Mamma irti tunturissa

Kotimaanmatkailu, Lapsiperhe matkustaa
February 16, 2016
mamma rinteessä_Levi

Yks huikeimmista asioista tän meidän jälkikasvun kanssa on ollut se, että vauva suostuu juomaan lypsettyä äidinmaitoa pullosta isän antamana. Tämä on mahdollistanut sen, että meikäläinen ei ole niin kahlittuna koko ajan vauvaan – voin tehdä välillä myös jotain omia juttuja ja ottaa omaa aikaa. Levillä täräytin yksin rinteeseen yhdeksi kokonaiseksi päiväksi! Kävin tosin imettämässä pojan yhdessä välissä ettei maitotankit räjähtäis, mutta siinä vaiheessa oli pakko käydä muutenki mökillä lataamassa kuollutta puhelinta (koska snäppäsin rinteestä liian innokkaasti, hups).

Rinteet oli Levillä aivan huikean hyvässä kunnossa. Laskupäivänä ei aurinko liiemmin paistanut, mutta keli oli kuitenkin ihan mukavan kirkas ja iltapäivästä alkoi vasta pyryttää vähän lunta. Nautin ihan mielin määrin siitä, kun sain viilettää pitkin poikin tunturia omaan tahtiin. Muita laskijoita ei todellakaan ollut ruuhkaksi asti, ja varsinkin lempparirinteeni Levin eteläpuolella ammottivat useimmiten tyhjyyttään. Tykkylumiset puut koristivat maisemia, jotka tosiaan hivelivät Etelä-Suomessa vietetyn epätalven jälkeen silmää!

mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi

En ollut käynyt Levillä vuosiin ja välillä meinasin olla siellä vähän hukassa, sillä rinteitä ei ollut merkattu mielestäni yhtä hyvin kuin vaikkapa Rukalla. Pakkaa saattoi sekoittaa myös se, ettei kaikki rinteet olleet tosiaan avoinna, vaan esimerkiksi koko koillispuoli oli vielä suljettuna. Tunturia ei päässyt siis kiertämään ympäri, niin kuin ensin meinasin, vaan jouduin pakittamaan takaisin samoja jälkiä, joita olin laskenut Etelärinteiltä Eturinteisiin. Pidin jossakin vaiheessa lounas- ja kännykänlataustauon Zero Pointin kahvilassa ja fiilistelin vaan miten huippuhommaa tuo laskeminen taas olikaan. Tällä kertaa mulla oli vielä vuokravälineet, jotka oli pikkasen paremmassa mintissä kuin omat 15 vuotta vanhat vehkeet.

Kerran onnistuin päivän aikana myös pannuttamaan oikein komeasti! Sen siitä saa, kun lähtee hoitamattomiin rinteisiin pööpöilemään. Vaikka itse asiasssa itse pannuttaminen tapahtui, kun olin laskemassa takaisin huollettuun rinteeseen huoltamattoman puolelta. Saatoin tipahtaa vähän korkealta kinoksen päältä suoraan rinteeseen ja liukua hyvänmatkaa mahallani alamäkeen. Vauhdin pysähdyttyä ei meinannut tulla naurusta loppua. Onneksi sukset jäivät kiltisti vaakatasoon rinteeseen, etten joutunut lähteä kävellen alamäkeen metsästämään niitä (niinkin mukavasti on joskus nimittäin käynyt!). Plussaa myös meikälle siitä, etten kaatunut selälle – ketturepussa kun oli tietty järkkäri mukana.

mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi mamma tunturissa_Levi Levi_Lappi_Lapland_skiing_laskettelu-25

Ilta laskeutui levitunturin ylle superkauniina. Pilvien taakse laskeutuva aurinko maalasi maiseman uusiin väreihin, ja sininen hetki se vasta loikin upean tunnelman ympärille. Pysähdyin monesti yksin jonkun nyppylän päälle vain ihailemaan ympärilleni levittäytyvää upeaa luontoa. Voi Lappi, kuinka sitä rakastankaan!

mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi mamma rinteessä_Levi Levi_Lappi_Lapland_skiing_laskettelu-45

Viiden jälkeen kävin palauttamassa vuokravälineeni takaisin South Pointin vuokraamoon, mistä olin aamupäivällä laskuni aloittanut. Kävelin kymmenenminuutin matkan takaisin mökillemme, missä sauna jo lämpeni ja ulkoporeallas odotti iloista kylpijää.

