Mitä ihmettä korkeanpaikankammoinen tekee tv-tornissa?

Eurooppa
August 17, 2015

Miltä kuulostaisi hengailu 175 metrin korkeudessa tv-tornin ulkopuolella? Tai kävely samaisissa korkeuksissa koko tornin ympäri? Etenkin, jos kammoat korkeita paikkoja? Ei mitään järkeä, sanoin minä, kun kyseistä aktiviteettia meidän Tallinna-viikonloppuun Lauran, Inkan ja Millan kanssa suunniteltiin.  “Minä en taatusti uskalla tulla koko torniin!” julistin satavarmasti vielä pari kuukautta sitten, mutta kuinkas kävikään! Uteliaisuus vei lopulta voiton ja näin korkeanpaikankammoinen päätyi vierailemaan teletornissa. Ja itseasiassa myös teletornin päällä.

Tallinnan Teletorni sijaitsee 9 kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja paikalle pääsee näppärästi Virukeskuksen kupeesta bussilla. Tornin korkeus on kokonaisuudessaan 314 metriä, mutta näköalatasanne, jonka päälle pääsee toden totta kävelemään turvavaljaisiin kiinnitettynä, on jo edellä mainitulla 175 korkeudella merenpinnasta. Urbaanilegenda kertoo, että Teletornista näkee aina Helsinkiin saakka, mutta se ei nyt taida pitää ihan paikkaansa. Sen sijaan Helsingistä käsin voi vähän korkeammalta paikalta nähdä teletornin selkeällä säällä piirtyvän taivaanrantaan hentona silhuettina. Oletteko bongailleet? Entäpä onko kyseinen torni teille jo tuttu kohde Tallinnan päässä?

Tallinna_TeletornTallinna_Teletorn Tallinna_Teletorn

Saavuimme Teletornin bussipysäkille aurinkoisena sunnuntai-iltapäivänä pari viikkoa takaperin ja hoipertelimme kauhistuksesta tärisevin koivin kohti puistikon takana häämöttävää tornia. Epäilen tosin, että minä ja Inka oltiin ne ainoat kalvakat tärisijät, sillä muita kyseinen koitos ei liiemmin tuntunut jännittävän. Tv-tornin henkilökuntaan kuuluva opas kertoi meille lyhyen oppimäärän vuonna 1980 Moskovan olympialaisia varten valmistuneen tornin historiaa, jonka jälkeen täräytimme koko porukka hissillä 22 kerrokseen kohti näköalatasannetta. Luonnollisestikin pienin meistä ei osallistunut päätä huimaavissa korkeuksissa hoiperteluun, vaan hän jäi isänsä kanssa odottamaan meikäläisen lähtiessä ensimmäisessä kävelyryhmässä Inkan, Karimin sekä oppaamme seurassa kohti tasanteen ulko-ovea.

Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni

Ja sitten mentiin! Turvavaljaat päällä, kamera köytettynä valjaisiin (koska ei luonnollisesti haluta kameran noista korkeuksista tippuvan kenenkään päähän) ja valjaat kiinni vaijeriin. How bad can it be? Aika paha sanoisin.

Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni

Aluksi jännitys oli sitä luokkaa, että koin parhaaksi edetä eteenpäin toisella kädellä verkossa ja/tai turvaköydessä roikkuen. Onneksi fiilis alkoi helpottua ja samalla luotto omien spagettia muistuttavien koipieni kantokykyyn palautui.

Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni

Siinä kohtaa, kun turvaverkko loppui, ei auttanut muu kuin uskaltaa mennä eteenpäin. Uskalsin!

Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni Tallinna_Teletorni

Olenhan minä tässä vuosien varrella aiemminkin voittanut kammoni useaan otteeseen, muunmuassa valloittamalla pari tonnisen vuoren, mutta mitä sitä silti kieltämään; paikanpäällä jännitti ihan pirusti. Olo suorituksen jälkeen oli jokseenkin euforinen ja näin jälkikäteen kotisohvalta ajateltuna koettelemus ei suinkaan ollut pahimmasta päästä. Turvajärjestelyt olivat erittäin asialliset tällaisen helposti hyperventiloivankin mielestä ja vaikka korkeuksissa tuuli aika navakasti, en kertaakaan edes sen voimasta horjahtanut.

