Fiilistelijän Dubrovnik

Eurooppa
September 24, 2015

Fiilistelijä lähtee Dubrovnikiin, yhteen Adrianmeren alueen suosituimpaan turistikohteeseen, rennolla asenteella. Hän majoittuu itse pääkallopaikan ulkopuolelle rauhallisempaan kylään, jotta saa pidettyä kiinni lähtökohtaisesti lunkista asenteestaan, eikä järkyty liiaksi massoista.

Hän selvittää netistä edullisimman, suurimman ja helpoimman parkkihallin sijainnin ja ajaa omalla autollaan aamupäivällä sinne parkkiin lähteäkseen tutustumaan jalan paljon kehuttuun vanhaan kaupunkiin, Stari Gradiin. Parkkihallista hän käppäilee vajaassa vartissa pitkät portaat alas kohti ja saapuu pelipaikoille.

P8270061P8270016P8270017P8270041 P8270062

Keskustassa fiilistelijä huomaa, ettei ole suinkaan yksin tuona aurinkoisena elokuun päivänä tutustumassa kaupunkiin. Ympärillä parveilee niin risteilijöillä rantautuneita jenkkejä, perheensä kanssa reissaamaan lähteneitä saksalaisia kuin naapurimaista tulleita lähimatkailijoita. Väkeä piisaa vauvasta vaariin – Dalmatian rannikko on kova juttu. Moni tuntuu suuntaavaan kävelylle vanhan kaupungin muurille, mutta kun pihistelevälle fiilistelijälle selviää lystin kustantavan 100 kunaa (reilut 13€) per sierainpari, kuivuu innostus muurikävelystä kasaan. Täytyyhän Dubrovnikista löytyä ilmaiseksikin hienoja maisemia!

Hetken katuja dallaituaan fiilistelijä aprikoi, että vilvoittavan veden ääreen olisi mukava päästä, ja suuntaa askeleensa sataman puolelle. Siellä hän kohtaa monta eri toimijaa, jotka kauppaavat pilettejä piakkoin läheiselle Lokrumin saarelle lähteviin aluksiin. Kaikki veneet tuntuvat lähtevän sillä samalla kellonlyömällä, ja päätös mahdollisesta ex-tempore lähdöstä Lokrumille olisi tehtävä nopeasti. Jäädäkö vai lähteäkö?

P8270020 P8270026P8270024P8270022P8270037

Fiilistelijä kuitenkin tuumaa sillä kertaa, ettei nyt ole Lokrumin aika, vaan hörppää väliin vähän vettä ja lähtee ennemmin tutustumaan Dubrovnikin vanhankaupungin kallioisiin uimaspotteihin. Satamasta ei tarvitse jatkaa matkaa kuin hetkisen verran, kun eteen aukeaa jos jonkinmoista levikettä, jolle parkkeerata palvomaan aurinkoa. Uimaan on helppo pulahtaa useita portaita pitkin, jos ei mieli hyppimään kallioilta – mikä sekin näytää olevan suosittua puuhaa kuumana kesäpäivänä. Ja mikäs tuollaiseen veteen on hyppiessä!

P8270029 P8270030 P8270032P8270031 P8270033 P8270034 P8270035

Fiilistelijä on sillä erää jättänyt kuitenkin uikkarinsa majapaikan kuivausnarulle aamu-uintien jäljiltä kuivumaan, joten pulahtamaan ei ole nyt asiaa. Siinä haahuillessa on kuitenkin jo kehittynyt otsalle hikikarpalo jos toinenkin, ja kroppa suorastaan vaatii vilvoitusta. Ei muuta, kun jonkun viihtyisän kahvilan tai baarin etsintään!

Hetken päämäärättömästi kaduilla pyörittyään (ja kahteen kuolleeseen hiireen ja sekä yhteen aika pahasti damagea saaneeseen kissaraukkaan törmättyään) fiilistelijä pistää uteliaan päänsä läpi kapeasta, kivisen muurin läpi vievästä oviaukosta, ja pöllähtää aivan sattumalta täydellisen taukopaikan eteen. Baarista soi chilli musiikki, aurinkovarjoilla varustettuja pöytiä on tyhjänä useita ja edessä aukeaa huikaisevan kaunis merinäköala. Fiilistelijän fiilistä ei syö edes se tosiasia, että kylmät juomat tietenkin maksavat tuossa baarissa vähintään neljä kertaa sen verran, mitä kaupassa. Kerrankos sitä – kyllähän tuosta näkymästä jo vähän voi pulittaakin 57 kunaa (7,5€), kun siihen sisältyy oikeasti kylmää juotavaa.

P8270050 P8270051 P8270056P8270060

Puolivahingossa löytynyt Mala Buza Bar saa fiilistelijän viihtymään terassillaan aurinkovarjon alla hyvän tovin kylmän cokiksen ja kivennäisveden avulla. Ei se paljoa vaadi, kun on puitteet kunnossa: ihana lomafiilis on pian saavutettu.

