Sopivasti hippejä

Asenteet ja ajatukset, Lifestyle, Muuta kuin matkailua, Ruoka
June 1, 2016

Kaupallinen yhteistyö: Hälsans Kök ja Ping Helsinki

Aamulla heräsimme bambulakanoistamme levänneinä ja valmiina ihanaan uuteen päivään äitimaan kanssa sovussa eläen. Teimme kiireettömät aamujoogat ja nautiskelimme asanoissa oikein ihanan pitkään, ajan kanssa, antaen ruumiin herätä yöuniltaan. Naustiskelimme aamiaisiksi eheyttävät vihermehut, ehostimme kasvomme ekokosmetiikalla, pukeuduimme ekologisesti valmistettuun luomupuuvillaan ja sovimme tapaavamme pian. Hyppäsimme perheinemme pyörien selkään (koska lihasvoima on sitä vihreintä voimaa, vaikka sähköautokin ehkä menettelisi) ja puf, pikapikaa olimmekin kaikki saapuneet retkikohteeseemme. Kiitimme säiden herroja siitä, että aurinko paistoi, sillä olimme päättäneet myöhemmin grillata aurinkokennoista energiansa saavalla grillillämme kesäiset eväät. Mutta ennen sitä kävimme noukkimassa luonnosta ihania villiyrttejä valmistaaksemme niistä salaatin…

Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-3 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-1 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-5 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-2 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-4 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-6 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-7Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-19Hälsans Kök_kasvisruoka_kasvispihvi-10Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-9 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-8

NO EI VAINESKAAN! Huijattiin! Uskoitteko? No ei oltais uskottu itekään. Ainakaan jokaista kohtaa.

Mutta ihan tosissaan puhuen oman ekologisen jalanjäljen pienentäminen on aika fiksua puuhaa, eikä suinkaan pelkkien ituhippien hommaa. Sun ei välttämättä tarvitse lopettaa kaikkea luontoa kuormittavaa – kuten autolla ajoa, matkustelua ja noh, yleensäkin kulutusta – kertaheitolla kuin seinään, vaan aloittaa voi ihan pienin stepein ja edetä yksi askel kerrallaan.

Tiesitkö, että jo yhdellä kasvisruokapäivällä viikossa pienennät tuntuvasti ekologista jalanjälkeäsi? Ruoka aiheuttaa yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä noin viidenneksen ja on suurin yksittäinen ilmaston lämpenemiseen vaikuttava tekijä. Keskivertosuomalaisen ruokavalio aiheuttaa vuodessa noin 1700 kg co²-päästöjä. Viettämällä yhtä kasvisruokapäivää viikossa vähennät n. 55,7 kg  co²:ta eli 3,3% co²-päästöjäsi vuodessa. Ei äkkiseltään tunnu paljolta, mutta ajattele, jos kaikki tekisivät niin? Pitäytymällä pelkästään kasvikunnan tuotteissa (eli jättämällä myös lehmänmaitotuotteet pois) on päästöjen vähenemisprosentti vielä huomattavasti suurempi. Entäpä jos puolittaisit kaiken syömäsi lihamäärän? Brittiläisen tutkimuksen mukaan jo se vähentäisi vuotuisia co²-päästöjäsi Lontoo-New York -lennon verran. Toinen hiljattain julkaistu tutkimus osoittaa, että kasvissyönnillä on dramaattisia vaikutuksia ihmisten elinikään, joten siinäkin on melkoisen hyvä kannustin ympäristö- ja eläinoikeusasioiden ohella eläinperäisten tuotteiden vähentämiseen tai jopa pois karsimiseen omasta ruokavaliosta. (Vinkkinä: Pieniä tekoja -sivustolla voit tutkia, kuinka paljon lisää voit pienentää ekologista jalanjälkeäsi pienillä ekoteoilla, ja Ilmastodieetti-sivu auttaa hiilijalanjäljen laskemisessa.)

