Raskaana reissussa – miten siitä selviää?

Asenteet ja ajatukset, Lapsiperhe matkustaa
October 1, 2015
raskaana reissussa

Tämä postaus on nyt sitten sitä sarjaa, että jos sananakin “raskaus” aiheuttaa välittömiä nounou-fiiliksiä, niin kannattanee jättää lukematta! Tällä kertaa nimittäin keskityn heittämään muutamia vinkkejä raskaana reissaamisesta – siitä kun on jonnin verran päässyt kertymään kokemusta tässä männäkuukausina.

raskaana reissussaKaksi palloa!

1. Hoida vakuutukset kuntoon.

Koskaan ei pitäisi lähteä matkalle ilman matkavakuutuksia, mutta erityisesti raskaana ollessa on hyvä syynätä vakuutusehtonsa suurennuslasilla läpi jo hyvissä ajoin ennen reissuun lähtöä – ihan vaan siltä varalta, jos jotain sattuisi. Tavallinen matkavakuutus ei (EDIT. välttämättä) kata raskauden aiheuttamista hoitotoimenpiteistä aiheutuvia kuluja, vaan masuasukille pitää ottaa oma matkavakuutus. Omat matkavakuutukseni ovat Pohjolassa, ja sieltä hankimme myös syntymättömälle lapsellemme terveysvakuutuksen, johon liitettiin vauvalle myös oma matkustajavakuutus. Tämä takasi sen, että jos vaikkapa synnytys alkaisi ennen aikojaan, pääsisin ongelmitta hoitoon, ja sama vakuutus toimii lapsen matkustajavakuutuksena myös syntymän jälkeen. Pohjolan vakuutus on kaikkialla maailmassa voimassa, eli se vuoksi uskalsimme suunnitella myös EU:n ulkopuolelle kuuluviin maihin ulottuneen reissureitin Balkanin matkallamme.

Vakuutuksesta voi myös saada lääkärintodistuksen turvin rahat takaisin, jos vaikkapa äärettömän pahan raskauspahoinvoinnin takia ei pysty lähtemään ollenkaan jo varattuun reissuun.

raskaana reissussa

2. Suunnittele reissut keskiraskauteen.

Keskiraskauden sanotaan olevan sitä parasta aikaa matkustaa, ja olen kyllä samaa mieltä tästä. Alkuraskaudessa itseäni vaivasi kaiken pysäyttävä jäätävä väsymys, ja joillakin on riesana myös järkyttävä pahoinvointi. Nämä eivät kumpikaan ole kivoja reissukavereita. Sen sijaan toinen raskauskolmannes on yleensä jo helpompaa ja energisempää aikaa, eikä mahakaan ole silloin vielä tiellä. Nyt viimeiselle kolmannekselle ehdittyäni voin kyllä todeta tämän turpeamman pötsin olevan jo sen verran tiellä, etten varmasti enää jaksaisi samaan malliin trekkailla menemään kuin vielä kuukausi sitten.

3. Älä suunnittele liian tiukkaa aikataulua.

Ennen raskautta meikäläiselle ei ollut homma eikä mikään reissata vaikka vuorokausi putkeen vähillä unilla ja vaihtaa majapaikkaa yhden yön välein. En sano, että olisin siitä nauttinut, mutta vielä vähemmän siitä nauttii sillloin, kun kasvattelee sisällään uutta elämää ja väsyy sen ansiosta normaalia helpommin. Kannattaa siis miettiä esimerkiksi etukäteen mahdolliset siirtymiset helpoiksi. On pieni vaiva selvittää vaikkapa jo ennen lähtöä julkisten aikataulut tai varata vuokra-auto, jottei kohteessa tarvitse sitten lennon jäljiltä väsyneenä ja mahdollisesti kärttyisenä selvitellä asioita ja jonotella taksia.

