Vierailu Teneriffan vehreällä naapurisaarella – La Gomera

Eurooppa
December 12, 2016

Marraskuisen aurinkoloman tuoma rusketus on rapissut iholta pakkasen mukana pois jo aikapäiviä sitten, mutta palataan silti hetkeksi takaisin lämpöisille Kanariansaarille. Ensimmäisissä meidän reissua käsittelevissä postauksissa kerroin hieman alkutunnelmia Teneriffalta sekä vierailustamme huikeaan Teiden kansallispuistoon, ja nyt seuraavaksi sukellamme La Gomeran vehreisiin maisemiin.

Olimme varanneet liput päiväretkeämme varten Teneriffan ja La Gomeran välillä liikennöivälle autolautta Armakselle muutamaa päivää aiemmin. Saavuimme Los Christianoksen satamaan aikaisin aamulla, tuntia ennen paatin lähtöä. Olin vähän kauhuissani tulevasta tunnin mittaisesta matkasta vesillä, sillä tulen todella helposti merisairaaksi eikä posliinin halailu kipeän kurkun kera ihan hirveästi houkutellut. Meri oli kuitenkin onnekseni tyyni ja tunti laivassa hurahti nopsaan matkaeväitä napostellen. Laiva oli siisti ja sieltä löytyi tosi hyvin istumapaikkoja, mutta ilmastoinnin tarpeellisuus oli otettu turhan kirjaimellisesti, joten suosittelen tulevia matkaajia varaamaan riittävästi lämmintä vaatetta päälle laivamatkan ajaksi.

La Gomeran helmi on Garayonayan kansallispuisto

Suurimman osan La Gomeralle suuntaavista matkailijoista houkuttelee paikalle saaren rauhallisuus, sen käsittämättömän upea luonto ja monipuoliset patikointimaastot. Nämä olivat myös syyt miksi me halusimme päästä näkemään tämän monesta suusta kehutun Kanariansaarista toiseksi pienimmän. Harmiksemme olimme tosiaan koko perhe sairastaneet loman alkupätkän, joten jouduimme jättämään patikoinnit toiseen kertaan. Tämä ei onneksi estänyt meitä tutustumasta UNESCO:n maailmanperintökohteenakin tunnettuun Garayonajan kansallispuistoon, sillä puiston halki risteilee pieniä kapoisia autoteitä. Varmasti upeimmat nähtävyydet löytyvät syvemmältä ikivihreän sademetsän uumenista, mutta olimme todella tyytyväisiä saadessamme edes pienen pintaraapaisun puiston sumuisista vuorista ja salaperäisistä metsämaisemista.

Vietimme puistossa useamman tunnin risteillen jokseenkin päämäärättömästi kapoisia puiden varjostamia teitä pitkin. Poika nukkui aikaisen aamuherätyksen vuoksi koko Garayonajassa olomme ajan tyytyväisenä turvaistuimessaan, joten pysyttelimme luonnollisesti koko ajan näköetäisyydellä autostamme, vaikka useampaan otteeseen jalkauduimmekin ihastelemaan tarkemmin tätä koskematonta taikametsää.

la-gomera-teneriffa-garayonay-12la-gomera-teneriffa-garayonay-2la-gomera-teneriffa-garayonay-11la-gomera-teneriffa-garayonay-3la-gomera-teneriffa-garayonay-13 la-gomera-teneriffa-garayonay-8

Pikkuruinen ja idyllinen pääkaupunki San Sebastian

Tajusin alkaessani kirjoittamaan tätä postausta, etten ottanut pääkaupunki San Sebastianista yhtään kuvaa lukuunottamatta näitä rantaotoksia. Meillä oli kova nälkä etsiessämme siestan vuoksi melkoisen suljetusta pikkukaupungista ruokapaikkaa, joten kuvat taisivat jäädä siinä tohinassa ottamatta.  Mutta uskokaa kun kerron, että kaupunki (tai pikemminkin kylä) oli oikein viehättävä vanhoine kirkkoineen ja sieltä pystyi hyvin bongailemaan perinteisiä paikallisia rakennuksia. La Gomeran saarella asuu vain 20 000 ihmistä, joten meno oli muun saaren tavoin piskuisessa pääkaupungissakin todella rauhallinen. La Gomera on lukemani mukaan tunnettu vihellyskielestään, el silbosta. Kieltä on aikoinaan käytetty laaksojen yli kommunikoimiseen ja yhä nykyäänkin vihellyskieli on pakollinen oppiaine paikallisissa kouluissa.

