IGTT: Kasvisruokaa reissussa ja pari vinkkiä Tallinnaan

Eurooppa, Lapsiperhe matkustaa, Ruoka
September 1, 2016

Olen joskus aiemminkin maininnut täällä blogissa, että meidän perhe on kotosalla siirtynyt hyvin pitkälti kasvisruokavalioon. Emme ole ostaneet esimerkiksi yhtäkään pakettia lihaa tai kalaa kotiin yli puoleentoista vuoteen, ja monet peruseväksistämme ovat vegaanisia. Juustoista en ole kuitenkaan päässyt vielä eroon, mutta niidenkin kulutus on vähentynyt massiivisesti sen jälkeen kun tajusin, miten hyvältä avokado maistuu paahtoleivän päällä tomaatin ja kevyen pippuri- ja suolahunnun kanssa.

Kotona on helppo syödä just sitä mitä haluaa, mutta reissussa ollessamme kasvisruokavalion noudattaminen ei olekaan ollut ihan niin simppeli juttu. Kerran esimerkiksi Balkanilla reissatessamme tilasin Montenegrossa ravintolassa keiton. Hieman epävarmana tiedustelin tarjoilijalta, onko keitossa lihaa. “No meat, beans”, oli tarjoilijan vastaus. Luulin siis saavani papukeittoa, joten yllätys oli aika iso tarjoilijan kantaessa keittolautasen pöytään. Lautasella oli kyllä papukeitto, jossa oli myös maissia, perunaa – ja pekonia. Kaiken kukkuraksi tämä keitto tarjoiltiin kahden makkaran kera. Että sellainen kasvisruokailijan perinnesoppa, heh. Tarjoilija ei tietenkään ymmärtänyt sanaakaan englantia yrittäessäni tiedustella, että olikohan tämä nyt oikea annos, ja hoki vain että “bean soup miss, bean soup”. Rasvaa tirisevät makkarat eivät olisi enää voineet näyttää vähemmän houkuttelevilta, joten ne jäivät valitettavasti lautaselle, vaikka periaatteessa vihaan sitä, että minua varten valmistettua ruokaa heitetään pois.

Balkanilla on muutenkin kokemukseni mukaan haastavaa olla kasvisruokailija, sillä jokikisessä annoksessa tuntuu olevan lihaa jossain muodossa – vaikka paikallisten mielessä se ei edes ole laskettavissa lihaksi (niin kuin vissiin makkarat ja pekoni). Kasvissyöjiä on tuolla päin Eurooppaa vielä niin vähän, että kysynnän ollessa käytännössä nollassa, ei menuista juurikaan kasvisvaihtoehtoja löydy – paitsi alkusalaateista. Koska en kuitenkaan ole sataprosenttisen tiukka ruokavalioni kanssa enkä lokeroi itseäni minkään tietyn ismin kannattajaksi, olen aina löytänyt jotain syötävää kaikkialla matkaillessani.

Näin Balkanilla, mutta toista se on vaikkapa Virossa! Siellä herkullisen kasvisruuan saaminen on todella helppoa, eikä tarvitse välttämättä mennä edes pelkkään kasvisruokaan erikoistuneeseen ravintolaan sitä saadakseen. Seuraavassa pari lämmintä suositusta rakkaan “etelänaapurimme” pääkaupungin ravintoloista!

Baar Bistroo Kukeke

Kesäkuussa tekemämme Baltian roadtripin päätteeksi kävimme herkuttelemassa Tallinnassa lounaalla Telliskiven Baar Bistroo Kukekessa, mistä Sari oli minulle ennen matkaa vinkannut. Ravintolalla oli ihana tilava terassi ja sisälläkin hyvin tilaa pöytien välissä. Rattaiden vieminen sisään ei ollut ongelma ja lapselle olisi järjestynyt syöttötuoli, mikäli hän olisi osallistunut ruokailuun. Poikamme oli tuolloin kuitenkin vasta aivan kiinteiden maistelun alussa, joten hän natusteli kärryissä tyytyväisenä maissinaksuja vanhempien herkutellessa.

Söin alkuun herkullisen vuohenjuustotoastin. Hieman rieskamaiselle flat bread -leivälle oli sivelty pohjalle porkkanahummusta ja päälle kasattu marinoitua paprikaa, munakoisoa sekä kesäkurpitsaa. Koko komeuden kruunasi kunnon slaissi vuohenjuustoa. Aivan älyttömän maukasta! Pääruuaksi otin ihan taivaallisen hyvvää, ihanan kermaista vegaanista keittoa, joka oli valmistettu bataatista, kukkakaalista ja kookosmaidosta. Päällä oli suutuntumaa tuomassa paistettuja linssejä, kurpitsansiemeniä ituja ja ihanaa tuoretta korianteria. Kaiken huuhdoin alas alkoholittomalla Virgin Mojitolla, joka oli ihan 5/5 holiton drinkki.

