Hyvää matkaa Särkänniemen delfiinit

Asenteet ja ajatukset, Eläimet
August 28, 2016

Olo on käsittämättömän surullinen. Olemme seuranneet koko yön Tampereen Särkänniemen tapahtumia tunteiden vaihdellessa epäuskosta pohjattomaan epätoivoon. Tampereen kaupungin omistaman Särkänniemi Oy:n tiedotus tapahtumista – tai siis sen täydellinen puuttuminen –  on käsittämätöntä. Myös Särkänniemen lupaukset siitä, että delfiinien hyvinvointi on heidän ykkösprioriteettinsa eläinten tulevaisuutta suunniteltaessa, tuntuu tällä hetkellä melkoiselta petokselta. Särkänniemi ei ole tiedottanut delfiinien siirrosta edes Tampereen päättäjiä, vaikka kaupunki edelleen huvipuiston omistaa.

Mitä on siis tapahtunut?

Särkänniemen delfinaario lopetti toimintansa noin vuosi sitten. Silloin luvattiin, että tiedotus delfiinien tulevasta sijoituspaikasta tulee olemaan avointa. Särkänniemen hallituksen puheenjohtaja Sofia Vikman sanoi jokin aika sitten, että päätös delfiinien kohtalosta tehdään elo-syyskuussa. Särkänniemessä on asunut neljä delfiiniä Veera, Leevi, Delfi ja Eevertti, joista Veera ja Delfi on vangittu elokuussa 1984 vapaudesta Meksikonlahdelta ja Leevi sekä Eevertti ovat kaksi eloon jäänyttä vankeudessa syntynyttä poikasta.

Viime yön pimeinä tunteina Särkänniemi siirrätti delfiinit lentokentälle, mistä niiden matka jatkui edelleen Kreikkaan, luultavasti Attican eläinpuistoon. Mikäli ne päätyvät sinne, niistä tulee suurella todennäköisyydellä jälleen esiintyviä sirkuseläimiä ja ne viettävät elämänsä pienessä altaassa ihmisten viihdykkeenä. Atticassa on kuollut vuosina 2013-2015 ennenaikaisesti viisi delfiiniä ja puistoa pyörittävä yritys on haastettu vuonna 2011 oikeuteen eläinten laiminlyönnistä. Attica ei  täytä eläinten hyvinvointivaatimuksia ja kaiken lisäksi Kreikassa on vireillä delfinaariokielto.

Särkänniemi ei ole kertonut delfiinien kohtalosta julkisuuteen mitään ja tiedotuksesta vastaava toimitusjohtaja Miikka Seppälä ei ole vastannut median puheluihin tai soittopyyntöihin, ennen kuin tänään sunnuntaina, jolloin hän kertoo poliisien neuvoneen heitä vaikenemaan delfiinien siirrosta.

Delfiinit-2 Delfiinit-4 Delfiinit-1

Mikä meni vikaan?

On hyvin kyseenalaista, että siirto Atticaan olisi parannus eläinten oloihin. Sen sijaan, että eläimet siirretään toiseen vankilaan viihdytettyään yli 30 vuoden ajan tamperelaisia ja Särkänniemen delfinaarioon houkuttelemia turisteja, ne olisivat ansainneet eläkepäivät siihen tarkoitetulle mereen rajatulle suojelualueelle, jollainen Eurooppaan on suunnitteilla 2-5 vuoden sisällä. Tätä delfiinien turvapaikan perustamista, jossa niistä olisi pidetty edelleen huolta, mutta mahdollistettu niille mahdollisimman itsenäinen elämä luonnonmukaisessa elinympäristössä, olisi pitänyt Särkänniemen omalla toiminnallaan vauhdittaa ja tukea. Vähintään Särkänniemen pitäisi säilyttää delfiinien omistus: sillä voi varmistua niiden myöhemmästä siirrosta turvapaikkaan, kun sellainen valmistuu.

Mitä voimme tehdä?