Hirveen, hirveen helppo tapa lisätä kasvisruokaa ruokavalioon on korvata lihajuttuja nykyään helposti vaikkapa pakastealtaasta saatavilla ja herkullisilla kasvisvaihtoehdoilla. Esimerkiksi Hälsans Kökin burgerpihvit eivät kyllä lihaversiolle kalpene, eivät sitten yhtään! Hampparin väliin vain pihvin lisäksi vaikkapa salaattia, tomaattia, avokadoa ja omaan makuun sopiva majoneesi ja tadaa – herkullinen kasvishampurilainen on valmis! Vai ootko niitä tyyppejä, jotka tekee ennemmin itse ja viis veisaa pakasteista? Kiireisessä pikkulapsiarjessa ei aina ehdi tekemään itse ruokaa alusta alkaen, joten me emme voi valitettavasti tähän hätään auttaa niiden reseptien kanssa. Mutta jos ihan välttämättä haluat valmistaa kasvispihvisi hampurilaisten väliin itse, niin suosittelemme tekemään ne Mamma rimpuilee -blogin tapaan. Se nainen on varsinainen keittiövelhotar!

Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-10 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-11 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-12 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-13 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-16 Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-17Hälsans Kök kasvispihvi hampurilainen-18

Burgereiden kylkeen valmistimme itse lisäksi bataattiranskalaisia ja ihanan kesäisen salaatin, johon oikeastikin kävimme keräämässä niitä villiyrttejä. Normisalaatin ja raikkaan vesimelonin lisäksi kulhosta löytyi siis vuohenputkea, horsmaa, ketunleipää sekä voikukkaa. Terveellistä – ja täysin ilmaista herkkua suoraan luonnosta!

Ok, myönnetään – ollaanhan me vähän hippejä. Mut silleen just sopivasti.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar June 1, 2016 at 09:57

  Sopivan hippi on just hyvä, oikein sopiva tapa elää ja olla myös mulle. Kävin itsekin poimimassa pihasta villiyrttejä, tuolla pellillä ne kuusenkerkät nyt kuivuvat, Nyt nautiskelen vihersmoothieta (öhöm, siis kahvia) ja otan ilon irti kesäaamusta. Iltapäivällä saatan oikeasti juoda sen viherjuoman, mut tällanen leppoisa tasapaino on mulle just hyvä. Liika ehdottomuus kaikessa menee usein turhan mustavalkoiseksi, mut just niillä pienilläkin valinnoilla voi jo vaikuttaa paljon. Onpas kesäinen fiilis kuvissa! Ihanaa kesäkuuta teille, seikkailumamat! 🙂

  • Reply Laura June 5, 2016 at 20:12

   Ah, kuusenkerkkätee! <3 Liika ehdottomuus ja mustavalkoisuus on munkin mielestä hankala homma, mutta just tällainen sopivissa määrin harjoitettu hippeys ja ympäröivistä asioista ja ihmisistä välittäminen on musta tärkeetä. Ihanaa kesäkuuta ja kesää sullekin, kiitos ihanasta kommentista! <3

 • Reply Maarit June 1, 2016 at 10:26

  Hyvältä kuulostaa! Nykyisin syön lihaa ehkä kahtena pöivänä viikossa ja silloinkin osa lihasta tulee korvattua pavuilla tms. Hyvinkin simppelisti on käynyt lihan vähentäminen ruokavaliosta, vaikken siitä kokonaan olekaan luopumassa, samoin maitotuotteille löytyy paljon korvaajia, joita käytän usein. Samanlaista hippeytymistä olen huomannut kaikessa omassa tekemisessä, vaikkei ihan joka asiassa tulekaan tehtyä eettisimpiä valintoja. Ihan jo arjessa pystyy kaiken kertakäyttöisen korvaamaan kestävämmillä tuotteilla, joka on askel eteenpäin. Viimeisimpänä olen töissä lopettanut muistilappuvihkojen käytön ja korvannut ne paperinkeräykseen päätyvillä papereilla. Ihan pikkujuttuja, mutta vuosien saatossa merkitys kasvaa. Ja aina kun mahdollista, yritän välttää uuden hankkimista, esimerkiksi nyt kun makuupussin hankinta tuli ajankohtaiseksi jätin uuden ostamatta ja kaivelimme vanhempieni nurkista parikymmentä vuotta vanhan pussin, joka toimii edelleen ihan mainiosti! Kiva kun kirjoititte aiheesta, hyvä aina muistutella näitä mieliin. 🙂

