Aika suunnitella kesäloma: Kroatian parhaat palat

Eurooppa
February 9, 2017

Suunnitteletko paraikaa lomaa Kroatian suunnalle, tai oletko muuten vain kiinnostunut maasta matkakohteena? Jos vastasit kyllä, niin tämä postaus on just sua varten! Päätin nimittäin koota omasta mielestäni parhaat palat Kroatiasta tähän postaukseen.

1. Roadtrippailu ympäri maata.

Kroatiassa on mielestäni rauhallinen ajokulttuuri ja hyväkuntoiset tiet. Autojen vuokrat eivät ole kalliita ja vuokrakaaralla pääsee samalla helposti vierailemaan naapurimaissa, kuten Montenegrossa. Autolla matkaillessaan pääsee näkemään muutakin kuin vain sen yhden kohteen, ja voi vapaasti suunnitella omat  retkensä ja aikataulunsa.

Lue myös: Automatkailu Balkanilla -postaus, jossa tarkemmin tietoa mm. rajanylityksistä, tietulleista ym.

Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-6Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-3 Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-5 Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-4

2. Majoittuminen pienemmissä kylissä isojen kaupunkien sijaan.

Missä pakettimatkalaiset, siellä ruuhkat. Yöpymällä isojen kaupunkien (kuten Dubrovnikin ja Splitin) ulkopuolella saatat säästää pennin jos toisenkin majoituskustannuksissa ja löytää samalla mukavia pikkukyliä, joissa on kiva tunnelma. Itse olen majoittunut mm. Dubrovnikin ulkopuolella Mlinin kylässä sekä Makarskan rannikolla Drašnicessa, joista erityisesti jälkimmäinen jäi mieleen mukavana tukikohtana. Pikkukivirannalla oli tilaa, merivesi oli aivan superkirkasta, ja ajomatka mm. Makarskan ja Drvenikin kaupunkeihin (joista lähtee lauttayhteydet Bracin ja Hvarin saarille) on lyhyt.

Alla olevat kuvat on ikuistettu Drašnicessa.

Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-13Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-7 Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-8 Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-9 Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-11 Kroatia_Balkan_roadtrip_matkailu-12

3. Korculan saari.

Moni on jo käynyt Hvarilla ja Bracilla, mutta Korcula lienee vielä hieman tuntemattomampi. Korculan vanha kaupunki on taattua kaunista mukulakivilaatua muureineen ja kapeine kujineen. Illallista voi nauttia merenrantaravintolassa auringonlaskua tuijotellen. Majapaikat ovat kohtuuhintaisia sesongin aikanakin, ja autolla pääsee tutkimaan saarta mukavasti.

Esimerkiksi me majoituimme aikoinaan tässä upeassa asunnossa (kaksio merinäköalalla), jonka parvekkeelta avautui alla olevassa kuvassa näkyvä maisema kohti vanhaa kaupunkia ja sen kirkontornia. Asunto kustansi 55€ per yö ja sinne olisi mahtunut majoittumaan myös vaikka kaksilapsinen perhe. Asunnossa oli hyvin varusteltu keittiö, tilava kylpyhuone ja majatalolla tosi ystävälliset omistajat.

Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-2 Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-3 Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-4 Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-5 Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-6 Ôõú1uY·æOÐãK¹[÷wӉQ¤Ø’À¡¶¾LH‰Fϛu-JÖ0Þßp{[k™¤amr!A¨eçºr·U®[·@SÚ#§I<·|PÿJe1î㠀MNìþN˜dSÕóvžÑ.‚ŠJCž‚”© CŠAPo2i^·qÑEO-€ù“‰"‘›O¯eEòw¨ÇŠ­¬LXôP×Üy1[-OòóPÓ ý#u§Ï*ÆP™dŽ¼yMÎKfH%:†€þ}³³Ñî-䷄Â!†V Š¨»q'ál ¶Gù‰mCËn+XõToøVé•Ë›‘E“”ŒŽ­Çâ®ÇúaU²(5aÜõñ튏Ÿ.VÑêÁ™¤ih8ü4UԚS<˜¾®#¾ÑšäÁÅíÔËo,Œ¡éC‰ Ò—Z{M¤k‡µ7sW,݃áșîlªéGp;K ¤R‰M±•Ü9…ý¦ø¸ñýœ1%‰Kï<í®Úɧ¥ÕJ¯îî#úÃÕÀj1,Õ§íaâ6‘£ž¯í®HaÓÂUwjÈêOPÜ»àã#£/©n¯ç¶y…ö£¤éó°¤ffŒ‡ZÔQKŸŸA´ÓÿÒâtÔuoS/ohÉEŠD7¨îGúÙ·dGnôg™¯}//hö¶W%ÄlñÝ Fþ®ÁƒûY";5ٖå’G£Ùi–â Õý`·‘­=)Œ‘*Ó•;cœÄêÁ|üjÀñ<=5^TÚµ&•ñÂZ¢ôOÈT´«x‰®•ãŒy¬¹=ºÏÑiäXAà¥áP)Çn™#ÍG%3ÝZÃ¥A!`“Ç"Éñâ„Qž§Ãñ)do,-âHÆW)oh³Ü$gÒZË!ãv,‰ü¹ká²ÇÐvaü6N<˜˜uy¯™bþm¿´†v{I_w^¥ÄïÑ~ÎÙ7²þHÆ!²ÖbyÒÇ2/­Ø „„ù‘Cñd Œ‚—B—QÈ'­BÿL°•²¥ÈŠC4•^$‘Eޞ;bB‚Íõ!ò81ž2H(hߏc¶-§“ÏŽŸ9]Ö}á‡þhÉ4Ùvm%¯˜tÆôáNwŒcŠ4$V½UTõDîÌ¢‡‡Ž*Áÿ4žqœÐ½4»R~ژ z0HÅ¢ ]¸]ÃÎF4^ ª±š¥¾#…€u®¯‹å‹ë»ØZD7^ŒQs`½O&;ãÓ4Î"Öyk̺n—åˆà¼g{‹ ìKUØ#š«'¸û+€LS#†Wjêv:âÅnŠ²ÊŠ#7#ZªNB½}±Ê¤nÄ5TžÎS,±…n~šÄ_§Ã߁|Ç˚†£ÆKûµ¨«%º²±ý’vÀeœÜzKyÿÓâcX¼ÓõÛ·±‘ª¤jM7E¡¨ß*1ä䈉Š(­Ra©&}ª*ÃÇ;¾ %jx¯]—$%gv‰Ã‡`È|Çç.ꚽ­Î”ï,RšÝI"”(UDhªˆÝ²Ùm"éy†÷K:“Áueõ®4jú¬¢§ü‘·NùÏ*E«é·†Ú›•ª-R#뿱ã€)z½ÊZ´²¼¼€ÈeAJ|ð“º@Ùç?˜þh†]>êÄÎÝß÷‘ƒR–£“ÈvÿŠÑ—ýgÿ+,^0Þh¿–{q3ü¤*€‚V«q:àfreSYJŒ×—7A 2ýâĨœ‰­( åq»ø¶H ÏôPw¾WÔôkË7Ô"ˆ©£XŒn®²)sNÝr삚a+îЧ+ .?ûV ûã_뀸²æÁ:U—"ˇg¦èÒ[³*Àd».ª[‚KŽ >¢·¾rm$¿–£ÍZî¡uix–éÀ £à_™“”†„÷Ɂl%*)§å ŝÎ½dnc¤/NÒ0Œ‰·ôÁ–fÙä¯å«{h'h"h&b¢DàŸ£,ª@ºÌ¾SÓ-íæÔ"Žnÿ».[Àþºà&’Py«Êתš4S¤ „D„s¡Qö@%w1âOŸóò¦My%b­E”Ѝû¯$p…üÃüºo­#kˆ­)/"R7†Ufÿ`­9(Ólp!Ê(sóCÊúù±ŠÂYKI¤¼“”n´Ž8$,w¥rDµ„ìþsy„}uÇS_FNäžÃ ¡c~syœ'éB)¹†P6?êãjÅ1Þ}6ÇNºytˉ•îC̳qn_fª«öq„­LHLm´Ÿ.Jfyxªýiᶠ#VŠÉöI—.ürªoȤ_’´»Ô¯áå ”ÀBÌh ïRÞ!A—†îÓ ÐHÿ1#Ó¡™'·EëŧXØP¢3…AÝ9S“†h€vrôF잌E¯®MŒtõ|JE~×Ï)v^!ÜÿÿÔá6Vð›+‹¹Ynî§ôš´ ‚Ôñ«e%¿¦B,í&³¹²¯«f²˜‹£€‰¯¾id, l,m" QÅhäoɁ#–[ÞӐT‡Ô´‹ë‹÷–(Ҋ Sa’kgÿ–Fm;B¸–h$*n¾ÊŠ·ØÒ¾Ù*d"K!ów-¬ìg ´h×Ô19Ubê8…;ÿ0ÿ>8ßTçˆÞ^ß^›ùœ4××ÿºõTUDIñÌA²´Dþ^8±Hí-®ÄR!CTé¿q‰l6m¦Z½ìZU‘;Üß2V¿¤¹Pmê}ÏAüÄòo•4KÛcä·ðÇï$e vøˆè¹‘(‡ˆ–qh*šhðÓâòM2.4¹¥éй#C^¤ç [¢_¡ù.îKÝYßÑ·U˜[Ü*ÍÂhù¨åöK/ÚÊ2NœÌX¸’É4+»{í_Oa,M8#«ß
Yksi parhaista biitseistä Korculalla on ehdottomasti noin 15 kilometrin päässä Korculan kylästä sijaitseva Pupnatska Luka. Rannalta löytyy viihtyisä rantabaari, josta kantautuu rentoa musiikkia rannalla loikoilevien lomalaisten korviin. Jääkaapista saa ostaa huurteista juotavaa edullisesti.

