Wherever I may roam – ja me roamattiin Köpiksessä

Eurooppa, Lapsiperhe matkustaa, Skandinavia
April 18, 2016

Kaupallinen yhteistyö: Sonera ja Nordic Travel Bloggers -kollektiivi.

Kun reissussa on kaksi enemmän tai vähemmän (ollaanpa nyt rehellisiä – yleensä enemmän) hajamielistä äiti-ihmistä pienten ihmistaimiensa kanssa ilman isejä, kannattaisi matkalle valmistautua kunnolla etukäteen. Tiedättehän siten, miten kaikki järjestelmälliset ihmiset valmistautuvat: googlailevat etukäteen sopivia ravintoloita ja merkkaavat ne karttoihin, selvittävät millä bussilla majapaikkaan pääsee perille ja millä junalla haluttuun vieralukohteeseen. Noh, mehän lähdettiin vastoin kaikkia suosituksia tälle reissulle takki niin auki, että liepeet vaan lepatti lentokentällä miehiä hyvästellessämme. Emme olleet ottaneet mitään niitä perinteisiä varmistuskuvankaappauksia majoitusvarauksista osoitteineen, saatika sitten selvitelleet etukäteen, missä kannattaisi tulevan loman aikana käydä syömässä.

Aikamoista tulella leikkimistä, saattaisi joku tuumata ja heristellä sormeaan tällaisille äideille. Lähteä nyt kahden pienen lapsen kanssa täysin ummikkoina uuteen kaupunkiin, vailla tietoa tulevasta. Mutta me uskalsimme näin tehdä, sillä luotimme siihen, että saisimme tarkistettua kaikki nämä asiat sitten kun tarve tulisi – kiitos meillä testissä olleiden Sonera Sopiva -liittymien, joilla roamaaminen on maksutonta kaikissa Pohjoismaissa ja Baltiassa (muoks. poislukien Islanti). Tämä juttu tulee kertomaan, minkälaisia todellisia haasteita  kohtasimme matkallamme, ja miten niistä selvittiin – vai selvittiinkö?

roaming Kopis Koopenhamina sonera sopivaRoaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-10roaming Kopis Koopenhamina sonera-29

Reissaajan reittiopas – Google Maps

Heti alkuunsa meinasimme joutua pulaan yrittäessämme navigoida lentokentältä kohti majapaikkaa. Lauran puhelin ei löytänyt nettiä jostain syystä ollenkaan ja meinasimme jo tuskastua, kunnes tajusimme, että vika ei ollut puhelimessa tai liittymässä, vaan käyttäjässä. iPhoneen oli nimittäin jäänyt päälle asetus “EU-internet”, mikä piti siis napata pois päältä. Sen kun teki niin avot, alkoi toimia kaikki appsit. Onneksi Rimman luuri oli sillä aikaa jo paikantanut meidät, ja Google Mapsin avulla saimme tietoomme helpoimman reitin Airbnb-majapaikkaamme ja ne julkiset kulkuvälineet, joilla sinne pääsisimme.

Käytiin muuten lentokentällä heti info-pisteestä tsekkaamassa, että mikä oli Kööpenhaminan politiikka lastenvaunujen kanssa julkisilla liikkumisessa. Asiakaspalvelija kertoi sen olevan ilmaista, kuten Suomessakin on ainakin Pääkaupunkiseudulla ja Oulussa. Ja sekös oli ihan älyttömän kätevää – vink vink siis kaikki vaunukansalaisten kanssa reissaavat! Google Mapsin appi toimii vielä niin näppärästi reittioppaana, että liikuimme koko reissun ajan tosi kätevästi julkisilla paikasta toiseen. Julkinen liikenne Kööpenhaminassa oli tosi hyvä, ja sielläkin oli metron laajennusprojekti käynnissä – eli jatkossa se tullee olemaan vieläkin parempi.

Google Mapsin avulla suunnistimme myös vierailulle Dyrehavenin luonnonpuistoon ja peurametsään, sekä metsän keskellä sijaitsevaan Bakkenin maailman vanhimpaan huvipuistoon. Perille päästyämme meitä odotti siellä hienoinen yllätys: Bakken oli kiinni (vaikka netissäkin luki sen olevan auki – tosin tarkistimme tämän vasta perille päästyämme eli nettiä ei voida syyttää tästä epäonnisesta tilanteesta) eikä peurametsässä näkynyt peuran peuraa, vaikka siellä aikamme päivystimme, ulkoilutimme taaperoa ja pidimme pientä evästaukoa. Puisto itsessään oli harmaasta päivästä huolimatta vaikuttava näky vanhoine käppyräisine puineen.