Lauri oli käynyt toisena lomapäivänämme kaupassa ystäväperheemme isän ja heidän lastensa kanssa. Me oltiin sovittu, että ostettais loman kunniaksi pullo viiniä, jota saataisiin illalla nautiskella takkatulen loimussa ja poreillessamme, mutta aikomus meinasi kaatua siihen, että Levin Alko oli remontissa ja sen vuoksi kiinni. S-Marketin kassa oli kuitenkin osannut kertoa, että keskustan Viinikellarista saisi ostettua viiniä mukaan. Sinnepä siis.

Noh, Viinikellarillahan myytiin tietenkin vain kotimaista viiniä, mikä kieltämättä tuntui aluksi lievästi sanottuna epäilyttävältä ajatukselta, kun Lauri kertoi ostaneensa sitä. Nauroin aivan katketakseni Laurin imitoidessa keskustelua, jonka hän oli käynyt Viinikellarin myyjän kanssa. En tiedä, osuiko hoot tässä nyt ihan kohdilleen, mutta hauskalta se kuulosti.

“Moi, oliks teillä täällä jotain viinipulloja myytävänä?”

“Juu! Tuolla alahyllyllä on kuivat, keskihyllyllä puolikuivat ja ylähyllyllä makheet”, myyjä viittasi puisille hyllyille päin.

“No mä otan vaikka tän kuivan valkoviinin sitten…”

“Juu sitä nuo turistit ostaaki paljon, se on kuule oikhee suomalaine riislinki!”

I die. Suomalainen riislinki! Mutta tiedättekö mitä? Puskista tuli, mutta se oli oikeasti hyvänmakuinen viini! Voin siis suositella testaamaan Tunturin Vaaleeta Levillä käydessäsi. Erityisen hyvältä se maistui onnistuneen laskupäivän, saunan ja kylvyn jälkeen takkatulen ääressä nautittuna.

poreamme_Otsomaani_Levi poreamme_Otsomaani_Levi Otsomaani_Levi_takkatuli Otsomaani_Levi_takkatuli

Mamma rentoutettu – mission accomplished!

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply pauliia February 16, 2016 at 16:42

  Loistava otsikko! 🙂
  Lappi kuume vaan nousi, tietää mihin ensi talvena suuntaa!
  Kauniita kuvia koko postaus täynnä.

  Ihanasti kirjoitit postauksen tuoreen äidin näkökulmasta. <3

  • Reply Laura February 17, 2016 at 11:14

   Hihii kiitti! Kiva kuulla et postaus oli kaikin puolin onnistunut ja Lappi-kuumetta nostattava <3

 • Reply Ronii February 16, 2016 at 16:58

  Ooooo mitä kuvia ja mikä tunnelma! <3 Mekin lähdemme nauttimaan Levin maisemista viikoksi huhtikuussa, ei malta odottaa! ^_^

  • Reply Laura February 17, 2016 at 11:13

   Ai että, huhtikuussa siellä on varmaan niin ihanaa! Keväthanget, oijoi <3

 • Reply Laura February 16, 2016 at 19:43

  Voi hyvänen aika, mikä Lappi-kuume nousi juuri nyt! Edellinen kerta yhtään pohjoisempana oli vuosituhannen vaihtuessa Rukalla. Ihan liian kauan sitten! Nuo maisemat on niin kauniita. Ja tuo rauha, kun joka paikka ei ole vielä täynnä. Mahtavaa!

  • Reply Laura February 17, 2016 at 11:12

   Apua, siis yli 15 vuotta sitten! Kyllä sitten ehdottomasti Lapin reissu suunnittelun alle! Lentäen pääsee vielä niin nopeasti ja helposti sinne. Se hiljaisuus ja rauha on kyllä ihan uskomatonta. Muistan kun istuin illalla yksin paljussa ja oli niin uskomattoman hiljaista ympärillä, ettei tehnyt mieli edes laittaa poreita päälle vaan kuunnella pelkästään sitä hiljaisuutta! Joo, me niin haaveillaan jo seuraavasta Lapin reissusta… ^_^

 • Reply Peikek | ympäri maailmaa February 17, 2016 at 09:03

  Kuulostaapa melkoisen täydelliseltä mäkipäivältä! Ihan parasta on just noi ajat, kun rinteet on kunnossa mutta ruuhkat puuttuu. Rukan post-pääsiäistä odotellessa <3 (ai niin, peukku lounaalle!)

