Pelastetaan maailman meret sadetakki kerrallaan

Lifestyle
March 28, 2017

Yhteistyössä Partioaitta.

Meri merkitsee minulle elämää. Sillä niin kauan, kuin meri ja kaikki sen monimuotoiset asukkaat voivat hyvin, maapallommekin voi hyvin. Ja niin kauan kuin maapallo voi hyvin, on elämää.

Jotkut teistä saattavat vielä muistaa erään uutisen, jonka nostimme blogin Facebook-sivun uutisvirtaan helmikuussa. Jutussa kerrottiin Partioaitan ja Tretornin yhteistyössä tekemästä uutuudesta: Rain Jacket from the Sea -sadetakista, joka on valmistettu haamuverkoista, eli mereen dumpatuista nylon-kalastusverkoista. Uutinen herätti paljon kiinnostusta ja me olimme aivan fiiliksissä tästä tuotteesta, joten siksi olikin aivan huippua, että meitä kysyttiin mukaan Rain jacket from the Sea -takin lähettiläiksi Partioaitan ja Tretornin kampanjaan! Kamppiksen tiimoilta kuvasimmekin viime viikolla Partioaitan ja muiden bloggaajien kanssa tämän videon, ja nyt pääsemme kertomaan teille lisää tästä hyvää tekevästä tuotteesta, johon olemme itse jo täysin ihastuneet.

Materiaali, eli nyloniset erittäin vahvat hylätyt kalaverkot, kerätään takkeja varten korealaisista satamista.  Kalastajat heittävät mereen verkkoja ihan älyttömiä määriä (650 000 tonnia kahden vuoden aikana!) niiden parin vuoden käyttöiän täytyttyä, sillä niiden hävittäminen maissa on maksullista. Meressä nämä haamuverkot eivät aiheuta mitää muuta kuin harmia: ne tuhoavat pahimmassa tapauksessa korallien lisäksi alueen koko ekosysteemin ja ovat vaaraksi kaikelle meressä elävälle, sillä niihin jää kiinni mm. kaloja, delfiinejä ja kilpikonnia. Kiinni jääneet eläimet houkuttelevat paikalle lisää elämää, ja niin kierre on valmis – vahingot kertautuvat ja tuhon määrä moninkertaistuu. Verkot ja muu mereen päätynyt muovijäte aiheuttavat noin miljoonan vesilinnun ja 100 000 meressä elävän eläimen kuoleman vuosittain. Tretorn kuitenkin maksaa kalastajille pienen korvauksen, jotta he eivät heittäisi verkkoja mereen vaan luovuttaisivat ne hyötykäyttöön.

Rimma_Partioaitta_Tretorn_Ghostnetcollection_eco-7 Rimma_Partioaitta_Tretorn_Ghostnetcollection_eco-6Rimma_Partioaitta_Tretorn_Ghostnetcollection_eco-4

Jokainen 100 kg kangasta, joka kierrätetään mereen muuten dumpattavista kalaverkoista säästää 955 kg vastaavan määrän raakaöljyä, joka muuten kuluisi kankaan valmistukseen. Se myös vähentää co2-päästöjä 9800 km autoilua vastaavan määrän. Tämä on siis oikeasti aivan huikea juttu! Nyt myyntiin tuleva erä on pilottierä, mutta jatkossa ruotsalaisyhtiö Tretornilla on tavoitteena, että 50 % heidän kaikista sadetakeistaan valmistetaan kierrätetyistä materiaaleista vuoteen 2020 mennessä. Osana Partioaitan ja Tretornin yhteistyötä lanseerataan ensi syksynä myös kokonaan uusi tuotesarja Eco Essentials. Odotamme todella innolla mitä tuo mallisto tulee pitämään sisällään ja toivomme, että se tulee ulottumaan myös lastenvaatteisiin.

