Automatkailu Balkanilla

Eurooppa
March 30, 2016
automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina

Balkanin roadtrippimme jälkeen moni on kysellyt, että minkälaista se ajelu oli siellä päin maailmaa. Näin kevään kynnyksellä moni varmasti suunnittelee jo kesälomareissujaan noille suunnille, joten tässäpä muutama sananen autoilusta Kroatiassa, Montenegrossa, Serbiassa sekä Bosnia ja Hertsegovinassa.

Teiden kunto ja pysähdyspaikat

Yleisesti ottaen automatkailu Balkanilla on helppoa ja vaivatonta. Tiet – varsinkin päätiet – ovat oikein hyvässä kunnossa. Meillä oli vuokra-autona valmiiksi vähän kolhittu Renault Clio, joka selvitti mainiosti kaikki reitillä ajamamme pätkät isommista motareista mutkaisiin vuoristoteihin ja pienempiin hiekkateihin. Nopeusrajoitukset ovat kauttaaltaan matalia verrattuna Suomeen (paitsi moottoriteillä), mutta niin ovat tietkin kiemuraisempia. Eli vaikka kilometreissä jokin matka ei vaikuta pitkältä, saattaa siihen hujahtaa yllättävänkin paljon aikaa reitin mutkitellessa. Päällysteet olivat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, ja tietyömaita osui matkan varrelle muutamia. Selkein ero tiestön kunnossa näkyi siirryttäessä Montenegrosta Serbian puolelle: Serbiassa tiet olivat huonokuntoisimmat koko reissulla, mutta eivät silti missään nimessä niin huonossa kunnossa, että olisi hermo mennyt körryytellessä.

Alla olevat kuvat on napsittu Serbialaisessa pikkukylässä, Mokra Gorassa.

automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina

Sen sijaan tienvarsien pysähdyspaikat olivat kaikkialla muualla paitsi Kroatiassa usein aika järkyttävässä kunnossa. Jätekasat näyttivät lojuneen viikkoja, ellei jopa kuukausia niillä sijoillaan, ja taukopaikat olivat muoviroskaa täynnä. Selvästikään pysähdyspaikkojen säännöllinen huolto ja roskisten tyhjennys ei kuulu näissä maissa vielä valtion prioritettilistoille. Voitte varmaan kuvitella, millainen jätteen ja urean lemu monilla taukopaikoilla leijui ilmassa kesäkuumalla! P-paikkojen huono kunto oli tosi harmi juttu, sillä monilla noista paikoista oli todella upeat maisemat, niin kuin vaikkapa alla olevissa kuvissa: kaikki on napattu samalta taukopaikalta. Räpsin kuvat muuten aikamoisella salamannopeudella, sillä tuo Montenegron pohjoisosissa sijainnut spotti oli yksi pahimman hajuisista mihin törmäsimme – ja meikäläisen raskauden herkistyttämä nokka haistoi kaikki ne odöörit tietty vielä tarkemmin. Yhdellä serbialaisella P-paikalla majaili myös sangen rähjäisen ja aggressiivisen näköinen kulkukoira. Sanomattakin selvää, että sille stopille ei paljon kiinnostanut jäädä hengailemaan, vaikka tämä Tara Canyonin lähellä sijaitseva alas laaksoon avautuva maisema olikin kaunis.

automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina

Roskaiset pysähdyspaikat ja tienvarret saivat meikäläisellä mielen monesti vähän matalaksi, sillä jos jotain vihaan reissatessa niin ihmisten välinpitämättömyyttä ja roskaamista. Jos sen vesipullon ja ne sipsipussit voi säilyttää autossa täysinä, niin miksi ihmeessä niitä ei voi pitää siellä tyhjinäkin ja tiputtaa sitten ensimmäiseen kunnon roskikseen mikä tulee vastaan kaupungissa? Ei pysty käsittää. Meinasin suorastaan romahtaa Bosnia ja Hertsegovinassa eräällä taukopaikalla kauniille joelle tähyillessänin ja tajutessani, että se lainehti jätteestä. Tietysti suurin osa näistä roskista on päätynyt jokeen paikallisten toimesta, eli en suinkaan osoita syyttävää sormeani vain turisteihin. Pistää vaan niin kovasti vihaksi se, kun älyttömän kaunista luontoa ja maisemia pilataan tiedostaen roskaamalla. Toivottavasti kaikki Balkanin maat saisivat jossain vaiheessa jätehuoltonsa kondikseen, niin matkailumukavuuskin niissä kasvaisi kohisten!

Alla olevat kuvat on Montenegrosta, Tara Canyonin ylittävältä sillalta. Siellä olisi voinut ylittää kanjonin vaijereita pitkin liukuen, eikä se lysti tainnut maksaa kuin parikymppiä.automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovinaAutoillen_montenegrossa-4 Autoillen_montenegrossa-10 Autoillen_montenegrossa-15 Autoillen_montenegrossa

Paikalliset liikenteessä

Paikallinen kuski oli helppo tunnistaa muutamasta perusjutusta:

 • vilkun ja turvavyön käyttö vaikutti olevan hirveen vaivalloista, usein nollassa
 • kuskilla oli aina joko rööki suupielessä,  kännykkä korvalla tai luu ulkona, eli harvemmin kaksi kättä ratissa

Näistä ei-ehkä-niin-hyvistä lähtökohdista huolimatta vaaratilanteita ei silti juurikaan sattunut, ja tilannenopeudet olivat maltillisia. Ainoastaan kerran tuon kaksiviikkoisen aikana meikäläinen kiljaisi kauhusta, kun Sarajevon keskustassa taksikuski meinasi tulla kylkeen kaistanvaihtoa tehdessään. Oli aika lähellä, etten puinut vihaisen näköisenä nyrkkiä varomattomalle kuljettajalle, mutta pelästykseltäni en tajunnut protestoida taksikuskin ajokäyttäytymistä. Puhisin siis vain jälkeen päin asiasta Laurille.

Vaikka mm. Ulkoasiainministeriö matkustustiedotteissaan varoitteleekin, että liikennekulttuuri Balkanilla on oleellisesti erilainen kuin Suomessa, niin missään nimessä siellä ei pelottanut liikkua autolla. Hulluja ohituksia emme kokeneet eikä muutakaan hurjastelua. Ei siis kannata turhaan pelätä! Kyllä tuolla Kehä I:lläkin niitä törppöjä riittää…

Tankkaaminen

Koko reissun aikana me ajettiin 1778 km ja tankattiin autoamme yhtensä n. 30 €:lla (olimme sopineet vuokraamon kanssa, että auto palautetaan tyhjällä tankilla, sillä se tuli edullisimmaksi). Automme kulutti tosi vähän ja vuoristoteillä alamäkiä ajellessa oli helppo päästellä vapaalla. Halvinta löpöä sai Bosnia ja Hertsegovinassa (myös tankkaus sisältyi hintaan ja itse sai vain nojailla seinään tankkipojan hoitaessa homman) ja kalleinta Kroatiassa, mutta kaikkialla se oli meikäläisten mittapuulla edullista.

Kaikki alla olevat kuvat Bosnia ja Hertsegovinasta; kaupunkikuvat Sarajevosta, missä katukuvaa värittivät myös raitiovaunut.

automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovinaAutoillen_Balkanilla_Sarajevo-2 automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina

Tietullit

Tietulleja perittiin mottoritieosuuksilla Kroatiassa ja Bosnia ja Hertsegovinassa. Tietullia varten kannattaa varata käteistä, mutta tasarahaa ei tarvitse olla, sillä laite antaa vaihtorahat. B-H:ssa tietullimaksun tosin rahasti laitteen sijaan ihminen. Kroatiassa näitä pätkiä oli useampia ja B-H:ssa vain yksi, aivan uudenkarhea ja tuolloin vielä osittain keskeneräinen pätkä matkalla Sarajevosta kohti Mostaria.