Kukeke_Tallinna Kukeke_Tallinna

Kukekessa on myös tosi monipuolinen vegaaninen ruokalista ja sieltä saa mm. vegaaniset aamiaispannukakut, vink vink kaikille aamiaisfaneille!

F-hoone

Niin ikään Telliskivessä sijaitseva F-hoone ei liene enää vieras kovinkaan monelle Tallinnan kävijälle, ja siellä muutama suosituin annos on tarjoilijan mukaan kasvislistan puolelta. Koska olen perso vuohenjuustolle, mikä saattaa tästä postauksesta käydä aika hyvin esille, ei tarjoilijan tarvinnut kovinkaan pitkään suostutella allekirjoittanutta maistamaan alkajaisiksi F-hooneen suosituinta alkupalaa: grillattua vuohenjuustoa, joka tarjoillaan viikunahillon, punajuuripeston ja herkullisten vadelmien kera. Siis mikä makujen ilotulitus, oikeasti! Juuston suolaisuus, viikunahillon makeus, punajuuripeston hapokkuus ja vadelmien  raikkaus olivat aivan pettämättömän hyvä kombo. Ymmärrän täysin, miksi juuri tuo annos on F-hooneen suosituin alkupala.

Pääruuaksi valitsin kasvislistalta grillattua ja kasviksilla täytettyä kesäkurpitsaa, joka oli maustettu korianterilla (huomaan nyt syömisissäni muutaman toistuvan kaavan: vuohenjuustoa ja korianteria…). Sekin oli maistuva, mutta ei vienyt kieltä ihan niin kovaa mennessään kuin alkupala. Ruuan kanssa nautittu islantilainen Pale Ale sen sijaan vei! Vitsi noi islantilaiset on kyllä hyviä kans kaikessa – ainakin jalkapallossa, crossfitissä ja oluen panemisessa nyt näin äkkiseltään mietittynä.

F-hoone_tallinna

Me söimme ulkona tuon lounaamme sillä sää suosi ja terassilla oli helppo lounastaa beben kanssa, mutta F-hoone on kyllä sisältäkin tosi hauskan näköinen rafla. Vessasta löytyi myös tuikitarpeellinen hoitopöytä, noin muiden vaippakansalaisten vanhemmille vinkkinä. Erityiskiitosta ja paljon papukaijamerkkejä F-hooneelle täytyy myös antaa erinomaisen ystävällisestä palvelusta!

Kohvik Komeet

Kohvik Komeetissa olen käynyt ekan kerran toissakesänä, ja jo silloin minuun tekivät vaikutuksen paikan valtavat kakkupalat ja ihanat teet. Tuoreimmalla Tallinnan reissulla kävimme kuitenkin testaamassa tämän Solaris-ostoskeskuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsevan kahvilan aamiaistarjontaa, mitä on myös lämpimästi suositeltava. Listalla oli mm. ihania tuorepuristettuja mehuja, erikoiskahveja ja kymmeniä eri teelaatuja. Valitsin sillä kertaa aamiaiseksi kaksi uppokeitettyä munaa, jotka tarjoiltiin ihanan paahdetun briossityyppisen leivän ja voin kanssa. Siihen sai sitten tilata haluamansa lisäkkeet ja itse otin avokadoa sekä paistettuja kirsikkatomaatteja. Om nom! Jos tuohon olisi vielä mahtunut kakkua perään, niin olisin ehkä ottanut palan Komeetin Geisha-kakkua. On meinaan pikkasen hyvää!

Kohvik_Komeet_Tallinna

Komeetille lisäplussaa myös isosta vessasta, lastenhoitohuoneesta ja ennen kaikkea hienosta näkymästä! Siellä on myös niin paljon ikkunapaikkoja, että hyvillä todennäköisyyksillä pääsee istumaan ikkunapöytään. Koomeettiin ovat myös perheen pienimmät tervetulleita, ja täältäkin olen aina saanut erittäin hyvää palvelua sujuvalla englannin kielellä.

Tätä postausta kirjoittaessa iski älytön Tallinna-ikävä! Onneksi se oli nopeasti korjattavissa, tuli nimittäin varattua tässä laivaliput itselleni, pojalle ja hänen kummitädilleen Tallinnan syysreissuun! 🙂

Reissua silmällä pitäen – mitäs ruokapaikkavinkkejä sulla ois jakaa aina yhtä ihanaan ja maistuvaan Tallinnaan?

