitse rannassa sijaitsevien Peurunkarinteen lomamökkien. Huoneistoista kuljetaan muutaman kymmenen metrin matka ulkokautta hotelliin ja kylpylään mentäessä, ja huonon ilman sattuessa loppumatkan saa taitettua kätevästi hotellin käytävää pitkin perille asti.

Peurantähti-huoneistot on erittäin hyvin varusteltuja, ja niissä olisi saanut kokkailtua näppärästi koko porukalle ruuat tai osan aterioista, jos majoittuisi vaikkapa puolihoidolla kuten me. Huoneistoja löytyy eri kokoisia aina 38-70 m2 väliltä, ja meidän 48 m2-huoneistossamme oli yksi parisängyllinen makuuhuone, yksi kerrossängyllinen alkovi (olohuoneen sohvan olisi vielä lisäksi saanut levitettyä lisävuoteeksi) sekä tilava olohuone avokeittiöllä. Huoneistossa oli lisäksi saunallinen kylppäri ja vielä erillinen vessa, ja koko asunto oli luonnollisesti erittäin hyvässä kunnossa uutukaisuutensa ansiosta.

Pikkulapsiperheitä ajatellen huoneistosta löytyy myös vakiovarusteena potta sekä tuoliin kiinnitettävä matkasyöttötuoli. Vauvalle saa vuokrattua matkasängyn 8,5€ / vrk vuokraa vastaan. Myös jokaiseen asuntoon kuuluu tosiaan isokokoinen parveke, jolla poikamme koisikin hyvin päikkärit omissa kärryissään. Erittäin mainiot puitteet siis perhelomalle! Ja parastahan on se, että majoittumisen hintaan kuuluu aina kylpylärannekkeet koko porukalle!

Lomallahan sitä toivoisi tietenkin, että sää suosisi kaiket päivät. Suomen kesä on kuitenkin sen verran arvaamaton, että lomakohde on hyvä valita siten, että tekemistä riittää koko perheelle takuuvarmasti – säästä riippumatta.

Aurinkoisen päivän askareita Peurungassa

Peurunka sijaitsee älyttömän kauniilla paikalla keskellä perinteisintä Järvi-Suomimaisemaa, josta kannattaa totisesti käydä nauttimassa! Jos pelkkä tepastelu järven rannoilla ja Peurunkaa kiertävällä 800m pitkällä (esteettömällä!) reitillä ei riitä tyydyttämään ulkoiluintoa, kannattaa testata lisäksi näitä aktiviteetteja:

Melonta, soutelu ja suppailu

Vesille kannattaa Keski-Suomessa lähteä. Järven laineden liplatus ja tuulettomina kesäaamuina veden pinnasta heijastuva rikkumaton rauha on minulle jotain niin rakasta. Vesille päästyäni muistin jälleen, miksi pidän enemmän sisävesistä kuin merestä: järven tyyneyteen ei meri koskaan pysty.

Peurunka vuokraa erittäin huokeaan hintaan kanootteja ja SUP-lautoja asiakkailleen. Me pääsimme kokemaan ensimmäistä kertaa kanoottiretken lapsen kanssa, ja sehän sujui kerrassaan mallikkaasti! Oppaamme Vesa meloi toisella kanootilla ja meidän koko perhe eteni toisella miehen meloessa ja meidän ihaillessa maisemia pojan kanssa. Aika täydellistä etten sanoisi! Pelastusliivejä löytyy Peurungasta kaiken kokoisille tyypeille jo alle 10-kiloisista höyhensarjalaisista lähtien, eli koko perhe pääsee turvallisesti vesille.

Kanootin/soutuveneen vuokra: 10€ / hlö /3h
SUP-lautavuokra: 25€ / 2h

Reippailu Multamäen luontopolulla ja evästauko kodassa grillaillen

Kävimme toisena aamunamme reippailemassa läheisen Multamäen kuvankauniin luontopolun ympäri. Polku starttaa 4km päästä Peurungasta, Multamäen leirikeskuksen kupeesta. Olisimme voineet valita lyhyemmän, mutta hikisemmän reitin ja kiivetä 304 porrasta suoraan huipulle, mutta valitsimme kiertää arviolta parin kilometrin mittaisen luontopolun Multamäen päälle ja laskeutua takaisin alas portaita pitkin. Tämä oli hyvä ratkaisu, koska pääsimme matkalla bongailemaan lintuja ja ihailemaan vaihtelevaa kaunista kesäluontoa männikkömetsistä soihin. Taukoeväät maistuivat mäen päällä retkipöydän ääressä istuskellen, ja paikalla olisi saanut grillattua tuhdimmatkin appeet kodassa. Puut piffaa Laukaan kunta, omat tulentekovälineet kannattaa napata mukaan.

