Napapiirin surffimekka: Unstad

Skandinavia
December 15, 2015
Unstad_Lofoten_Norway

Olette ehkä kuulleet Unstadista, norjalaisten ikiomasta surffiparatiisista, jossa huimapäisimmät laineilla ratsastajat voivat löytää itsensä keikkumasta maailmanluokan vaahtopäiltä? Laura, my partner in crime, kirjoittelikin jo oman loistavan postauksensa tästä pohjolan surffareiden ikiomasta mekasta pian Lofoottien matkamme jälkeen, mutta halusin silti itsekin vielä palata näihin huikaiseviin hetkiin Unstadin lahdella, jotenkas here we go.

Unstadin historia surffareiden näkökulmasta starttaa vuodesta 1963, jolloin lainelautailijoiden tiedetään ensi kertaa ottaneen kosketuspintaa lahden hyiseen meriveteen. Kyseinen norjalainen parivaljakko työskenteli laivalla seilaten ympäri maailmaa, jolloin nuorukaiset pääsivätkin testaamaan surffausta Australian Sydneyssä ensimmäistä kertaa elämässään. Takaisin kotona Lofooteilla heillä oli kova hinku jatkaa uutta harrastustaan, joten he väkersivät itselleen DIY-laudat ja näin ollen heistä tuli ymmärrykseni mukaan ensimmäiset norjalaiset surffarit.

40 vuotta myöhemmin vuonna 2003 Unstadiin perustettiin Unstad | Arctic Surf-camping, jolla mekin kävimme karavaaneinemme pyörähtämässä männä kesän road tripillä.

Unstad Unstad-4 Unstad-2Unstad_Lofoten_Norway-23

Meidän molempien miehet saivat häämatkalla pahan surffikärpäsen pureman, joten tämän ajatuksen siivin päätimme uhrata melkoisen tukon kruunuja lauta- ym. tykötarpeiden vuokriin (Norja, sinä burjettimatkaajan unelmakohde) ja suunnata tsekkaamaan Unstadin surffimestat. Olisihan se nyt meidän vaimojenkin näkökulmasta siistiä saada miehet laineille, sillä kuvamateriaali moisissa maisemissa pulikoidessa olisi taattua laatukamaa, upeasta kokemuksesta puhumattakaan.

Saavuimme Unstadiin tutun harmaan sään saattelemana kuitenkin toiveikkaina siitä, että kohta siippamme saisivat nykäistä märkäpuvut niskaansa ja me rouvat, kera Wompatissa torkkuvan naperon, siirtyä kuvausasemiin. Pyörähdys Arctic Surfin omistajien juttusilla kuitenkin karisti miesten toiveet päästä meren syleilyyn. Aallokko oli auttamatta huonon sään vuoksi aivan liian sotkuista kenelle tahansa surffarille, aloittelijoista puhumattakaan ja sama meininki tulisi jatkumaan myös seuraavina päivinä. Eipä siinä sitten muu auttanut, kuin niellä pettymys, pukea kaikki mukana olevat vaatteet päälle ja lähteä tsekkaamaan maisemia jalkaisin ja yhden läskipyörän turvin. Ja olihan siellä maisemat kohdillaan sumusta ja sateesta huolimatta.

Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway-3 Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_NorwayUnstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_Norway Unstad_Lofoten_NorwayUnstad_Lofoten_Norway-29 Unstad_Lofoten_NorwayUnstad-1 Unstad_Lofoten_Norway-17Unstad_Lofoten_Norway-19 Unstad_Lofoten_Norway-20Unstad_Lofoten_Norway-21Unstad_Lofoten_NorwayUnstad_Lofoten_NorwayUnstad_Lofoten_NorwayUnstad_Lofoten_Norway

Ulkoiltuamme säätä uhmaten oli myös meikäläisen nenänpää sen verran jäässä, että Arctic Surfin tynnyrisaunan kosteat löylyt kelpasivat myös tällaiselle epäsuomalaiselle antisaunojalle. Niin, ja olihan tuolloin sentään minun syntymäpäivä, joten menkööt saunomiset sen piikkiin.

Jos jotain kyseisellä reissulla porukalla päätettiin, niin se oli ehdottomasti se, että tänne tullaan vielä takaisin. Ehkä jo ensi kesänä? You never know.

Mukavaa viikkoa kamut! Toivotaan lunta ja pakkasta, koska ulkona näyttää täällä pääkaupunkiseudulla tyyliin samalta kuin näissä kuvissa puoli vuotta takaperin. Kesällä.

Matkailuauton viikoksi käyttöömme tarjosi Touring Cars.

