Adventuring moms perheretkeilyn ytimessä

Kotimaanmatkailu, Lapsiperhe matkustaa, Retkeily
September 5, 2016

Yhteistyössä Partioaitta.

Kuvittelepa ympärillesi taianomainen paikka. Sellainen ihmeellinen paikka, jossa joka puolella näet jatkuvasti jotain uutta ja kiinnostavaa. Ympärilläsi kohoavat korkeat puut, värikkäät lehdet lepattavat tuulessa. Kuulet jossain veden solisevan: se kuulostaa vähän samalta kuin kotona, kun isä vetäisee kylvyn päätteeksi tulpan pois ammeen pohjasta ja vesi pulppuaa pois – paitsi että kauniimmalta.

Sammalmätäs tuntuu hassun kostealta, kun upotat siihen kätesi, ja havunneulaset kutittelevat sormenpäitä. Istahdat kannonnokkaan ja huomaat pienten mustien ötököiden letkan kipittävän peräkanaa pienenpientä polkua pitkin kohti suurta kekoa. “Ne ovat muurahaisia”, äiti tietää kertoa.

Kun kesä on ehtinyt tarpeeksi pitkälle, voit siellä ollessasi ja äkillisen nälän yllättäessä ottaa yhden sivuaskeleen polulta, istahtaa keskelle varvikkoa ja poimia omin sormin suuhusi sinisiä maukkaita marjoja. Äiti pyörittelee päätään hymynkare suupielessään, kun suu, sormet ja paidanrinnukset sinisenä katsahdat hetkeksi häneen päin ja näytät, mitä herkkuja olet ihan itse löytänyt ja poiminut. Kaikkialle minne katsot, näet jotain tavattoman kiinnostavaa, ja haluat pinkaista tutkimaan uusia löydöksiäsi heti, nyt, pian!

Sellaisena meidän aikuisten mielestä ihan tavallinen metsä näyttäytyy pienelle ihmiselle. Lapsen silmin katseltuna metsä on uskomaton satumaailma, jossa ei tekeminen ja näkeminen ihan äkkiä lopu kesken!

Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-5Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-2Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily_mustikka-1Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-4

Me perustimme kevään ja kesän taitteessa @adventuringmoms-tilin ja yhteisön Instagramiin ajatuksenamme jakaa sitä kautta inspiraatiota ja innostusta perheretkeilyyn ja -matkailuun. Kesän aikana hashtagia #adventuringmoms on käytetty jo lähes 550 kuvaan ja olemme jakaneet @adventuringmoms-tilille jo paljon seikkailevien äitien ja perheiden ihania reissu- ja retkeilykuvia. Se on myös innostanut meidät retkeilemään enemmän kuin koskaan aiemmin!

Retkeily luonnon helmassa on varmasti yksi parhaista tavoista viettää aikaa lapsen kanssa. Metsä on monelle meistä aikuisistakin rentoutumispaikka ja suoranainen henkireikä – siellä voi todella hengittää ja hengähtää. Se on inspiraation lähde useimmille luovan alan ihmisille, sillä metsä ympäristönä on paikka, jossa mielikuvitus todella lähtee lentoon, jos vain uskallamme päästää sen irti.

Me aikuiset osaamme kuitenkin olla aika tylsiä ja pidättyväisiä tyyppejä. Meillä ei riitä ehkä mielikuvitus, emme välttämättä osaa enää nähdä kauneutta ruohonjuuritasolla, emmekä ihmetellä niitä kaikkein vähäpätöisimmiltäkin tuntuvia juttuja – mutta lapset osaavat. Sen vuoksi lasten kanssa metsässä samoilu on ihan mielettömän innostavaa vanhemmallekin! Vain lapsi voi osata opettaa vanhemmalleen kuinka jännittävä voi olla kaarnanpala, tai miten ihmeelliseltä käpy tuntuu, kun sen puristaa nyrkkiinsä.