Rain Jacket from the Sea on valmistettu kierrätysmateriaalista, eikä se myöskään sisällä myrkyllisiä PVC-yhdisteitä eikä ftalaatteja – mikä tekisikin tuotteesta erinomaisen myös lasten käyttöön. Takin päälle pukeminen tuntuu siis hyvältä eettisesti, mutta se myös näyttää ajattomalta ja on mukava käytössä. Takista ei millään uskoisi, että se on sadetakki! Siinä on hyvin suunnitellut tyylikkäät yksityiskohdat, iso huppu ja korkea kaulus. Takki ei hiosta niin kuin perinteiset sadetakit, vaan hengittää – ja on samalla 100 % veden- ja tuulenkestävä. Aivan täydellinen rotsi siis näihin Suomen vaihteleviin oloihin! Kuvissa Lauralla on päällä S-koko ja Rimmalla XS, ja meille molemmille mahtuu takin alle tarvittaessa lämmittävä välikerrostakki. Malli on Unisex ja rotsi tulee myyntiin Partioaittaan 1.4. Hinta takille on 200€.

Rimma_Partioaitta_Tretorn_Ghostnetcollection_eco-5Rimma_Partioaitta_Tretorn_Ghostnetcollection_eco-3 Rimma_Partioaitta_Tretorn_Ghostnetcollection_eco-1

Sisämaassa kasvaneena meri on aina merkinnyt minulle jotain suurta ja tuntematonta – se on merkinnyt minulle seikkailua. Ihmisten välinpitämättömyyden takia minua on alkanut huolestuttaa: entä jos tulevat sukupolvet eivät saa enää nauttia monimuotoisesta merenalaisesta maailmasta?

Kuten te pidempään meitä seuranneet tiedätte, vihreät arvot ja kertakäyttökulttuurin minimointi ovat meille sydämenasioita. On siis hienoa, että tällaiset isot brändit tarttuvat yhä enemmän näihin aiheisiin ja hyödyntävät nykyaikaisia teknologioita niin, että haitallinen jäte voidaan muuttaa vielä täysin toimivaksi hyödykkeeksi. Tämän suuntauksen soisi yleistyvän enemmänkin, vai mitä te olette mieltä?

PS. Monet matkabloggaajat ovat ottaneet omissa kanavissa #reilutblogit -hengessä kantaa merten hyvinvointiin, joten käykää ihmeessä lukemassa Annikan Pinnan alla kuohuu, Miikan Merten hyvinvointi, Sannan Kaipuu merelle ja Kean Reduce, Reuse, Recycle. Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää Tretornin viestintä- ja kestävän kehityksen johtaja Fredrik Ekströmin ajatuksista takin ideologian takaa, tsekkaa tämä englanninkielinen haastattelu ruotsalaisesta Make it last -blogista.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply tiia March 28, 2017 at 09:40

  Wau! Ihan super mageet, pakko saada itellekin 🙂

  • Reply Laura March 28, 2017 at 15:55

   Kiva kuulla et näyttää muidenkin silmään hyvältä! Toi materiaali on kyllä aivan huippu ja vielä kun tietää mistä se on tehty niin wau 🙂

 • Reply Pirjo March 28, 2017 at 11:40

  Tosi hyvä juttu ja ajankohtainen asia. Merten suojelu. Piskuisessa Länsi-Afrikan maassa Gambiassa käydessäni kuukausi sitten havaitsin myös siellä puututun konkreettisesti merten ja eläinten suojeluun. Kaupoissa ei enää jaettu ilmaisia muovikasseja vaan sen sijaan kuitukankaasta valmistettuja. Kuulin, että muovikassijäte kulkeutuu mereen: kalat ja muut eläimet luulevat ravinnoksi ja kuolevat sen seurauksena. Kalastus on hyvin tärkeä elinkeino kansalle, ja voin ymmärtää hyvin ripeän toiminnan.
  Milloinkahan meidän Prismat ynnä muut marketit lopettavat muovikassien ja pussien jakamisen ja siirtyvät paperisiin totaalisesti?