Tänne kannattaa saapua ajoissa aamupäivästä paikalle, sillä autot pitää jättää parkkiin kapean soratien varteen, ja mitä myöhemmin saavut, sitä kauempaa kävelet.

Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-11 Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-12 Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-16 Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-14

Erikoisempi tärppi: jos eksyt Korculan saaren pohjoispuolelle, käy kurkkaamassa suureen Vela Spilan luolaan. Luola on 50 metriä syvä, 35m leveä ja 17m korkea, eli sinne ei tosiaan tarvitse ryömiä. Siellä voi bongailla seiniltä mm. nukkuvia lepakoita ja sieltä on löydetty todisteita ihmiselämästä aina viimeisimmästä jääkaudesta alkaen. Sisäänpääsy luolaan maksaa viisi euroa, eikä luolassa paljon ole  tämän alla olevan kuvan näkymän (ja niiden lepakoiden) lisäksi nähtävää (koska arkeologisille kaivauksille ei taviksia päästetä), joten jos reissaat budjetilla etkä ole suuren suuri arkeologian fani, niin et menetä suuresti jos jätät luolan väliin.

Ajomatka luolan suuaukolle oli tosin elämys sinänsä. Kapea tie ohituslevikkeineen kiemuroi oliivilehtojen lomassa vedenpinnan tasolta yhä ylemmäs ja ylemmäs rinnettä, ja jatkuvasti sai jännittää tuleeko vastaan autoja.

Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-9Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-20

Lauttamatkat Korculalle

Korculalle pääsee yhden tai kahden lautan taktiikalla. Jos valitset yhden lautan taktiikan, ajelet mantereelta jännästi irtautuvan niemimaan lähes toiseen päähän Orebiciin, josta pääsee lautalla Korculan kylän viereiseen satamaan.