Onneksi pystyttiin roamaamaan (ja snäppäämään, kuten tarkkasilmäisimmät alla olevasta kuvasta huomaavat, heh) Dyrehavenista käsin niin saatiin tehtyä heti sille päivälle uudet suunnitelmat. Oltiin laskettu tietty sen varaan, että metsässä samoillessa ja huvipuistoa ihmetellessä sekä siellä lounastaessa menisi hela dagen, mutta kohtalo oli tällä kertaa eri mieltä asiasta. Mutta eipä sekään haitannut, sillä Bakkenin sijaan päädyimme Nørrebrohon leikkimään ehkä Köpiksen siisteimpään leikkipuistoon!

Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-2Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-22Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-21roaming Kopis Koopenhamina sonera-21Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-20Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-18 roaming Kopis Koopenhamina sonera-10

Leikkipuistoa oli itse asiassa suositellut niin ikään vuosikkaan lapsen omaava Airbnb-houstimme, joten tiesimme jo etukäteen sellaisen Köpis-kotimme lähihuudeilla sijaitsevan. Sitä ei tosin tiedetty, että leikkipuistossa oli lapsiperheiden käytössä myös sisätilat keittiöineen, imetykseen loistavasti soveltuvine sohvineen, monenlaisine leluineen sekä hoitopöydän sisältävine vessoineen. Tällaisia puistoja meillekin, kiitos! Lieneekö kukaan koskaan nähneen vastaavia fasiliteetteja armaassa kotimaassamme, taikka muualla maailmalla? Muutoinkin puisto oli mainio, sillä sieltä löytyi peruskeinujen, liukumäkien ja hiekkalaatikoiden lisäksi kaikenlaista menopeliä ja kiipeilytelinettä. Taapero ei oikein tiennyt mihin suuntaan olisi kulloinkin singonnut, kun nähtävää ja koettavaa oli niin paljon! Pienempi reissukaveri sen sijaan tyytyi toistaiseksi vain testaamaan puiston vaipanvaihtofasiliteetteja sekä paistattelemaan päivää äidin sylissä tai rattaissa.

roaming Kopis Koopenhamina sonera sopiva-roaming Kopis Koopenhamina sonera-27roaming Kopis Koopenhamina sonera sopiva

Pari ihanaa kasvisravintolasuositusta

Ruokailimme matkalla kaikki muut ateriat paitsi lounaat matkakämpillämme. Lounaspaikoiksi oltiin saatu muutamia suosituksia jo ennen reissua, mutta arvatkaapa tosiaan oltiinko tsekkailtu etukäteen, missä ne sijatsivat – no ei. Yhtenä päivänä suunnistimme kuitenkin kehutulle kävelykadulle Jægersborggadelle (juu ei hajuakaan miten se olisi pitänyt lausua!), jolta löysimme meille vinkatun GRØD-puurobaarin/ravintolan vähän puolivahingossa, mutta onneksi niin! Grød oli nimittäin loistava: terassilla tarkeni syödä herkkupuuroa ja intialaista linssimuhennosta sekä siemailla ihanaa tuoremehua. Pojatkin vetelivät sikeitä ainakin melkein koko lounashetken ajan.

Toisena päivänä etsimme netistä ruokapaikkaa nälän jo melkein kurniessa vatsassa. Tuolloin “vegetarian restaurant Copenhagen” -haku tuotti tulokseksi luomuraaka-aikeita käyttävän Botaniq-kasvisraflan, jota niin ikään voidaan suositella suurella lämmöllä: Lauran luomuraaka-aikaneista valmistettu salaatti oli ehkä yks parhaista salaateista ikinä, ja Rimman falafelkin maistui tajunnan räjäyttävälle. Botaniqista sai myös ihan mahtavia terveysmehuja, jotka saivat jälleen haaveilemaan omasta mehulingosta. Siinä salaattia syödessä olikin sitten kiva päivitellä vähän somekanavia ja whatsappailla miehille kotiin, kun kerran pystyi. Botaniq sijaitsi ihan Köpiksen keskustan Torvehallerneita eli kauppahalleja vastapäätä. Itse kauppahalleistakin löytyi jos vaikka mitä ruokapaikkoja, mutta tällä kertaa emme ehtineet tehtailla niistä yhtäkään. Sen sijaan yhden illan makeannälkä tyydytettiin Laura’s Bakeryn suussasulavilla cupcakeseillä! Kaikki kolme makua olivat erittäin jees. Itse kahvilaan emme ahtaiden pöytävälien ansiosta viitsineet tungosaikaan jäädä, mutta take away -herkut toimivat myös vallan mainiosti.