Syötyämme suuntasimme aivan kaupungin keskustan vieressä sijainneelle Playa de la Punta-nimiselle rannalla odottelemaan läheisestä satamasta pian starttaavaa paluumatkaamme Teneriffalle. Hiekka oli rannalla hämmentävää, lähes pikimustaa, ja sitä löytyikin pojan vaatteiden uumenista koko loppupäivän ajan telmittyämme tunnin verran rantahietikossa. En tiedä oliko ranta täysin autio siksi, että sää oli aika pilvinen vai onko La Gomeran yksi päärannoista aina näin hiljainen? Mutta voin kertoa nauttineemme täysin rinnoin tästä rauhallisesta tunnelmasta. Välillä teki mieli nipistellä itseä varmistuakseen, että olemmeko tosiaan yhä edelleen Kanariansaarilla, sillä muita turisteja ei näkynyt mailla eikä halmeilla.

la-gomera-teneriffa-garayonay-5 la-gomera-teneriffa-garayonay-6 la-gomera-teneriffa-garayonay-7 la-gomera-teneriffa-garayonay-4

La Gomera onkin rauhallisuutensa vuoksi suosittu kohde vanhemman väen keskuudessa, sillä saarella ei ole kovin kummoisia shoppailu- tai yöelämämahdollisuuksia. Saarelle tullaan perinteisesti rentoutumaan, patikoimaan, pelaamaan golfia ja noh – lomailemaan. Jälkikäteen mietimme, että olisimme voineet viettää toisen puoliskon lomastamme oikein mieluusti täällä rauhallisuuden tyyssijassa. Vaikka oma majapaikkamme Teneriffalla oli myös todella rauhallinen, oli La Gomeran aito tunnelma vailla vertaansa.

Ehkä me palaamme vielä näihin maisemiin, jossa vehreät metsät ja jyrkät vuoristot piirtyvät vasten sinisenä kimmeltävää Atlantin valtamerta.

//

La Gomeralla ei ole juurikaan julkista liikennettä ja jos joku bussi kulkee, niin hyvin harvakseltaan. Auton tai vaikkapa fillarin vuokraamista suositellaan vahvasti. Meidän lauttalippu Armaksella maksoi kolmelta aikuiselta, taaperolta ja henkilöautolta yhteensä 160 euroa. Saarella on myös lentokenttä, mutta en selvitellyt lentoyhteyksiä sen kummemmin, kun lauttamatka oli edullinen, näppärä ja nopea sekä mukaan sai Teneriffalta vuokratun auton.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Maarit December 13, 2016 at 12:00

  Näyttää kyllä tosi ihanalta tuo La Gomera, nimi on kyllä tuttu joistain matkaesitteistä, mutta muuten en ole alueeseen tutustunut. Mulla ei kyllä ole näitä Kanariansaatia kohtaan sen kummempia antipatioita, kun lomastahan voi tehdä oman näköisensä sielläkin, niin kuin tekin olette tehneet. Mielellään lähtisin tuonne, mutta juurikin omatoimisesti. Ja tarkemmin kun ajattelen, niin näistä kuvista tuli niin hyvä fiilis, että tahtoisin tuonne heti! 🙂

  • Reply Rimma December 13, 2016 at 13:41

   Huippua kuulla, että kuvista tuli hyvä fiilis 🙂 Meilläkin oli tuolla niin rento olla ja jotenkin tuntui heti ihan omalta paikalta, vaikkei Teneriffassa tietenkään mitään “vikaa” ollutkaan. Selkeästi La Gomera oli vain aitoudellaan ja rauhallisuudellaan heti meidän juttu 🙂