Kroatiassa tietullipätkät nopeuttivat matkaa selkeästi, sillä kiemurtelevia rantateitä oli oleellisesti hitaampaa ajella kuin motaria, jolla tie oli luotisuora, erittäin hyväkuntoinen ja nopeusrajoitus 130 km/h. Maksulliset tieosuudet pystyi kuitenkin aina kiertämään, eli missään nimessä tienkäytöstä ei ollut pakko maksaa. Me ajelimme pisimmän pätkän A1-moottoritietä matkatessamme Kroatiassa Drasnicesta päiväretkelle Krkan kansallispuistoon. Tuolla pätkällä satoi vielä ihan jäätävästi vettä, joten hyväpäällyseinen ja suora moottorie tuntui siinäkin mielessä kivalta vaihtoehdolta rannan serpentiinitien sijaan. Paluumatkan ajelimme rantareittiä ja ihailimme samalla maisemia, jotka kieltämättä olivat hitaammalla rantatiellä kauniimmat kuin motarilla.

automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina

Rajanylitykset

Rajanylitykset sujuivat ainakin vielä viime elo-syyskuussa tekemämme reissun aikana todella jouhevasti, kunhan kaikki tarvittavat asiakirjat oli matkassa. Näihin asiakirjoihin kuului tietysti matkalaisten passit sekä auton rekisteriote ja vuokrasopimus. Kroatian rekkarissa olevalla autolla pääsi helposti rajojen yli.

Muutamilla raja-asemilla oli jäätävät jonot rekkoja. Kuuliaisina suomalaisina tietty liityimme aluksi jonon jatkoksi pikkuautollamme, mutta huomatessamme kaikkien muiden henkilöautojen kaasuttavan ohitsemme suoraan rajaporteille tajusimme, ettei meidän tarvitsisi jäädä seisomaan rekkojen perään jonoihin. Eli rohkeasti vaan ohi niistä rekkajonoista!

Maiden rajoilla on aina kaksi raja-asemaa, eli kummallakin maalla omansa, ja kaikista ylityksistä selvisimme yleensä yhteensä noin vartissa. Pahimpaan lomasesonkiaikaan rajoilla saattaa tietysti olla enemmän ryysistä, ja silloin kannattaakin suunnitella reitti hyvin ja ottaa selville kaikki mahdolliset rajanylityspaikat ja valita niistä mahdollisuuksien mukaan vaikka joku vähemmän suosittu. Koska me esimerkiksi olimme kuulleet Bosnia ja Hertsegovinan Mostarista takaisin Kroatian puolelle ajellessamme Crveni Grm:n raja-aseman olevan ruuhkaisempi, ajelimme suorilta pienemmälle Orahin raja-asemalle, jonka ylitimme about kahdessa minuutissa. Kannattaa kysellä majatalojen omistajilta vaikkapa vinkkejä näihin.

Kaikki alla olevat kuvat on Kroatiasta. Nopeusrajoitukset ovat mutkaisilla vuoristo- ja rannikkoteillä tosi matalia, kuten näkyy. Oliivipuiden viitoittamalle kapealle hiekkapolulle jouduttiin etsiessämme erästä luolanähtävyyttä Korculan saarella. Onneksi ei tullut ketään vastaan niin ei tarvinnut miettiä, miten ohittaminen onnistuisi!

automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina automatkailu_roadtrip_montenegro_serbia_kroatia_bosnia_hertsegovina

