Ohrid, positiivinen yllättäjä Makedoniasta

Eurooppa, Lapsiperhe matkustaa
October 19, 2016

Täytyy myöntää heti alkuun, ettei kaupunki nimeltään Ohrid kilkattanut allekirjoittaneen päässä mitään kelloja mieheni ehdottaessa, että pitäisikö siellä mennä käymään taannoisella Kreikka-Albania-Makedonia-reissullamme. Googlailin vähän ja tuumasin, että voidaanhan me tuonne mennä – maisemat nimittäin lupailivat ihan hyvää ja ajattelin, että merenrantakohteiden lisäksi olisi kiva päästä pulikoimaan järveen.

Ohridin kaupunki sijaitsee samaa nimeä kantavan järven rannalla eteläisessä Makedoniassa. Saavuimme sinne Albaniasta ja rajanylitys oli kaikista kokemistamme jännittävin, sillä ensimmäistä kertaa ikinä meitä pyydettiin avaamaan auton takakontti, jotta sen sisältö saataisiin tarkistaa. Meiltä mm. tentattiin, että emmehän varmasti ole huumeiden salakuljettajia ja ettei meiltä löydy pimeää viinaa kyydistä. Meinasi vähän naurattaa sillä en ollut ihan varma olivatko rajapoliisit ihan tosissaan, mutta katsoin parhaaksi pidellä naaman peruslukemilla. Tarkistuksesta selvittiin (tietty!) puhtain paperein ja lopulta rajapoliisitkin jutustelivat jo mukavia ja vilkuttelivat vauvalle kilpaa jatkaessamme matkaa.

orhid_makedonia_balkan orhid_makedonia_balkan-21orhid_makedonia_balkan-2 orhid_makedonia_balkan-22

Yövyimme Ohridin eteläpuolella noin vartin ajomatkan päässä keskustasta Villa Mina -nimimessä hotellissa, joka valikoitui majapaikaksi hotellin uima-altaan vuoksi. Allas olikin oikeastaan ainut positiivinen asia kyseisessä majapaikassa, sillä kaikki muu oli vähän niin ja näin. Jos siis kaipaa lomaltaan jotain muuta kuin kitkerää kahvia aamiaisella, pinkiksi maalattuja huoneen seiniä, irtoilevaa mosaiikkikaakelia ja vessassa alati leijuvaa tunkin tuoksua, niin en suosittele buukkaamaan kyseistä majapaikkaa, heh. Kortilla maksaminenkaan ei sitten lopulta pelittänyt, vaikka korttimaksulaitetta “yritettiin kyllä korjata” ne kaksi päivää mitkä hotellissa majoituimme. Onneksi eurot kävivät maksuvälineestä (vaikkakin saimme sitten takaisin tukun Makedonian denaareja ja olimme juuri poistumassa maasta).

Okei, hirveä valitusvirsi, ja otsikossa puhutaan positiivisesta yllätyksestä. Mennäänpä siis niihin positiivisiin! Itse Ohridin kaupunki oli nimittäin todella ihastuttava. Se on otettu Unescon maailmanperintökohteeksi 1980 ja pitää sisällään hienoja nähtävyyksiä Tsaari Samuilin linnoituksesta kauniisiin kirkkoihin ja luostareihin. Reilun 55 000 asukkaan kaupunki on niin kompaktin kokoinen, että me ehdimme yhden päivän aikana kiertää hyvin tärkeimmät nähtävyydet. Tämä oli hyvä, sillä samana iltana nappasimme itsellemme ruokamyrkytykset hotellin lähellä olleesta ravintolasta emmekä seuraavana päivänä olisi todellakaan enää voineet lähteä kaupungille luuhaamaan (sen sijaan ajoimme about seitsemän tuntia Kreikkaan Meteoralle.) Onneksi pääsimme ruokamyrkytyksen tarjoilleessa ravintolassa syödessämme sentään seuraamaan viereisen hotellin poolilla oletettavasti erittäin_halvalla budjetilla kuvattavan paikallisen artistin musiikkivideon kuvauksia. Saatiin niin hyvät naurut, että pelkästään ne oli pienen pöntön halailun arvoiset!

orhid_makedonia_balkan-3 orhid_makedonia_balkan-4 orhid_makedonia_balkan-6 orhid_makedonia_balkan-5 orhid_makedonia_balkan-7 orhid_makedonia_balkan-8 orhid_makedonia_balkan-9 orhid_makedonia_balkan-10

Ohridin näkymiä hallitsevat tiilikattoiset talot, kapeat kujat, valkoiset talot, vanhat kumarat huivipäiset naiset, kissat ja kirkasvetinen järvi. Mieleen painuivat myös mukavan joustavat ihmiset. Joustavuudella tarkoitan sitä, että esimerkiksi jonkun nähtävyyden (Pyhän Klementinuksen kirkon) sisäänpääsyn kassalla työskentelevän miehen kanssa saattaa saada puhuttua nähtävyydestä vähemmän kiinnostuneen aviopuolison ilmaiseksi sisään.

Minä: “How much for the entrance?”

Mies lippuluukulla: “100 denaars each.”

Minä (huudan hieman etäämmällä varjossa rattaissa olevan vauvan kanssa seisovalle miehelleni): “Lauri se on satasen per naama, aika paljon. Tuuksä?”

Lauri (tehden jo eleen lähteäkseen toiseen suuntaan): “Ei mua kiinnosta, meen työnteleen vaikka näitä kärryjä tonne mieluummin. Mee sä vaan.”

Mies lippuluukulla (aivan kuin ymmärtäen suomenkielisen keskustelumme): “Your husband can come for free.”