Lapsiperhe telttailee

Tänä kesänä olemme ottaneet ensimmäistä kertaa tuntumaa myöskin telttailuun lasten kanssa. Partioaitan ystävällisellä avustuksella saimme retkivarusteet kuntoon ja pääsimme testailemaan yksinoikeudella Partioaitassa myytävän Friluftsin (jonka ideologia sopii meille kuin nakutettu) tuotteita autenttisissa metsäolosuhteissa. Nopeasti ja helposti pystytettävä Friluftsin Nephin 3 -teltta on tullut kasattua jo muun muassa järven rannalle Repovedellä, puolukanvarpujen keskelle Kosto-järven rantaan Taivalkoskella, metsän siimekseen Kasavuoren päälle ja pellon reunaan Espoon Keskuspuistossa. Unohtumattomia paikkoja, unohtumattomia retkiä.

Varsinkin Rimman puolitoistavuotiaalle taaperolle telttailusta on kesän aikana tullut se kaikkein siistein juttu, mitä kuvitella saattaa. Teltan purkaminen ja kotiinlähtö on ollut monesti kriisin paikka retkeilyn ihanuuten hurahtaneelle pojalle, joka kotonakin hokee jo silmät loistaen nurkassa seisovat retkikamppeet huomatessaan: “Iso teltta! Ukkumaan!” Telttaunet ovatkin maistuneet touhottajalle ulkona vietetyn päivän jälkeen makeasti – varsinkin, kun on saanut kallistaa itsensä vaakaan ilmatäytteiselle makuualustalle ja matkustaa mukavasti Nukkumatin matkassa höyhensaarille. Meillä isommilla retkeilijöillä uni ei ole tullut ihan niin helposti kuin näillä meidän pienemmillä eräjormilla, mutta uskomme sen olevan vain harjaantumisen puutetta.

perheretkeily-3 perheretkeilyperheretkeily-11perheretkeily-9Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily_nakit-1

Telttailu pienten lasten kanssa saattaa tuntua monesta hieman pelottavalta ajatukselta. Mitä jos yöllä tulee kylmä, tai entä jos ei muista pakata mukaan kaikkea tarpeellista? Mitäs jos lapsi vihaa joka hetkeä tai yrittää rimpuilla itsensä vapaaksi kantorepusta? Entä jos hyttyset syövät hengiltä koko perheen ja kyykäärme puree nilkkaan? Tai jos sataa vettä koko yön ja teltta alkaa vuotaa?

Jos ei ole koskaan ennen harrastanut retkeilyä, voi olla fiksu ajatus aloittaa miniretkellä ja pystyttää teltta vaikkapa omalle takapihalle tai mökille. Sieltä on helppo paeta sisälle omaan sänkyyn nukkumaan, jos tulee hätä. Monesti lapset kuitenkin nauttivat seikkailusta ja leirielämästä, ja nämä pelot ovat aika turhia, ainakin jos vain suunnittelee hyvin retkensä ja pakkaa rinkat ajatuksella.

Mitä tulee tuohon pelkoon, että vesi puskee teltasta läpi, niin ainakaan tuon meidän testaamamme Friluftsin Nephinin kanssa niin ei käy. Märkä teltta oli Lauran suurin kauhu, mikä lienee jäänyt Uudesta-Seelannista takaraivoon kummittelemaan – siellä tuli nimittäin vietettyä muutama hyvin märkä yö, kun semirankka sadekuuro kasteli kaiken teltan sisällä olleita kamoja myöten. Voinette siis kuvitella millaiset flash backit tulvahtivat mieleen, kun taivas jyrähti ja ensimmäiset pisarat ropisivat teltan kattoon Repovedellä heinäkuussa. Tällä kertaa teltta oli kuitenkin niin paljon laadukkaampi, että pienintäkään pelkoa kastumisesta ei ollut.

Teltta ja muut retkeilyvälineet lainaan? 365 Klubi auttaa!

Jos sen sijaan tuntuu, ettei tiedä tarpeeksi retkeilystä lähteäkseen lasten kanssa retkelle, kannattaa ottaa avuksi retkeilyblogien lisäksi Partioaitan 365 Klubi. 365 Klubi tarjoaa muun muasssa klubi-iltoja, joissa saa inspiraatiota sekä pääsee kuulemaan esitelmiä ja oppimaan retkeilyn asiantuntijoilta yhtä ja toista retkeilyyn liittyvää asiaa. Klubi tarjoaa jäsenilleen hyviä alennuksia Partioaitan tuotteista, mutta myöskin loistavan mahdollisuuden lainata retkeilyvälineitä Partioaitasta ilmaiseksi! Tämä on tosi kätevä tapa tutustua retkeilyyn ja fiilistellä, olisiko telttailu se oman perheen juttu, vai tuntuuko ennemmin siltä, että haluaa pitäytyä pelkässä päiväretkeilyssä.

Retkeilyn ei myöskään pitäisi olla kilpavarustelukysymys. Kuten 365 Klubinkin esittelysivuilla todetaan, ulkoilu on enemmän kuin vain välineitä tai vaatteita – se on elämäntapa. Ja tämä on niin totta! Lapsi ei tiedä, nukkuuko hän markkinoiden kalleimmassa teltassa, tai ovatko muut retkivälineet viimeisen päälle trendikkäintä merkkiä – kunhan välineet ovat toimivat ja turvalliset. Lapselle retken kohokohta on todennäköisesti kuitenkin jokin pieni hetki: vaikkapa se, kun leppäkerttu kävelee mättäällä istuskelevan muksun kengän päällä.

Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-7 Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-13Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-6 Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-10 Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-9 Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-12 Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-11 Partioaitta_Adventuring_moms_retkeily-8

Päiväretket ja lähiretket kunniaan

Aina ei tarvitse lähteä edes rinkka selässä telttaretkelle, sillä pienelle suuri retki voi olla lyhyt pyrähdys omaan lähimetsään. Siinä piileekin lasten kanssa retkeilyn hienous: reitin ei tarvitse olla se vaativin vaellus, vaan simppeli luontopolku – tai ihan jopa oman kodin läheisin pururata – voi olla täydellinen retkikohde ja suuri elämys.

Retkeillessä pääasia on, että kaikilla on kivaa, koko perhe lähtee yhdessä ulos ja muksut kasvavat pienestä pitäen nauttimaan ulkona olemisesta! Tänä päivänä, kun ruutuaika on ihan liian korkealla suurimmalla osalla meistä, koemme ainakin itse tosi tärkeäksi opettaa tenavia pienestä pitäen nauttimaan luonnossa liikkumisesta ja arvostamaan sitä, että meillä on varsinkin täällä kotimaassamme mahdollisuus retkeillä upeassa puhtaassa luonnossa, neljästä kauniista vuodenajasta nauttien.

forest adventure-5forest adventure-4 forest adventurePartioaitta_Adventuring_moms_retkeily_Laura-1

Retki Sipoonkorpeen 1.10.

Partioaitan 365 Klubi järjestää Retkellä lasten kanssa -teemaisen päiväretken Sipoonkorven kansallispuistossa 1.10. klo 13-16. Retki on ilmainen klubin jäsenille, eikä klubiin liittyminenkään maksa mitään, joten nyt kaikki retkeilystä kiinnostuneet perheet kipin kapin messiin! Me molemmat lähdemme mukaan tuolle Sipoonkorven retkelle perheinemme, ja olisi aivan mahtavaa tavata myös teitä lukijoita siellä!

Instagram-kisa – jaa paras retkeilymuistosi!

Lisäksi meillä on yhteistyössä Partioaitan kanssa aivan mahtava Instagram-kisa teille muille seikkaileville äiti-ihmisille! Jaa Instagramissa paras retkeilymuistosi – se voi olla vaikkapa menneeltä kesältä jokin kuva, johon liittyy kiva kesämuisto. Kerro kuvan yhteyeen lyhyesti retkeilymuistostasi ja tägää kuvaan #adventuringmoms ja #partioaitta. Klikkaathan itsesi myös seuraamaan @adventuringmoms ja @Partioaitta Instagram-tilejä. Osallistumisaikaa on tästä eteenpäin kaksi viikkoa, eli 5.9.-18.9.2016.

