Revontulia tunturi Iso-Syötteen huipulla + vinkit yökuvaukseen

Kotimaanmatkailu
January 16, 2017

Joululoma pohjoisessa päättyi parisen viikkoa sitten ja vitsit, että oli ihanaa viettää aikaa kunnon talven keskellä. Onneksi täällä pääkaupunkiseudullakin alkaa tilanne näyttää kirjaimellisesti vähän valkoisemmalta, sillä shokki oli melkoinen palatessamme mustan maan peittämään kotiin. Mitä kaikkea meidän pohjoisen loma sitten pitikään sisällään? No ainakin jo perinteeksi muodostuneen vierailun läheisessä (reilu sata kilsaahan ei susirajalla ole matka eikä mikkään) Iso-Syötteen talvisessa ihmemaassa. Muistattekin ehkä visiittimme Hotelli Iso-Syötteen legendaariseen Kotkanpesään parin vuoden takaa, joten tälläkin kertaa majoituimme tyytyväisin mielin tämän neljä kertaa putkeen Suomen parhaaksi valitun boutique hiihtohotellin pahnoilla.

Kerron meidän vierailusta tykkylumisten puiden katveeseen lisää myöhemmin, sillä ajattelin nyt sivuta pikkuisen aihetta nimeltä yökuvaus. Olen muutamaan otteeseen maininnut, että innostuin viime syksynä astetta enemmän tästä genrestä ja sen jälkeen niin tähtien kuin revontulien kuvaamista olen harjoitellut aina tilaisuuden tullessa kohdella. Ihan liian usein ei taivaalla tanssivia reposia täällä Etelä-Suomen perukoilla näy, mutta uskokaa tai älkää – ikuistin elämäni ensimmäiset kuvat näistä luonnon omista ilotulitteista nimenomaan Espoon Bodomilla! Iso-Syötteellä mahdollisuudet taivaan tulien näkymiselle ovat moninkertaiset etelään verrattuna niin pohjoisen lokaation, korkealla tunturin päällä sijaitsevan katselupaikan kuin vähäisen valosaasteenkin ansiosta. Olin vähintäänkin onnesta soikeana, kun viikon kestäneen pilvisyyden päätteeksi tähdet loistivat kirkkaina autoillessamme kohti tunturin laella sijaitsevaa hotellia.

Perille päästyämme seurasin ikkunan läpi kuinka pakkasasteet tippuivat ja tuuli yltyi kellon raksuttaessa kohti iltaa. Hyvin usein revontulet näkyvät puolen yön molemmin puolin, joten päätin lähteä samoilemaan pimeyteen sitten, kun poika oli reippaan ulkoilun jälkeen nukutettu yöunille miehen kainaloon. Niinpä seisoin klo 22.30 ulkosalla päälläni suurinpiirtein kaikki mukanani olleet vaatekerrat. Lämpötila humahti reippaasti yli 20 astetta miinukselle ja tunturin päällä vihmova navakka tuuli teki säästä järkyttävän kylmän, mutta ihme kyllä minua ei palellut parin tunnin ulkoilun jälkeen muualta kuin  varpaista. Enemmänkin oli ongelmia kovien tuulenpuuskien suhteen, sillä kamera tärähti niiden voimasta todella helposti jalustan päällä valotuksen ollessa vielä kesken.

Ja tästä päästäänkin aasinsiltaa pitkin näppärästi itse yökuvaukseen ja siihen tarvittavaan varustukseen sekä tekniseen puoleen. Tämä alla oleva kuva meidän lumisessa ihmemaassa seikkailevasta pojasta on otettu alkuillasta ihan käsivaralta, mutta kaikki muut puolen yön molemmin puolin jalustan päältä pitkällä valotusajalla. Revontulet eivät valitettavasti olleet kyseisenä yönä hirmuisen voimakkaat, mutta sentään jotain vihertävää kaarta tallentui kamerani muistikortille tähtitaivaan lisäksi.

Rimma_Revontulet_Northern_Lights_Aurora_Borealis_Iso-Syöte_Suomi_Finland-2Rimma_Revontulet_Northern_Lights_Aurora_Borealis_Iso-Syöte_Suomi_Finland-5

Listaan tähän tärkeimpinä pitämäni asiat liittyen tähtien ja revontulien kuvakseen sekä huomiot, joita itse olen tehnyt lyhyellä yökuvaajan harrasteurallani. Tapoja toimia on taatusti niin paljon kuin on kuvaajiakin, joten jokaiselle muodostunee kokemuksen myötä se oma tyyli niin kuvaamisen kuin kuvien jälkityöstönkin osalta. Toivottavasti näistä vinkeistä olisi kuitenkin hieman apua yökuvauksen saloihin tutustuville kuvaajille.