 • Reply Laura December 13, 2016 at 22:10

  Mä kans tykästyin tuohon saareen ihan kympillä kun siellä joskus käytiin! Just tänään pääsin kehumasta Gomeraa kun ystäväni kyseli sellaisia ei-turistirysä-vinkkejä Kanarialle. Todella vaikuttava paikka <3

  • Reply Rimma December 14, 2016 at 22:52

   Ai teki ootte käyneet! Joo oli kyllä niin nättiä ja ah niin rauhallista. Voin kyllä itsekin suositella todella kaikille, jotka haluaa vähän nähdä erilaista meininkiä Kanarialla 🙂

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty December 14, 2016 at 23:03

  Gomeralla kannattaa tosiaan ottaa auto alle ja lähteä tutustumaan saareen vähän San Sebastianin ulkopuolelle. Me kävimme muutama vuosi sitten päiväretkellä Teneriffalta ja ajattelimme vain käyskennellä kaupungilla. Siellä oli kuitenkin suoraan sanoen tylsää: ainoana viihteenä oli seurata vanhoja englantilaisia lomailijoita, jotka parkkeerasivat suosikkikahvilaansa. Vähän harmitti, koska olimme kuulleet saaren luonnosta niin paljon ylistystä. Olisi kannattanut lähteä sinne luontoon eikä jäädä istumaan kaupungille, missä nyt sinänsä ei ollut mitään vikaa. Samaa vain olisi voinut tehdä myös Teneriffalla.

  • Reply Rimma December 18, 2016 at 22:45

   Joo voin kuvitella, että San Sebastian on aika äkkiä koluttu 😀 Voi itku, ettei teille sitten tullut mahista enää vuokrata autoa sieltä paikan päältä? No mutta toivottavasti vielä joskus jos nuille kulmille satutte, niin pääsette ihailemaan näitä maisemia! Oli kyllä tosi tosi nättiä. Sori ku käännän puukkoa 😀

 • Reply Johanna @ Out of Office December 16, 2016 at 00:15

  No tämä postaus tuli oikein hyvään aikaan! Pääsin kurkistamaan Gomeralle vähän etuajassa, olemme menossa sinne tammikuussa – neljäksi päiväksi! Saapa nähdä riittääkö maastokenkäilymaisemia, kaksi eri hotelliakin on varattu.

  Eniten mietityttää se, pitäisikö auto vuokrata jo lentokentältä, vai vasta Gomeralta? Vai mennä taksilla satamaan ja ilman autoa yli – ja vuokrata auto vasta San Sebastianista? Ihmettelin kun kaikki gomeralaisessa vuokraamossa tarjolla olevat autot ovat pikkuisia, mutta ne saattavat olla noilla kapeilla pikkuteillä ainoa järkevä tapa liikkua 😀

  • Reply Rimma December 18, 2016 at 22:48

   Oi ihan totta! Kuinka mahtavaa! Ja ihan varmasti riittää. Meitä vähän harmitti, että oli vain se yksi päivä käytössä, kun olin lukenut että saaren toisella puolella olevat biitsit olisi myös olleet kokemisen arvoisia. Mielenkiinnolla jään odottelemaan teidän reissukuulumisia! Valitettavasti en osaa yhtään vastata tohon kysymykseen, että mistä auto kannattaisi vuokrata. Jotenkin voisin kuvitella, että se tulis halvemmaksi ottaa Tenskulta, mutta tää on ihan mutua 🙂 Mutta joo ei tuolla hirveen isoa laivaa tosiaan kannata ottaa alleen 😀 Ihanaa matkaa!!

 • Reply Pirjo Skopa December 31, 2016 at 17:28

  Kayty on joskus -80 luvulla vanhempie lasten ja isansa kanssa. Mielee jai erikoiset maisemat, vihellyskielen esitys seka tuulinen lauttakyyti. Yksi hotelli oli silloin vasta sataman lahella, tosin olimme myos päivä retkella siella ja bussissa ajelimme ylos lounastamaan. Ikimuistoinen retki. Ainakin 16 kertaa Kanarian eri saarilla kayneena suosittelen!

 • Leave a Reply