Pelisilmä: 5/5.

orhid_makedonia_balkan-11 orhid_makedonia_balkan-12 orhid_makedonia_balkan-13 orhid_makedonia_balkan-14 orhid_makedonia_balkan-15 orhid_makedonia_balkan-18

Ohrid on makedonialaisten itsensä suosima lomakohde. Makedonialla kun ei ole ollenkaan merenrantaviivaa, on Ohridjärvi ainut kohde rantalomalle kotimaassa (mistä tuli muuten mieleen miten onnekkaita me ollaankaan täällä Suomessa, tuhansien järvien maassa, jolla on vielä merenrantaakin!). Tästä syystä myös vanhan kaupungin rannat on otettu hyötykäyttöön ja niilläkin näkyi paljon ihmisiä paistattelemassa upeaa kesäpäivää. Oli jotenkin hassu fiilis puikkelehtia ensin kapeilla mukulakivikaduilla ja pölähtää sitten punatiilikattoisten kivitalojen välistä yhtäkkiä keskelle auringonpalvojia.

Ohridin kaupungin rannasta lähtee myös paljon veneretkiä, mutta niitä emme päässeet tällä kertaa testaamaan. Ne ovat kuulemamme mukaan kuitenkin oikein mukavia, eli kannattanee testata.

orhid_makedonia_balkan-19 orhid_makedonia_balkan-20

Ohridissa oli kaiken kaikkiaan positiivinen ja kiva tunnelma, eikä liikaa turisteja. Myös hinnat olivat edulliset kahviloissa ja ravintoloissa, johtuen varmaan siitä että kohde on – kuten jo sanottu – paikallisten suosiossa. Tuskinpa tuonne kannattaa varta vasten täältä Suomenniemeltä lähteä, mutta mikäli eksyy muutenkin tuonne päin Eurooppaa niin kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa mestat omin silmin!

Lasten kanssa reissaaville suosittelen lämpimästi ottamaan jonkun kantorepun tms. mukaan mikäli muksu ei kävele vielä pitkiä pätkiä omin jaloin. Kärryjen puskeminen mukulakivillä käy nimittäin ihan reenistä, ja myös Samuilin linnoituksen tapaisiin nähtävyyksiin tutustuminen on helpompaa kun saa lapsen kyytiin.

Löytyykö linjoilta muita Ohridissa käyneitä vai oliko tämä ihan tuntematon kohde?

-Laura

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anne | Metallia Matkassa October 20, 2016 at 13:24

  Ohrid oli ihana paikka! Vietettiin siellä meidän Balkanin kiertomatkalla 2 päivää ja vaikka olinkin töissä, niin siellä kyllä tuli lomafiilis.. Iltapäivällä oli sopivasti vapaa-aikaa, joten käytiin uimassa ja ottamassa aurinkoa. Rantabaarissa soi reggae, aurinko paistoi ja pieni ranta oli kuin jostain kaukaisesta kohteesta, jonne ei vielä ole eksynyt liikaa turisteja. Vesi oli juuri sopivan lämpöistä. Itse tykkäsin paikasta! Tänään muuten juuri muistelin tuota reilun vuoden takaista Balkanin tourneeta ja Ohridjärvessä polskimista. Ihanaa!

  Albanialainen oppaamme myös tosin sai ilmeisesti ruokamyrkytyksen hotellin ravintolassa syödyistä äyriäisistä, joista kyllä varoittelin kovasti, sillä Ohridjärvestä ne ei varmasti olleet kotoisin 😀

  • Reply Laura October 25, 2016 at 16:38

   Ohops, toi ruokamyrkytys vaikuttaisi siis olevan aika yleinen tuolla päin, hah! 😀 Me epäillään että saatiin se juustosta, koska mä söin juustopastan ja Lauri pizzaa, jonka päällä oli samoja juustoja kuin mun pastassa. En keksi muutakaan mikä siitä ois voinut olla pilaantunutta!

   Ihanalta kuulostaa kyllä sun työpäivät Ohridissa, ei ihme että oot viihtynyt ja paikka on jäänyt positiivisena mieleen! 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka October 20, 2016 at 19:21

  Vietimme joskus viikon Ohridissa ja teimme sieltä käsin joitakin retkiä, mm. Albania puolelle.
  Meistäkin Ohrid oli yllättävän kiva paikka!
  http://meriharakka.net/2011/07/03/makedonia-ja-albania/

  • Reply Laura October 25, 2016 at 16:35

   Ohridin lähimaastossa vaikuttikin olevan kaikenlaista tekemistä veneilystä vaeltamiseen! Käyn kurkkaamassa sun postauksen, kiitti linkistä!

 • Reply emmmi October 22, 2016 at 14:22

  Oih miten kaikki kuvat saakin mielen kaipaamaan gradun parista maailmalle 😉

  Ja aivan muu kysymys, mitä tapahtui Laura sun aikaisempien blogien postauksille? oon lähdössä viikonloppureissulle Irlantiin ja muistelin, että oot joskus muinoin kirjoittanut siitäkin maasta.

  • Reply Laura October 25, 2016 at 16:31

   Hah, tiiän niin tuon tunteen miten gradun parissa kaikki muu kiinnostaa yllättäen paljon enemmän! 😀

   Nuo Irlanti-jutut olivat aikoinaan hääblogissa, joka on jo kiinni. Joskus oon miettinyt kyllä siirtäväni ne postaukset sellaisinaan tänne, mutta en ole vielä tullut tehneeksi sitä. Hitsit, täytyypä tsekata millaiset ne postaukset oli ja ennen kaikkea minkälaiset ne kuvat oli (niiden suhteen kun oon nykyään kriittisin :D)!

  Leave a Reply