Jollei jouluna ole lunta

Asenteet ja ajatukset, Kotimaanmatkailu, Lifestyle
December 27, 2016

Niityllä lunta, hiljaiset kadut. Taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus.

Niin, oispa. Kun sovimme aikoinaan joulun vietosta Janakkalassa vuokramökillä miehen siskon ja tämän belgialaisen miehen kanssa, muistan ajatelleeni, että no siellä on sit ainakin lunta. En nimittäin ollut laisinkaan varma siitä, että Helsinkiin tulisi valkoinen joulu, mutta 100km pohjoisempana sitä jotenkin kuvitteli tuota mystistä (siltä se nykyään tuntuu!) valkoista tavaraa riittävän. Fiilistelin jo, miten kivaa olisi jälleen esitellä tätä upeaa kaunista Suomea ulkomaan vahvistukselle, ja kieriskellä sellaisessa oikein mukavan pörröisessä joulufiiliksessä ja kotimaaylpeydessä kaikki joulunpyhät.

Mutta ei. Vaikka tämä joulu oli aivan ihana, on sen viettoa varjostanut se, ettei edes täällä Hämeessä ollut sentin senttiäkään lunta tänäkään jouluna. Tämä oli jo nimittäin toinen musta joulu putkeen, joten kieltämättä päässä on pyörinyt aika usein se ajatus, että mitä jos valkoiset joulut on jo menetetty. Entä jos valkoiset joulut kuuluvat enää vain niihin lapsuusmuistoihin, joihin emme enää ikinä pääse palaamaan tosielämässä?

lumeton_joulu_2016-17lumeton_joulu_2016-2lumeton_joulu_2016-19lumeton_joulu_2016-3 lumeton_joulu_2016-15

Jollei jouluna ole lunta
voiko Joulupukki tullakaan?

Vaikka sitä kuinka yrittää uskotella itselleen, että joulutunnelma syntyy joulun tuoksusta (paistoin tänä vuonna piparitkin vasta mökillä saadakseni mökkiin kunnon piparisen joulutuoksun), höyryävästä glögistä, joulusaunasta, läheisistä ihmisistä ja yhdessäolosta, niin valehtelisin jos väittäisin ettei lumettomuus yhtään vaikuttanut joulufiilikseeni laskevasti. Sillä kyllä se vaikutti.

Höyryävässä paljussa istuskellessani ja järvelle tuijotellessani en voinut olla ajattelematta ilmastonmuutosta ja pelkäämättä sitä, saisiko oma lapseni enää koskaan todella nauttia Suomen neljästä vuodenajasta, jos asuisimme loppuelämämme eteläisessä Suomessa.

lumeton_joulu_2016-13lumeton_joulu_2016-6lumeton_joulu_2016-16

No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle,
ja laitetaankos pesä myös pikkulinnuille?

Jo kuusi kynttilöitä on käynyt kukkimaan,
pimeitä talven öitä näin ehkä valaistaan.

Vastauksia näihin kysymyksiin tuskin kenelläkään on, mutta avaimet tämän huolestuttavan kehityksen jarruttamiseksi on meillä jokaisella taskuissamme. Voimme muun muassa valita, että syömme enemmän kasvisruokaa, jolloin lihateollisuuden tuotanto ja sitä kautta päästöt laskevat. Voimme valita lähimatkailun ja -retkeilyn kotimaassa ja naapurimaissa kaukomatkojen sijaan. Voimme miettiä kulutustottumuksiamme: ostaa vähemmän nopeasti rikkoontuvaa “kertakäyttökamaa”, suosia kestäviä materiaaleja ja kierrättää. Voimme äänestää arvojemme puolesta ja opettaa jälkikasvumme jälleen kunnioittamaan luontoamme siten kuin sitä on ammoisina aikoina kunnioitettu.

Voimme yrittää tehdä edes jotain. Sillä varmasti kaikkien mielestä nämä tänään (hetkellisesti) nähdyt maisemat ovat lähempänä sitä, mitä niiden näillä leveyspiireillä kuuluisikin tähän aikaan vuodesta olla?

lumeton_joulu_2016-7 lumeton_joulu_2016-9 lumeton_joulu_2016-10 lumeton_joulu_2016-8 lumeton_joulu_kollaasi

Taas valkeata joulua
keskellä suurten hankien,
muistan joulun aikaa
se kuinka saikaan mun taas taakse vuosien.

Vain valkeata joulua
mielessäin ootan minä ain,
sillä hangen hohteessa vain
joulurauhan tunnen rinnassain.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Helena Arvio December 27, 2016 at 19:28

  Hyvä kirjotus! Petrattavaa on itelläki, lisää kasvisruokaa, hyvä idea! Ulkomaan lomien rajoittaminen on vaikeampaa, Teneriffal ihanaa ja Thaimaa houkuttaa, kasvisten lisääminen aina paikallaan. Käytän myös aika paljon junaa kotimaan matkoilla ja Onnibussia.

  • Reply Laura December 27, 2016 at 21:51

   Kiitos Helena! Pienistä puroista kasvaa iso joki jne. Julkisilla liikkuminen on hyvä juttu. Terkuin piston sydämessään tunteva lapsiperheellinen auton omistaja…

 • Reply pirjo skopa December 27, 2016 at 20:30

  Hei! Taas hienoa tekstia tosiasioista. En enaa syo juurikaan lihaa vaan kasviksia ja hedelmia ja kotimaisia marjoja, sieniä ja kalaa ja pitkia matkoja teen tosi harvoin. Tosin Suomen kylma ja kostea talvi sopii huonosti kipeille nivelille, valitettavasti.