Yökuvaaminen – miten se onnistuu?

Yökuvat otetaan perinteisesti pitkällä valotusajalla eli tähtiä tai revontulia kuvataksesi tarvitset perusymmärryksen kameran manuaaliasetuksilla kuvaamisesta ja etenkin siitä, miten valotusaika, ISO ja aukon koko (F-arvo) vaikuttavat valoon ja näin ollen  onnistuneeseen lopputulokseen. Tarvitset myös mahdollisimman pimeän paikan, jossa ei ole häiritsevää valosaastetta. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Porkkalanniemi sekä Emäsalo ovat yökuvaajien suosiossa. Lapissa sen sijaan melkein missä tahansa kylän/kaupungin ulkopuolella on riittävän pimeää, kuten tästä kartasta käy ilmi.

 • Aseta kameran kaikki valotusasetukset manuaalille ja säädä sopivat arvot. Itse säädän aina ensin valotusajan tai aukon ja vasta sen jälkeen ISO-arvon. Koitan pitää ISO:n mahdollisimman pienenä (koska kun tätä herkkyyttä nosteaan se näkyy kuvassa helposti lisääntyneenä kohinana etenkin varjoalueilla) ja harvemmin olen kokenut tarvetta nostaa sitä yli 3200, sillä käytössäni on valovoimainen F1.4. objektiivi. Jotkut käyttävät jopa ISO 12800 tähtikuvauksessa, joten kannattaa testailla mikä on omaan makuun riittävä ja millaisia arvoja omalla kameralla pystyy käyttämään ilman häiritsevää kohinaa. Tähtien esiin saamiseksi riittävä valotus on avainasemassa.
 • Tarkenna kuva manuaalisesti esimerkiksi seuraavalla tavalla: etsi taivaalta kirkas tähti, zoomaa näkymä kameran takanäyttöä apuna käyttäen mahdollisimman suureksi ja tarkenna tähti teräväksi. Tämän jälkeen sinun ei tarvitse koskea tarkennukseen ollenkaan yökuvia ottaessaessi, paitsi jos haluat saada vaikkapa kuvan etualalla olevat puut myös tarkaksi. Kannattaa kuitenkin ottaa ensin muutama testikuva ja varmistaa, että tarkennus on varmasti onnistunut.
 • Sopiva valotusaika tähtien ikuistamiseen riippuu parista eri tekijästä: kuinka pistemäisiä haluat tähtien olevan (liian pitkällä suljinajalla niistä tulee viirumaisia) ja kuinka laaja on käyttämäsi objektiivi. Tosi monet kuvaajat noudattavat “The 500 Rule”-sääntöä, mutta itse olen todennut että omaan makuuni 400-sääntö toimii paremmin. Eli 500 (tai 400) jaettuna objektiivisi polttovälillä on maksimi valotusaika täydellä kennolla. Minulla on käytössä 20 mm objektiivi yökuvauksessa, joten 400/20=20 sekuntia. Croppi-kameralla lisää vielä jakolaskun loppuun croppikerroin 1,5 (400 / 20 x 1,5). Käytän siis korkeintaan 20 sekunnin valotusaikaa ottaessani tähtikuvia. Revontulien aktiivisuudesta riippuen valotusajaksi riittää 1-5 sekuntia, jolloin sitten säädetään kameran aukko ja ISO sen mukaan.
 • Kannattaa huomioida kuun koko ja nousu/laskuaika kuvausta suunniteltaessa. Kirkkaana helottava kuu voi pilata mahdollisuutesi saada onnistuneita tähtikuvia.
 • Itse tykkään sommitella kuvan etualalle jotain eli harvemmin kuvaan pelkkää taivasta. Puut, vesistöt ja muut luonnonmuodostelmat ovat hyviä vaihtoehtoja. Jos haluat myös etualan tarkaksi ja oikein valaistuksi sinun kannattaa ottaa samasta tilanteesta kaksi eri valotusta/tarkennusta ja yhdistää kuvat myöhemmin Photoshopissa. Tosin näistä yhteenkään kuvaan en ole sitä tehnyt eli kaikki on otetty yhdellä valotuksella.
 • Jälkikäsittely on todella suuressa asemassa yökuvauksessa, joten sitä kannattaa harjoitella kaikessa rauhassa. Youtube on pullollaan loistavia tutoriaaleja vaikkapa linnunradan esiin kaivamisesta, joten niiden avulla pääsee hyvin alkuun!

Mitä varusteita tarvitsen?

 • Kamera. Mieluusti järjestelmä sellainen, vaikka varmaan pokkareillakin pystyy kuvata manuaaliasetuksilla. Niissä vain ei taida kenno kestää kovin suuria ISO-arvoja, joita väistämättä yökuvauksessa kaivataan, joten suosittelen järjestelmäkameraa. Itselläni on käytössä kamerat Olympus OM-D E-M1, Canon 6D ja Canon 5D mk 4.
 • Valovoimainen objektiivi, joka on mieluusti laajakulma. Oma suosikkini on Canonille Sigma ART 20mm F1.4
 • Jalusta. Toiset käyttää kiveä, auton kattoa tai kantoa, mutta itselläni on ihan kaupasta ostettu tukeva jalusta.
 • Vara-akkuja, koska kylmyys ja takanäytöltä kuvaaminen vie tuhottomasti virtaa.
 • Otsalamppu. Kannattaa hommata punavalolla varustettu malli, koska se ei vie hämäränäkökykyä.
 • Etä- tai lankalaukaisin. Itselläni ei ole tätä käytössä, sillä asetan aina kameran ottamaan kuvan 2 sekuntia siitä hetkestä, kun olen painanut laukasinnappia. Ja tämä siis siksi, että pitkällä valotusajalla se pelkkä hipaisukin kameraan juuri valotuksen alkaessa voi täräyttää kameraa juuri sen ratkaisevan millin verran, jolloin lopputuloksena on epätarkka kuva.
 • Kemiallisia kädenlämmittimiä objektiivin lämmittämiseksi. Joskus ulkona on niin kylmää ja/tai kosteaa, että objektiivi joko jäätyy tai huurustuu ja silloin objektiivin ympärille teipattavat lämmittimet ovat tarpeen. Ja lämpiää niillä mukavasti omatkin sormet.
 • Pakkassäälle vedenpitävä pussi/kassi ja kosteuden kerääjiä. Tämä seikka oli itselläni vielä pari kuukautta sitten ihan retuperällä, mutta onneksi Kaukokaipuun Nella vinkkasi oikeaoppisesta kameran käsittelystä tultaessa kylmästä pakkasilmasta sisälle lämpimään. Eli jotta kamera ei höyrysty ja mene pilalle pakkashuurteen muuttuessa kosteudeksi kameran ja objektiivin pinnalla laita kamera ennen sisälle tulemista kosteuden kerääjällä varustettuun pussiin. Itselläni on käytössä Friluftsin 20 litrainen dry sack ja säkin sisällä uusien kenkien mukana tulleita valkoisia “tyynyjä” aka kosteuden kerääjiä. Pro-vinkkinä sain vielä Rinkkaputken Annelta sellaisen, että kannattaa ottaa kamerasta muistikortti pois ennen pussiin sulkemista niin ei tartte odotella tuntikausia, että pääset ihailemaan kuvia koneelta kameran vielä sulatellessa säkin suojissa itseään.

Rimma_Revontulet_Northern_Lights_Aurora_Borealis_Iso-Syöte_Suomi_Finland-3 Rimma_Revontulet_Northern_Lights_Aurora_Borealis_Iso-Syöte_Suomi_Finland-4

Tälle talvelle on vielä kolme reissua tulossa napapiirin pohjoispuolelle, joista ensimmäinen koittaakin aika pian helmikuun alkupuolella. Olen matkustamassa IHAN YKSIN viikonloppureissulle Rovaniemelle kuvaamaan Lappia ja moikkaamaan kavereita, joten peukut pystyyn revontulien varalta. Odotan reissua innon ja pelon sekaisin tuntein, sillä ihan taatusti tulen nauttimaan ansaitusta omasta ajastani, mutta silti pientä reissukaveria tullee ikävä.. Mutta en aio murehtia sitä etukäteen. Tekee taatusti hyvää pojallekin jäädä viettämään iskän kanssa laatukaikaa ihan kaksistaan.

Oletko kuvannut yökuvia tai onko yökuvauksen opettelu suunnitelmissa? Toivottavasti näistä vinkeistä olisi hieman apua tulevia kuvausretkiä ajatellen ja aina saa kysyä, jos joku jäi mietityttämään.

Mukavaa uutta viikkoa kamut!

