Lyhyt oppimäärä lasten kanssa retkeilyyn

Kotimaanmatkailu, Lapsiperhe matkustaa, Retkeily
November 12, 2016

#Suomiretki-tempauksen perustaja, ystävämme ja Kaukokaipuu-blogin Nella pyysi meitä puhumaan Suomiretken osastolle Metsämessuille #adventuringmoms-hengessä lasten kanssa retkeilystä ja jakamaan omat vinkkimme eteenpäin muillekin muksujen kanssa retkeileville tai sitä harkitseville. Me tietysti vastattiin pyyntöön myöntävästi ja tänään me jo hypättiin lauteille jutustelemaan. Vaikka meillä ei olekaan vielä massiivista retkeilyhistoriaa lasten kanssa takanamme, oli silti kiva kuulla palautteesta, että osasimme tehdä hyödyllisiä huomioita ja antaa toimivia konkreettisia vinkkejä.

Koska tiedämme, että sieltä lukijoista löytyy paljon teitä muitakin retkeileviä äiti-ihmisiä, jotka ette päässeet tänään paikalle kuulemaan juttujamme, tiivistämme esityksemme tähän postaukseen! Eli olkaapas hyvät lasten kanssa retkeilyn lyhyt oppimäärä seuraa tässä:

Miksi kannattaa retkeillä lasten kanssa?

Hyviä syitä retkeilyyn on varmasti kymmenittäin, mutta plussaa on ainakin edullisuus. Se on myös mukava perhettä yhdistävä yhteinen harrastus, johon on helppo osallistaa lapsia ja luoda kiireetöntä aikaa yhdessä luontoa tutkien. Koska lapset tuppaavat usein olemaan vilkkaita, on luonnossa liikkuminen myös hyvä tapa purkaa energioita. Retkeily on myös monipuolinen liikuntamuoto, ja metsässä kävely kehittää tehokkaasti mm. lapsen tasapainoaistia ja vahvistaa jalkojen lihaksia sekä nilkkoja.

adventuringmoms-suomiretki-metsamessut-2adventuringmoms-suomiretki-metsamessut-4

Vinkit retkille lasten kanssa

Suunnittele ja toteuta retket aina lasten ehdoilla ja varaa aikaa (ja samoin kärsivällisyyttä) about puolet enemmän kuin mitä normaalisti käyttäisit saman reitin kulkemiseen. Hanki ergonominen kantolaite (esim. Tula) ja testaa sitä jo etukäteen lyhyemmällä kävelylenkillä. Varaudu henkisesti myös siihen, että lapsi ei halua olla kantolaitteessa, vaan on pakko saada kävellä itse (kuten meidän Repoveden retkellä vasta kävi Rimman taaperon kanssa). Juuri tällaiset tilanteet on hyviä esimerkkejä siitä, miten aikataulu saattaa yhtäkkiä heittää häränpyllyä, joten joustovaran jättämisen tärkeyttä ei voi liikaa painottaa. Pakkaa reppuun mukaan tarpeeksi evästä ja myös nopeita syötäviä (kuten pieniä patukoita, banaania, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä) äkillisten nälkäkiukkujen taltuttamiseksi.

Huomioi vuodenajat niin omassa kuin lapsenkin pukeutumisessa – suosi kerroksia, joita on helppo lisätä/vähentää. Huomioi myös kengät! Vaikka retkeily ei olekaan sinällään kallis harrastus tai kilpavarustelua, niin lapsen varusteista ei kannata kumminkaan tinkiä. Hyvät varusteet edesauttavat mukavan retkikokemuksen syntymistä, eikä ensimmäinen retki jää viimeiseksi.

“Take nothing but pictures, leave nothing but footprints.”

Mieti jo etukäteen isommille lapsille hauskoja pelejä tai leikkejä matkan varrelle, esim. arvuuttelua, luontovisaa, lintubongauskisaa jne. Opeta lapsille jo pienestä pitäen miten luontoa kohdellaan: mitään ei tuhota ja kaikki mitä metsään viedään kannetaan sieltä myös pois. Roskat eivät kuulu luontoon, ja myös muiden jättämien roskien keräämisestä voi tehdä “löytämisleikin”.

Muista, että retkelle voi lähteä myös ihan lähelle, omaan lähimetsään (esimerkkejä meidän lähiretkistä voit lukea mm. täältä ja teltan kanssa täältä). Kun on valmis ottamaan seuraavan askeleen, kannattaa suunnata kansallispuistoihin, joista löytyy paljon hyviä merkattuja reittejä – myös esteettöminä, jolloin ne voi lähteä kiertäämään vaikka rattaidenkin kanssa! Esim. täällä PK-seudulla sekä Nuuksiossa että  Luukissa (postaukset Luukin retkiltä täällä ja täällä) on molemmissa esteettömät reitit. Kiva kansallispuisto lähellä on myös Sipoonkorpi (kurkkaa lisää täältä ja täältä). Upeita retkikohteita on myös Högberget KirkkonummellaPaavolan tammi Lohjalla, Uutelan luonnonpuisto Itä-Helsingissä – unohtamatta Vuosaaren melontamahdollisuuksia!

