Kuinka selvitä yli kaamoksesta?

Lifestyle, Retkeily
October 30, 2016

Joka vuosi se iskee yhtä pahasti. Sitä kuvittelee jo tässä 30-vuotisen elämänsä aikana tottuneensa siihen, että sieltä se vääjäämättä tulee, yhtä varmasti kuin Kympin uutiset ja Pikku Kakkonen telkkarista. Mutta niin se vaan yllätti tänäkin vuonna, miten yhtäkkiä onkin taas ihan pirun pimeää aamuisin kun herää. Kellojakin siirrettiin jälleen, mutta eipä sekään toimenpide kauaa auta noiden aamujen kanssa. Ihan turhaa koko kellojen venkslaaminen, jos multa kysytään.

Kaamos. Kaunis sana (ja muuten nimikin, terkkuja vaan Elsa sun pojalle!), mutta on siinä kyllä kestämistä. Omaa energiatehokkuuttani saattaa syödä tällä hetkellä flunssakin, mutta tänä aamuna silmät ristissä toista kahvikupillista nauttiessani ja pojan touhuja katsellessani päätin, että tänä vuonna mä en aio vajota kaamosmasennukseen – en ainakaan ilman kunnon taistelua! Näillä aseilla aion siis käydä taistoon ja tehdä masistelusta selvää.

1. Hyvä ja ravitseva ruoka + vitamiinit

Paljon kasviksia ja raakaruokaa, vähemmän nopeita ranut+soijanakit uuniin -tyyppisiä safkoja. Uusin innostukseni on tämä mahtava vihannessorvi, jolla sorvailen kädenkäänteessä puolikkaasta kesäkurpitsasta lautasellisen ihanaa “pastaa”, jolle teen kastikkeen yhdestä avokadosta, valkosipulista, chilistä, limen mehusta, tuoreesta korianterista, oliiviöljystä, suolasta ja pippurista. Helppoa, hyvää ja sairaan nopeeta tehdä! Ja sekin hyvä puoli, että kun se oman ruuan syöminen saattaa muutaman kerran keskeytyä skidin kanssa syödessä, niin tämä ruoka ei ehdi jäähtyä – koska se on valmiiksi kylmää! Yritän myös jatkossa oikeasti muistaa ottaa vitamiinit aina aamuisin, mulla on nimittäin paha tapa unohtaa ne aina. Miten sä muistat ottaa vitskut? Onks tähän olemassa jotain hyvää kikkakolmosta?

2. Ulkoilu valoisaan aikaan

Vaikka ei aina kiinnostaisi, niin täten lupaan näyttää nenänpäätäni ulkona vähintään kerran päivässä – ja tähän ei sit lasketa mukaan roskien viemistä ja postilaatikolla käymistä. Onneksi tuo pikkuihminen pitää huolen siitä, että puistoon, hiekkalaatikolle tai lenkille voi aina lähteä. Myös metsälenkkejä täytyy edelleen tehdä, vaikka luonto onkin jo menettänyt sen kauneimman syysteränsä.

3. Kivat touhut kavereiden kanssa

Illanistujaisia viinin kera kynttilöiden valossa tyttöjen juttuja jauhaen – toimii aina ja piristävä vaikutus kestää pitkälle! Kaikenlaisia kivoja menoja onkin tässä tiedossa.

Toki menojenkin kanssa pitää muistaa kohtuus – joka illalle ei kannata missään nimessä sopia treffejä ja aikatauluttaa kalenteria tukkoon. Tämä aika vuodesta vaatii myös rauhallista oleskelua kotona, villasukat jalassa villasukkia kutoen.

4. Kynttilöiden polttaminen ja joulufiilistely

Hups, sanoinko jo joulufiilistely? Faktahan kuitenkin on, että koti näyttää aina pimeään vuodenaikaan vähän kauniimmalta ja kutsuvammalta, kun sinne on laittanut vähän joulua. Koska voi jo virittää jouluvalot kausivalot kotiin? Glögikausi on muuten tullut jo startattua, haha!