  • Reply Laura June 5, 2016 at 20:17

   Mahtia kuulla, että lihan vähentäminen on mennyt kivuttomasti! Tosiaankin pienillä asioilla voi saada aikaiseksi niin paljon vuosien aikana. On hyvä, että ihmiset miettii nykyään enemmän asioita kuluttamisen kannalta, koska joskus me vielä hukutaan tähän kaikkeen tavaraan… Huh. Mutta kaikki askeleet vie eteenpäin, ne pienetkin! 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä June 1, 2016 at 10:30

  Just näin, sopivasti on just hyvä! 🙂 Ja samaa mieltä, että noi kaikki Hälsans Kökin tuotteet on ollut erittäin hyviä ja niitä löytyy aina pakasteesta hätävaroiks ja mikä parasta, niin mieskin tykkää niistä 🙂
  Aivan ihana KESÄfiilis näissä kuvissa!

  • Reply Laura June 5, 2016 at 20:18

   Se noissa on just niin jees, kun ne uppoo tosi hyvin sekasyöjillekin! :)) Kiitos, oli tosi kaunis kesäpäivä viikko sitten kun kuvailtiin ja grillailtiin Espoossa! ^_^

 • Reply Katri / Seikkailuun meitä kutsutaan June 1, 2016 at 20:56

  Jee pitkästä aikaa Pulla kuvissa!! 😀

  Me ollaan aika paatuneita lihansyöjiä, mut on kans menty jonkun aikaa jo yksi lihaton päivä viikossa-tahdilla. Se on ollut ihan mukavaa, eikä laisinkaan vaikeaa.

  Kulutus tässä huushollissa on radikaalisti lähiaikoina vähentynyt (rahaa pitää säästää kaikesta matkusteluun…) ja esimerkiksi uusi vaatteita ei olla ostettu kuukausiin. Kummasti löytyy kuitenkin joka aamu päälle pantavaa! Myös kirppareiden kautta tehdyt hankinnat saa kiitosta sekä sydämeltä että lompakolta.

  Isä keskittyi tähän nykyään kovaa huutoa olevaan villiruokaan jo 15 vuotta sitten, ja monet voikukat onkin tullut syötyä ja kuusenkerkkäteet juotua. Lapsena se oli ihan “normi”, nykyään vissiin trendikästä! 😀 Meillä on myös oma kasvihuone mistä saa kivasti satoa kesän ajan.

  Keep up the good work, ehkä joku päivä minäkin repäsen ja teen kasvishampparit! 🙂

  • Reply Laura June 5, 2016 at 20:22

   Hahaa, mäkin muistan istuneeni lapsena mättäällä mökillä metsässä ja syöneeni ketunleipiä ihan fiiliksissä 😀 Kuulostaa hyvältä teidän meno! Lihansyönnin vähentäminen radikaalistikin on nykyään kyllä yllättävän helppoa, kun vaihtoehtoja ja inspiraatiota on niin paljon tarjolla. Repäisepä ihmeessä ja tee kasvishampparit vaikka tällä ohjeella! 😉