Koin Multamäeltä alas kohti järveä aukeavaa maisemaa katsellessani jälleen rinnassa sen orastavan kaipuun kotikonnuille. Aivan kuin automaationa tuon maiseman eteen päästyäni aloin hyräillä Keski-Suomen kotiseutulaulua (videolla symppis modernisoitu versio). Lopulta lauloin ääneen koko kappaleen ja muistelin hymynkare suupielessä ja tippa linssissä kouluaikaisia juhlia, kiireettömiä kesiä ja tuulessa väräjäviä koivunlehtiä.

Hengailu rannalla ja uiminen (+savusauna!)

Peurungan oma hiekkaranta ja nurmikentät ovat paikallistenkin suosiossa helteisinä kesäpäivinä. Harmillisesti lämpimin – kesän ensimmäinen hellepäivä – päivä osui tietysti lähtöpäivällemme, ja kamoja pakatessamme en voinut kuin jäädä haaveilemaan varpaiden upottamisesta hiekkaan ja auringon hellivistä säteistä kasvoillani.

Rannasta voi muuten vuokrata omaan käyttöönsä tilaussaunan, ja lisämaksulla käyttöönsä saa myös viereisen tunnelmallisen savusaunan.

Frisbeegolf

Peurungassa on yksi koko Suomen parhaimmista frisbeegolf-radoista, ja uskallan väittää sen kuuluvan myös kauneimpiin. Frisbeegolfia pääsee pelaamaan 21-väyläiselle radalle 5€ pelimaksulla (kiekkopantti 10€).

Fatbike-pyöräily

Peurungan yhteistyökumppani Versona Oy vuokraa fatbikeja ja järjestää tilauksesta myös ohjattuja retkiä.

Vuokrahintoja (esim.): 2h / 25€, 4h / 35€, 1vrk /55€.

Hilarius Hiiren kylä

Hilarius Hiiri kävi heittämässä vitskat meidän kanssamme vierailumme aikana, vaikka Peurungassa sijatseva Hilarius Hiiren kylä ei vielä ollutkaan virallisesti auki. Kylä aukeaa kuitenkin tällä viikolla, eli juhannuksesta eteenpäin sieltä löytyy kivaa tekemistä lapsiperheille!

Sateisen kelin aktiviteetit Peurungassa

Sadekelihän ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö ulkona voisi olla, mutta jos sattuu olemaan viileämpikin niin sisätiloistakin löytyy kivaa puuhaa Peurungassa.

Upea uudistettu kylpylä

Kylpylässä käynti ei missään nimessä kysy vain sateista ilmaa, sillä Peurungan uudistettu  tajuton kylpylä on elämys kelillä kuin kelillä. Avaruusviboja henkivä planeetta-teema upposi poikaamme kuin häkä. Lastenaltaassa temuamisen lisäksi jätkä olisi tuijotellut seinälle heijastettuja vaihtelevia kosmisia maisemia porealtaasta niin pitkään kuin olisi vaan annettu. Luonnonvaloa kylpylässä ei ole ollenkaan, vaan vaihtelevat värivalot ovat keskeinen tunnelmanluoja. Tämä jakaa ymmärrettävästi mielipiteitä, mutta meidän mielestämme valoratkaisu oli rohkean persoonallinen ja massasta erottautuva. Ja kun lapsi rakasti molempia kylpylävisiittejä koko sydämestään, ei arvosana voi olla muuta kuin 5/5. Myös vanhemmilla oli hauskaa, ja 130 metriä pitkä huima vesiliukumäki ajoi meidätkin kisailemaan keskenämme siitä, kumpi laskisi mäen alas paremmalla ajalla. Meikäläisen ennätykseksi jäi 20,1 sekuntia Laurin yllettyä huimaan 19,5 sekunnin puristukseen.

Hemmottelu Day Spassa

Day Span hoitolatarjontaan kannattaa tutustua tarkemmin täällä ja lukaista tästä vanhemmasta postauksestani kokemukseni ihanasta turvehemmotteluhoidosta, joka on mm. saatavilla Peurungassa!

Kuntosali ja ohjatut liikuntatunnit

Kylpylän yhteydestä löytyy hyvä kuntosali monipuolisine laitteineen ja vapaine painoineen, ja ohjatuille liikuntatunneillekin pääsee osallistumaan. Myös ohjattua vesiliikuntaa löytyy, tietenkin! Kertamaksu ryhmäliikuntaan on 8€.