Särkänniemeltä on vaadittava avoimuutta ja vastuuta delfiinien kunnioittavasta kohtelusta. Delfiinit ovat älykkäitä ja herkkiä eläimiä, jotka ansaitsevat elää lajille tyypillistä elämää. Samalla meidän on varmistettava, että näin ei käy enää ikinä. Valmisteilla olevaan uuteen eläinsuojelulakiin on vaadittava delfinaarioiden (ja toisen yhä sallitun huvipuistoeläimen eli merileijonien pidon) kielto.

Viime yö oli surullinen loppunäytös kiistellyn delfinaarion kohtalosta. Kiitos eläinoikeusjärjestöille, joiden yöllisen tiedotuksen ansiosta Särkäniemi ei voinut toteuttaa operaatiota salassa.

Maailmassa on hirmuinen määrä eläimiä, jotka ansaitsisivat turvakotipaikan. Särkänniemen delfiinit olivat yksiä niistä.

EDIT // Särkänniemi on antanut asiasta vihdoinkin tiedotteen, jonka voit lukea täältä.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply KA August 28, 2016 at 12:37

  Hei Rimma ja Laura, kiitokset aivan mahtavasta blogistanne. Sitä on ollut ilo lukea, mutta tämän delfiinipostauksen myötä olen hieman pettynyt teihin. Tämä oli mielestäni täysin väärä kanava tällaisen kannanoton esittämiseen 🙁 Ymmärrän, että tuosta kreikkalaisesta paikasta on esitetty vaikka ja mitä, mutta johonkin delfiinit oli Tampereelta siirrettävä. Ilmeisesti pätevät asiantuntijat olivat paikkaa suositelleet, ja nähneet sen parempana paikkana delfiineille kuin heidän nykyinen/entinen Tampereen kotinsa. Miksi ei siis uskota asiantuntijoita? (Näitä lausuntoja ei ole julkisuuteen vielä annettu, joten ymmärrän, että niihin tulee suhtautua kriittisesti.)

  Särkänniemen delfinaario suljettiin eläinaktivistien vaatimuksesta, joten en täysin ymmärrä, miksi asiasta nyt vaahdotaan näin paljon. Hehän saivat tahtonsa lävitse. Tampereella elänyt lauma oli aivan liian pieni, ja jotta delfiinit eivät olisi lauman pienuudesta kärsineet, olisi sinne pitänyt lennättää muualta lisäjäseniä. Eikö tämä olisi ollut suurempi “vääryys”? Liian pienessä laumassa delfiinit taas kärsivät. Olisiko heidän pitänyt antaa kärsiä (ja aiheuttaa näin kenties ylimääräisiä kuolemia)? Nyt delfiinit pääsevät edes nauttimaan auringosta ja ulkoaltaista, sisätilojen jälkeen. Tiedän, että kreikkalaisista delfiinikuolemista on kirjoitettu runsaasti, mutta menehtymisiä tapahtui Tampereellakin. Delfiinejä ei ole luotu suljettuihin tiloihin!

  Paras ratkaisu olisi tietenkin ollut meressä sijaitseva aidattu delfiinien vanhainkoti. Ikävä kyllä sellaista ei tällä hetkellä ole, eikä delfiinejä voi suoraan siirtää steriileistä sisäolosuhteista mereen. Tähän siirtoon eläimiä pitää ehdottomasti toteuttaa ja sellaistakaan paikkaa tällä hetkellä ei vielä ole. Olisi mielestäni mahtavaa, jos ihmiset käyttäisivät energiansa tällaisten paikkojen perustamiseen, eivätkä valittamaan tästä yhdestä tilanteesta, jolle ei voi enää mitään. Särkänniemi tuskin tulevaisuudessakaan perustaa uutta delfinaariota, joten valittamiseen käytetty energia menee mielestäni hieman hukkaan. Paljonko saataisiin aikaan, jos tämä energia käytettäisiin oikeisiin toimiin, ja perustettaisiin delfiinien vanhainkoti? Tällaisella paikalla saataisiin varmasti enemmän hyötyä myös muille vankeudessa eläneille delfiineille, ainakin heidän viimeisiksi elinvuosikseen 🙂

  Kiitos ja Anteeksi.