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani June 2, 2016 at 10:32

  Tämä on todellaista asiaa! Sopivasti hippi olen minäkin ja hipimmäksi muutun koko ajan. Fanaattinen ja ehdoton ei tarvitse olla, vaan juuri pienillä teoilla hyvä tulee. Ja yhden pienen teon muuttuessa rutiiniksi voi ottaa ojelmaan uuden pienen teon. Omia hippitekoja on esimerkiksi se, että kaikki kolme lastani on kestovaipatettu. Nykyään vaippaikä on kauas taaksejäänyttä aikaa ja keskitymme muihin jttuihin. Saksassa asumisen myötä olen siirtynyt lähes kokonaan luonnonkosmetiikkaan ja lihan osuutta ruokavaliossa koetan vähentää huomattavasti. Tässä auttaa kivasti se, että lapseni päiväkodissa on tarjolla pelkkää luomukasvisruokaa ja kouluissakin kasvisruokaa syövät (kaikki) kolmena päivänä viikossa. Kierrätän myös kaiken mahdollisen ja sekin on onneksi tehty täällä Saksassa todella helpoksi. Kotipihasta haetaan biojäte, paperi ja pahvi ja muovi, metalli ja nestekartonki kerätään myös erikseen ja haetaan kotipihasta. Kadun toiselta puolelta löytyy sitten lasinkeräys, patterien keräy ja vanhojen vaatteiden kierrätyslaatikko. Ei tämän helpompaa voisi olla!

  • Reply Laura June 5, 2016 at 20:26

   Just näin! Kun joku juttu muuttuu rutiiniksi niin ei muuta kuin uutta tapaa sitten vaan kehiin, noin se vaan menee! Isosti nostan hattua kestovaippailulle!! Mullakin oli kova halu pystyä siihen mut en saanut innostettua kaikkia talouden jäseniä siihen tarpeeks mukaan, heh. Välillä on kyllä ihan sairaan huono omatunto vaippojen käyttämisestä, varsinkin niinä päivinä kun poika on turautellut tyyliin kahdeksat kakat ja sitä vaippajätettä tulee ihan sikana.

   Saksan kierrätyssysteemi on kyllä todella ihanan helppo, mäkin muistan sen vaihtoajoilta!

 • Reply PeikeK | Ympäri maailmaa June 2, 2016 at 13:38

  Ihanat kesäkuvat ja komppaan Katria, jee Pullanderille kuvissa <3

  Pienet teot on usein niitä parhaita – tai ainakin helpoimpia. Viime vuoden lihattoman lokakuun jälkeen meidän perheen lihankulutus on vähentynyt todella radikaalisti, mitä en vielä etukäteen olisi uskonut. Silloin kun lihaa syödään, se on "laadukasta" eli perusjauhelihaa ei meillä enää oikeastaan käytetä. Jostain syystä vierastan soijaa, mutta seitaniin olen rakastunut ja odotan kieli pitkällä sitä, kun pääsen maistamaan nyhtökauraa.

  Seuraava projekti olisikin tuon lehmänmaidon vähentäminen. Siinäkin on jo otettu pieniä askelia, mutta saattaa olla hankalampaa kuin tuo lihan vähentäminen. Mutta, baby steps!

  • Reply Laura June 5, 2016 at 20:29

   Seitan <3 Oon ite aivan koukussa esim. Döner Harjun seitan-leipään!! Se on ihan sairaan hyvää, nam. Lehmänmaidon vähentäminen kaiken muun paitsi joidenkin juustojen osalta on onnistunu multa ainakin tosi iisisti, ja nykyään jo vierastan lehmiksen makua. Juon esim. kahvinkin mieluummin mustana kuin lehmiksellä, jollei kasvimaitoa oo saatavilla. Kauramaito on niin namia!

 • Reply Lotta | Watia.fi June 3, 2016 at 10:44

  Nytkin järven rannalla laineiden liplatusta kuunnellessani voisin sanoa, että sielunmaisemani on juuri tässä. Suomi on upea, varsinkin näin kesäisin. Ehkä juuri siksi tämä kesä niin iskee, kun se on niin lyhyt. Tänä vuonna olemme tosin saaneet ihanasta kesästä nauttia jo pitkään, vaikka kesäkuu vasta alkoi.

  • Reply Lotta | Watia.fi June 3, 2016 at 10:46

   Kylläpä hienosti kommentoin vielä väärään postaukseen mihin piti, kokeillaanpa uudelleen! 😀

   • Reply Laura June 5, 2016 at 20:29

    Hehee, nou hätä! 😀

  Leave a Reply