Ei ehkä kannata myöskään ahnehtia liikaa ohjelmaa ja kohteita yhdelle matkapäivälle. Kannattaa sen sijaan jättää myös vapaita luppopäiviä, joina voi ihan vaan relata. Ja jos kävisikin niin hyvin, että jaksaminen on tapissaan, voi lisäohjelmaa suunnitella vielä kohteessakin, niin kuin me esimerkiksi teimme Kroatiassa: olimme varanneet kolme rantalöhöpäivää, mutta koska jaksamiseni on hyvä ja päinvastoin en jaksanut vain löhötä aurinkotuolissa, otimme reissuohjelmaan ylimääräisen kansallispuistoretken Krkaan.

Kannattaa myös ottaa ihan hyvillä mielin pikkupäikkäreitä reissussakin vaikka keskellä päivää, jos siltä tuntuu. Alkuraskaudessa Allure of the Seasin risteilyllä ollessani jäin itse kiskomaan 45 minuutin päikkärit hyttiin Elinan suunnatessa valokuvailemaan laivan Central Parkia. Päikkärit oli hyvä veto, sillä niiden avulla jaksoin sitten heilua yllättävänkin pitkään Alluren diskon tanssilattialla alkoholiton Mojito kourassani 😉

raskaana reissussa

4. Muista lentosukat.

Mulla ei ole ainakaan vielä toistaiseksi ollut taipumusta kasvatella suonikohjuja sääriini, mutta en kyllä halunnut ottaa myöskään sitä riskiä, että nyt niitä olisi ensimmäistä kertaa elämässä kinttuihini ilmestynyt. Raskauden aikana on myös suurempi riski saada veritulppa. Siispä olen  pukenut tunnollisesti lentosukat jalkaan jokikiselle lennolle, jonka olen paksuna lentänyt – myös silloin, kun Rooman Fiumicinon kentällä oli ihan pirun kuuma, ja polviin asti ulottuvat tukisukat tuntuivat ajatuksena todella ahdistavilta. Mutta eipä väsyneet jalat yhtään, ja on pysyneet sääret sorjina! Mikään satavarma suonikohjuja ehkäisevä vaikutushan noilla ei kait ole, mutta silti niitä kannattanee käyttää. Toimivat muuten ihan tälleen normikäytössäkin, kun työpäivän aikana tarvitsee vaikkapa olla monta tuntia jaloillaan!

Lennoilla (ja muutenkin reissussa!) kannattaa myös muistaa juoda paljon vettä, sillä runsas nesteen juominen vähentää turvotusta. Ok, vessassa joutuu juoksemaan, mutta se on pieni paha sen rinnalla, että kintut turpoaa niin ettei kengät mene jalkoihin.

5. Juo pullovettä ja katso mitä syöt.

Maissa, joissa ei voi mennä takuuseen veden puhtaudesta, kannattaa juoda raskaana ollessaan vain pullovettä. Esimerkiksi Tallinnassa join huoletta kesällä kraanavettä, mutta mm. Italiassa ja Balkanilla litkin nesteeni vain pullosta. Pari kertaa unohdin pyytää ravintolassa juomani ilman jäätä, eli jonkun verran on varmaan meikäläisellä mennyt balkanilaista kraanavettäkin kurkusta alas, mutta jos haluaa olla tosi tarkka niin kannattaa yrittää muistaa tilata limsatkin ilman jäitä.

Kaikki paksuna olevat tietävät sen listan kielletyistä ruoka-aineista, mikä neuvolasta annetaan heti ensimmäisellä kerralla mukaan. Siinä on ihan jees ohjenuora, mutta reissussa kiinnittäisin lisäksi erityisesti vielä huomiota ruokapaikkojen hygieenisyyteen ja ruuan kypsyyteen. Söin itse reissussa pääsääntöisesti kypsennettyjä kasvisruokia. Jos lihaa syö, sen pitää olla läpikypsää, sanoin kuin kalankin. En syönyt Balkanin reissulla mitään majoneesipohjaisia juttuja (raaka kananmuna, yök) enkä jäätelöä. Maitotuotteissa on se riski, että jos kylmäketju on katkennut ja jätski vaikka sulanut ja sitten jäätynyt uudestaan, saattaa lopputulos olla ikävä.