*****

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -kampanjaa, jonka ideana on jakaa matkailuinspiraatiota ja hyvää reissufiilistä Instagram-kuvien avulla. Jaa oma Instagram ja matkailu -aiheinen postauksesi alla olevasta linkistä. Instagram Travel Thursdayhin voit osallistua RIMMA+LAURA -matkablogin, Travelloverblogin, tai Muru Moun kautta. Voit lisätä linkkisi mihin tahansa näistä blogeista, ja se näkyy kaikissa. Muista lisätä postaukseesi linkki vähintään yhteen näistä emoblogeista ja kertoa, että osallistut IGTT-kamppikseen. Tarkempia ohjeita saat täältä. Muistathan myös lukea toisten juttuja, osallistua keskusteluun ja tykkäillä muiden mukana olevien kuvista Instagramissa sekä jakaa kuviasi #IGTT- tai #igtravelthursday-tunnisteella. Meidät löydät Instasta nimillä @laurarumbin ja @rimmanen sekä blogimme nimellä @rimmalaura. Kurkkaa myös @adventuringmoms.


You Might Also Like

18 Comments

 • Reply SariKoo September 1, 2016 at 11:01

  Toinen vuohenjuustorakastaja täällä moi! Mä lähes itkin, kun viimeeksi F-Hoonessa ei ollut tota annosta tarjolla, kun vuohenjuusto oli päässyt loppumaan. Pakko päästä Tallinnaan!

  • Reply Laura September 1, 2016 at 11:35

   Mää meen jo ens viikollaaaa! Jihuu! Ootko maistanu tota Kukeken vuohenjuustoleipää? 😛

 • Reply Martina September 1, 2016 at 11:55

  Avokadoleivät on muuten ihan sairaan hyviä! Kiitos muistutuksesta, olin unohtanut hetkeksi niiden olemassaolon. Hyvän näköisiä sapuskoja. Täytyisikin käydä Tallinnassa ihan ruokamatkalla, minulla kun on hävettävän vähän kokemusta etelänaapurin ruokapaikoista. Varsinainen ruokamatkabloggaaja kun ei tunne edes Tallinnan ravintolaparhaimmistoa. 😀

  • Reply Laura September 5, 2016 at 12:28

   Olepas hyvä vain, että ne avokadoleivät on niin herkkua! Tallinna onkin teille nyt sitten tosi helppo ja kiva ruokamatkakohde uuden perheenjäsenen kanssa 🙂

 • Reply Heli September 1, 2016 at 14:07

  Kävin Tallinnassa viime kesänä vuosien tauon jälkeen ja se ravintolatarjonta oli ihan huikea! Suosittelen esimerkiksi Kaks Kokkaa. Lista on melko suppea, mutta sieltä löytyi seurueen kasvissyöjillekin annoksia. Oma salaattini ei ollut kasvisruokaa, mutta siinä oli ihanasti korianteria <3

  • Reply Laura September 5, 2016 at 12:27

   Korianteri <3 Kaks Kokkaa on muuten joku muukin mulle kehunut! Kiitos muistutuksesta, to do -listalle menee 🙂

 • Reply Heidi / Auringonalla September 1, 2016 at 16:34

  Onpa herkullisia ruokakuvia! Me syödään (oikeastaan huomaamattamme) kotona paljon kasvisruokaa, kun taas reissussa normaalia enemmän lihaa. Vähemmälläkin pärjäisi, ja varsinkin kun huomasin edellisellä reissulla Berliinissä, että kasviskebab oli vielä paljon herkullisempi kuin lihaversio!

  • Reply Laura September 5, 2016 at 12:26

   Kiitos Heidi! Kasviskebab on muuten oikeesti herkullisempaa! Esim. Helsingissä Döner Harjun seitan-kebab on sata kertaa parempi ku lihakebab. En oo kertaakaan enää syönyt lihakebua sen jälkeen, kun maistoin seitan-kebabia joskus pari vuotta sitten! 🙂

 • Reply PeikeK | Ympäri maailmaa September 1, 2016 at 17:42

  Fine diningia kaipaavalle Noa on aivan ehdoton must. Syötiin siellä vuosi sitten mun yllärisynttärimatkalla aivan törkeän hyvä noin miljoonan ruokalajin illallinen (no oikeasti niitä oli varmaan viisitoista, mutta you get the point). Ei ehkä ihan niin edullinen kuin monet muut paikat, mutta tasoon nähden enemmän kuin passeli. Taksimatka keskustasta kestää n. vartin, mutta on todellakin sen arvoinen!