Viimeiset varoituksen sanat: sotaisan lähihistorian jäänteet ja auton pysäköinti

Reissussa ollessamme katselimme illalla uutisia telkkarista illallista odotellessamme, ja siellä kerrottiin että tuona samana päivänä oli vielä löytynyt sodan aikainen räjähtämätön maamiina (sodan päättymisestähän on tosiaan vasta 20 vuotta ja rapiat päälle). Varsinkin Serbiassa ja Bosnia ja Hertsegovinassa on vielä oikeasti vaarana osua sodan aikaisilla rintamalinjoilla miinaan, jos lähtee kovasti off roadille, mutta isoilla teillä pysyessään ei tarvitse pelätä pommeja. Ulkoasianministeriön Bosnia ja Hertsegovinaan koskevassa matkustustiedotteessa mainitaan lisäksi, että luontoon kannattaa lähteä vain oppaan johdolla. Serbian matkustustiedotteessa kehotetaan vain välttämään teiltä poikkeamista.

Jos mahdollista, niin auto kannattaa aina pysäköidä vartioidulle pysäköintipaikalle. Varsinkin Bosnia ja Hertsegovinassa tapahtuu kuulemma joskus herkästi automurtoja ulkomaisissa kilvissä oleviin vuokra-autoihin. Sanomattakin lienee selvää, ettei autoon kannata jättää mitään varastamisen arvoista.

Summa summarum

Kaiken kaikkiaan voin hyvillä mielin suositella automatkailua Balkanilla. Balkanilla on edullista, pienet etäisyydet, mukavia ihmisiä, paljon nähtävää, historiaa, upeita maisemia ja ison ajan vuodesta mukavat ilmat. Autoa vuokratessaan kannattaa vain muistaa tsekkailla vuokraamon säännöistä, että mihin kaikkialle auton saa ajaa niin, että vakuutus on voimassa, sillä tuolla alueella on edelleen olemassa tiettyjä rajoitteita. Meidän reittiä ne eivät kuitenkaan häirinneet. Hyvä on myös muistaa pitää pää kylmänä ja tiedostaa, ettei se ajokulttuuri ole kumminkaan ihan samanlainen kuin meillä täällä kotomaassa.

Tuleeko mieleen jotain kysyttävää tai lisättävää? Kuinka moni suunnittelee Balkanin autolomaa ensi kesälle? Lisää postauksia ja vinkkejä noille seuduille on vielä nimittäin luvassa!

Lue lisää jo julkaistuja postauksia Balkanilta täältä!

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Maarit March 30, 2016 at 18:07

  Paljon tuttuja maisemia, joihin tulikin nyt sitten ikävä! Hyvä ja kattava postaus, mutta mulle tuli yllärinä nuo pysähdyspaikkojen roskat ja hajut, niitä ei nimittäin meidän reissulla koettu, vaikka pysähdeltiin lähes joka mutkassa. Mietin, että johtuisiko siitä, että me reissattiin, ennen sesongin alkua. Tai sitten oon ollut niin totaalisen mykistynyt maisemista, että kaikki muu on jäänyt huomaamatta. Ainoa järkytys oli vihreä pikku käärme yhdellä levikkeellä, mutta se saattoi pelästyä jopa enemmän minua kuin toisinpäin. Muistan niin hyvin kun tuumattiin yhteen ääneen heti kun lähdettiin lentokentältä ajamaan, että miten on kotoisa olo. Joku tuossa Balkanissa vaan kolahti! 🙂

  • Reply Laura March 31, 2016 at 12:53

   Varmasti johtuu siitä, että olitte liikkeellä sesongin alussa. Me reissattiin elo-syyskuun vaihteessa, joten siellä oli vielä varmaan kaikki elokuun sesonkikauden törkyt siivoamatta. Mutta kun tuo oli ainut murhe niin aika vähällä pääsi! ^_^

 • Reply Jenni / Unelmatrippi March 30, 2016 at 18:35

  Hyvä tietopaketti! Nuo rajanylitykset ovat vähän askarruttaneet tässä omaa kesän automatkaa suunnitellessa. Tässä kun ehtii vielä tulla vaikka mitä käytäntöjä voimaan eri maissa ennen kesää, jos niikseen menee. Mutta sepä selviää sitten aikanaan, onko yhä helppoa vai vähän tökkivämpää.