5. Reissuhaaveilu

Omia vanhoja reissukuvia on kiva selailla iltaisin ja muistella mahtavia sattumuksia. Uusiin reissuihin ei tällä hetkellä meillä ole mahdollisuutta, muta uusia suunnitelmiahan on aina kiva tehdä. Haaveilulistalla kotimaankohteiden lisäksi on mm. Lounarinkin ensi vuoden ykköskohteeksi listaama Kanada (josta Elina on juuri rustannut monta mieletöntä postausta, viimeisimpänä tämän jossa avasi viikon Kanadan-reissun budjettia!) sekä edelleen Islanti ja New York, joihin olen himoinnut ties kuinka monta vuotta

Niin ja ehkä sitä voisi lähteä jonkin muunkin kuin Yoldia-meren rannalle jossain vaiheessa uittamaan varpaitaan…

Näiden lisäksi olen miettinyt vakavasti kirkasvalolampun hankkimista. Onko joku teistä kokenut saaneensa siitä jotain oikeaa hyötyä kaamosaikaan? Liikunnankin kanssa pitäisi aktivoitua ja ostaa esimerkiksi salikortti, joka saattaisi poltella taskussa sen verran, että olisi edes pari kertaa viikossa pakko potkia itsensä treenaamaan. Jotenkin se aloittaminen on taas niin vaikeaa, kun tiedostaa miten järkyttävän huonossa kunnossa sitä on verrattuna ennen raskautta vallinneeseen kondikseen.

Mitkä on teidän parhaat kaamoksen karkoitusvinkit?

Postauksen kuvat on otettu toissaviikonloppuna Hämeenlinnan Aulangolla, missä silloin vielä piisasi kauniita ruskansävyjä. Sain ihailla ja kuvata niitä yksikseni omassa rauhassa poikien nukkuessa mummulassa päikkäreitä. <3

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Hanna October 30, 2016 at 19:17

  Hyvä postaus! 🙂

  • Reply Laura October 30, 2016 at 23:43

   Kiitos Hanna, kiva että tykkäsit! 🙂

 • Reply Lotta October 30, 2016 at 19:19

  Kynttilät+joulufiilistely ja sitten myös nuotiolla istuminen kavereitten kanssa hämärässä/pimeässä on mun suosikkeja!😊 Ja kauniita kuvia tässä postauksessa!!!

  • Reply Laura October 30, 2016 at 23:45

   Oi ihana idea! Nuotiot on ihan parasta. Oispa oma mökki missä vois käydä istuskeleen iltanuotiolla! Mut ehkäpä esim. Uutelan nuotipaikkakin ois hyvä kohde meille. Kiitti ideasta! 🙂

 • Reply Maarit Johanna October 30, 2016 at 20:40

  Oi tästä puuttuu kirkasvalolamppuilu! Mie en pärjäis pimeää aikaa ilman sitä. Jos sulla ei vielä ole joko heräämisvaloa tai kirkasvalolamppua niin suosittelen. Minun elämän ja kaamosajan ne on ainakin pelastaneet. Virastotyöaikoina töissä oleville ihmisille on surkia vain, ihan mahotonta ulkoilla valoisaan aikaan. Ehkä just ja just lounastauolla voi kävellä syömään ja takaisin. Talvella ei ainakaan näillä asteilla aurinkoa näe kuukausiin just sen takia :/

  • Reply Laura October 30, 2016 at 23:48

   No joo, mä oon kelannut sen ostamista muutaman vuoden mut oon aina jäänyt empimään, että onko se sen arvoinen – ne on kumminkin aika hintavia. Mutta joo, Lapin syksyt ja säkkipimeät talvet on meikäläiselläkin kyllä edelleen muistissa, ja se oli aina niin masentavaa kun joutui aamulla menee pimeässä kouluun ja sit iltapäivälläkin oli jo pimeää kun pääsi lähteen pois. Mutta voi taivas miten suloiselta se kevätaurinko siellä sitten tuntuukaan! <3 Mut jep, kirkasvalolamppu ostoslistalle!

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty October 30, 2016 at 23:10

  Meilläkin kirkasvalolamppu on ollut ihan ehdoton jo monen vuoden ajan. Aina aamiaisen ajaksi posottamaan viereen, niin voi edes kuvitella, että päivä sarastaa. Usein se tosin on päällä koko päivän, kun se samalla valaisee muuten hämärää asuntoa niin tehokkaasti. Kunhan muistaa illaksi sammuttaa.