Myös maitohappokapselit saattavat olla jollekin hyödyksi. Itsehän muistin jälleen syödä niitä about kolmena ensimmäisenä päivänä Balkanin reissullamme…

raskaana reissussa

6. Pidä mukana helposti kulkevia välipaloja.

Aina ei voi tietää, koska saa seuraavan kerran ruokaa – varsinkin jos on vaikka työmatkalla. Siunatussa tilassa nälkä saattaa tulla äkkiä, ja joillakin pahoinvointikin pysyy poissa vain sillä, että muistaa syödä tunnin-parin välein. Siksi on hyvä kantaa repussa tai käsilaukussa aina mukana vaikkapa banaania, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Jotkut syövät raskaana ollessaan ulkomailla pelkkiä kuorittavia tuoreita hedelmiä, mutta itse kyllä pistelin poskeeni myös omenoita, luumuja, viinirypäleitä ja päärynöitä ihan kuorineen – toki kunnollisen pesemisen jälkeen. Varovaisin suorittaa hedelmien pesunkin pullovedellä, itse huuhdoin niitä myös ihan hanavedellä. Jos matkustaa ruumaan menevien matkalaukkujen kanssa, voi tietty pakata mukaansa myös kuorimaveitsen, jolla taikoo taatusti turvallisia kuorettomia omppuja! 😉

7. Tunne omat rajasi ja kuuntele kroppaasi.

Tämä on näistä vinkeistä viimeinen ja ehkäpä se kaikkein tärkein. Itse tietää kaikkein parhaiten omat rajansa ja sen mihin pystyy. Jos jo kotimaassa lyhyillä ajopätkillä on ollut taipumusta harjoitussupistuksiin, ei ehkä kannata suunnitellakaan viiden tunnin ajopätkiä yhdelle päivälle tai roadtrip-tyyppistä reissua laisinkaan. Tai sitten kannattaa pitää tunnin välein jaloittelutaukoja. Itselleni autossa istumisesta ei esimerkiksi ole tullut ollenkaan supistuksia tai muutenkaan ikäviä tuntemuksia, toisin kuin vaikkapa Rimmalle aikoinaan.

Jos oma yleiskunto ei ole hyvä, ei ehkä kannata lähteä raskaana ollessaan vaeltamaan vuoristoon tai altistaa itseään ylipäätänsä millekään tavallista suuremmalle rasitukselle ulkomailla ollessaan. Jos taas omaa hyvän yleiskunnon, tuntee kroppansa ja tietää, koska se käskee hidastamaan, niin go for it. Mutta kannattaa silti pitää järki päässään, levätä ja kääntyä heti takaisin, jos tuntee olonsa yhtään heikentyneen. Minulla on hyvä peruskunto ja hyvin sujunut raskaus takanani, siksipä uskalsin lähteä Montenegrossa vaeltamaan vuoristoon. Mukana oli tarpeeksi evästä ja vettä, ja pidin enemmän taukoja kuin normaalisti olisin pitänyt. Reitti olikin vähän vaativampi kuin mitä olimme etukäteen käsittäneet, ja sen huomattuamme sovittiin vain, että jos siltä tuntuisi, olisi ihan ok keskeyttää eteneminen ja palata samoja jälkiä takaisin. Kaikki kuitenkin meni hyvin, eikä masukki ollut vuoristorypistyksestä moksiskaan. En myöskään itse huomannut ohuen vuoristoilman vaikutusta hapenottokyvyssäni (enemmän tämä koko raskaus on siihen ja sen heikentymiseen vaikuttanut), mutta jollain muulla saattaa hengitys sakata parissa tonnissa jo ihan ilmankin raskautta.

