Teneriffan helmi – Teide National Park

Eurooppa
November 28, 2016

Oletteko koskaan kokeilleet miltä tuntuu mennä jäätävässä flunssassa yli kahden kilometrin korkeuteen? Me testattiin ja en välttämättä suosittelis. Paitsi että oli sen verran älyttömät maisemat, että ehkä sittenkin. Riippuu siis tilanteesta! Kurkkukivusta ja yläilmojen tuomasta hengen ahdistuksesta viis – me päästiin kuin päästiinkin kokemaan uskomattoman hieno Teiden kansallispuisto.

Tämä Kanariansaarten tunnetuin maamerkki puistoineen on valtavan suuri alue ja siellä riittäisi nähtävää varmasti päiväkausiksi, mutta sairastelu oli harmillisesti typistänyt lomamme aktiivipäivät alle puoleen. Siksipä valitsimme Teideltä yhden alueen johon lähtisimme vähän tarkemmin tutustumaan. Lyhin ajomatka majapaikastamme Palm-Marista saaren eteläosasta oli Roques De Garcialle (Roque Cinchado), joten otimme sen määränpääksemme. Ajomatka ei ollut kohteeseen kuin nelisenkymmentä kilometriä, mutta tie oli semmoista serpentiiniä, että matkaan hurahti helposti yli tunti.

Maisemat muuttuivat puolivälissä matkaa hämmentävän erilaiseksi palmujen jäädessä taakse ja korkeiden mäntymetsien piirtyessä loputtomina ryppäinä ympärillemme. Lopulta havupuutkin muuttuivat mataliksi karuun kasvuympäristöön soveltuviksi puskiksi ja meininki vaihtui vehreydestä täysin joksikin muuksi.

teide-national-park-tenerife-1 teide-national-park-tenerife-2 teide-national-park-tenerife-3

Saapuessamme Roques De Garcialle oli aurinko jo melkein laskenut ja lämpötila tippunut yli 20 astetta “kotikylämme” lukemista. En siis oikeasti tiedä oliko syynä yllättävä kylmyys vai ohuempi ilma, mutta vielä hetki sitten ihan suhteellisen ookoo kunnossa olleet, joskin flunssasta rasittuneet, keuhkot meinasivat räjähtää astuessani autosta ulos. Kipu sekä minun että miehen kurkussa ja henkitorvessa oli ihan järkyttävä, mutta suomalaisen sisun voimin päätimme jalkautua ihastelemaan vuorten taakse hupenevaa aurinkoa.

Turhaan ei Teiden maaperää verrata niin planeetta Marsiin kuin USA:n Grand Canyon National Parkiin, sillä väistämättä ne molemmat näistä punaisista kivilohkareista ja kuivan karusta maaperästä tulevat mieleen. Paikalla oli muutama muukin seurue, mutta yllättävän rauhakseen saimme maisemia katsella, vaikka puistossa vierailee vuosittain yli 3 miljoonaa ihmistä. En yhtään ihmettele puiston suosiota. Aika monta vuoristomaisemaa olen itsekin päässyt elämäni aikana näkemään, mutta jotenkin tämä kokemus oli omalla karulla tavallaan yksi uniikeimmista. Oli vaikuttavaa seistä kansallispuiston päätähden ja samalla koko Espanjan korkeimman vuoren Teiden juurella ja katsella sen lähes neljän kilometrin korkeutta hipovaa punakivistä huippua.

teide-national-park-tenerife-5teide-national-park-tenerife-6 teide-national-park-tenerife-7 teide-national-park-tenerife-8 teide-national-park-tenerife-9 teide-national-park-tenerife-10

Puoli tuntia myöhemmin oli jo aika hämärää ja toisen mokoman jälkeen säkkipimeää. Alue oli tyhjentynyt muista ihmisistä täysin ja vain me kökötimme yhä kärsivällisesti vuokra-autossamme. Olin ensin todella epävarma jaksaisinko kipeänä jäädä odottamaan  taivaan pimenemistä ja tähtien esiintuloa, mutta onneksi mies tsemppasi odottamaan. Olimmehan tulleet pitkän matkan Suomestsa tänne ja myöhemmin ehkä harmittaisi, jos en kävisi ikuistamassa kokemusta myös kameran muistikortille. Ja niin me sitten odotimme.

teide-national-park-tenerife-11 teide-national-park-tenerife-12

Vietin koko reissun parhaimman puolituntisen ypöyksin pilkkopimeällä Teidellä ja fiilis oli mahtava. Tämän lähemmäs avaruutta tuskin koskaan tulisin pääsemaan, mikä on oikeastaan aika lohdullista. Kokemus oli joka tapauksessa out of this world ja olen todella kiitollinen miehelleni, että hän patisti minut odottamaan pimeyden saapumista.