  Tuo pysähdyspaikkojen saastaisuus on kyllä niiiin ärsyttävää! Saksassa, tai oikeastaan saksankielisissä maissa, on lähes jokaisessa paikassa ollut aina tosi siistiä. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi Ruotsista ja Suomesta, valitettavasti. Edes bensikset eivät välttämättä ole siistejä, vaikka niissä on sentään henkilökuntaa paikalla siivoamassa (toki jokaisen roskat ovat ensisijaisesti omalla vastuulla). Ehkä sikailun määrä on maailmassa vakio – aina jossain on saastaista? 😉

  • Reply Laura March 31, 2016 at 12:58

   Kiitos! Joo rajanylitykset on kyllä vähän semmoinen juttu, että ne saattaa vaatia tällä hetkellä vähän enemmän aikaa – onhan tuolla Balkanillakin nyt jonkun verran nimittäin pakolaisvirtoja ollut. Eipä se silti kannata sen takia jättää lähtemättä! Tarpeeks aikaa ja pinnaa vaan matkaan 🙂

   Hah, sikailun määrä on todellakin vakio 😀 Saksankielisissä maissa sitä kyllä jotenkin olettaakin kaiken olevan siistiä – tosin niin kyllä olettais Suomessa ja Ruotsissakin olevan. Mutta sen verran mitä tässä on nyt tullut reissattua kotimaassa ja Ruotsin/Norjan puolella, niin itse en oo kertaakaan törmänny sellaiseen törkymäärään kuin tuolla Balkanilla – onneks!

   • Reply Jenni / Unelmatrippi January 30, 2017 at 14:50

    Oliko muuten jotain erityistä sen suhteen, että reissasitte vuokra-autolla valtiosta toiseen? Siis pitikö siitä esim. maksaa extraa tai jotain? Kroatiastahan te sen auton vuokrasitte koko ajaksi, eikö?

    • Reply Laura January 30, 2017 at 14:52

     Moikka! Juu Kroatiasta vuokrattiin koko ajaksi ja ei tarvinnut maksaa mitään extraa rajanylityksistä! Viime vuotisella reissulla piti ostaa n. 50€ kustantava Green Card, koska mentiin Albaniasta autolla Makedoniaan ja Kreikkaan, mutta jos Albaniaan ei ole tarkoitus mennä niin lisäkustannuksia ei synny 🙂

     • Jenni / Unelmatrippi January 31, 2017 at 00:43

      Okei, hyvä tietää – kiitos! Tässä on justiinsa kovasti suunnitelmia palloteltu roadtripistä noilla seuduilla, ja Albania olisi myös listalla. Epäilytti tuo auton vieminen rajojen yli, että tuleeko siinä jotain säätöä, mutta ilmeisesti sekin on ihan piece of cake. Mahtavaa. 🙂

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle March 30, 2016 at 19:00

  Roadtrippailu on pop! Just julkaisin oman autoilupostauksen (yleisiä vinkkejä) ja linkkasin tämän siihen mukaan, kun niin osuvasti sattui. 🙂 Meillä kun on Balkanilla huristelu vielä kokematta.

  • Reply Laura March 31, 2016 at 12:59

   Kiitos kauheasti linkkauksesta! Se oli kyllä hyvä postaus 🙂 Roadtrippailu on ehkäpä mun lemppari matkustustapa! ^_^

 • Reply Suvi March 30, 2016 at 20:37

  Voi kääk, en kestä! Oon asunut vuoden Bosnia ja Hertsegovinassa ja nää sun Balkan-postaukset vaan lisää mun entisestäänkin kovaa matkakuumetta sinnepäin… Olis kiva päästä käymään siellä!