Aikansa kinttujaan oiottuaan fiilistelijä sivelee nahkaansa jälleen uuden kerroksen aurinkorasvaa – eihän hän halua palaa karrelle ensimmäisenä kunnon lomapäivänään – ja suuntaa jälleen askeleensa Stari Gradin kapeille kujille. Nälkä ei ihme kyllä ole päässyt vielä yllättämään, joten ruokapaikkaa ei tarvitse sillä erää etsiä.

P8270043 P8270048P8270046

Tunteroisen jos toisenkin kapeita vanhoja kuvia ihmeteltyään fiilistelijä pölähtää takaisin pääaukiolle. Iltapäivän orastava tuskainen kuumuus saa fiilistelijän tunnistamaan ensimmäiset väsymyksen merkit ja suunnistamaan nokkansa takaisin kohti parkkihallia. Vessassa on kuitenkin päästävä käymään, ja hetken etsiskelyn jälkeen sellaiset löytyvät. Naisten puolelle on tietenkin jonoa ja 5 kunan maksu, miesten puolelle pääsee jonottamatta ja ilmaiseksi.

Porraslaukka ylämäkeen takaisin parkkihallille käy ihan tehokkaasta treenistä, varsinkin kun portaista haluaa selvitä suhteellisen nopeassa ajassa – ilmastoitu auto näet jo viehättää ajatuksena aika kovasti. Reilun kolmen tunnin parkkimaksuksi on kertynyt 90 kunaa, vajaat 12 euroa. Ei se ihan vastaa niitä hintoja, mitkä netissä luvattiin, mutta fiilistelijä kohauttaa hartioitaan ja tuumaa hinnoissa varmaan olevan vähän sesonkilisää. Lisäksi 90 kunan parkkimaksu tuntuu aika kesyltä siihen verrattuna, että edellä parkkimaksua maksanut mies pulittaa oman autonsa yön yli parkkeerauksesta yli tonnin. Noin autollisena reissaajana majoitus vanhan kaupungin ulkopuolelta tuntuu siinä kohtaa vieläkin paremmalta ajatukselta kuin aiemmin.

P8270080P8270071P8270073P8270075
Väenpaljouden keskeltä paettuaan fiilistelijä napauttaa auton navigaattoriin summamutikassa määränpääksi puiston Lapadin kaupunginosan puolella sijaitsevaan Velika ja Mala Petkan kukkuloilla. Siellä kelpaa käppäillä ylhäisessä yksinäisyydessään, vetää vähän henkeä ja syödä välipalabanaanit ja pähkinät.

Puistopistäytymisen jälkeen fiilistelijä lähtee suuntaamaan takaisin kohti Mlinin kylässä sijaitsevaa majapaikkaansa. Matkan varrella pitää vielä pysähtyä kahdesti ihailemaan Dubrovnikin kaupunkia. Ensin Dubrovnikia luoteispuolella rajaavalle Franjo Tujdmanin sillalle…

P8270082 P8270090P8270086 P8270092

…ja sitten vielä pariinkin otteeseen jonnekin tienposkeen, mistä avautuu näkymä vanhaan kaupunkiin.

P8270095 P8270103 P8270109 P8270117

Turistin työpäivä rennosti fiilistellen alkaa olla pulkassa. Dubrovnikista voi siis selvitä ulos ilman ressiä, mikä oli mieluisa yllätys hieman takki auki vanhaan kaupunkiin lähteneelle fiilistelijälle. Päivällinen majapaikan lähellä sijatsevassa ravintolassa odottaa, ja myöhäisiltapäivän auringossa kylpevä ranta kutsuu pian uimaan…

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Maarit September 24, 2015 at 18:17

  Meillä meni kans tosi rennosti tuolla. Lienee olleet autot siinä samassa hallissa. 🙂 Aamulla oli hyvin tilaa. Me kierreltiin vanhaa kaupunkia siellä sivukujilla aika paljon ja kovin oli rauhallista. Tuli ihan yllärinä kun palattiin sinne keskusaukiolle/kadulle kun oli niin paljon väkeä. Itsestä on paljon kiinni miten nuo paikat kokee. Mekin majoituttiin mukavan matkan päässä ja saatiin auto kivasti majapaikan pihaan. 🙂

  • Reply Laura R. September 25, 2015 at 06:13

   Juu pitkältihän se on just omasta asemteesta kiinni, mut myös vähän paikoista, joihin etsiytyy 🙂 Olihan tuolla porukkaa kuin pipoa, mut kiva oli huomata, että rauhallisempiakin kujia ja kolkkia löytyy! ? Public Garage oli erihyvä ja tilava. ?