Toinen vaihtoehto saattaa olla varsinkin pohjoisesta tultaessa järkevämpi. Tällä reitillä ajellaan Ploceen, mistä napataan alle lautta Trpanj-nimiseen kylään, josta suhautetaan lyhyt matka niemimaan halki Orebiciin ja päädytään jälleen Korculalle. Lisää lauttamatkoista ja niiden hinnoisat voit lukea tämän postauksen loppupuolelta!

4. Kansallispuistot: Plitvice ja Krka.

En itse ole käynyt Plitvicessa, mutta Rimman postaus tästä suositusta kansallispuistosta löytyy täältä. Itse kirjoittelin Krkasta viime vuoden puolella, kannattaa kurkata kyseinen teksti täältä.

5. No se Dubrovnik.

Onhan se nyt kiva, vaikka siellä onkin paljon ihmisiä. Dubrovnikiin kannattaa mennä rennolla asenteella. Lue täältä lisää Fiilistelijän Dubrovnikista.

Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-17 Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-18 Kroatia_Balkan_roadtrip_Korcula-19

Siinäpä mun Kroatian parhaat palat! Extravinkkinä voisin muuten vielä todeta, että pohjoisessa oleva Rovinj oli tosi ihana satamakaupunki ainakin vielä 2010, kun käytiin siellä reilatessa. Kuvia ei valitettavasti ole, mutta interwebsi osannee auttaa tässä ongelmassa. Onko joku käynyt kyseisessä kylässä viime vuosina? Onko siellä vielä sama pysähtynyt pikkukaupunkitunnelma tallella?

Jos sulla on jotain kysyttävää Kroatiasta, niin kysy pois ja autan jos vain suinkin osaan! 🙂

-Laura

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Westend Mum February 9, 2017 at 12:31

  Huikeita maisemia!
  http://westendmum.fi

  • Reply Laura February 11, 2017 at 15:48

   Kiitos! Kroatia on kyllä nätti maa 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka February 9, 2017 at 13:50

  Plitvice on meiltäkin vielä näkemättä ja vähän kutkuttaisi käydä siellä.
  Suunnitelmissa on vielä joskus tuon alueen puuttuvien pääkaupunkien reissu: Zagreb – Sarajevo – Podgorica, viimeisin noista Montenegrossa siis, joten ehjä siihen voisi hyvinkin vielä ympätä tuon Plitvicen.
  Ja kaipa tuo on “pakko” roadtrippinä tehdä, vaikka teemmekin niitä oikeastaan vaan silloin, kun muita hyviä vaihtoehtoja ei ole, sen verran se auto kuitenkin aina tuo vastuuta ja joskus haasteita lisää reissuun.

  • Reply Laura February 11, 2017 at 15:50

   Jep, tuohan se lisää vastuuta ja myöskin niitä haasteita reissuun (muistu mieleen heti eräätkin säädöt viime kesänä Albaniassa), mutta myös meidän arvostamaamme vapautta 🙂

   Ah, Sarajevo on kyllä mahtava! Tuo olisi varmasti mielenkiintoinen roadtrip-reitti.

 • Reply Erika February 9, 2017 at 16:31

  Suunnittelimme bestikseni kanssa matkaa Kroatiaan lokakuussa, mutta päädyimme lopulta Nizzaan! 😀 Kyllä se Kroatian vuorokin silti vielä joskus koittaa. 🙂

  • Reply Laura February 11, 2017 at 15:51

   No ei se Nizzakaan yhtään pöllömmältä kuulosta, haha! 😀

 • Reply Heidi / Seikkailujen helmiä February 9, 2017 at 17:34

  Suunnittelen! Tai siis en enää pelkästään suunnittele vaan liput on jo varattu! 🙂 me lähetään toukokuussa Bracin saarelle. Ei malta oottaa!

  • Reply Laura February 11, 2017 at 15:52

   Bracista olen kuullut kans hyviä kokemuksia! Varmasti kiva loma tulossa 🙂 Kauanko olette?