Keilaus

Oletteko käyneet koskaan keilaamassa alle 2-vuotiaan kanssa? Ei mekään aikaisemmin, mutta nyt käytiin. Ja hitsit, saatiin pelattua kokonaiset 10 kierrosta, mikä oli aika positiivinen yllätys! Me heitettiin omilla vuoroillamme ja vahdimme pojan tauhuja toisen heittaessä, ja poika oli innoissaan kun pääsi omalla vuorollaan työntämään pallon ramppia pitkin kohti keiloja. Hänen pelivuorolleen asennettiin lisäksi automaattiset kourusuojat nousemaan radan reunoille, jotta lapsen pallo ei vierinyt kouruun (saman pikku lisäpalvelun olisi voinut laittaa äidillekin, kröhöm…) Miehen laukoessa täyskaatoja tyydyin itse hieman vaatimattomampaan suoritukseen, mutta eipä tuo haitannut, hauskaa oli silti!

Keilaradan vuokrahinnat: 15-32€ (riippuen ajankohdasta ja onko radalla normi- vai hohtovalaistus).

Blogiyhteistyödiiliimme kuului tosiaan puolihoito, eli kävimme syömässä hotellilla aamiaisen ja illallisen buffetista molempina päivinä. Aamiainen on mukavan runsas sekä kylmien että lämpimien ruokien puolesta, leivät oli herkullisia ja myös tuoreita hedelmiä oli ihanasti saatavilla. Lapselle löytyi kaikki tarvittava aamiaiseksi buffetista lempipuuroa (neljää viljaa sen olla pitää!) myöten. Illalliset Peurankello tasting -buffasta oli ihan mielettömän hyvät. Lautasen sai kasattua kukkuroilleen niin kasvis- kuin sekasyöjänäkin. Jälkiruokabuffassa oli niin montaa sorttia, ettei kaikkea herkkua jaksanut millään maistaa! Muuten söimme vierailumme aikana kevyitä välipaloja huoneistossamme ja retkieväitä.

Illallisen jälkeen veimme pojan molempina iltoina vielä leikkimään hotellin tilavalle ja monipuoliselle leikkialueelle, missä poika sai touhottaa viimeisiä höyryjä pois ennen omaan huoneeseen vetäytymistä. Viisi pistettä tuolle leikkialueelle!

Vikana iltana ennen nukkumaan menoa karkasin vielä hetkeksi yksin ulos fiilistelemään kesäiltaa ja peilityyntä järveä. Järven pinnasta heijastunut, melkein täytenä loistanut kuu lisäsi kesäyön maagista vetovoimaa. Istuskelin hetken verran laiturin nokassa itsekseni välillä vastarannalle tuijotellen, välillä silmäni sulkien, ja hengittelin syvään ihanan puhdasta kesäyötä. Jostain läheltä kantautui korviini kuikan ääni. En osaa heti keksiä, mikä voisi olla rentouttavampaa kuin tuollainen hetki.

En ollut ainut, joka oli liikenteessä vielä tuolloin melkein puolenyön aikaan, sillä pysähdyin lähtiessäni vielä rannassa juttusille erään saksalaisen pariskunnan kanssa. He olivat aivan ällikällä lyötyjä tästä valosta, mitä meillä nyt riittää täällä Suomessa läpi vuorokauden. Olivat kuulemma iltakävelylläkin sen vuoksi, ettei vaan osaa alkaa nukkumaan, kun on niin valoisaa ja tavattoman kaunista. Pariskunta oli ryhmänsä kanssa matkalla kohti Lappia, ja kerroin ettei valo-ongelma tulisi siellä ainakaan helpottamaan. Tämä ei kuulemma haitannut – valoisista vuorokausista kun saa kuulemma energiaa, vaikka ei pystykään nukkumaan yhtä paljon kuin normaalisti ehkä nukkuisi! Ja niinhän se on, että kesällä sitä energiaa meillä suomalaisillakin on paljon enemmän kuin pimeimpänä sydäntalvena.

Uudistunut Peurunka on monipuolisuudessaan pettämättömän hyvä valinta perhelomalle koti-Suomessa. Olenkin aivan superiloinen, kun sain tämän yhteistyön tiimoilta tilaisuuden tarjota teille ihanille siellä ruutujen toisella puolella lukija-alennuksen Peurunkaan ja mahdollisuuden päästä kokemaan tämä kaikki omien ykköstyyppien kanssa!