Yksi ihana lapsiperheystävällinen kahvilakin tuli vastaan kiitos Lähiömutsin postauksen, nimittäin Blågårdsgade 17:ssa sijaitseva Cafe N. Me oltiin liikenteessä siellä päiväkahviaikaan, joten emme testailleet heidän syötäviään, mutta kuulemamme mukaan siellä tarjoillaan kaupungin paras vegaaninen brunssi.

roaming Kopis Koopenhamina sonera-22Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-19Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-11 Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-9roaming Kopis Koopenhamina sonera sopiva Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-4roaming Kopis Koopenhamina sonera-17

Botaniqissa lounastettuamme suuntasimme askeleemme kohti Kööpenhaminan kasvitieteellistä puutarhaa – tosin kahdessa osassa, sillä Laura jäi vielä ravintolaan vaipahvaihtohommiin Rimman suunnatessa jo taaperon kanssa kohti puistoa. Jossain kohti oli päässyt tapahtumaan informaatiokatkos, sillä päätyi Laura vauvoineen aivan eri puistoon kuin missä oli tarkoitus treffata. Onneksi netti ja kännykkä pelastivat pulasta, ja eksyneet lampaat löysivät paikalle WhatsAppiin lähetetyn kuvankaappauksen ansiosta.

Itse kasvitieteellinen puutarha heräili kauniisti kevääseen. Jotkut kukat kukkivat jo, ja puissa vihersi selvästi koto-Suomea enemmän. Puistossa oli liikkeellä yllättävän vähän ihmisiä, mikä saattoi johtua hieman harmaasta kelistä ja kevyestä vesisateesta, mutta onneksi meitä ei oltu tehty ihan sokerista. Sorsia ja muita pienempiä lintuja lehahteli lentoon sieltä sun täältä, mutta joutsenia emme harmiksemme nähneet. Sen sijaan pääsimme todistamaan vuoropuhelua ihmisiä arastelemattoman sorsan ja eläimiä rakastavan taaperon välillä. Rimman reilun vuoden ikäisen lapsukaisen sanavarasto rajoittuu vielä kymmeniseen ymmärrettävään sanaan, mutta yhteen kysymykseen poika tietää vastauksen kuin apteekin hyllyltä.

“Mitä ankka sanoo?”

“Kvaak kvaak!” (Kuvitelkaa tähän lautasantennin kokoiset ilosta hehkuvat silmät ja käsien innokas heiluttelu kohti lammesta rantautunutta kvaakkuvaa sorsaa.)

roaming Kopis Koopenhamina sonera sopivaroaming Kopis Koopenhamina sonera-25 roaming Kopis Koopenhamina sonera-26 roaming Kopis Koopenhamina sonera sopiva roaming Kopis Koopenhamina sonera sopiva roaming Kopis Koopenhamina sonera sopiva roaming Kopis Koopenhamina sonera sopivaRoaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-17Roaming_Sonera_Sopiva_Koopenhamina-23roaming Kopis Koopenhamina sonera sopiva

Kiva oli kumminkin huomata, että roamausmahdollisuudesta oli apua kaupungin lisäksi myös kämpillä, missä pystyimme tsekkaamaan puhelimista tulevan päivän sään, soittamaan musiikkia Spotifysta, kertomaan kotiväelle kaikessa rauhassa päivän polttavat reissukuulumiset ja tekemään varovaisia suunnitelmia seuraavalle päivälle kiinnostavia nähtävyyksiä googletellen. Taaperokin sai pitää kiinni tutuista rutiineista, kun oli mahdollisuus katsoa YleAreenan kautta kerran päivässä hänen kymmenen minuuttia kestävä lempipiirrettynsä! Ja kyllä riippumatossa kölliminen edes sen pienen hetken verran muuten niin vilkkaan taaperon perässä juosten sopi paremmin kuin hyvin myös äidille. Kämpillä oli kyllä myös wifi, mutta se ei toiminut läheskään koko ajan eikä pyörittänyt ollenkaan mm. YleAreenaa.

Isäntäväen Meksikosta hankkimassa matossa pötköttely maistui itse asiassa meidän molempien mielestä sen verran makoisalle, että suunnitelmissa on organisoida niin Lauran pihakoivuun kuin Rimman ullakollekin riippumaton mentävät kolot. Toivottavasti  päästään pian ottamaan päivänapposia oman kodin rauhassa keinahdellen ja rentoa (loma)fiilistä tavoitellen.