  • Reply Rimma August 28, 2016 at 13:09

   Kiitos kommentistasi ja mukava kuulla, että olet tykännyt blogistamme! Ikävää, että sinusta tuntui kannanotto väärältä kanavalta. Olemme kuitenkin ottaneet kantaa asiaan jo useita kertoja aiemmin, joka selviää kun klikkaa esimerkiksi tägiä delfiinit postauksen alapuolelta. Tämän vuoksi halusimme tuoda asian päätöksen ja omat ajatuksemme myös blogissa esille.

   Eläinaktivisteilla oli varmasti vaikutuksensa ihan jo yleensäkin siihen, miten ilmapiiri delfinaarioita kohtaan on vuosien varrella muuttunut. Ja hyvä niin! Ehkä näin vältytään jo maailmanlaajuisestikin uusien delfinaarioiden perustamiselta. Mutta Särkänniemi on itsekin myöntänyt delfinaarion toiminnan olleen jo vuosia tappiollista, joten tuskin delfinaariota on pelkästään eläinaktivistien vaatimuksesta ajettu alas, vaan painavana tekijänä on myös ollut taloudelliset seikat. Tottakai.

   Olemme kanssasi samaa mieltä siitä, että paras paikka olisi ollut delfiineille mereen rajattu vanhainkoti, mutta sellaista ei tosiaan ollut tällä hetkellä tarjolla. Ikävää, ettei Särkänniemi katsonut mahdolliseksi olla mukana sellaisen perustamisessa ja rahoittamisessa, sillä olet ihan oikeassa että pysyvä ratkaisu delfiinien jättäminen Särkänniemeen ei tietenkään olisi ollut. Toivotaan, että Attica tarjoaa delfiineille hyvän kodin, eikä esimerkiksi julkisuuteen tulleet tiedot delfiinien ruokinnan puutteesta, keuhkokuume-epidemioista ja turistien antamisesta uida altaissa delfiinien kanssa pitäisi paikkaansa.

   Tarkoitus ei ole “valittaa” vaan tuoda delfiinejä koskevat tapahtumat ihmisten tietoisuuteen ja ihmetellä Särkänniemen linjaa avoimuuden puutteesta. Avoimuuden, jonka olivat luvanneet säilyttää. Eläinoikeusjärjestöt tekevät todella paljon maailmanlaajuisesti työtä, jotta tulevaisuudessa näitä vanhainkoteja myös merinisäkkäille olisi tarjolla Euroopassa. Sitä työtä voi tukea esimerkiksi tekemällä lahjoituksen Animalian tai Oikeutta eläimille-kaltaisille järjestöille.

   Särkänniemellä oli valittavanansa vain huonoja vaihtoehtoja, sillä alunperinkään delfiinit eivät kuulu altaisiin niinkuin sinäkin totesit ja ne olisi pitänyt vuonna 1984 jättää vangitsematta. Toivotaan, että tämä valinta oli kuitenkin oikea ja delfiinien kannalta paras mahdollinen!

   Mukavaa sunnuntain jatkoa 🙂

 • Reply Huitu August 28, 2016 at 15:48

  Täytyy kyl sanoa, et oon aika lailla samoilla linjoilla kuin KA. Teillä on aivan ihana blogi ja ihailen teitä periaatteidenne ja ajatustenne takia, kun samalla tiedostan valitettavasti, että musta tuskin olisi koskaan täysin samanlaiseen elämäntapaan.

  Mutta tämä delfiiniasia. Ihannemaailmassa delfiinejä ei koskaan olisi edes pyydystetty ja tuotu Särkänniemeen, mutta koska ne nyt oli siellä, mutta eivät enää tuottaneet samalla tavalla kuin ennen ja niistä haluttiin eroon, ymmärrän hyvin Särkänniemen tekemiä ratkaisuja. Delfiineille on kuitenkin yritetty etsiä uutta kotia jo vuosi, jona aikana ne ovat maksaneet Särkänniemelle 1,5 miljoonaa euroa tuottamatta euroakaan takaisin. Ja vaikuttaa siltä, että tämä kreikkalainen paikka oli “paras” ratkaisu. En ainakaan muista, että julkisuudessa kukaan muu eläintarha olisi kovin innokkaasti ollut ottamassa delfiinejä vastaan.

  Mitä tulee ajatukseen, että Särkänniemen olisi pitänyt panostaa enemmän delfiinien vanhainkotiin, joka on vasta suunnitteluasteella ja tulee ehkä 2-5 vuoden kuluttua, ymmärrän myös, että tätä ei haluttu odotella. Jos delfiinit olisivat olleet vielä kaksikin vuotta Särkänniemessä (todennäköisesti enemmänkin), se olisi maksanut taas 3 miljoonaa euroa. Siinä olisi pahimmassa tapauksessa ollut kohta koko pulju vasaran alla ja monet menettäneet työpaikat, mikä taas olisi vaikuttanut koko Tampereeseen monin eri sivuvaikutuksin. Ja en tiedä, kuinka paljon pienellä suomalaisella yrityksellä on edes resursseja panostaa tällaiseen asiaan.

  Lopuksi vielä salailusta. Jos Särkänniemi olisi tiedottanut, että nyt delfiinejä viedään ja vielä Kreikkaan, Särkänniemessä olisivat olleet samantien kaikki mielenosoittajat ja muut uteliaat, vaaratilanteita olisi aiheutunut ja koko projekti olisi ollut huomattavasti vaikeampi.

  Kiitos ja anteeksi minultakin 🙂

  • Reply Rimma August 28, 2016 at 16:26

   Hei Huitu! Kiitos kommentistasi.

   Totta on, että delfiineistä olisi aiheutunut Särkänniemelle koko ajan lisää kustannuksia, mutta onkohan kukaan ajatellut sitä, mitä tämä koko tapaus tekee Särkänniemen brändille ja kuinka paljon se tulee tämän takia menettämään asiakkaitaan? Mitkähän rahalliset vaikutukset tällä on puistolle ja sen työntekijöille? Kuinka paljon joudutaan tekemään uutta mielikuvamarkkinointia sekä viestintätoimenpiteitä ja laittamaan siihen rahallisia panostuksia, jotta ihmisten mielissä Särkänniemi ei ole paikka, joka hoiti delfinaarion alasajon valtaosan mielestä kyseenalaisin menetelmin?

   Entäpä jos Särkänniemi olisikin tämän kaiken sijaan ilmoittanut, ettei halua delfiinejä vietävän saman kaltaiseen paikkaan, vaan päättänyt kantaa vastuunsa ja hoitaa delfiinit niin kauan, kuin että niille löytyisi uusi sijoituspaikka valmistuvasta merinisäkkäiden turvakodista? Näin he olisivat voittaneet koko Suomen kansan puolelleen ja ennen kaikkea, delfiinit olisivat saaneet antaitsemansa turvakodin.

   Asiassa on monia puolia eikä varmasti ole yksinkertaista ja kaikkia tyydyttävää ratkaisua. Paras ratkaisu olisi ollut ja on tietysti se, joka tehdään delfiinien hyvinvointi edellä. Toivottavasti tämä nyt sitten oli sellainen, vaikka koko prosessin salamyhkäisyys kyseenalaiselta tuntuukin. Harmi, että aina vedotaan taloudellisiin seikkoihin ja annetaan rahan sanella elävien eläinten kohtalon, jotka ovat kuitenkin vuosikymmenien ajan tuoneet Särkänniemelle tuloja.

   Saat anteeksi. Tottakai on hyvä, että aihe herättää keskustelua. Mukavaa sunnuntain jatkoa! 🙂

   • Reply Huitu August 28, 2016 at 16:46

    Voi olla, että asiakkaitakin menetetään, mutta en oikein usko, että tästä loppujen lopuksi kovin suurta imagotappiota Särkänniemelle tulee. Muutama päivä kohkataan somessa ja muualla julkisuudessa ja sen jälkeen koko asia vähitellen unohdetaan.

    Totuus on kuitenkin, että suurin osa ei vaan (valitettavasti) välitä koko asiasta ja vaikka mielessään välittäiskin ja surkuttelis delfiinien kohtaloa, se ei vaan käänny konkreettisiksi teoiksi. Tuskin massat hylkää Särkänniemeä parin delfiinin takia. Pikemminkin tulevat innokkaasti sinne uuteen paikkaan, joka delfinaarion tilalle tulee.

    Onhan se ikävää, et raha määrää tässäkin asiassa, mut se nyt vaan on elämän realiteetteja.

    • Reply Rimma August 28, 2016 at 17:00

     Ainakin omasta puolestani uskallan sanoa, etten tiedä unohtuuko tämä asia koskaan. Ehkä samoin ajattelevia on paljonkin tai sitten ei, en tiedä. Joka tapauksessa se on yksi syistä miksi haluamme asioista kirjoittaa, että emme unohtaisi. Kuulostaa aika karulta sanoa, että “parin delfiinin takia”. Ne ovat kuitenkin viettäneet Tampereella lähes koko elämänsä, yli 30 vuotta, joten ovat taatusti monelle paikalliselle tärkeitä, joten jännä nähdä kääntyykö surkuttelu konkretiaksi vaiko ei. En ole vielä menettänyt täysin toivoani ihmiskunnan suhteen, vaikka se välillä koetuksella onkin..

     Toivottavasti uuteen eläinsuojelulakiin kirjataan delfinaariokielto, jotta jatkossa tällaisilta tilanteilta vältyttäisiin.

 • Reply Lh August 29, 2016 at 02:37

  Ottamatta kantaa sen kummemmin kokonaisuudessaan tähän asiaan, haluan vain mainita että särkänniemen sivuilla on kattava info asiasta. Siellä myös maininta että suomessakin delfiinejä kuoli, suurin osa lienee ollut poikasia. Valitettavan monelta puuttuu medialukutaito ja sen huomaa taas somea selaillessa, kun jengi luottaa täysin siihen mitä keltainen lehdistö kirjoittaa. No, tapahtunutta ei saa enää peruttua, toivoa toki saattaa että tulevaisuudessa tällaiselta vältytään..

  • Reply Rimma August 29, 2016 at 08:47

   Kyllä, Suomessa on delfiinien 32 vankeusvuoden aikana kuollut yhteensä 16 poikasta. Vaik nämä kaksi, Leevi ja Eevertti, ovat selvinneet. Tämä jos mikä on hälyttävää ja kertoo edelleen surullista tarinaansa siitä, etteivät delfiinit kuulu vankeuteen. Siksi ne olisivat ansainneet turvakotipaikan, ei siirtoa uuteen vankilaan.

   Kannattaa lukea esimerkiksi tämä kannanotto:

   https://hermithounds.com/2016/08/28/mita-sarkanniemi-ei-oppinut-delfiineilta/

   Ja mitä keltaiseen lehdistöön tulee, niin olen useimmissa tapauksissa samaa mieltä. Tässä tapauksessa olen ollut suorastaan yllättynyt miten asiallisesti ja faktapohjaisesti mm. Aamulehti on tätä käsitellyt.

   Toinen lukemisen arvoinen ja silmiä avaava artikkeli on ehdottomasti tämä:

   http://longplay.fi/single/vedenvangit

 • Reply I August 29, 2016 at 17:36

  Hei Rimma ja Laura!
  Heräsin sunnuntaiaamuna näihin uutisiin, ja ne saivat minut älyttömän surulliseksi ja itkulta ei ole vältytty. Olen vakiolukija ja tulin tänään blogiinne ajatuksena jättää kommentti, jossa olisin toivonut, että teette postauksen tästä, koska tiesin, että eläinten oikeudet ovat teille tärkeitä. Mutta te olittekin jo ehtineet kirjoittaa asiasta, suuri kiitos siitä! Mielestäni on erittäin tärkeää, että tästä vääryydestä puhutaan. Aiemmissa kommenteissa esitetyistä näkemyksistä poiketen, minun mielestäni on hienoa, että te voitte juuri tällaisissä asioissa ottaa blogissanne kantaa ja tuoda näkyvyyttä tapahtuneelle vääryydelle. Tämä on juuri oikea paikka sille 🙂
  Olo näiden uutisten jälkeen on totisesti pöyristynyt. En voi ymmärtää Särkänniemen toimintaa ja sitä, että vastuu eläimistä siirrettiin Kreikkaan. Varmasti tämä siirto tehtiin taktisesti myös kesän lopussa, jottei uutinen ehtisi hirveästi vaikuttaa kesän huvipuistokävijöiden määriin -ensi vuonna suuri yleisö on ehkä jo unohtanut tämän vääryyden (toivottavasti ei) ja kaikki delfiineihin viittaava Särkänniemestä poistettu. Itse en kyllä aio enää koskaan vierailla kyseisessä huvipuistossa. Ihmisten ahneus suututtaa niin hirveästi. Miksi delfiineitä ei voitu pitää tappiolla Särkänniemessä siihen asti, että delfiinien asianmukainen eläkepuisto olisi saatu perustettua? Onhan Särkänniemellä aikoinaan ollut varaa käydä Meksikonlahdella vangitsemassa nämä eläimet ja vuosien saatossa ovat varmasti tehneet vangituilla eläimillä paljon tuloja – mikseivät he voineet lakkauttamispäätöksen jälkeen kantaa vastuutaan, jotta eläinten hyvinvointi olisi edes joissain määrin toteutunut. Nyt vastuu on siirretty Kreikkaan, jossa eläimet joutuvat taas delfinaarioesityksiin. Ja joku vielä syyttää, että eläinaktivistit ovat syyllisiä tähän, kun ylipäätään halusivat delfinaariotoimintaa lakkautettavaksi. Käsittämätöntä! Alkaa harmittaa ja suututtaa, mitä enemmän sitä ajattelen.
  Pahoittelut huonosti muotoillusta ja hivenen paasaavasta kommentista. Kiitos kuitenkin teille, kun teette tärkeää asiaa näkyväksi! <3

  • Reply Rimma September 1, 2016 at 09:55

   Hei I ja kiitos kovasti kommentista <3 Tämä olisi voitu kynäillä suoraan omasta näppäimistöstäni, sillä niin samaa mieltä kanssasi olen. Ja luin juuri eilen Animalian vastineen tälle keissille ja siinä oli todella hyviä pointteja. He olivat tarjonneet Särkänniemelle apua ja mahdollisuutta lähteä mukaan Italiaan suunnittelemaan delfiinien turvakotia, mutta Särkänniemeä ei asia kiinnostanut. Todella, todella surullista, että raha sanelee tässä maailmassa niin paljon asioita ja en voi ymmärtää, miksi ihmset "tyytyvät" siihen? Kyllä heikompia, ja etenkin eläimiä joilla ei ole omaa ääntä, pitää puolustaa. Missä on etiikka, kun kapitalismi jyllää? En vaan voi ymmärtää.

   Kiitos vielä ja ihanaa syksyä! <3

 • Reply Aamu August 31, 2016 at 14:21

  Hei,

  kiitos paljon kirjoituksesta ja kannanotosta. Tämä herättää näköjään paljon negatiivisia ajatuksia ja vähättelyä uskomattoman monella eri taholla, mikä on aika surullista.

  Pakko myös sanoa, että olen eri mieltä ensimmäisten kommentoijien kanssa. Meitä on taatusti iso joukko, jotka eivät todellakaan unohda Särkänniemen toimintaa parin päivän some-uutisoinnin jälkeen. On ihmisiä, joille on eläinten kanssa toimiessa lähtökohtana on eläinten hyvinvoinnin turvaaminen ja siitä kiinni pitäminen tilanteessa kuin tilanteessa. Eläimet ovat täysin ihmisten armoilla ja täysin syyttömiä siihen, että ne on päätetty vangita tuottamaan rahaa. Olisi vähintään kohtuullista kantaa vastuu näiden vangittujen eläinten elämästä loppuun saakka. Olisiko voitu ehkä hoitaa eläimet itse kunnolla ja odottaa, että ne pääsisivät tulevaisuudessa parempaan paikkaan? Valitusta paikasta ei tosiaan faktat ole kovin mukavaa luettavaa.. Raha ratkaisee, mutta vastuullinen toimija olisi nämä asiat miettinyt jo ennen eläinten vangitsemista. Itse en tule ikinä vierailemaan Särkänniemessä enkä vastaavissa muissakaan paikoissa. Ihan puistattaa hetki sitten lukemani Tarja Jokisen, Särkänniemen hallituksen jäsenen kommentti “Älytöntä kohkaamista neljästä eläimestä” maikkarin sivuilla.

  Kiitos vielä kirjoituksesta ja siitä, että jaksatte nähdä omalta osaltanne vaivaa näiden asioiden esiin tuomiseksi. Yksikään kirjoitus ei ole turha.

  • Reply Rimma September 1, 2016 at 09:59

   Kiitos Aamu! Ja AMEN. Olen kanssasi täysin samoilla linjoilla. Eläimet ovat meidän ihmisten armoilla, joten on todella surullista ettei Särkänniemi “korjannut” 80-luvulla tekemäänsä vääryyttä, vaan siirsi vain vuosikymmeniä rahaa heille tahkonneet delfiinit uuteen vankilaan. Ja Tarja Jokisen kommentti oli kyllä ihan omaa luokkaansa.. Kertoo paljon ihmisten etiikasta, että laukoo suustaan tuommoista.

   Kiitos vielä sinullekin! Olen niin iloinen tietäessäni, että meitä eläinten puolestapuhujia on olemassa <3

 • Reply somali-83 August 31, 2016 at 15:33

  Mikä Rimma on sun suhde särkänniemeen ja näihin delfiineihin kun asia näyttää olevan sulle tärkeä? Toivotaan et niillä on hyvä elämä jatkossa. Sehän ei ole mitään uutta et ihmiset tuottaa eläimillä kärsimystä. Valitettavasti

  • Reply Rimma September 1, 2016 at 10:05

   Ei ole mitään uutta tosiaankaan, että ihmiset tuottavat eläimille kärsimystä, sillä sitähän tapahtuu joka puolella koko ajan. Näihinkin asioihin olen ottanut kantaa aiemmin blogissa ja sen vuoksi välttelemme itse esimerkiksi eläinperäisiä tuotteita ja kaikenlaisia eläintarhoja yms. Minulla ei ole mitään “erityistä suhdetta” näihin kyseisiin delfiineihin, mutta koen tärkeäksi puhua niiden puolesta, joilla ei ole omaa ääntä. Ja näin aion toimia myös jatkossa. Olen vuosien varrella saanut todella paljon negatiivisia kommentteja niskaani sen vuoksi, että välitän, mutta en aio antaa sen lannistaa minua. On nimittäni myös paljon ihmisiä, joiden silmät ovat avautuneet vääryydelle sen ansiosta, että näistä asioita puhutaan ja näistä kirjoitetaan.

   Mukavaa syksyä sinulle!

 • Reply somali-83 September 1, 2016 at 13:33

  Eläinten huono kohtelu on asia joka ei hirveästi kiinnosta ihmisiä. Jatka samaan malliin. Teet erittäin tärkeää työtä :)Kiitos ja hyvää syksyä myös sinulle

  • Reply Rimma September 1, 2016 at 14:54

   Kiitos <3

  Leave a Reply