Jos siis joskus koskaan ikinä menette Teneriffalle, niin menkää Teidelle ja mielellään auringon laskun tai -nousun aikaan. Ette varmasti tule katumaan!

Kaunista pakkasviikkoa kamut!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Kaukokaipuun Nella November 28, 2016 at 22:09

  Ihana tarina ja aivan mielettömät kuvat <3 Kyllä kannatti odottaa, vaikka olo olikin välillä ankea. Teneriffa on omalla listalla nyt entistäkin korkeammalla!

  • Reply Rimma November 30, 2016 at 23:41

   Kiitos Nella! Mä uskon, että Teide olis myös ihan sun mesta! Voisin kyllä palata näihin tunnelmiin milloin vain 🙂

 • Reply Maarit November 28, 2016 at 23:39

  Oi miten kaunista! Parasta on matkatoveri joka jaksaa tsempata toista väsynyttä, ja välillä vuoronperään. 🙂 Tenskulle olisi kiva lähteä joskus, täytyy antaa haaveiden kasvaa!

  • Reply Rimma November 30, 2016 at 23:38

   Kiitos Maarit! <3 Kyllä olet oikeassa. Paras mahdollinen on kyllä tää mun reissukumppani 🙂 Tensku yllätti kyllä positiivisesti. Tykkäisit sen upeasta luonnosta varmasti!

 • Reply Erika November 29, 2016 at 15:57

  Teneriffalla on tullut käytyä monesti, mutta jostain syystä Teide on aina jäänyt väliin… Vaikka Teneriffa ei ole yhtään mun mesta, sinne on varmaan pakko vielä mennä; onhan tuolla pakko vaan käydä!

  • Reply Rimma November 30, 2016 at 23:39

   Oi ehdottomasti jo pelkästään Teiden vuoksi suosittelen! Ihan ei mullekaan kaikki mestat joissa pyörähdettiin iskeneet, mutta tää oli 6/5 🙂

 • Reply Johanna @ Out of Office November 30, 2016 at 01:07

  Oijoi. Tämä oli hyvää luettavaa! Kiitos!

  Tammikuussa on edessä elämän eka visiitti Teneriffalle, ja tuonne on retki suunnittelussa.

  • Reply Rimma November 30, 2016 at 23:42

   Oo mahtavaa! Ihan ehdottomasti menkää käymään! Kannattaa jäädä katsomaan myös auringonlasku 🙂

 • Reply Juuli November 30, 2016 at 01:20

  Oih, mun mummo ja pappa asu Teiden juurella yhden talven ja kävin niillä jopa sillon kylässä, mutta empä sillon tienny tollasista mahtavuuksista 🙂
  Ja kiitos muuten Usan reissupostauksista. Niistä bongattu Yosemite ja punapuut, Hwy 1 Montereystä Morro Bayhin, Hollywoodin kukkulat, Santa Monican ranta..
  Aivan huikeita noi kaikki. Viime yönä siis palattu kyseiseltä roadtripiltä täällä Usassa 🙂

  • Reply Rimma November 30, 2016 at 23:44

   Voi harmi! No mutta on sieltä varmasti löytynyt muuta upea nähtävää ja lomamuistoja 🙂 Hei ihana luulla, että meidän postauksista oli hyötyä ja inspiraatiota! Oli taatusti huikeaakin huokeampi reissu <3

 • Reply Inka November 30, 2016 at 19:04

  Huh, ja vau! Tuo viimeinen kuva on ihan huikea ja oon niin onnellinen sun puolesta että pääsit kuvaamaan tähtiä Teiden taivaan alla!! Mua jäi kaivelemaan tosi paljon juuri tuo kokemus, mutta tuskin kannattaa huolestua sillä oon ihan varma että tässä elämässä tulee vielä tilaisuus matkustaa uudestaan Tenskulle. 😀

  • Reply Rimma November 30, 2016 at 23:45

   Voi kiitti Inka! <3 Niin mäki oon! Onneksi tauti sen verran hellitti, että päästiin tuonne. Oli kyllä heittämällä reissun parasta antia. Ja hei todellakin tulee vielä uus mahis Tenskulta vierailuun. Sitä itsekin odotellessa 🙂

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle December 1, 2016 at 20:08

  No kannatti odotella pimeää! Muutenkin näyttää käymisen arvoiselta paikalta. 🙂

  • Reply Rimma December 4, 2016 at 12:14

   No kyllä kannatti! Oli huikea. Tykkäisit varmasti 🙂

  Leave a Reply