Mutta mitä me tästä reissusta opimme? On se erihelppoa, kun voi roamata. Kerrassaan vapauttavaa lähteä matkaan (meille ilmeisen ominaiseen tapaan) jättäen kuvaruutukopiot niin majapaikan lokaation osoittavista kartoista kuin muistakin mielenkiintoisista matkavinkeistä ottamatta, saatika että tarvitsisi etsiä toimivaa wifiä. Tulemme varmasti tulevillakin reissuillamme hyödyntämään Sonera Sopiva -liittymän tuomaa vapautta, sillä sen suosiollisella avustuksella selvisimme matkamme eteen heittämistä haasteista läpi voittajina. Se, jos mikä, takasi näille äiti-ihmisille rennon lomafiiliksen!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Nita April 19, 2016 at 07:36

  Oli kyllä tosi kiva seurata teidän reissua snäpissä! 😉 Ja tuo teidän kämppä Köpiksessä oli kyl makee! 😊

  • Reply Laura April 19, 2016 at 09:29

   Hehee kiva kuulla! Meidän snäppiläpät on ja oli kyllä välillä aika väsyneitä, hahaaa 😀 Kämppä oli huippu ja majoittajamme Gustav myös! ^_^

 • Reply Erika April 19, 2016 at 14:37

  Ihana tuo kuva, jossa on vaan nuo teidän pikkuset poijaat! <3

  • Reply Laura April 19, 2016 at 17:31

   Hih, tulevat bestikset siellä <3

 • Reply Esa | Reissuesan matkablogi April 19, 2016 at 16:03

  Snapchatissa oli tosiaan kätevä seurata matkan etenemistä. Roaming-esittelyssä “roamaaminen on maksutonta kaikissa Pohjoismaissa ja Baltiassa” on pikku virhe, koska Islannissa ei ole ilmaista roamingia.

  • Reply Laura April 19, 2016 at 17:30

   Totta, hyvä pointti! Täytyy korjata. Kiitos! 🙂

 • Reply Neljä kuukautta sitten alkoi elämäni paras seikkailu - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi April 22, 2016 at 15:13

  […] Saldona on jo yksi pidempi kotimaanmatka Leville, monta lyhyempää reissua mm. mummulaan, eka ulkomaanmatka Köpikseen ja kolme onnistunutta lentoa. Kesällä niin kotimaan kuin ulkomaidenkin matkasaldo tulee […]

 • Reply Mari April 28, 2016 at 11:02

  En tiedä oliko jo mainittuna, mutta en äkkiseltään löytänyt, että missä päin Köpistä majoituitte? Mitä aluetta suosittelette? Ja suoran linkin tuohon majoitukseenne saa laittaa myös, jos sitä haluatte eteenpäin suositella 🙂 Nimim. kesälomareissu Köpikseen alle 1-vuotiaan kanssa suunnitteilla 🙂

  • Reply Laura April 28, 2016 at 17:02

   Meidän kämppä sijaitsi Nørrebron ja Nordvestin rajalla enempi Nordvestin puolella, ja se oli kyllä rauhallista aluetta vaikkei ollutkaan yhtä siisti kuin Nørrebro. Alueella asui selvänä enemmistönä maahanmuuttajia ja sen huomasi esim. lähellä sijaitsevista ruokapaikoista ja kaupoista. Jos ei kauhistu sitä, että saattaa joutua jutteleen bussipysäkillä ystävällisen narkin kanssa niin silloin aluetta voi suositella! 😀 Se oli ns. “up and coming neighborhood”, jonne avautui koko ajan uusia kahviloita ym. Nørrebro oli huippukivaa aluetta, sitä voi varauksetta suositella. Siitä oli myös lyhyempi matka ytimeen, mutta Nordvestistä pääsi kyllä myös ongelmitta kulkemaan, sillä kuten mainittu, Köpiksen julkinen liikenne on tosi hyvä 🙂 Tässä vielä linkki meidän asuntoon. Se oli tosiaan ihana, mut vähän siellä piti siirrellä joitakin kamppeita turvaa ettei taapero haalinut kaikkea käsiinsä 😀 Talossa ei myöskään ollut hissiä, eli jos ei jaksa kiivetä portaita viidenteen kerrokseen ja jättää rattaita ala-aulaan (ulko-ovi oli lukittu) niin sit ei voi suositella.

   • Reply Mari April 29, 2016 at 10:39

    Kiitos paljon infosta! 🙂 Ja ihania kuvia teidän reissusta!

 • Reply Kesäretki Lammassaareen kantaen - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi May 10, 2016 at 12:02

  […] ajan ja heräisi kyydistä hyväntuulisena! 🙂 (Täysin korvaamaton tuo Tula oli myös Kööpenhaminan matkallamme, jolla olin siis ilman miestäni eli toista käsiparia. En olisi mitenkään selviytynyt yksin […]

 • Reply Peuroja ihastelemassa Tanskassa - Matkablogi Vaihda vapaalle June 20, 2017 at 15:01

  […] kanssa, mutta eläinten ehdoilla. Tässä toki on se varjopuoli, että saattaa käydä, kuten Rimmalle ja Lauralle Kööpenhaminan peurapuistossa, että eläimet jäävät kokonaan näkemättä. Se kuitenkin kertoo siitä, että paikka on […]

 • Leave a Reply