  Eräs tuttavani, jonka lapset ovat jo isoja, kertoi juuri kaipaavansa kotiäitiaikoja, kun silloin oikeasti pääsi ulos päivällä valoisaan aikaan. Työelämässä kun on, joutuu yleensä lähtemään aamulla töihin pimeällä ja palaamaan kotiin taas pimeällä. Täytyy pitää tuo mielessä!

  • Reply Laura October 30, 2016 at 23:51

   Just tuota oon ajatellut, että aamiaisen ajaksi laittais sen lampun siihen keittiön pöydälle palamaan niin siinä saisi hyvin tankattua just sen puolituntisen mitä ainakin käsittääkseni suositellaan oleskelemaan valossa! Vissiin siitä on sitten oikeasti apua kun heti tuli useampi suositus 🙂 Ja tuo on niin totta, täytyy olla tosi onnellinen tästä kun on mahdollisuus ulkoilla keskellä päivää. Sitten kun palaa takaisin toimistoaikaduuniin joskus niin eipä se olekaan enää niin itsestäänselvyys. Erittäin hyvä muistutus!

 • Reply Teea October 31, 2016 at 10:14

  Ihan samoilla jutuilla sitä pysyy itselläkin mieli virkeänä :). Hyvän, ravitsevan ruoan sekä läheisten kanssa vietetyn ajan merkitystä en voisi korostaa tarpeeksi.

  Ja tuo liikunta! Itsellä se talvisin helposti jää vain kävelylenkkeihin, joten tänä talvena päätin salin sijasta kokeilla ohjattuja tunteja. Kun esimerkiksi pilates on joka viikko samaan aikaan, on helpompaa mennä sinne vaikka olisikin hieman väsynyt. Salitreeniä tulee liian usein siirrettyä, koska ainahan huomennakin pääsee.. Aivan typerää, koska liikunnan jälkeinen olohan on mahtava, se aloitus vaan välillä junnaa.

  Ja onneksi muuten on kynttilät ja glögi! Tsemppiä teille tuleviin pimeisiin viikkoihin! :).

  • Reply Laura October 31, 2016 at 11:44

   Mä oon miettinyt kans tuota et aloittaisin vaikka just joogan tai pilateksen, joka olis joka kerta samaan aikaan samassa paikassa ja sinne meno lukisi kalenterissa, niin sillonhan se ois niinku pakko mennä! 😀 Liikunnan jälkeinen olo on todellakin tuhat kertaa parempi kuin sohvalla karkkia syöden vietetyn illan jälkeinen olo, joten jotain peliliikkeitä tässä nyt pitää tehdä itse kunkin 😀

   Kiitos Teea kommentista ja tsemit sinne Tampereen suunnallekin! 🙂

 • Reply Eevi / Rento matkablogi November 1, 2016 at 21:53

  Aah ihana Aulanko, sykähdyttää kerta toisensa jälkeen…
  Mä lipsun noiden “pimeän ajan valojen” kanssa vuosi vuodelta aiemmas, ja ekat killluu meillä jo! Eli anna mennä vaan. Tuo vihannessorvi kuulostaa kyllä NIIN hyvältä ja pikkuinen pisto tuntui omatunnossa. Nim. tänään kolme mokkapalaa ja nyt edessä paahtoleipää ja punkkua 😉

  • Reply Laura November 2, 2016 at 23:30

   Aulangolta aukeaa kyllä sellainen maisema joka on munkin kestosuosikki! <3 Taidanpa virittää meillekin huomenna siis ekat kausivalot, jee! johan nyt on marraskuu kumminkin 🙂 Ja blaah, ei mitään huonoa omaatuntoa mokkapaloista ja punkusta, nehän on kans vähän niinku kausiherkkuja, hehee 😉

 • Reply Minä(kin) hajoan kaamokseen - Lähtöselvitetty November 3, 2016 at 16:56

  […] haluat lukea, mitä ratkaisuja muilla on marraskuu-masennuksen karkottamiseksi, käy vilkaisemassa Lauran ja toisen […]

 • Leave a Reply