raskaana reissussa

Ja kaikkihan sitten ymmärtää, että nämä vinkit ovat vain yhden yksilön näkökulmasta kirjoitettuja ja koskevat normaalisti edennyttä raskautta, eiks je? Riskiraskaudet ovat asia aivan erikseen ja sellaisissa tilanteissa kannattaa konsultoida lääkäriä ennen minkäänlaisten reissusuunnitelmien tekemistä. Itse kannustan kuitenkin lähtemään matkalle myös paksuna ollessaan! Normaali raskaus ei missään nimessä ole reissaamisen rajoite, eikä sen takia kannata haudata haaveita talvilomasta lämmössä. Kannattaa vain miettiä kohde tarkkaan ja välttää pitkiä lentoja.

Siinäpä ne tärkeimmät! Sieltä ruudun takaa löytyy varmasti muitakin paksuna reissanneita – mitä vinkkejä teillä olisi vielä lisättävänä tähän listaan? 🙂

***

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, jota Suomessa emännöivät Destination Unknown, Kaukokapuu sekä Veera Bianca. Meikäläisen löydät Instasta nimimerkillä @laurarumbin.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Henna /suurin onni October 1, 2015 at 15:12

  Kiva ja hyödyllinen postaus 🙂 Olisipa ollut aikaa ja sitä jaksamista! No, nyt otetaan vahinko takaisin moninkertaisesti pikkutyypin kanssa 🙂 Nuo lentosukathan ovat nimenomaan tärkeitä sen laskimotukosriskin vuoksi, raskaana erityisesti, mutta pitkillä lennoilla kannattaa muutenkin 🙂 Ja vaikka ne sukat olisikin käytössä, niin raskaana ollessa (ja edelleen muutenkin) kannattaa säännöllisin väliajoin nousta jumppailemaan, ettei niitä hyytymiä pääse muodostumaan.

  • Reply Laura R. October 1, 2015 at 19:20

   Kiitos! Juu reissaamisen ei tartte loppua pikkutyypin tuloon ja nyt ei tartte pelätä sitäkään et joutuisit halaileen pönttöä ?

   Jes, lentokonejumppa on muuten hyvä muistutus ja vinkki! Mäkin nousin pari kertaa jaloitteleen Kroatian lentojen aikana, ja kun sitä vettäkin litkii kunnolla niin on pakkokin nousta jaloitteleen kun täytyy rampata vessassa ?

 • Reply Kokemusta on October 1, 2015 at 17:19

  Äkillinen raskaudentilan muutos korvataan kyllä ihan tavallisesta matkustajavakuutuksesta hyvin useissa vakuutusyhtiöissä. Eli kannattaa tutustua omiin vakuutusehtoihin tarkasti.

  • Reply Laura R. October 1, 2015 at 18:12

   Okei, hyvä tietää! Omastani ei olisi korvattu, joten tosiaan kannattaa käydä tarkasti ne oman matkavakuutuksen ehdot läpi.

 • Reply Pupujussi October 1, 2015 at 18:19

  Saako kysyä, paljonko maksoi syntymättömän lapsen matkavakuutus? Ollaan lähdössä reissuun tammikuussa ja saattaa olla, että sellaista tarvitaan.

  • Reply Laura R. October 1, 2015 at 19:58

   Tietysti saa! En tiedä, miten paljon ne vaihtelevat tai vaikuttaako meidän hintaan esim. OP-Pohjolan keskittämisalennukset, mutta itse matkustajavakuutus ei tullut maksamaan kuin 19€ lisää (piti kyllä oikein tarkistaa vakuutuskirjoista). Se itse "vauvavakuutus" on se kalliimpi paukku, mutta kaikkien suositusten perusteella kuitenkin tarpeellinen, ja maksaa itsensä takaisin jos tulee muutamiakaan lääkärikäyntejä. Vaikka tietenkin sitä ensisijaisesti toivoo, ettei vakuutuksen tarvitsisi maksaa itseään takaisin näissä tapauksissa…