  Sen vuoden aikana tuli aika paljon kierrettyä autolla Balkanilla, ja oon ihan samaa mieltä roskaisuudesta. Me ei tosin reissattu kesän kuumimpana aikana, joten en kiinnittänyt hirveästi huomiota hajuun, mutta roskia lojui kyllä joka puolella teiden varsilla. Mutta mä näin sen asian silloin myös niin, että vaikka siellä on todella hienoja luonto- ja historiallisia nähtävyyksiä, niin jostain kumman syystä paikalliset ei aina osaa niitä arvostaa eivätkä siksi pidä huolta kohteista. Harmi 🙁

  Nuo Bosnian kuvat, ah! Voi kunpa onnistuisi kesällä reissu tuonne. Siihen asti tyydyn nostamaan kuumetta näitä kuvia katselemalla 🙂

  • Reply Laura March 31, 2016 at 13:04

   Oi, vuoden! Bosnia ja Hertsegovina jäi mulle mieleen niin positiivisena (pl. nuo jäteongelmat :D) et haluaisin sinne takaisin! Mulla on Sarajevo-postaus tässä työn alla, saas nähdä mitä siitä tykkäät jos nuo kuvat riitti jo nostattamaan ikävää 🙂

   Ja se on nimenomaan niin, muakin harmitti ihan sikana just se ettei paikalliset näyttäneet osaavan arvostaa sitä oman maansa kauneutta, sillä silkkaa välinpitämättömyyttähän se on nakella ne paskat sinne luontoon ja tienvarsille. Toivon kovasti, et niihin asenteisiin tulis siellä ajoissa muutos!

   • Reply Suvi April 26, 2016 at 11:16

    Matkan suunnittelu on ottanut seuraavia askeleita, ja tuli mieleen tällainen kysymys: mistä maasta te vuokrasitte auton ja jouduitteko maksamaan lisämaksuja rajoja ylittäessänne? Ehkä tähän löytyisi vastaus jostain postauksesta, mutta ei osunut silmään 🙂

    Me ollaan siis suunniteltu että lennettäis Zagrebiin ja vuokrattais sieltä auto ja ajettais sillä Bosniaan, mutta autovuokraamojen rajoitukset rajanylitysten suhteen tuntuu tiukentuneen ihan älyttömästi. Joko siitä pitäis maksaa hirveästi lisää tai sitten ei saa viedä ollenkaan toiseen maahan tai vaan muutamaksi päiväksi. Miten te ratkaisitte tän asian?

    • Reply Laura April 26, 2016 at 16:50

     Hei onpas mahtavaa, että suunnittelet jo reissua! 🙂 Me vuokrattiin auto siis Kroatiasta. Noudettiin ja palautettiin se samaan paikkaan, Dubrovnikin lentokentälle. Vuokrattiin se rentalcars.comin kautta ja auto tuli Sixtiltä. Otin etukäteen selvää, että tulisko jotain lisämaksuja rajanylityksistä, ja pikkupräntit tavattuani selvis että ei pitäis tulla – eikä kyllä tullutkaan. Varmistettiin vielä asia vuokraamosta lähtiessämme eikä mitään ongelmaa ollut. Jännä jos ne rajoitukset on tässä alle vuodessa tiukentuneet noin paljon! Pakolaiskriisi vissiin vaikuttaa tuollakin noihin rajanylityksiin :/

     • Suvi April 27, 2016 at 09:33

      Joo ne ehdot tuntuu tiukentuneen tosi paljon. Kun me asuttiin Bosniassa 2013-2014, meidän ystävä tuli kylään ja vuokrasi auton Zagrebista eikä silloin ollut mistään rajoituksista tietoakaan. Vai eikö vaan tajuttu kysyä… 😀 Mutta en tiedä mikä siihen on sitten vaikuttanut, pakolaistilanneko.

      Täytyy siis tutkia tarkkaan pikkupräntit ja kysellä vaikka suoraan muutamasta firmasta. Sixtiltä jo kysyinkin, se taitaa olla luotettavimmasta päästä.