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Sanna January 16, 2017 at 10:54

  Voi että, KYLLÄ oli hyötyä! Selkeät ja hyvät ohjeet. Haaveilen täydellisestä linnunrata kuvasta ja aina tähtitaivasta ja repoja ihastelen paljain silmin tai kaukoputken läpi. Näillä vinkeillä täytyy itselläkin lähteä koittamaan kameran kanssa. Kiitos 😊!

  • Reply Rimma January 16, 2017 at 14:05

   Oi mahtava kuulla, että oli apua ja hyötyä! Nää jutut kun tulee jo itselle niin selkärangasta, niin en ollut varma osasinko selittää tarpeeksi selkeästi. Mutta hyvä juttu jos osasin 🙂 Kerro sitten ihmeessä miten yökuvaukset sujui, kun pääset tositoimiin!

 • Reply Satu January 16, 2017 at 11:09

  En ehkä kestä, kuinka upeita kuvia olet taas ottanut! <3
  Pitäisi vain pakata kuvauskamat mukaan ja päättää, että jonain yönä lähtee kuvaamaan johonkin hyvään paikkaan. Nyt kaikki vain jää haaveiluksi. 😀

  • Reply Rimma January 16, 2017 at 14:07

   Kiitos Satu <3 Siis ehdottomasti nyt vain kuvaamaan! Se eka kerta on melkoista säätöä, mutta kyllä se siitä sitten helpottaa 🙂

 • Reply Heidi / Maailman äärellä January 16, 2017 at 11:46

  Ihan mielettömän upeita kuvia! Olen haaveillut, että opettelisin yökuvauksen, mutta pitäisi sitä ennen panostaa vähän laitteisiin. Nämä ohjeet laitan talteen tulevaisuuden varalle! Tosi selkeät. Kiitos <3.

  • Reply Rimma January 16, 2017 at 14:08

   Kiitos Heidi! <3 Ihana kuulla, jos oli hyötyä ja tosiaan näihin voi sitten palata myöhemmin tulevaisuudessa 🙂

 • Reply Erika January 16, 2017 at 14:05

  Olen ihmetellyt, miksen saa hämärässä hyviä kuvia, vaikka on yökuvaus käytössä. Ehkä syy onkin se, että kuvaan pokkarilla… 😀

  • Reply Rimma January 16, 2017 at 14:22

   Voi ei 😀 Mä en oikein osaa ottaa tohon ollenkaan kantaa, kun mulla on niin pitkään ollut vain järkkäri käytössä. Luulisin kuitenkin, että laadukkaalla pokkarillakin saa yökuvia otettua, jos siitä kerran sellainen moodi löytyy? Kannattaa tässäkin huomioida se, ettei kamera tärähdä eli käyttää joko jalustaa tai tukevaa alustaa, jonka päälle kamera tulee. Sillä uskoisin, että yökuvausmoodissa käytetään pitkää valotusaikaa, vaikka en toki voi olla varma 🙂

 • Reply muurahainen January 16, 2017 at 15:36

  Voi kun joskus oppisin itsekin ottamaan noin kauniita kuvia, siihen tarvitaan vaan muutakin kuin teknistä osaamista 🙂 Revontulet on siitä kivoja, että ne näyttävät kuvissa usein paljon värikkäämmiltä kuin oikeasti ovatkaan.

  • Reply Rimma January 18, 2017 at 16:36

   Kiitos kovasti! 🙂 Varmasti opit, kun vain jaksat harjoitella. Mutta se on ihan totta, että usein kameralla saa paremmat sävyt esiin, koska tuo pitkä valotusaika!

 • Reply Suunnaton January 16, 2017 at 20:57

  Tämä oli aivan loistava vinkkipaketti! Mulla on tämän vuoden projektina opetella tähti- ja muutenkin yökuvausta, joten tämä tuli ihan täydelliseen aikaan. Nappaan mieleen takanäytön hyödyntämisen tarkentamisessa sekä kädenlämmittimet. Riittääkö, että objektiivin pitää lämpimänä, vai tarvitseeko runkokin lämmitystä?

