Lähiretkeilyn taikaa – lukijaretki Nuuksioon ja Haltiaan

Retkeily
February 7, 2017

Viime lauantaiaamuna vähän jännitti. Niin kuin te lukijat tiedätte, me järkkäsimme menneenä viikonloppuna ekaa kertaa blogimme historian aikana lukijoille miniluontoretken Luonnon päivien ensimmäisen teemapäivän yhteyteen Nuuksioon ja Suomen luontokeskus Haltiaan, Espooseen. Saimme ihanan paljon ilmoittautumisia retkelle, kiitos siitä teille! On aina kutkuttavaa kokeilla jotain uutta, kun sitä tuppaa jänskättämään, mikä on vastaanotto ja kiinnostaako ketään oikeasti. Onneksi kiinnosti, ja meillä oli oikein hyvä poppoo kasassa lauantaina: lukijaretki innosti mukaan 14 aikuista ja 12 lasta ikäväliltä 3kk-9 vuotta. Huh ja wau, ihan mahtavaa!

Päivättärenpolulta Aarnitulen tilausnuotiopaikalle

Aloitimme retkemme puolenpäivän kieppeillä Haltian luontokeskukselta, jolta suuntasimme 1,4 kilometrin mittaiselle Päivättärenpolulle. Polku on leveä, hyväkuntoinen ja helppokulkuinen, mutta matkan varrella on muutama ylämäki, joissa sai vähän sykettä nostatettua (ainakin jos kantoi selässään mukanaan pientä lisäpainoa, niin kuin moni meistä aikuisista). Alle puolentoista kilometrin lenkki saattaa kuulostaa äkkiseltään säälittävän lyhyeltä matkalta, mutta kun ottaa huomioon, että retkellä oli mukana kantoreppuikäisten lasten lisäksi myös omatoimisia tahtotaaperoita, jotka eivät kannettavaksi enää suostu, oli tuo matka aivan riittävä. Pikkujaloilla – niin vikkelät kuin ne toisinaan ovatkin – matkan taittamiseen kuluu kuitenkin hieman pidempi aika kaikki polulta poikkeamiset mukaan laskettuna. Lasten kanssa retkeillessä myös kaikkeen ihmettelyyn, leikkiin, kummasteluun sekä ylimääräiseen säätämiseen ja härväämiseen saa aina varata tuntuvasti aikaa. Kun vielä lisäksi oltiin isohkolla porukalla talviaikaan liikenteessä, oli ihan hyvä ratkaisu aloittaa tällä tavalla iisisti.

Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-1Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-2Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-11 Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-16Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-10

Arviolta vajaan kilometrin kulkemisen jälkeen saavuimme Aarnitulen varaustulipaikalle, joka on varustettu isolla halkoliiterillä, puuceellä, nuotiopaikalla sekä kolmella katetulla pöytäpenkillä. Koska lauantaina oli Haltiassa muutenkin paljon meininkiä Luonnon päivän kunniaksi, oli nuotiopaikka vapaasti kaikkien käytettävissä koko päivän ajan. Normaalisti Aarnitulen notski on varattavissa retkeilijöiden käyttöön soittamalla Haltian luontokeskuksen infoon. Tsekkaa lisätietoja täältä!

Nuotiopaikalla päästiin käsiksi monen mielestä parhaaseen osuuteen retkeillessä: eväiden syömiseen. Monet olivat pakanneet mukaan mahtavan näköiset retkievään maistuvista voileivistä hedelmiin ja grillattaviin saakka. Makkaroita ja nakkeja paisteltuamme tarjosimme retkeilijöille jälkkäriksi vaahtokarkkeja grillailtaviksi, sekä pienimmille herkuksi rusinoita. Mam-mam-MAM!, kuului Lauran pojan tuomio ekaa kertaa rusinoita maisteltuaan.

Parasta viihdettä koko jengille nuotipaikalla tuntui olevan pieni kallio, joka muodosti lumen silaamalle pinnalleen luonnon oman liukumäen. Sitä innostuivat laskemaan niin nuoret kuin vähän vanhemmatkin, eikä naurunremakasta voinut jäädä epäselväksi, mikä fiilis vallitsi retkeilijöiden mielissä päällimmäisenä.

Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-14 Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-8 Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-4Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-6 Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-9 Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-5 Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-7Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-13

Karhun kolon tutkintaa ja joutsenten laulua Suomen luontokeskus Haltiassa

Eväät syötyämme ja höyryävän kuumat juomat nautittuamme oli aika suunnata takaisin luontopolulle ja tallustaa lyhyt matka takaisin Haltialle. Tässä vaiheessa osa reippaista pienistä retkeilijöistä oli jo sen verran väsynyttä sakkia, että muutamat seurueet retkueestamme lähtivät jo tässä vaiheessa kotimatkalle. Suurin osa suuntasi kuitenkin vielä tutustumaan Haltian luontokeskukseen, jonne Haltia ystävällisesti tarjosi sisäänpääsyt kaikille lukijaretkellemme osallistuneille. Suuri kiitos vielä kerran Haltialle!

Haltian näyttelytiloista löytyi paljon ihmeteltävää niin perheen pienimmille kuin isommillekin. Suurin vetonaula taisi olla karhun pesä, jonka mustaan syleilyyn katosivat kaikki about metrin mittaiset innokkaat tutkimusmatkailijat, jotka jo omilla tolpillaan pysyivät. Konttaavat pikkutyypit tutustuivat silmät suurina jännittäviin valolattioihin ja kuuntelivat korvat höröllään joutsenten laulua.

Rimma_Luonnonpäivät_Sukella_Talveen-15

Raittiista ilmasta väsyneinä ja uusista kokemuksista onnellisia painuivat pian kiinni monet pienet silmät kotimatkan alettua. Kylläpä meillä oli kerrassaan mainio päivä! Mukavaa antia oli myös päästä juttelemaan blogin lukijoiden kanssa ja tavata uusia tyyppejä (toki vanhojen tuttujen ohella) livenä. Tuoreeltaan saadun palautteen mukaan myös retkeilijöillä oli sen verta kivaa, että voimme vissiin alkaa suunnitella lukijaretki vol. 2:sta ensi kesäksi! Olisiko tulijoita? 🙂

Tässä vielä lyhyt videonpätkä, jonka myötä pääsette vähän lisää retkifiilikseen!

Kiitoksia vielä Haltialle tulipaikan käytöstä ja sisäänpääsyistä sekä ja Luonnon päiville inspiraatiosta! Ilo toimia näin mukavan tapahtuman lähettiläinä. <3

Ihanaa viikonjatkoa kaikille!

Ps. Tsekkailkaa myös perheensä kanssa mukanamme retkeilleen Jukan Papuja ja polkuja -blogin postaus retkestä!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka February 8, 2017 at 00:23

  Hienoa, että rohkea ideanne toteutui hienosti – ja sääkin oli ehkä parempi kuin ennakkoon viime viikonlopusta olisi kuvitellut!

  • Reply Laura February 8, 2017 at 17:01

   Totta turiset! 🙂 Oli kyllä mahtavaa, ettei tarvinnut lähteä retkeilemään vaan keskenämme ja että lukijoita innostui todella mukaan! Ja näyttäisi siltä et osallistujia riittäisi myös uudemman kerran 🙂

 • Reply Erika February 8, 2017 at 14:59

  Nuo teidän poitsut on niin söpöjä! 🙂

  • Reply Laura February 8, 2017 at 16:57

   Kiitos! Onhan ne <3 <3 <3

 • Reply Katja/jumalainenseikkailu February 9, 2017 at 16:07

  Mieletön idea! Tekisi mieleni kopioida – olenhan jo blogin kommenteissa luvannut ( tai uhannut) järjestää retken Venäjälle. Mutta ei taitaisi olla kauheasti lukijoita mukaan retkelle 😀

  • Reply Laura February 11, 2017 at 15:55

   Aivan huikea idea – eihän sitä ikinä tiedä jos joku innostuisikin mukaan! 😀 Kyllä meilläkin on edelleen Trans-Siperia haaveissa!

 • Reply Lähde kanssamme perheretkelle juhlimaan Suomen luontoa - RIMMA+LAURARIMMA+LAURA August 12, 2017 at 11:14

  […] kerran seikkailimme kanssanne talvisena luonnon päivänä helmikuussa ja nyt luvassa on kesäisempi retki.  26.8.2017 eli jo kahden viikon päästä lauantaina […]

 • Leave a Reply