Huomaathan, että Instagram-tilisi tulee olla julkinen, jotta kuvasi näkyy osallistuneiden joukossa. Me valitsemme yhdessä Partioaitan edustajan kanssa pääpalkinnon ja viiden lohdutuspalkinnon voittajat. Pääpalkintona kisassa on 100 euron lahjakortti Partioaittaan ja lohdutuspalkintona viisi (5 kpl) Kupilkan kuksaa. Ei muuta kuin paljon onnea kisaan kaikille!

Onko retkeilykärpänen puraissut jo sinua? Jos retkeilet itse lasten kanssa, mikä siinä on mielestäsi innostavinta, enkä mikä vaikeinta?

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Inka September 5, 2016 at 20:32

  Mää en kestä miten ihana tuo ensimmäinen kuva on!!! <3 <3 Te ootte niin ihania äitejä muksuinenne että en kestä!

  Ja mun on nyt pakko nousta seisomaan ja nostaa hattua teille, kun ootte kunnon perheretkeilun ambassadoreita. Ja nimenomaan pienten lasten kanssa! Ihanaa, että ootte rohkeasti ottaneet lapsoset messiin ja lähteneet toteuttamaan isoja ja pieniä retkiä. Mahtavaa tytöt!! <3

  • Reply Rimma September 8, 2016 at 21:06

   Kiitos Inka <3 Ihanasti sanottu! Ollaan kyllä itsekin niin innoissamme, jos vain voimme inspiroida muitakin pienten lasten äitejä ja isejä lähtemään seikkailemaan lastensa kanssa. Lähelle tai kaus 🙂

 • Reply Terhi / Hupsistarallaa September 6, 2016 at 10:45

  Nämä kuvat ovat niin henkeäsalpaavan kauniita! Ihania ja inspiroivia!

  • Reply Rimma September 8, 2016 at 21:06

   Kiitos Terhi! Ihana kuulla <3

 • Reply Ansku September 6, 2016 at 11:53

  Ootte ihania! Retkeily 10 kuukauden ikäisen kanssa on yllättävän iisiä. Meillä muuten tuo sama leopardi-lelu, millä pikkuinen leikkii teltassa. Ollut aika hitti!

  • Reply Rimma September 8, 2016 at 21:07

   Mahtava kuulla, että retkeily vauvan kanssa on onnistunut hienosti! Ihan mahtavaa, että muutkin ovat huomannee tämän. Ja odotas vain kun pikkuinen hieman kasvaa. Voi sitä innostuksen määrää metsäretkillä <3

 • Reply Jenna / With huge passion for life September 7, 2016 at 13:07

  Jee, ihan mieletöntä tytöt!!! 🙂

  • Reply Rimma September 8, 2016 at 21:07

   <3 <3 Perästä tullaan eikös vain? ;)

 • Reply soppaa ja sirkushuveja » Blog Archive Sipoonkorpi lasten kanssa (365 Klubin metsäretki) October 13, 2016 at 15:38

  […] retkellä olivat myös Rimma ja Laura perheineen, joiden blogin ihan maagiselta tuntuneesta retkeilypostauksesta koko retken alunperin bongasinkin. Tältä retkeltä he tekivät ihanan tunnelmallisen videon, […]

 • Reply Muurahainen October 17, 2016 at 19:56

  Löysin ihanan bloginne vasta nyt ja kahlailen sitä läpi. Niinpä kommentoin näin kuukauden myöhässä 🙂 Tosi hienoa, että haluatte jakaa lasten kanssa retkeilyn ilosanomaa. Itsellä oli vähän samankaltainen ajatus takana, mutta pienimuotoisempi toteutus, kun perustin muutama kuukausi sitten lapsiperheen retkeilyblogin :
  http://muurahaistenpoluilla.blogspot.fi/

  • Reply Laura October 18, 2016 at 23:19

   Moikka ja kiva kun kommentoit! Blogit on siitä kivoja, et postaukset säilyy täällä kyllä niin ei voi oikeastaan edes sanoa, että olisit kommentoinut jotenkin myöhässä 🙂 Mukavaa kun linkkasit oman samanhenkisen blogisi, mehän riennetään myös tutustumaan sinne! Ihania syysretkiä teidän perheelle! ^_^

  Leave a Reply