  • Reply Laura March 28, 2017 at 15:57

   Hienoa, muovipussit saiskin kieltää mun puolesta vaikka lailla! Ihan turhaa jätettä ja niihin todellakin kuolee paljon mereneläviä.

   • Reply Saara March 29, 2017 at 10:46

    Ite oon kaupassa töissä ja meillä on jo lopetettu niiden pienten hedelmäpussien jaon kassalla totaalisesti. Meidän työpaikalla radiossa pyörii mainos, “vuonna 2050 mennessä meressä on enemmän muovia kun kalaa”, mun mielestä se on hirveän itsekästä heittää roskia luontoon ylipäätään, koska loppukädessä me olemme niitä, ketkä siitä oikeasti kärsii. Toki kärsii kaikki kalat ym., mutta kun ekosysteemit kärsii, niin ihmiset eivät saa ruokaa ja ilmasto kärsii 🙁 en ymmärrä!

    • Reply Laura April 4, 2017 at 13:52

     Todella surullista tosiaankin 🙁 Karmea tuo mainosteksti, mutta todella pysäyttävä kaikessa todellisuudessaan. Hyvä että hedelmäpusseja ei enää jaella kaupoissa ihan joka pakasteeseen niin kuin vielä taannoin.

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle March 28, 2017 at 14:42

  Tyylikkäitä mimmejä! 😀 Nämä sadetakit on tosi hieno juttu. Lisää vastaavia tuotekehityksiä!

  • Reply Laura March 28, 2017 at 15:58

   Kiitti Elina! On kyllä aika uskomaton fiilis voida kokea olevansa TYYLIKÄS sadetakki päällä, mutta tässä kohti se kyllä toteutuu! 😀 Toivottavasti vastaavat tuotteet yleistyvät jatkossa, näille on varmasti kysyntää.

 • Reply Annika- Tarinoita Maailmalta March 28, 2017 at 17:40

  Hyvältä näyttää leidit!! 🙂 Ja kiitos linkkauksesta Reilut blogit postaukseen – mahtavaa, että merien suojelu ja hyvinvointi on nyt esillä monessa muodossa.

  • Reply Laura March 28, 2017 at 18:34

   Kiitos! 🙂 Ja eipäs kestä, hyviä postauksia tärkeiden asioiden puolesta pitää rummuttaa! <3

 • Reply Inka March 28, 2017 at 19:31

  Ei vitsi, tää idea on kyllä niin mahtava. Näin kaikki vaatteet pitäs valmistaa!

  • Reply Rimma March 29, 2017 at 10:12

   Älä muuta sano! Ollaan kyllä ihan fiiliksissä tästä kehityssuunnasta 🙂

 • Reply Pauli September 12, 2017 at 11:18

  Hmm, pelastetaan maailman meret, entä ihmiset? Loistavan kuuloista työtä tekevät takin suhteen, mutta toteutuuko mainitsemanne eettisyys (Wikipedia, Eettinen kuluttaminen: Eettisyys on subjektiivinen käsite, mutta tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että tuottaja ottaa taloudellisten näkökohtien lisäksi huomioon ympäristölliset (kuten päästöt, eläinkokeet) ja sosiaaliset vaikutuksensa (kuten lapsityövoima, oikeudenmukainen palkkaus) takin valmistusmaassa? Näettekö takistanne missä se on tehty? Tretornin saappaat on jo pitkään tehty Aasiassa, ja kaikki tietävät esimerkiksi kiinalaisten työntekijöiden epäinhimillisestä kohtelusta… Kritiikki ei kohdistu tietenkään vain tätä takkia kohtaan, sillä vaatekaupoista, myöskään Partioaitasta, ei taida löytyä enää moniakaan eurooppalaisia tuotteita. Ekologisuus vain tuntuu olevan synnintunnon puhdistaja sekä valmistajille että kuluttajille.

 • Leave a Reply