  • Reply Laura R. September 25, 2015 at 06:18

   Juu pitkältihän se on just omasta asenteesta kiinni, mut myös vähän paikoista, joihin etsiytyy 🙂 Olihan tuolla porukkaa kuin pipoa, mut kiva oli vastoin odotuksia huomata, että rauhallisempiakin kujia ja kolkkia löytyy! Public Garage oli erihyvä ja tilava. ? Meillä oli kans auto kivasti majapaikan edessä parkissa, maksoi sekin vissiin euron per yö mut eipä se haitannut 🙂

 • Reply Jenna September 25, 2015 at 05:52

  Hahha, ei oo totta 😀 On tosiaan tullut Dubrovnikin fiilistely-postaukset aika samaan aikaan uunista ulos! Kiva, että tekin viihdyitte 🙂 Tuo Buza bar oli kivoin paikka koko vanhassa kaupungissa. Lapadin maisemat näyttää myös kivoilta. Dubrovnikin osalta voi kyllä sanoa, että toimii, vaikka turrerysä onkin.

  • Reply Laura R. September 25, 2015 at 11:49

   Joo vähän repesin kun huomasin, et samaan aikaan ollaan postattu ja samaa mestaa kiitelty 😀 Noh, ainakin on kaksi toistensa puolesta puhuvaa mielipidettä! ?

 • Reply Erika September 25, 2015 at 10:39

  Tekisi mieli mennä Kroatiaan, mutta tämänhetkinen pakolais"sota" vähän pelottaa… Pitänee lykätä matkaa, kunnes tilanne rauhoittuu.

  • Reply Laura R. September 25, 2015 at 11:50

   Mikä siinä pelottaa?

   Sen voin sanoa, että tilanne ei mitenkään näkuäynyt noissa Kroatian turistikohteissa.

 • Reply säppä September 25, 2015 at 17:41

  Mekään ei suostuttu ees harkitsemaan tollasta hintaa pelkästä muurilla kävelystä, nähtävää riitti muutenkin! Me otettiin tällä reissulla ennätysvähän kuvia, kiva katsella näin kauniita otoksia. 🙂 Dubrovnikin fiilis välittyy täydellisesti.

  • Reply Laura R. September 25, 2015 at 20:00

   Hinta oli kyllä suolainen, mut nyt kun katsoin alle postauksensa linkanneen Katrin kuvat, niin melkein olisin valmis jo miettimään uudemman kerran muurille menoa – hinnasta viis! ? Mutta juu, riittihän tuolla nättejä maisemia muutenkin, ja Kotorissa viimistään tuli paikattua tuo muurien missaaminen siellä niiden paikallisella linnoituksella ?

   Kiitos, kiva kuulla, että kuvat tekee oikeutta fiilikselle!

 • Reply Katri Kronman September 25, 2015 at 19:49

  Mekin oltiin vuosi sitten samoissa maisemissa samalla rennolla fiiliksellä. Tuli hirmu iso reissu-ikävä näitä kuvia katsellessa!
  Mietittiin kans pari kertaa tuota muurille nousemista sen hinnan takia, mutta mentiin sit kuitenkin. Sieltä oli kyllä kivat näkymät, ja turisteja oli yllättävän vähän.

  Täältä voi tsekata mistä jäitte paitsi : http://seikkailuunmeitakutsutaan.blogspot.fi/2014/09/surffitukat-dubrovnikissa-osa-2.html

  Innolla odotan uusia postauksia, pala aurinkoa tänne sateeseen! 🙂

  • Reply Laura R. September 25, 2015 at 20:04

   No joo, totta turiset: on kyllä tosi komeat maisemat noilta muureilta, wau! Ihan älyttömän hienoja kuvia ja kivan oloinen blogi sulla muutenkin – miks en oo aiemmin kuullut siitä?! Kiitos siis, kun kävit kommentoimassa ja linkittämässä!

   Balkan oli kyllä ihana matkakohde, ymmärrän siis sun reissuikävän vaikka aika vasta sieltä itse palattiinkin! Uutta postausta meidän reissusta pukkaa toivottavasti jo viimistään sunnuntaina ?

 • Reply Palmuaseman Sanna September 26, 2015 at 17:30

  Ihana fiilistely! <3

 • Reply Milla - Pingviinimatkat September 27, 2015 at 13:12

  Ihanat fiilistelu kuvat ja niin totta tuo asenteen merkitys kun päätyy turismin suosimiin paikkoihin. Dubrovnik on kieltämättä tietysti turistirysä, mutta itse siitä huolimatta tykkäsin siitä kovastikin. Me päädyttiin tekemään muurikävely, joka muistaakseni kustansi jotain 7€ luokkaa viisi vuotta sitten. Kävelymme ei mennyt ihan nappiin ja siitä voi lukea täältä http://pingviinimatkat.pallontallaajat.net/2013/01/30/arkiston-aarteita-kroatia-dubrovnik/ 😀
  Samainen Busa baari oli ehdoton suosikkini ja kernaasti muutenkin palaisin kaupunkiin uudestaan!

  • Reply Laura R. October 1, 2015 at 20:11

   Hahaa, no ei mennyt muurilla ihan kuin Strömsössä 😀 Mutta ainakin jäi mieleen! Hauskaa, että tuo Buza on niin monelle jäänyt mieleen suosikkina, mutta siitäpä sen näkee että ei me ihan turhia paikkoja suositella! 😉

  Leave a Reply