PS. Tsekkaa myös aikaisemmat postauksemme mm. Lofoottien reissun budjetista, jotka kaikki löytyvät täältä.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Kea | Deep Red Blues December 15, 2015 at 20:38

  Tuolla oli vielä ihan kuollutta kun me käytiin muutamaa viikkoa ennen teitä… mutta oli kyllä hieno paikka! Mulla on vieläkin kuvia tuolta Lofooteilta läpikäymättä, katotaan koska saisin niihin sopivan sauman ja mielentilan. 🙂

  • Reply Rimma December 16, 2015 at 09:06

   Oli siellä meidänkin visiitillä aika kuollutta eli ei vielä selkeästi lyhyt sesonki startannut 🙂 Kuitenkin muutama muukin camppailija löytyi! Sama juttu täällä, että aika tipoittain näitä Lofoottien kuvia on ehtinyt katsoa! Kiva ois nähdä niitä sunkin kuvia taas lisää ^_^

 • Reply SariKoo December 16, 2015 at 08:57

  Jotenkin kieroa, että harmaat maisemat Unstadissa näyttää todella upeilta, kun taas kaupungissa ihan kamalalta. Mä voisin mennä tuonne ihan vaan noiden suloisten lampaiden vuoksi. Bäääää miten söpöjä!

  • Reply Rimma December 16, 2015 at 09:06

   No älä! Ja miltähän tuolla näyttää oikein kuulaana talvipäivänä taikka just kesähelteellä? Oijoi. Lampaat on kyllä <3

 • Reply Maarit December 16, 2015 at 11:31

  Oi että miten ihania kuvia! Näyttää kyllä kylymältä.. Nuo pienet lampaat on ihan uskomattoman suloisia. Näyttää ihan sellaiselta paikalta johon olisi ihana mennä pitkäksikin aikaa. 🙂

  • Reply Rimma December 17, 2015 at 14:23

   Olikin ihan sairaan kylmä! 😀 Ja oi kyllä. Tuolla olisi kylmyydestä huolimatta viihtynyt niin paljon pidempäänkin! Ehkä ensi kerralle sattuu helteet tai ainakin enemmän, kuin +5 astetta 🙂

 • Reply Aino December 16, 2015 at 12:49

  Toi alempi karitsakuva on vain jotenkin niin siisti, että en pääse yli enkä ympäri siitä. Yhdessä kuvassa ehkä enempi, kuin muissa yhteensä :). Ihana kuvaelämys, kiitos!

  • Reply Rimma December 17, 2015 at 14:23

   Oi ihanasti sanottu! Kiitos vain itsellesi 🙂

 • Reply Erika December 16, 2015 at 14:45

  Ihania kuvia, mutta kyllä nuo pehmoiset karitsat vie voiton. <3

  • Reply Rimma December 17, 2015 at 14:24

   No eikös <3

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle December 17, 2015 at 08:51

  Voi mielettömyys noita suloisia karitsoja! Mun Norja-kuume sen kuin kasvaa. Ehkä ensi kesänä… 🙂

  • Reply Rimma December 17, 2015 at 14:24

   Se on onneksi niin lähellä ja helposti saavutettavissa! Tukko rahaa mukaan tai teltta, niin siellä pärjää hyvin 😀

 • Reply Jarkko December 19, 2015 at 15:30

  Mahtavia kuvia!! Itselleni on ikuisesti on jäänyt mieleen kun ollessani nuori poika perheemme kävi useina vuosina kesäisin autolla lapissa ja myös norjassa. Pakettiauton perälle leveä sänky jossa nukuimme. Nyt on mielessä ollut muutaman vuoden ajan lähteä Norjan vuonoja ihastelemaan, toissa vuonna se oli lähellä kun kävin oman poikani kanssa Göteborgissa saakka autolla Tornion kautta kiertäen molemmat suunnat. Tuli kilsoja reilut 5000 vajaan kahden viikon aikana mut aivan Norjaan saakka ei loman pituus tuolloin riittänyt. Kenties keväällä tai ensi kesänä 🙂 Mistähän löytyisi ne Norjan kauneimmat vuonot? ….toki muitakin vinkkejä otetaan Norjan matkaajilta vastaan 😀

  • Reply Rimma December 22, 2015 at 12:00

   Kiitos Jarkko! Oi tuo oma reissupaku on meidän haave! Ehkä me vielä se toteutetaan 🙂 Kiva kuulla, että näin lapsen näkökulmasta reissut ovat olleet omassa nuoruudessa mieluisia! Ehkä meidänkin poika on sitä mieltä 😀 Huh teillä on ollut melkoinen raapaisu Ruotsin poikki! Melkein täytyy vinkata sinulle oikean Norja-konkarin (Satu myös asuu Norjassa) blogi, joten klikkailepas itsesi tänne http://www.rantapallo.fi/destinationunknown/ Uskon, että Sadun blogista irtoaa lisää hyviä tipsejä Norjaan! 🙂

   • Reply Jarkko December 27, 2015 at 21:05

    Ihan varmasti reissut jää lasten mieleen ja avartavat muutenkin maailman katsomusta!! Kiitos paljon Rimma tuosta linkityksestä Sadun blogiin, täytyykin tutustua mitä kaikkea sieltä löytyy 🙂

    • Reply Rimma December 28, 2015 at 15:14

     Näin se varmastikin on! Kyllä sitä itsekin lapsuudesta muistaa ne reissut ihan eri tavalla, kuin arjen 🙂 Eipä kestä! Kiva, jos voin olla avuksi!

  Leave a Reply