  • Reply Laura February 17, 2016 at 11:10

   Oli kyllä sitä auringon puuttumista ja rinneolutta vaille täydellinen päivä! 😀 Bisselläkin olisin voinu toki käydä, mut jotenki miellän sen niin sosiaaliseksi toiminnaksi ettei yksin viittiny mennä. Ja joo, eiks oo ihan huikee lounas :’DD Ah Rukalla on varmasti NIIN täydellistä pääsiäisruuhkien jälkeen! <3

 • Reply Erika February 17, 2016 at 13:45

  Kiitos vaan inspiroivista kuvista! Niistä voisi jonkin vaikka maalata… 😉

  • Reply Laura February 17, 2016 at 14:44

   Oooh! Mun kuva, maalattuna! Mikä kunnia <3

 • Reply Elina February 17, 2016 at 16:55

  Ihania kuvia ja pohjoisen tunnelmaa!! Nyt kyllä täytyy kysyä, että minkä vahvuista “laphalainen riislinki” mahtaa olla, jos se sopii imettäjällekin?

  • Reply Laura February 18, 2016 at 10:33

   Kiitos Elina! ^_^ Viini tais olla aika normaalin viinin vahvuista. Imetys ja alkoholi ei itse asiassa ole täydellisesti yhteensopimattomia asioita niin kuin edelleen monet luulevat. Äidinmaito on nimittäin turvallista vauvalle, vaikka imettäisi drinkki toisessa kädessä – sen sijaan vauvan käsitteleminen humalassa ei ole. Eli lähinnä kiellot kohtuvat siitä, ettei vauvaa saa missään nimessä käsitellä humalaisena. Jotta maidossa olisi edes yksi prosentti alkoholia, tulisi juoda itsensä kymmenen promillen humalaan, mikä on käytännössä mahdottomuus koska ihminen kuolee jo aiemmin. Äidinmaidossa on aina saman verran alkoholia kuin äidillä on veressä, eli puhutaan promilleista, ei prosenteista, niin kuin alkoholin tilavuus ilmoitetaan pullon kyljessä. Joissakin vauvojen d-vitamiinitipoissa on enemmän alkoholia kuin äidin veressä esim. muutaman siiderin tai viinilasillisen jälkeen. Eli silloin tällöin on ihan ok juoda vaikka saunaolut tai ottaa lasillinen viiniä esim. ruuan kanssa, vaikka olisi imettävä äiti 🙂

   Tässä on linkki Marja Hintikka Livessä viime vuoden loppupuolella nähtyyn testiin, josta asia selvenee vielä lisää! Toivottavasti osasin vastata selkeästi kysymykseen 🙂

   • Reply Elina February 28, 2016 at 15:31

    Kiitos vastauksesta! Täällä tosiaan vauva-arkea ei eletä, joten nämä jutut ovat vielä täysin vieraita. 🙂 Vielä sellainen kysymys, että mitä kautta te vuokrasitte mökin? Näyttää tosi ihanalta ja sopisi meidän joulun suunnitelmiin, joten pakko tiedustella jo nyt, vaikka onneksi tässä on koko kevät ja kesä vielä välissä! 😀

    • Reply Laura February 28, 2016 at 16:08

     Eipäs kestä! En ois itsekään tiennyt vastausta tähän kysymykseen vielä about puoli vuotta sitten 🙂

     Mökki on Levin Otsomaani, jonka sivut pääset kurkkaamaan täältä!

 • Reply Nita February 17, 2016 at 18:19

  Siis nää kuvat!! Huikeita! <3

  • Reply Laura February 18, 2016 at 10:21

   Kiitti <3

 • Reply Sari February 18, 2016 at 22:55

  Täydellinen päivä!! Ihanaa että sait viettää sen 🙂 Ja miten kauniita kuvia, etenkin sinisen hetken aikaan. Rakastan Lappia, toivottavasti pääsisin sinne pian!

  • Reply Laura February 19, 2016 at 15:47

   Kiitos! Oli kyllä aivan ihana oma päivä 🙂 Toivottavasti pääset! <3

 • Reply …ja yllärimatka nro 2 starttaa nyt! | March 18, 2016 at 19:05

  […] Koko alkuvuoden olemme juosseet aivan tukka putkella, ja sama meno jatkuu tästä about kuukauden eteenpäin, kunnes koittaa aika suunnata kohti uutta mannerta road tripin merkeissä, joten hetken huilitauko Levillä tulee nyt todella tarpeeseen. Tunnelmakuvia tähän postaukseen lainasin jälleen Lauralta, joka oli juuri vastikään samoissa maisemissa perheensä kanssa. […]

 • Leave a Reply