 • Reply Outi March 30, 2016 at 20:53

  Täällä suuntana elokuussa Kroatia ja Serbia, joten vinkit ovat tosiaan tervetulleita! Etenkin jos on ideoita hyvistä päiväretkikohteista ja sellaisista paikoista, joihin uskaltaisi parikymppinen nainen yksinkin vierailulle. Lisäksi haluaisin kysyä mielipidettänne matkailun ja ympäristötietoisuuden suhteesta. Olen saanut käsityksen, että olette kumpikin hyvin luonnonläheisiä ja pyritte elämään mahdollisimman ekologisesti, mitä arvostan suuresti. Kuinka jatkuva matkustelu ja lentäminen sopivat tähän maailmankuvaan? Tarkoitukseni ei ole syyllistää vaan kuulla ajatuksianne itseänikin askarruttavasta aiheesta.
  Ihanaa kevään jatkoa toivottaa Outi

  • Reply Laura March 31, 2016 at 13:06

   No jes, kivaa! Serbiasta tulee ainaki yks postaus ja Kroatiasta vielä varmaan pari-kolme 🙂

   Hyvä postausidea tuo matkailu ja ympäristötietoisuus! Lisään sen meille luonnoksiin niin muistetaan ottaa se pohdinnan alle tässä joku päivä 🙂 Mitään pyhimyksiähän mekään ei voida väittää olevamme, mutta kyllä me muutamia tietoisia valintoja tehdään pitääksemme hiilijalanjälkeämme edes vähän kurissa. Kiitos Outi!

 • Reply säppä March 30, 2016 at 22:33

  Voi vitsit, miten kiva Sarajevo-fiilis välittyi kuvista! 🙂 Tykkäsin siitä kaupungista niin paljon. Ja eipä paljoa maksanu teidän löpöt. Me kruisailtiin vaan Mljetin pikkuruisella saarella ja meni varmaan puolet tuosta summasta pelkästään siellä 😀 Siellä tosin oli hyvä rahastaa, kun ei ollut häävisti kilpailijoita lähistöllä…

  • Reply Laura March 31, 2016 at 13:11

   Niin mäkin! Mulla on Sarajevo-postaus työn alla, ja pelkkien kuvien kattelu uudestaan saa sukat pyörimään jaloissa. Se oli kyllä jotenkin niin kiva kaupunki!

   Löpöt tuli tosi edullisiksi ottaen huomioon sen, että me huristeltiin myös vuoristossa! Kyllä oli Clio pieniruokainen reissuauto ja hyvä niin, sopi meille ^_^

 • Reply Jenna / With huge passion for life March 31, 2016 at 14:55

  Todella hyvä ja kattava paketti! 🙂 Me seikkailtiin Balkanilla julkisilla ja mulla on siitä oma postaus tulossa. Kovin helppoa oli sekin, mutta oma aikataulun vapaus siitä hommasta tietty puuttui. B-H:ssa roskaus oli valitettavan yleistä :/ Ihania kuvia teidän reissulta. Tuli heti omatkin reissumuistot mieleen. Albania ja Romania kiinnostelisi noilta nurkilta paljonkin. Myös Bosniaa voisi tutkailla tarkemmin.

  • Reply Laura April 26, 2016 at 16:51

   Kiitos Jenna ja pahoittelut kun oon näemmä unohtanut vastata! Romania kiinnostais muakin ihan älyttömästi seuraavaks tuolta! Tee ihmeessä postaus julkisilla reissaamisesta, se ois varmasti monelle hyödyllinen!