Eli kun sinä ensi kerran menet Tallinnaan, suuntaapas kulkusi Teletorniin! Vahva suositus kokemukselle tulee ainakin tältä suunnalta.

Aurinkoista viikkoa tyypit!

PS. Kuvat joissa olen Teletornin reunalla hoipertelemassa ovat Inkan ottamia. Kiitos!

Matkamme Suomenlahden taakse ja ylös Teletorniin mahdollisti Visit Tallinna.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Saranda August 17, 2015 at 18:35

  Vitsi miten siistejä juttuja Virossa voi tehdä! Tuo vinkki pitää pistää korvan taakse ja toteuttaa seuraavan kerran kun eksyy lammikon toiselle puolen. 🙂 Kiitos sinulle!

  Saranda
  http://www.tyhjaajatus.blogspot.fi

  • Reply Rimma August 20, 2015 at 05:15

   Eipä kestä! Itsekin ihan positiivisesti yllätyin mitä kaikkea sieltä löytyykään! 🙂 Selkeästi siis kannattaa suunnata jatkossakin Tallinnaan avoimin mielin! 🙂

 • Reply Camilla August 18, 2015 at 19:15

  Hyi hemmetti! Mulla sheikkas jalat jo pelkkiä kuvia katsellessa. Argh! Ihan pahaa tekee..
  Arvaas muuten mitä mies on nyt keksinyt.. Se aikoo raahata meikäläisen mukaan kuumailmapallolennolle yhdessä sen asiakkaiden kanssa. Arvaa tuleeko heille ikimuistoinen lento, kun itken ja kiljun koko matkan? :’D

  • Reply Rimma August 20, 2015 at 05:13

   Toi oli kyllä aika huima juttu! Yllättävän rauhallinen kuitenkin olin, joten kyllä sä selviydyt! 😀 En tosin ole itse yhtään varma uskaltaisinko lähteä kuumailmapallon kyytiin! 😀

 • Reply Nita August 19, 2015 at 03:55

  Huikeet maisemat ja itsensä ylittäminen saa kyl niin hyvän fiiliksen joka kerta! Hienoa, kun uskalsit! 🙂

  Ja koska olin kesän aikana erittäin epäaktiivinen kommenttiboxissa niin sanon nyt sitten kerralla, että ihania kuvia ja jokainen postaus on kyllä luettu! Sä oot kehittyny kirjoittajana tosi paljon näiden vuosien aikana ja kuvat nyt on aina mahtavia! 🙂 Mutta nyt lupaan taas olla aktiivinen kommenttiboxissa. 🙂

  • Reply Rimma August 20, 2015 at 05:12

   Voi ihana Nita! Kiitos <3

   Olen huomannut, että blogin muuton jälkeen kommentointi on vähentynyt, mutta epäilen sen johtuvan tästä Squarespacen alustasta, johon pitää erikseen kirjautua tai kirjotella nimimerkit, toisin ku Bloggerissa ne usein on jo valmiina siinä kommentoidessa.

 • Reply Inka August 21, 2015 at 07:02

  Vastauksena otsikon kysymykseen (ensimmäisen kuvan perusteella): hihittelee hervottomana! Haha, hyvin me vedettiin! <3

  • Reply Rimma August 26, 2015 at 07:18

   Niin me vedettiin! 😀

 • Reply Pienen miehen ensimmäinen reissuvuosi - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi December 31, 2015 at 14:40

  […] jonka mukulakivisille kaduille ei ehkä kannata lähteä toista kertaa rattaiden kera. Sensijaan Teletorniin voi ja kannattaakin mennä myös lasten kanssa, sillä maisemissa ihmeteltävää riittää myös […]

 • Leave a Reply