  • Reply Rimma January 18, 2017 at 16:37

   Hei mahtavaa! Ihan parasta tuo, että asettaa itselleen tavoitteita tulevalle vuodelle 🙂 Minä en ole kokenut tarvetta lämmittää runkoa, mutta eihän siitä haittaa ole, jos sitä välillä vaikka pitää takin alla, jotta akku kestää pidempään 🙂

 • Reply Saara January 16, 2017 at 21:56

  Aivan mahtavaa! Itse haluan ikuistaa tosiaankin tähtitaivaan! Muutaman kerran olen yrittänyt iltasella/yöllä kuvata, mutta täällä Turussa en mennyt tarpeeksi kauas valosaasteista. Kahden kuukauden päästä lähdemme Rukalle, jolloin meinaan ottaa jalustan mukaan matkaan ja kokeilla! Saas nähdä mitä siitä tulee! 🙂

  • Reply Rimma January 18, 2017 at 16:38

   Jee Ruka! Todellakin siellä vaan testaamaan 🙂 Ihan varmasti löytyy sopivan pimeitä paikkoja melkein mistä vaan ja kun vielä kuvaa vaikka poispäin hiihtokeskuksen valoista, niin sekin monesti riittää. Tsemppiä harjoitteluun 🙂

 • Reply Heidi / Seikkailujen helmiä January 16, 2017 at 22:21

  Kiitos tästä! Hienoja kuvia! Olen pari kertaa päässy kunnolla ajan kanssa kuvailemaan tähtiä ja koko ajan ne onnistuvat paremmin. Toiveissa ois seuraavaksi opetella kuvaamaan revontulia. Hyviä vinkkejä! 🙂 varsinki tuo pussi, jossa on kosteudenkerääjiä..ei oo käyny ees mielessä. Ja ai niin, tervetuloa Rovaniemelle! 🙂 toivottavasti ilmat on suotuisat!

  • Reply Rimma January 18, 2017 at 16:39

   Kiva kuulla, että oli vinkeistä hyötyä! Ja kiitos kovasti kehuista 🙂 Saa antaa vinkkejä minne mennä Rovaniemellä kuvaamaan? 😀

   • Reply Heidi / Seikkailujen helmiä January 18, 2017 at 19:41

    Ite kävin (tai ainaki yritin:D) yks ilta Olkkajärvellä kuvaamassa tähtiä. Sinne pääsee ihan autolla Sodankyläntietä pitkin eikä ole kovin kaukana. Meän pikkunen oli vain toista mieltä tästä ja jouduttiin aika pian lähtemään pois! 😀 Aattelin yrittää joku toinen ilta uudelleen. Vaikka se on lähellä, niin silti tarpeeksi kaukana kaupungin valoista, niin siinä mielessä kiva. Ja varmasti jos hyvä tuuri käy niin saa myös revontulikuvia. Toinen missä moni käy kuuleman mukaan revontulia kuvailemassa on Norvajärvi! 😉 sitte on tietysti monet vaarat.. 😀 Kysy vaan vielä jos tulee jotain mieleen! 🙂

    • Reply Rimma January 23, 2017 at 16:53

     Kuulostaa hyvältä! 🙂 Kiitos tuhannesti näistä! Pitää lähempänä ajankohtaa vielä huudella tarkempia vinkkejä täällä 🙂

 • Reply Aamu January 17, 2017 at 13:09

  Hei,

  ompas kiva, kun jaat osaamistasi ja niin, että ei niin pro:kin ymmärtää 🙂

  • Reply Rimma January 18, 2017 at 16:39

   Kiitos Aamu <3 Ihana kuulla, että vinkit oli hyviä ja ymmärrettäviä 🙂

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net February 6, 2017 at 02:16

  Kiitos näistä vinkeistä privaattina, ja hyvin koottu jutuksi! Ihan mahtavia noi sun kuvat!

  Muutama juttu puuttui matkasta, mutta tuli noista kuvista nyt jotain. 🙂

  Kädeälämmittimet löytyi onneksi ranskalaiselta pariskunnalta – ja heillä kun ei ollut kameraa niin vaihdettiin kädenlämittimet kuvia vastaan. 😉

  • Reply Rimma February 6, 2017 at 14:22

   Kiitos Gia! Oon tosi iloinen, että pääset näkemään ja kuvaamaan reposia 🙂 Ilolla autan ja annan vinkkejä! Haha ihan mahtava juttu, että saitte tällaisella vaihtokaupalla homman toimimaan 😀

 • Reply Kuinka selvitä talvivaelluksesta hengissä? - RIMMA+LAURARIMMA+LAURA March 2, 2017 at 20:20

  […] talvena totutelleet pakkaseen, olemme joutuneet tekemään sen täällä Etelä-Suomen epätalvessa Rimman Iso-Syötteen reissua lukuunottamatta. […]

 • Leave a Reply