 • Reply Annika | Travellover October 3, 2015 at 09:55

  Rehellisesti sanoen ei yhtään kiinnosta raskaana matkustaminen, mutta toisaalta jokainen vinkkisi koskee ihan jokaista matkustajaa (paitsi keskiraskaus)! Ilman vakuutuksia on ihan älytöntä lähteä mihinkään tai uhkarohkeana juoda hanavettä, vaikka pullot kuinka epäekologisia olisivatkin. Väljät aikataulut mahdollistavat kokemista ja aistimista ja eikä niistä välipaloistakaan haittaa ole – varsinkaan jos haluaa kunnioittaa matkakaveria ja välttyä nälkäkiukuttelulta. 🙂 Tulppariski on kaikilla, joten vaikka lentosukista jää rumat painaumat sääriin, siitä vaan pukemaan. Mahtuvat pitkänkin lennon jälkeet vielä kengät jalkaan paremmin.

  • Reply Laura R. October 4, 2015 at 19:28

   Hei oot muuten ihan oikeassa Annika! 😀 Lähes kaikki vinkit on tosiaan sovellettavissa reissaamiseen ihan ylipäätäänsä. Tosi kiva, kun jaksoit lukea postauksen ajatuksen kanssa, vaikkei aihe olekaan sulle alkuunsakaan ajankohtainen, kiitos siitä!

 • Reply Satu VW I Destination Unknown October 3, 2015 at 12:38

  Hyviä vinkkejä! Tuosta ajankohdan suunnittelusta tosin sanoisin sen verran että jokainen raskaus on niin yksilökohtainen että siitä on vaikea sanoa yhtään mitään neuvoja. Minin ollessa mahassa reissasin hyvissä voimissa ihan alusta 8kk:lle asti (ja kävin vielä koskessa melomassa ihan siellä loppuviikkojen aikana), kun taas pienen miehen kohdalla voimat loppuivat jo keskiraskauden kohdalla ja jouduin kotilepoon. Nyt taitaa kyllä täällä suunnalla raskaudet olla koettu, ja keskitymme reissaamaan kahden vilkkaan menijän kanssa 😉

  • Reply Laura R. October 5, 2015 at 16:10

   Jep, niinhän se on, ja siksi mä tuossa lopussa muistutinkin, että nämä nyt on vaan mun omasta näkövinkkelistä kirjoitettu 🙂 Raskauksia on varmaankin yhtä monta erilaista kuin on raskaana olevaakin! Kahden vauhdikkaan reissaajan kanssa riittääkin varmasti vauhdikkaita tilanteita teillä tulevaisuudessa, hih! 🙂

 • Reply Jenna October 5, 2015 at 06:11

  Vaikuttaa tosi hyvältä listalta, etenkin nuo vakuutukset ovat tärkeät! Mutta pääpointti: Oot sää melkoinen sissi! <3

 • Reply Veera Bianca October 11, 2015 at 07:12

  Eipä ole juuri itselleni ajankohtainen aihe, mutta kuvia jäin ihastelemaan kovasti <3

  • Reply Laura R. October 11, 2015 at 11:41

   Kiitos Veera <3 Ihana että kuvista sai etes jotain irti vaikkei tosiaan ole sulle ajankohtaisia vinkkejä! ^_^

 • Reply Sushitaivaassa! #hankosushi4moms - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi February 12, 2016 at 08:03

  […] pöyristyttävänä tekona, mutta itse kuitenkin pyysin nigirini raskausaikana grillatulla lohella. Raskausaikana ulkomailla reissatessani katsoin kyllä suht tarkasti mitä pistin suuhuni ja söinkin vain kypsennettyjä ruokia tai […]

 • Leave a Reply