  • Reply Laura December 27, 2016 at 21:52

   Hienoa, kiitos Pirjo!

 • Reply Laura December 27, 2016 at 21:30

  Niin ei kai lähimatkailu sinällään ole ilmastoystävällisempää jos lentäen menee. Mielummin yksi kaukomatka vuodessa kuin monta viikonloppulomaa Eurooppaan, lyhyempi lento on about yhtä iso kuorma kuin pidempi. Onneksi tää elämäntilanne rajoittaa tota lentomatkailua, voi ajatella ympäristötekona melkein, haha 😉 mut toki parannettavaa ois, kelläpä ei. Sit jotkut asiat toki menee ekologisuuden edelle. Esim rakennettiin mielummin oma talo itse, jotta tiedetään että on varmasti oikein tehty (=homeeton ja terveellinen asua kaikille) kuin ostettiin riskillä vanha. Eikä kyllä ees hävetä, tehtiin sentään pienikulutuksinen 0-energiatalo, jossa energia otetaan pääosin uusiutuvasta energiasta (mm aurinkokeräimet lämmittämään käyttövettä) vaikka toki aina uuden rakentaminen kuormittaa ympäristöä ihan eri lailla kuin jos ois vanhan ostanut.
  Hyviä juttuja muuten pohtia, yleensä matkailublogeissa syystäkin vältellään tätä aihetta koska onhan lentäminen aika epäekoteko, jos niin voi sanoa:)

  • Reply Laura December 27, 2016 at 21:55

   No ei sinänsä, mutta lähinnä lähimatkailuna meinasin nyt ihan tätä Koto-Suomea niin ettei lentäis ollenkaan 😉 Mut joo totta puhut, mieluummin tosiaan noin. Moni matkablggaaja tosin matkustaa oikeastikin äärettömän paljon vuodessa, ja noista matkoista voisi hyvin ottaa tavoitteeksi tehdä edes muutaman lähemmäksi, vaikka naapuripitäjään tms. 😉 Teidän taloprokkis kuulostaa kyllä olleen hieno ja 0-energiatalo on kyllä tämän päivän valinta! ^_^

 • Reply somali-83 December 28, 2016 at 04:24

  Onneksi olen pienituloinen. Eipä oo rahaa ostaa turhaa krääsää ja tuhlata luonnonvaroja 🙂

  • Reply Laura December 30, 2016 at 00:08

   Mahtava ajattelutapa! 🙂

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle December 28, 2016 at 08:08

  Ihan samoja fiiliksiä oli täälläkin tänä jouluna. 🙁 Kyllä se lumenpuute joulufiilikseen vaikuttaa. Toisaalta sitten taas marraskuussa oli jo ihanan talvista ja toivottavasti tammikuun puolella taas.

  Mitä taas tulee näihin ekotekoihin, niin tunnen kyllä kaukomatkailijana piston sydämessäni. Tänä vuonna on tullut lennettyä kenties enemmän kuin koskaan ja pihassa on kaksi autoakin, mutta kun ilman niitä ei töihin pääse täältä meille kahdelle ihmiselle liian isosta (eli epäekologisesta) omakotitalosta. Toisaalta sitten taas meille tuskin koskaan tulee lapsia. Se kompensoinee meidän lentelyt, autoilut ja varmasti vielä vähän enemmänkin.

  • Reply Laura December 30, 2016 at 00:10

   Joo, oli ihana talvista,mutta miksi sen lumen piti sulaa, sniif! Mä olin nimittäin silloin jo ihan varma ettei se enää mihinkään lähde, kun tuli niin paljon. Mutta vesisade osaa yllättää… Ja joo, lapsi on ehkä maailman epäekologisin teko, että sen tekemättä jättäminen antaa kyllä paljon anteeksi!

 • Reply Erika December 28, 2016 at 15:22

  Julkinen liikenne on täällä tuppukylässä niin hanurista, että on pakko turvautua autoon, jos aikoo vähän pidemmälle lähteä. Onneksi asun kuitenkin niin lähellä keskustaa, että monesti tulee lähdettyä hoitamaan asioita kävellen. 🙂 Ainoastaan kauppareissut teen autolla, varsinkin, jos tiedän ostoksia tulevan paljon.

  Vanhemmat on sanoneet mulle jo, kun olin pieni, että luontoa ei saa roskata muilla kuin niillä, jotka maatuu – muttei mielellään niilläkään. Niillä neuvoilla on menty tähän päivään asti! 🙂

  Eipä täällä Satakunnassakaan ollut tänä(kään) vuonna lunta… Kateellisena olen katsellut Rimman lumikuvia Instassa! 😀

  • Reply Laura December 30, 2016 at 00:08

   Joo, kyllä teki Rimma kateutta herättävää fiidiä Kainuusta! Oispa etelässäkin kunnon talvi <3 Hyvät ohjeet olet saanut vanhemmilta 🙂

 • Reply Vielä vähän joulua, aatokset jo ensi vuodessa - RIMMA + LAURARIMMA + LAURA December 31, 2016 at 01:42

  […] vähän joulutunnelmiin, vaikka niistä tulikin kirjoitettua jo mökiltä käsin ekat mietteet. Tuo postaus ei kuitenkaan kertonut ollenkaan sitä, miten ihana joulu meillä (siitä […]

 • Leave a Reply