  • Reply Laura September 5, 2016 at 12:25

   Noasta en ookaan kuullut! Täytyy googlata. Ehkä joskus kun päästään kaksin reissuun voiskin mennä sinne nautiskeleen pitkän kaavan kautta illallisen viineineen 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas September 1, 2016 at 21:05

  Minusta kasvisruoka on parhaimmillaan silloin, kun se tulee ravintolan keittiöstä jonkun toisen valmistamana 😀 Minulla on jatkuva yritys saada lihansyöntiä vähennettyä, mutta jotenkin kompastun aina mielikuvituksen puutteeseen, tai ennakointi on ihan surkeaa. Kun kaupassa yritän etsiä jotain, mistä laittaa ruokaa, on usein kädessä lopulta kanaa tai jauhelihaa. Voi miten pienestä olisi kiinni, kun vaan jaksaisi googletella muutamat reseptit ennen kauppaan lähtöä.

  • Reply Laura September 5, 2016 at 12:24

   Haha 😀 Hyvän kasvisruuan valmistaminen vaatii kieltämättä vähän opettelua ja keskimääräistä rohkeampaa maustamista, mutta kun sen oppii niin ai että, miten ihanaa vaihtelua saa päivittäiseen kotiruokaan sitä kautta! 🙂 Pitäisköhän meidän Rimman kanssa alkaa jakaa helppoja ja hyviä kasvisruokareseptejä täällä blogissa, hmmm… 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou September 3, 2016 at 10:44

  Me oltiin just viikko sitten Tallinnassa, ja alkupaloiksi F-hoonessa valikoitui tuo samainen vuohenjuusto, sekä avokadoannos. Ei vaan tajuttu, että alkupalat on aika isoja, ja sen vuoksi emme jaksaneet pääruuista syödä puoliakaan. Ja ne ei kylläkään ollut lähellekään alkupalojen veroisia muutenkaan! Seuraavalla kerralla tilaan vain alkupaloja, niin kuin me vahingosta viisastuneina tehtiin seuraavan illan ravintolassa 🙂

  • Reply Laura September 5, 2016 at 12:22

   Alkupalat ja viinit, ne on muuten monessa ravintolassa yleensä parasta antia. Ja jälkkärit! 😛

 • Reply Helkky September 3, 2016 at 20:48

  Tallinnan vanhassakaupungissa sijatseva Vegan Restoran V on ihana! Olen kasvispainotteinen sekasyöjä ja halusin tuonne ihan mielenkiinnosta. Todella tunnelmallinen paikka ja ai että mitkä ruoat! Edullinenkin vielä 🙂 Pöytävaraus on kuitenkin tarpeen, ateriamme aikana käännytettiin ovelta koko ajan väkeä, kun ei ollut varausta.

  • Reply Laura September 5, 2016 at 12:21

   Meidän on pitäny mennä sinne syömään vaikka kuinka monesti, mutta koskaan ei olla mahduttu. On listalla, se on kuulemma törkeen hyvä!! Täytyis muistaa tehdä se pöytävaraus sinne. 🙂 Kasvipainotteinen sekasyöjä on muuten paras termi kuvaamaan meikäläistäkin 🙂

 • Reply Annika | Travellover September 4, 2016 at 13:15

  Vaikka itse en kasvissyöjä olekaan, olen saattanut muutaman kerran ottaa esimerkiksi burherin portobellosienellä, ja ne ovat älyttömän hyviä. Vuohenjuusto on ihan älyttömän hyvää, ja kyllä vain sitä itsekin syön. Jos ruoan eettisyyttä miettii ja pitää tärkeänä, kannattaa lueskella vuohenmaitoon liittyen juttuja. Mutta sen jälkeen saattavat juustot jäädä syömättä. Tallinna on kyllä paratiisi herkkusuulle, menee suuhun sitten mitä hyvänsä.

  • Reply Laura September 5, 2016 at 12:20

   Totta turiset, eettisestä näkökulmasta katsottuna vuohenjuusto on aika epäeettistä evästä 🙁 Mutta kun kaikkeen ei pysty, niin oon sallinut itselleni sen syömisen silloin tällöin, kun olen lopettanut lihansyönnin lähes kokonaan eikä maitotaloustuotteita tosiaan juustoja lukuunottamatta juuri mene. Mut joo, Tallinna huikee! Ja onneksi niin ihanan lähellä 🙂

  Leave a Reply