   • Reply Heidi / Seikkailujen helmiä February 11, 2017 at 19:21

    Viikon verran ollaan. Haaveissa ois kyllä itelläkin tuollainen roadtrip missä näkis Kroatiaa ja Balkania enemmänkin. Tällä kertaa suunnitelmissa on kuitenki vain rentoutua ja olla. En tosin tiiä miten se onnistuu. Oon nimittäin niitä tapauksia jotka ei pysy lomalla yhtään paikoillaan.. 😀 no ehkä tuo meän pikkuneiti rajoittaa jonkin verran menoa. Tai sitten ei! 😀

    • Reply Laura February 12, 2017 at 23:37

     Rentoutuminen ja pelkkä oleminen ei ole laisinkaan hassumpaa, varsinkin kun on puitteet kunnossa 🙂 Teette pieniä päiväretkiä niin ehkäpä ne levottomat reissujalat pysyy sillä kurissa, haha 😀

 • Reply Jukka February 9, 2017 at 19:16

  Tuo Korcula näyttää upealta! Me oltiin kesällä Splitissa, käytiin Plitvicen ja Krkan luonnonpuistoissa (ihan huippuja!) ja toinen viikko Bracin saarella. Etenkin tuo Brac oli mukavan rauhallinen paikka. Kroatiassa on kyllä paljon nähtävää.

  • Reply Laura February 11, 2017 at 15:53

   Juu, Brac täytyy lähteä ehkä seuraavaksi katsastamaan, kun jälleen Kroatiaan suuntaamme. Varmaan kiva kohde myös tenavan kanssa 🙂

 • Reply Kati KT February 10, 2017 at 00:09

  Upeita kuvia! Tänä vuonna ei ehkä lähdetä Kroatiaan, mutta tiedän palata tänne etsimään tietoa, kun tulee ajankohtaiseksi. 🙂

  • Reply Laura February 11, 2017 at 15:53

   Kiitos paljon Kati! Laitahan kirjanmerkkeihin sivua muistiin vastaisen varalle 🙂

 • Reply Unnukka February 14, 2017 at 22:15

  Upeita kuvia! Meilläkin on Kroatia harkinnassa, kilpailijana Kreikan saaret. Missä majoituitte Mlinissa? Onko jotain erityisiä mestoja joita suosittelisit siellä koluttavaksi beben kanssa? 😊

  • Reply Laura March 3, 2017 at 23:32

   Moikka Unnukka! Anteeksi ihan sikana kun oon unohtanut vastata! Me majoituttiin Mlinissä sellaisessa pienehkössä guesthousessa. En oo ite postannut siitä, mutta Inka ja Karim oli itse asiassa sattumoisin samassa paikassa omalla reissullaa, ja Inka on postannut siitä! Paikka oli ihan ok, uima-allas oli tosi kiva 🙂
   .
   http://archiegonelebanon.pallontallaajat.net/2015/09/11/majoitus-dubrovnikissa/
   .
   Ja beben kanssa nyt voi oikeestaan koluta missä vaan, mut Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin varustautuisin rattaiden sijaan/lisäksi kantorepulla, koska siellä on paaaaljon portaita ja mukulakivillä on aika ikävää lykkiä kärryjä. 🙂

 • Reply Menolippu Maalle February 15, 2017 at 11:45

  Kiitos vinkeistä! Itse arvoimme viimeksi Kroatian ja Italian välillä, silloin Italia voitti. Ehkä vielä joskus Kroatia? Sitä mietin, että minkälaista on matkailu lasten kanssa noilla seuduilla (vai onko samanlaista kuin missä tahansa muualla)?

  • Reply Laura March 3, 2017 at 23:34

   Moikka, ja anteeksi sinullekin kun ole tyystin unohtanut vastata! Kroatiassa ei tosiaan olla lapsen kanssa vielä reissattu, mutta muualla missä tuolla Balkanilla on nyt ehditty kiertää, niin ihan iisiä on, ja lapsi saa paljon huomiota ja hymyjä 🙂

 • Reply Tarinoiden taival • Matkahaaveilua & lomainspiraatiota 2017 February 27, 2017 at 13:26

  […] Rimma+Laura: Kroatian parhaat palat […]

 • Leave a Reply