Menkää sinne metsään!

Retkeily
May 17, 2017

Vaikka olenkin aina tykännyt liikkua luonnossa, olen ilokseni huomannut, että lapsen saannin myötä metsäkylpyjen ja pienten retkien määrä on kasvanut meidän perheessä moninkertaisesti. Taaperon takia viitsii nähdä enemmän vaivaa kuin vain itsensä tähden, ja kynnys metsäretkeilyyn on madaltunut. Onko joku muu huomannut saman ilmiön?

Pidän tätä tosi hyvänä asiana, koska ulkona ei voi oikeastaan olla liikaa – sisällä sen sijaan voi. Se lähteminen – eli show nimeltä pukeutuminen ja tykötarpeiden mukaan haaliminen – on aina se vaikein ja todellista viitseliäisyyttä vaativa osuus, mutta kaikki sen jälkeen on helppoa ja palkitsee jälkikäteen. Neljä seinää ja kattokin alkavat kaatua aika nopeasti päälle, jos joutuu esimerkiksi sairastamisen takia linnoittumaan kotisohvalle useammaksi päiväksi putkeen. Päähän siinä hajoaa, niin meikäläisellä kuin taaperollakin.

Me ollaankin tehny nyt keväällä pojan kanssa tosi paljon pieniä retkiä ihan meidän lähimetsiin. Lykin jäbän aina kärryissä tai kannan kantorepussa perille, ja löysään sitten irti metsäpoluille taapertamaan; aina hieman pidemmiksi ajoiksi kuin edellisellä kerralla. Jäbä oppi kävelemään helmikuun alussa reilun vuoden iässä, ja sen jälkeen tapahtunut kehitys hänen liikkumisessaan on ollut tosi nopeaa, ja uskon vakaasti, että siihen on vaikuttanut nämä säännölliset metsäkompuroinnitkävelyt. Nykyään hän jo tepsuttelee tottuneesti kivisessä ja vaihtelevassa maastossa, mikä on aivan mahtava juttu! Hän myös kiipeilee ketterästi eri asioiden päälle – ja on oppinut tulemaan myös turvallisesti alas, kun ollaan yhdessä opeteltu. Great succes, olen tuulettanut monesti.

Näissä kuvissa me seikkaillaan Sipoonkorven kansallispuistossa. Kävimme retkellä siellä huhtikuun puolella ja tutustimme samalla Silja Vuohensillan kanssa. Silja on tehnyt vastikään gradututkimuksen metsäpäiväkodeista, ja kuuntelin suurella mielenkiinnolla hänen tutkimuksensa tuloksia. Löytyykö sieltä lukijoista ketään, kenen lapsi olisi metsäpäiväkodissa? Kiinnostaisi hirmuisesti kuulla niistä kokemuksia!

Kirjoitin Partioaitan blogiin vieraskirjoituksen lasten metsäretkeilyn tiimoilta, ja juttuni “Miksi lasten kanssa kannattaa lähteä metsään?” julkaistiin viime perjantaina. Jos et ole vielä käynyt lukaisemassa kyseistä kirjoitusta, niin suosittelen lämpimästi sen tsekkaamista! Jutussa on listattuna monta monituista hyvää syytä sille, miksi jo vauvan ja erityisesti jo liikkeelle lähteneen taaperon kanssa kannattaa aloittaa eräily ajoissa. Myös Siljan tutkimusta avataan jutussa lyhyesti, ja sieltä löytyy myös linkki mikäli haluat ladata koko gradun luettavaksi.

Tiesittekös muuten, että tänään 17.5. vietetään kansallista Suomen lasten metsäretkipäivää? Sen tarkoituksena on innostaa aikuisia (niin vanhempia kuin opettajia ja lastentarhanopettajiakin) ja lapsia lähtemään retkelle metsään. Metsäretkiähän kannattaa tietysti tehdä ympäri vuoden, mutta ehkäpä tällaiset kansalliset päivät innostavat ihmisiä laajemminkin lähtemään metsäseikkailulle yhteisöllisyydenkin nimissä! Meillä on Suomessa ainutlaatuinen ja puhdas luonto, johon uppoutuminen tekee ihan kaikille hyvää. Itsehän nakutan tänään päivän töissä, mutta poika pääsee hankkimaan päivittäisen metsäannoksensa tänään isänsä kanssa, ja jos illalla vielä energiaa piisaa, niin ehkäpä me piipahdamme vielä yhdessä lyhyellä iltalenkillä vaikkapa Mustikkamaalla.

Ja jos tänään et ehdi retkelle, niin eipä hätää: Luonnon päivien lähettiläänä vinkkaan vielä siitäkin, että tämän viikon lauantaina 20.5. myös kevään virallinen Luonnon päivä -tapahtuma, joka kulkee nimellä Villinny keväästä. Linkkaamani sivuston kautta kannattaa käydä hakemassa kaikkia erilaisia tapahtumia, joita päivän tiimoilta on laitettu pystyyn ja lähteä rohkeasti lasten kanssa messiin! Itsehän suuntaamme tulevana lauantaina tutkimaan tällä kertaa Islannin kevätluontoa, mutta luontoon kumminkin, hehee.

Muistakaahan myös meidän 8.6. klo 20-21.30 Partioaitan Yrjönkadun myymälässä Helsingissä järjestettävä 365 Klubi-ilta! Aiheena on Luontoon lasten kanssa, ja mukaan mahtuu vielä. Illan aikana on tarkoitus keskustella monipuolisesti lasten kanssa retkeilyyn liittyvistä kysymyksistä ja tutustua hyviksi havaittuihin varusteisiin. Täältä pääset ilmoittautumaan mukaan, toivottavasti nähdään siellä teitä lukijoitamme!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty May 17, 2017 at 16:06

  Meidän lapset on opetettu kävelemään mökillä. He ovat siis toki ensin opetelleet ihan kodin lattialla, mutta kesät mökillä ovat aina viimeistelleet sen, ettei kävelyalustan tarvitse olla sileä ja tasainen. Kaikenlaisten juurien ja töyssyjen yli käveleminen kehittää valtavasti tasapainoa. Yleensä metsässä on vielä kivempi kaatua: maa ei ole niin kova kuin vaikkapa asfaltilla, joten ruhjeita tulee vähemmän.

 • Reply nina June 17, 2017 at 21:55

  Heippa! Ollaan juuri muutettu länsi-uudellemaalle ja kesäkuun 29 päivä meille syntyy kaksoset <3 Koska tarve ja kaipuu metsään on kova niin jaksaisittekohan tehdä listaa helsingin/lähiseutujen helpoista retkikohteista (rattaat/kantoreppu eli helppokulkuisuus huomioiden)?
  Kiitos ihanasta blogista <3

  • Reply Laura June 19, 2017 at 16:20

   Ihanaa, onnea uuteen kotiin ja tulevien perheenlisien johdosta! <3 Laitetaan korvan taakse tämä ehdottomasti! Paljon niitä löytyykin jo täältä blogista, mutta ehkä joku koonti olisi paikoillaan. 🙂 Kiitos kivasta kommentista <3

  Leave a Reply