Lukijaetu Peurunkaan

Koodilla “Blogietu17” saatte 20% alennuksen tehdessänne varauksen Peurantähti-huoneistohotelliin tai Perunkarinteen lomamökkeihin. Loma on tällä etukoodilla varattavissa 30.6. saakka Peurungan verkkokaupasta, ja varauksen voi tehdä 31.8. saakka (minimivarausaika 2vrk). Jos siis yhtään kutkuttelee ajatus perhelomasta Peurungassa, keskellä kauneinta Keski-Suomea Jyväskylän välittömässä läheisyydessä, niin nyt jos koskaan sellainen kannattaa varata! Samaan reissuun saa hyvin sopimaan vierailun tuossa kotikaupungissanikin, joka on muuten aivan ihana kesäkaupunki.

Lämmin kiitos vielä Peurungalle mahtavasta perhelomasta, josta me kaikki nautittiin täysillä!

Jäikös teille vielä jotain kysyttävää? Yritin kovasti muistaa vastata kaikkiin Instan kautta tulleisiin kyssäreihin, toivottavasti en unohtanut mitään! Kommenttiboksi on avoin lisätiedusteluille.

Ps. Puutalobaby-blogin Krista kirjoitti viime viikolla mielenkiintoisen jutun veikkausvaroin tuetuista perheiden hyvinvointilomista. Peurunka on yksi kohteista, joihin voi hakea mukaan tämän loistavan ohjelman tiimoilta! Kannattaa tsekata Kristan blogista lisätietoja.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Janni / Lentopelko June 19, 2017 at 15:50

  On aina kiva lukea itselle tutuista kohteista! Laukaassa olen asunut 15 vuotta, parin kilometrin päässä Peurungasta. Iskä on ollut Peurungassa töissä ja sen myötä käytiinkin joka viikko siellä uimassa (kylpylä tosin oli hieman vaatimattomampi kuin nykyään :D). Koulun liikuntapäivissä parasta oli keilaus Peurungassa, Multamäen leirikeskus ja luontopolku on tullut tutuksi ja lämpöisinä kesäpäivinä on pyöräilty Peurungan rantaan pulikoimaan. Kunnon nostalgiat tuli kyllä tästä postauksesta!
  Eikä ole kauaa siitä, kun äitin kanssa käytiin ottamassa kisoja vesiliukumäessä ja tekemässä kuperkeikkoja Peurungan altaissa.. 😀

  • Reply Laura June 19, 2017 at 16:18

   Oi, ihanaa et jollain muullakin tuli nostalgiset fiilikset! Mulla siis asui isovanhemmat Laukaassa silloin kun vielä elivät (ite oon jotoisin siitä naapurista Jyväskylästä), joten Peurunka on tuttu paikka lapsuudesta. Se oranssi kupoli on piirtynyt ikuisiksi ajoiksi mieleen, vaikka siitä ei ole enää mitään jäljellä, haha 😀

 • Reply Paula PHT:stä June 28, 2017 at 15:29

  Hei Laura ja kiitos tosi kivasta jutustasi! Ja erityiskiitos siitä, että mainitsit PHT:n perheille suunnatut hyvinvointijaksot, jotka toteutetaan siis veikkausvaroin tuettuna ja kylpylämiljöön lisäksi pakettiin kuuluu vielä hyvinvointiohjelmaa. Niihin voi tutustu Puutalobaby-blogin lisäksi täällä -> http://pht.fi/lapsiperheille/.

  Toivottavasti,Laura, et pahastu kun vähän mainostan…yleishyödyllisellä asialla ollaan! 😀

 • Reply Veera Junnila July 3, 2017 at 20:05

  Suomi on kyllä kaunis maa näin kesäisin! Todella upeita kuvia, kauniista luonnosta 🙂

  https://veeramatilda.blogspot.fi/

 • Reply LK August 11, 2017 at 10:34

  Ihanan tunnelmallisia kuvia! Sun poika on kyllä ylisöpö! Hei sun insta storiesissa välähti yks päivä teidän tv-taso. Mistä se on ostettu? Ette haluaisi myydä sitä pois? Näytti juuri meille sopivalta 😊

  • Reply Laura August 12, 2017 at 10:02

   Kiitos! <3 Mä oon ostanut sen käytettynä Torista, se on joku 50-luvun vanha senkki. Ja mä en valitettavasti oo vielä luopumassa siitä, vaikka löydettäisikin uusi tilalle - sille löytyy varmasti meiltä yläkerrasta sitten paikka ^_^

  Leave a Reply