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams March 31, 2016 at 22:44

  Tää postaus nosti taas sekä roadtrippailukuumeen että Balkan-ikävän akuuttiin muotoonsa! Roskaisuus on kyllä aina yhtä järkyttävää, mutta etenkin kauniin luonnon keskellä. Ainakin osassa Balkanin maita on tosin ihan oikeastikin ongelmia yhdyskuntajätteen keräilyn kanssa, eikä pelkästään roskaajia voi siitä syyttää. Usein vika on poliitikoissa, jotka eivät viitsi ajaa jäte- ja sanitaatioasioiden kehittämistä, kun ne ei ole mediaseksikkäitä aiheita. Noiden taukopaikkojen kanssa on kuitenkin eri juttu, kun ihmisillä kerta on se kaara alla, jolla jätteensä voisi suht pienellä vaivalla kuskata johonkin roskikseen. Höh. Mutta ihania kuvia roskista huolimatta! 🙂

  • Reply Laura April 26, 2016 at 16:55

   Kiitos Johanna ja pahoittelut kun on jäänyt vastaamatta! Mä reissussakin puhisin sitä miehelle, että varmaan on poliitikoissa myös vikaa kun tosiaan noi jäteasiat tuntui olevan niin retuperällä. Mut ihana reissukohde tuo Balkan anyway on! 🙂

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. April 1, 2016 at 08:23

  Me ollaan ajettu vaikka missä päin maailmaa autolla. Aina on kaikki onneksi mennyt hyvin ja hyvin nopeasti paikallisten tapoihin on totuttu. Tykätään molemmat ajaa, joka sekin helpottaa menoa kun aina ei joudu toinen olemaan kuskina. Autolla pääsee liikkumaan vaivattomasti paikkoihin joihin ei muuten ehkä pääsisi – ainakaan niin helposti. Rattiin vaan ja kohti uusia seikkauluja!

  • Reply Laura April 26, 2016 at 16:57

   Amen! Ite vaan pakko myöntää et mä en diggaile olla siellä ratin takana juurikaan reissussa, ja mies siellä taas viihtyy ihan ok, niin sillä mennään sitten 😀

 • Reply Aika suunnitella kesäloma: Kroatian parhaat palat - RIMMA+LAURARIMMA+LAURA February 9, 2017 at 00:52

  […] myös: Automatkailu Balkanilla -postaus, jossa tarkemmin tietoa mm. rajanylityksistä, tietulleista […]

 • Reply Essi March 13, 2017 at 23:19

  Moi! Koitin kovasti kaivella postausarkistoja löytääkseni tietoa teidän reissubudjetista tällä Balkanin reissulla, mutta ei kyllä nyt löytynyt? Voisitko vähän valottaa paljon teillä meni autovuokraan ja asumiseen tuolla, jos on vielä edes etäisesti mielessä? 🙂 Samankaltainen reissu olisi suunnitelmissa alkukesälle.

  • Reply Laura March 14, 2017 at 15:35

   Moikka! Mulla piti kirjoittaa budjettipostaus sillon tuosta reissusta ja kulut oli ylhääällä lähes sentilleen, mutta samperi kun en ehtinyt sillon ja arvaas onko hajua missä ne muistiinpanot nyt on, ääh 😀 Mutta mutta, muistelen, että meillä ei mennyt tuohon kahden viikon reissuun kaikkineen paria tonnia enempää, ja siihen sisältyi siis ihan kaikki. Halpaa oli! auton vuokra oli muistaakseni n. 400€ pariksi viikoksi ja majoituksien hinnat vaihteli 20-70€ per yö (kahdelta), halvinta oli Montenegron sisämaassa ja Serbiassa.

 • Reply Autolla ympäri maailmaa - ohjeita ja vinkkejä roadtripille - Matkablogi Vaihda vapaalle June 20, 2017 at 15:03

  […] olet lähdössä Balkanin roadtripille, tuoreita vinkkejä sillä suunnalla ajelemisesta löytyy Rimman ja Lauran blogista. Me emme ole siellä suunnalla vielä käyneet lainkaan. Meidän menneistä roadtripeistä löytyy […]

 • Reply Jenski June 27, 2017 at 20:32

  Hei! Muistatko mistä auton vuokrasitte..? Lueskelin, ettei kaikkia vuokra-autoja saa viedä pois maasta. Mielessä olisi käydä myös lähimaissa..

 • Leave a Reply