Myös turvallisuusasioihin on hyvä kiinnittää huomiota ja pakata niin lyhyille kuin pitkille retkille kevyt ensiapupakkaus mukaan, sekä tarpeet esimerkiksi käärmeenpuremiin ja hyttysiltä suojautumiseen. Iltaisin ennen nukkumaanmenoa kannattaa tehdä koko porukalle punkkisyyni just in case. Eksymisen varalta lapselle voi neuvoa miten tulee toimia jos eksyy muusta retkiseurueesta: etsiä suojaisa paikka (ei kuitenkaan piiloutua) ja odottaa paikoillaan etsijöiden saapumista.

adventuringmoms-suomiretki-metsamessut-5adventuringmoms-suomiretki-metsamessut-3

Vinkit yön yli -retkille

Kun on valmis siirtymään yön yli kestäville retkille, kannattaa edellä mainittujen lisäksi muistaa nämä: ensinnäkin suunnittele hyvin mitä pakkaat mukaan ja minimoi tavaran määrä. Varsinkin jos toinen vanhemmista kantaa lasta selässä, on kaikkien yöpymiskamojen mahduttava yhteen rinkkaan. Suosittelemme  hankkimaan kunnolla lämpöä eristävät makuualustat, ainakin lapsille. Ilmatäytteiset on erityisen pop! Kunnon retkityynyyn on myös fiksua satsata ja ottaa lapselle mukaan oma tyyny. Kaikkia yön yli retkelle vaadittavia varusteita ei tarvitse ostaa kertarysäyksellä, vaan retkikamppeita voi myös vuokrata, esim. Partioaitta 365 KlubiRetkiRent ja KuinOma.fi antavat retkikamppeita vuokralle.

Yöksi on hyvä ottaa mukaan lapselle villahaalari, villasukat ja pipo, sillä Suomessa kesäyötkin ovat joskus kylmiä. Jos lapsi ei myöskään viihdy makuupussissa, on villavaatteet hyvä olla päällä. Vaippaikäisille taaperoille toimivammat vaipat etenkin kylmällä retkikaudella ovat housuvaippojen sijasta teippivaipat, joiden vaihtaminen onnistuu ilman lapsen housujen ja kenkien riisumista. Tuttuja rutiineja kannattaa pitää yllä mahdollisuuksien mukaan nukkumaan mentäessä, jotta lapsella on turvallinen fiilis: ottaa mukaan esim. lapsen unilelu tai lempikirja, jota luetaan teltassa ennen nukkumaan menoa.

Retkellä syötävät muonat kannattaa testata kotona etukäteen, jotta ei maastossa käykään sitten niin, että lapselle ei kelpaakaan mukana olevat ruuat. Retkimuonia testatessa voitte viettää vaikka miniretken omalla takapihalla tai jossain muualla lähellä!

Lopuksi vielä koontina näppärä lista (joihin me näytämme tykästyneen ainakin muutaman viime postauksen perusteella, hehe), eli poimi tästä muistiin

Kahdeksan kultaista vinkkiä lasten kanssa retkeilyyn:

  1. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan – retki oman kodin takametsään on hyvä tapa aloittaa.
  2. Suunnittele kuljettavat etapit etukäteen ja ole valmis tekemään myös muutoksia suunnitelmaan. Ota huomioon tässä erityisesti lapsen kunto.
  3. Testatkaa varusteet ja retkimuonat ennen tositoimiin lähtemistä.
  4. Harjoitelkaa etukäteen ensiapua ja sitä miten toimitaan eksymistilanteessa.
  5. Tsekkaa sääennusteet ja varusta koko porukka pahimman mahdollisen sään mukaan.
  6. Älä kiirehdi – lapsen kanssa retkeillessä on hyvä edetä lapsen tahtiin, antaa hänen havainnoida ja leikkiä matkan varrella.
  7. Muistakaa, että erityisesti retkeillessä ja luonnossa liikkuessa tärkeintä ei ole suorittaminen ja päämäärä, vaan rento yhdessäolo ja yhteisten kokemusten kartuttaminen.
  8. Pakkaa omaan reppuusi mukaan ekstra-annos kärsivällisyyttä ja viritä mielikuvituksesi valloilleen!

Siinäpä ne tärkeimmät! Tästä oli siis siivottu pois kaikki meidän huonoimmat läpät, jotka jaoimme vain ihanalle live-yleisöllemme. Muahahaa.

Kysymyksiä, lisävinkkejä jo kokeneemmilta konkareilta? Kommenttiboxi on avoin!

Ps. Koodilla SUOMIRETKI saat nyt -15% kaikista kotimaisen Plywood Printin tilauksista! Tässäpä mahtava joululahjaidea – parhaat retkimuistot seinälle upealle kotimaiselle koivupuulle printattuna 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply