IGTT: Mystinen Paavolan tammi

Kotimaanmatkailu, Lapsiperhe matkustaa
August 4, 2016

Vietiin yhteisen kesälomamme viimeisiä päiviä. Ilma oli kuuman painostava ja sadepilvet roikkuivat teräksen harmaina talojen kattojen yllä. Sisällä ja taloyhtiön leikkipuistossa oli iltapäivään mennessä niin kuuma, että oli pakko keksiä jotain muuta tekemistä. Pojan päiväuniaika lähestyi, joten hetken mielijohteesta päätimme lähteä pienelle ajelulle. Ennen auton starttaamista mietimme lähimaastosta löytyviä nähtävyyksiä, kunnes mieleen muistui monta kertaa puheissa ollut Lohjan ihme Paavolan tammi.

Saavuimme 45 minuuttia myöhemmin Lohjansaareen Paavolan kylään, jonka kyläkoulun pihasta löytyi tammelle johtavan luontopolun alkupää. Koko päivän ilmassa roikkunut sade alkoi hiljalleen ripsiä samalla, kun siirsimme automatkan aikana nukahtaneen taaperon varovasti kantoreppuun Janin syliin. Tihkusateen ropistessa lähdimme askeltamaan selvästi merkittyä polkua pitkin kohti rehevää metsikköä, jonka lehvien suojissa ei haitannut, vaikka vedenpitävät takit olivat jääneet kotiin.

Muutaman sadan metrin päässä kaunis lehtimetsä muuttui ihmisen istuttamaan suora riviseen kuusikkoon, jonka puiden alaoksat olivat jostain syystä täysin havuttomat. Kuusiarmeija olisi voinut näyttää sadepilvien hämärtämässä maisemassa hieman uhkaavalta, jollei sen toiselta puolelta olisi loistanut vihreänä kutsuvaa valoa.  Kävelimme varovasti läpi tiheän pystymetsän ja sitten me vihdoin näimme sen mitä olimme tulleet katsomaan. Valtavan kokoisen tammen, mystisen puujättilaisen valtaistuimellaan kielojen täplittämän kumpareen päällä.

Paavolan tammi-2Paavolan tammi-aurinkoPaavolan tammi-1

Tammi oli taatusti suurin, mitä olen koskaan nähnyt. Sen ympärysmitaksi kerrottiin pienessä infotaulussa 472 cm ja iäksi arvioitiin jopa 400-500 vuotta. Valtavat oksat kurottelivat joka ilmansuuntaan lähes kymmenen metrin päähän ja paksut juuret työntyivät korkealle ulos maaperästä. Puun lähistöllä pitikin liikkua erityisen varoen, jottei juuret tai muut puun osat varmasti vaurioituisi. Hoitotoimena tammen ympäriltä oli harvennettu tänä keväänä pois puustoa, jotta puuvanhus saisi varmasti tarpeeksi valoa ja ravinteita.

Muistan joskus lukeneeni, että puuta olisi palvottu menneiden vuosisatojen aikana. En kyllä yhtään ihmettele mikäli asia näin on, sillä sen verran henkeäsalpaavan lumoava näky tämä ikiaikainen tammi oli.

Oletko sinä nähnyt Paavolan tammen?

*****

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -kampanjaa, jonka ideana on jakaa matkailuinspiraatiota ja hyvää reissufiilistä Instagram-kuvien avulla. Jaa oma Instagram ja matkailu -aiheinen postauksesi alla olevasta linkistä. Instagram Travel Thursdayhin voit osallistua RIMMA+LAURA -matkablogin, Travelloverblogin, tai Muru Moun kautta. Voit lisätä linkkisi mihin tahansa näistä blogeista, ja se näkyy kaikissa. Muista lisätä postaukseesi linkki vähintään yhteen näistä emoblogeista ja kertoa, että osallistut IGTT-kamppikseen. Tarkempia ohjeita saat täältä. Muistathan myös lukea toisten juttuja, osallistua keskusteluun ja tykkäillä muiden mukana olevien kuvista Instagramissa sekä jakaa kuviasi #IGTT- tai #igtravelthursday-tunnisteella. Meidät löydät Instasta nimillä @laurarumbin ja @rimmanen sekä blogimme nimellä @rimmalaura. Kurkkaa myös @adventuringmoms.


You Might Also Like

41 Comments

 • Reply Heidi / Maailman äärellä August 4, 2016 at 09:53

  Todella kauniisti kirjoitettu teksti ja upeat kuvat. En ole vielä päässyt tapaamaan Paavolan Tammea. Mutta haluan. Olen aikaisemminkin lukenut tästä komeudesta, mm. Out of Officen Johannan ihanasta blogista.

  • Reply Rimma August 5, 2016 at 19:53

   Kiitos Heidi! Kyllä kannattaa ehdottomasti mennä käymään tapaamassa tätä puuvanhusta 🙂 Upea kokemus, lupaan!

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani August 4, 2016 at 10:31

  Upean ja todellakin mystisen näköinen paikka. En ole tuosta koskaan kuullutkaan, mutta jos lähialueilla olisin, aikoisin ehdottomasti nyt mennä sitä katsomaan. Täällä meillä Saksassa tammia kasvaa joka paikassa ja usein ovat todellakin komeita puuvanhuksia, joiden juuria ja muhkuroita katselee ilokseen. Meidänkin yksi lempipaikka on lähimetsässä, ison tammen juurella metsän keijujen ja maahisten paikkaa muistuttava mielikuvitusta ruokkiva mäennyppylä.

  • Reply Rimma August 5, 2016 at 19:54

   Kuulostaapa teidän lempipaikkanne metsässä aivan ihanalta <3 Voin sieluni silmin kuvitella millainen se on!

 • Reply sarsa/ Pohjoistuuli puhaltaa August 4, 2016 at 11:28

  Tammi on hieno. Minä kävinkit siellä myös tänä kesänä ja olikinkkua kiva retkikohde. Muutenkin Lohjan alueella on yllättävästi luontojuttuja ja se on paikka mihin pitäisi ehdottomasti tutustua paremmin.

  • Reply Rimma August 9, 2016 at 23:03

   Olet ihan oikeassa! Meillä olikin tarkoitus käydä tutustumassa Lohjaan paremmin, mutta alkoi satamaan tammen ihastelun jälkeen niin kovasti vettä, että päätettiin jättää toiseen kertaan 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY August 4, 2016 at 13:19

  Tunnistin tammen Metsien kätkemän kuvasta, ootko katsonut sen jakson? 🙂 http://areena.yle.fi/1-2883127

  En olekaan ennen sitä kuullut tammesta, mutta onhan se hieno. Tosi hyvä vaihtoehto päiväretkelle Helsingistä.

  • Reply Rimma August 9, 2016 at 23:06

   Olen nähnyt! Kiitos, kun linkitit sen tännekin, kun itse en tajunnut 🙂 Todellakin loistava päiväretkikohde!

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi August 4, 2016 at 16:15

  En ihmettele palvontamenoja minäkään – onhan tuo nyt vaan ihan käsittämättömän hieno! Ehkä täytyy joskus käydä itsekin bongaamassa. 🙂

  • Reply Rimma August 9, 2016 at 23:06

   Suosittelen! 🙂 Ihan varmasti on näkemisen arvoinen tämä puuvanhus.

 • Reply Terhi / Muru Mou August 4, 2016 at 18:57

  No onpas siinä upea puuvanhus! Kyllä tuota voisi ihan asiakseen lähteä katsomaan jos Helsingissä asuisin 🙂

  • Reply Rimma August 9, 2016 at 23:06

   Oi kyllä!!!! 🙂

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar August 4, 2016 at 19:25

  Olen tavannut tammen jo vuosi sitten ja kertomus meidän kohtaamisestamme (ja sen läheisestä siideri/viinitilasta) on vieläkin juttujonossa. Kauniisti kirjoitettu ja upeat kuvat, en tiedä onko tuohon mitään enää edes lisättävää paitsi kuvat itsestäni halailemassa tuota uskomattoman kaunista puuta :).

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:00

   Kiitos Laura! Siideri/viinitila kuulostaa myös mielenkiintoiselta tuttavuudelta 🙂

 • Reply Marikaw August 4, 2016 at 20:30

  Kävin tsekkaamassa Paavolan Tammen keväällä ennen kuin puussa oli lehdet, ja silloin se ei ehkä ollut ihan niin upean näköinen. Vaikuttava kyllä, mutta jotenkin jäin kaipaamaan vehreyttä. Upea se jokatapauksessa on, ja pienet päiväretket kodin lähellä on jees! 🙂
  Raaseporista löytyvä Dagmarin lähde voisi teillekin olla mieluisa paikka. http://retkipaikka.fi/vapaa/keisarinna-dagmarin-lahde-raasepori/

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:01

   Kiitos vinkistä! Tuota voisi kyllä lähteä joskus katsomaan todellakin 🙂 Ja varmasti puu on upeimmillaan lehtipuvussa. Toisaalta ruska-aikana se voisi myös olla kovin lumoava! <3

 • Reply Henna /suurin onni August 4, 2016 at 21:18

  No en ole nähnyt, mutta pitäisi! Ihana tuo kuva, jossa istut puun syleilyssä 🙂

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:01

   Todellakin pitäisi! 🙂

 • Reply Anna K. August 4, 2016 at 22:05

  Tuota puuta täytyy joskus itsekin päästä katsomaan, kun jo kuvissakin näyttää niin uskomattomalta!

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:01

   Vahva suositus! Ehdottomasti 🙂

 • Reply Milla - Pingviinimatkat August 4, 2016 at 23:09

  Huh miten upea se aina vaan jaksaa ollakaan! En ole vielä ehtinyt vierailulle, mutta asia täytyy kyllä korjata pikimmiten. Ihanat ja fiiliksiä nostattavat kuvat <3

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:09

   Kiitos Milla <3 Ettekös te vähän nuilla suunnilla liiku aika ajoin muutenkin, joten ensi kerralla ehdottomasti stoppi tammelle! 🙂

 • Reply Inka August 5, 2016 at 20:05

  Vau, miten upea paikka!!! Oon toki kuullut tästä aiemminkin, mutta en kyllä tajunnut että se on oikeasti noin näyttävä – ja vielä kuvissakin. Pakko kyllä laittaa haavelistalle, vaikka tietty näin autottomana kotimaan luontokohteisiin matkustaminen on hivenen hankalaa, mutta eipä sitä koskaan tiiä.

  Ja vitsi nää sun kuvat, niin upeita!! <3 <3

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:10

   Kiitos muru! Hei mää voin lähtee joskus sun kuskiksi <3

 • Reply Ansku BCN August 6, 2016 at 08:26

  Voi hitsi, olisi pitänyt heinäkuisella Lohjansaaren mökkireissulla pakottaa lapset kävelemään tänne tammelle! Kävimme siinä parkkipaikalla, mutta muksut pistivät hanttiin ja halusivat takaisin mökille. Höh, olisi ollut kiinnostava paikka heillekin, mutta tällä kertaa uiminen voitti!

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:10

   Eikä! Voi itku! Siitä olisi ollut siis ihan oikeasti tyyliin 5 minuutin kävely 🙂 No ensi kerralla sitten!

 • Reply Anna / 270 Degrees August 6, 2016 at 09:55

  Rakastan isoja vanhoja puita ja erityisesti tammia. Niissä on vain jotain uskomattoman kaunista ja jopa vähän mystistä. Todella kauniisti kirjoitettu teksti ja mielettömän upeat kuvat!

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:11

   Kiitos Anna! Vanhat puut ovat kyllä kerrassaan upeita. Ne kertovat ihan jotain omaa tarinaansa.

 • Reply säppä August 7, 2016 at 23:42

  On siinä puulla kokoa. 🙂 Ihan kuin sellainen satujen puu, jolle kuiskutellaan salaisuudet ja jolta mennään kysymään neuvoja..

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:11

   Siis todellakin! Just se puu tää on <3

 • Reply Anna | Tama matka -blogi August 8, 2016 at 10:46

  Vanhat puut ovat jotenkin mystisiä. En yhtään ihmettele että niitä palvotaan Aasiassa!

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:11

   En minäkään kyllä ihmettele! Upea oli tämäkin tammi.

 • Reply Nina/ Rannalla lähes autiolla August 9, 2016 at 16:03

  Upeita kuvia ja kiva oppia taas jotain uutta kotimaan ihmeistä 🙂

  • Reply Rimma August 10, 2016 at 15:12

   Kiitos Nina 🙂 Suomi <3

 • Reply Pirkko / Schildt August 12, 2016 at 17:11

  Never heard, mutta oli ihan kiva lukea siitä!

  • Reply Rimma August 24, 2016 at 16:50

   Kiva kuulla!

 • Reply Annika | Travellover August 21, 2016 at 12:54

  Olen kuullut nimen, mutten muista nähneeni siitä kuvia. Minulle puut ovat, no, puita. Mutta en kiistä, etteikö tuo olisi harvinaisen upea puu. Ikä tuo majesteettisuutta vähän kaikelle, näemmä myös puille. Milloin uskottiin luonnossa kaikkialla olevan henkiä, tuollainen olisi epäilemättä todella ollut merkittävä, mutta eivät ylety Paavolan tammen juuret niin kauas menneisyyteen.

  • Reply Rimma August 24, 2016 at 16:50

   On se jännä miten eri tavalla ihmiset näkevät asiat 😀 Mutta ihana sinä! Ikä todellakin tuo majesteettisuutta puille. Kunpa vanhoja metsiä löytyisi Suomestakin enemmän..

 • Reply Arja / Haavematkoja September 4, 2016 at 18:53

  En ole nähnyt, enkä ollut koko tammesta kuullutkaan. Mieletön puu! Ja vielä noin lähellä. Tuollaisten puiden juurella tulee pieni olo niin monella tapaa – kokoero lisäksi siinä voi tuntea, että puu on ollut täällä jo pitkään ennen kuin minä, ja tulee todennäköisesti olemaankin, ihan vain siinä paikallaan ja maailma jatkaa menoaan omaan tahtiinsa. Tosiaankin upeannäköinen paikka – menee ehdottomasti retkikohdelistalle 🙂

 • Reply #IGTT: One New York Storie - Pingviinimatkat December 1, 2016 at 23:54

  […] kaikkiin muihin postauksiin löydätte seuraavien blogien postauksien lopusta: Travellover, Rimma + Laura -matkablogi ja Muru Mou. Haluatko itse osallistua tempaukseen? Lue […]

 • Reply #InstagramTravelThursday: Matkustusvuoteni 2016 December 2, 2016 at 00:16

  […] on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover, Rimma + Laura -matkablogi ja Muru Mou. Haluatko itse osallistua tempaukseen? Lue […]

 • Leave a Reply