Lofoottien arktinen surffiparatiisi: Unstad

Skandinavia
July 21, 2015

Kun aloimme suunnitella kesäkuussa tehtyä matkailuautoreissuamme Norjan Lofooteille, oli jo alusta asti selvää, että yksi kohteistamme tulisi olemaan Unstadin surffikylä – sekä meikäläisen että Rimmankin mies kun hinkuivat pitkän tauon jälkeen surffitouhujen pariin. Kuitenkin saavuttuamme Unstadin kylänpoukamaan oli keli kaikkea muuta kuin ihanteellinen meidän aloittelijatasoisille surffareille: kovat puuskatuulet ja sekainen ristiaallokko pitivät huolen siitä, ettei laineilla kellunut edes niitä kokeneempia kavereita. Unstad Arctic Surfin työntekijät osasivat kertoa meille, että edellisviikolla keli oli ollut huippuhyvä, mutta nyt muutamat viimeiset päivät ihan kauheita. Eipä siis autanut kuin keksiä jotain muuta tekemistä tuolla pikkukylässä – ja kyllähän me keksittiinkin!

Unstad, Lofoten P6100443 P6100518

Unstadiin saavutaan vuoren läpi louhitun tunnelin kautta kapeaa pikkutietä. Parkkeerasimme näppärästi meidät neljä aikuista ja yhden beben majoittaneen Touring Carsin matkailuautomme Arctic Surfin campingalueen takapihalle sähköpaikalle (n. 200 NOK/yö), ja samassa huomasimme ehkä maailman siisteimmän tynnyrisaunan siinä vieressämme. Sitähän olisi ihan pakko päästä kokeilemaan! Sähköpaikan maksun yhteydessä sitten tiedustelimme paikan mukavalta nuorelta työntekijältä, että lämpeneekö sauna tänään. Normaalisti kuulemma ei vielä, sillä kesäkausi ei ollut vielä kunnolla startannut eikä majoittujia vielä ollut meidän lisäksemme muita, mutta koska olimme sentään suomalaisia ja osaisimme epäilemättä arvostaa saunaa, lupasi poika ystävällisesti käydä tuikkaamassa tulet kiukaan alle ja lämmittää meille tynnyrin – ja vieläpä veloituksetta. Aivan mahtavaa palvelua! Unstad Arctic Surfin tilat ja puitteet olivat muutenkin tosi viihtyisät ja mukavat, joten tätä paikkaa voi ehdottomasti suositella. Sinne voi matkailuauton lisäksi leirityä niin telttaan kuin vuokrata mökinkin.

P6100448 P6100464 P6100490 P6100485 Unstad, Lofoten P6100487

Saunan lämpenemistä odotellessamme ja saatuamme “mökkimme” pistokkeeseen nakkasimme niskaan vähän lämpimämpää relettä ja päätimme kävellä koko poppoon kera rantaan katselemaan maisemia. Lauri nappasi talon kulmalta vielä lainaan fatbiken, jota oli tietty pakko päästä itsekin testaamaan. Hyvinhän se rullasi ja kulki noilla teillä, joita päällystivät lähinnä vesilätäköt 🙂

Unstad, Lofoten P6100544 P6100526 P6100528 P6100552 P6100547 P6100545 P6100559

Ei ollut Unstadin kylän raitilla juurikaan ruuhkaa, mutta niin idyllistä ja nättiä että! Rannallekin olisi voinut majoittua, jos ei olisi tarvinnut sähköä. Unstadin ranta on ensisilmäyksellä kivikkoinen, mutta löytyy sieltä nättiä hiekkapätkääkin. Itse en voinut olla pohtimatta, että miten paha tuo kivikko on sitten syvemmälle mentäessä noiden surffaajien kannalta, mutta ei se vissiin kovin vaarallinen voi olla, kun kyseessä on kuitenkin Norjan ehkä suosituin surffikohde. Tuona päivänä se ei kuitenkaan siltä näyttänyt…

P6100562 P6100561 P6100567 P6100572 P6100580 P6100577 P6100610 Unstad, Lofoten

Poikien haaveiltua tarpeeksi surffiaalloista ja tyttöjen räpsittyä kuvia suuntasimme takaisin majapaikallemme, missä oli sauna jo lämmennyt. Me tytöt nappasimme ensimmäisen saunavuoron ja nautiskelimmekin pitkään ihanan kosteista ja aivan loistavista löylyistä! Jos tuonne siis eksyy, niin suosittelen ehdottomasti kokemaan tuon tynnyrin löylyt. Jossain vaiheessa seuraamme liittyi hetkeksi myös yksi vähän pienempi kaveri, joka vaikutti olevan aivan yhtä fiiliksissä saunan lämmöstä lattialla hienosti vesisoikossa istuessaan. Isojen poikien saunavuoro tuli seuraavaksi, ja synttärisankari-Rimman vastatessa vauvanhoidosta hoiti meikäläinen pöydän koreaksi illan juhlaillallista varten.

Unstad, Lofoten P6100647 P6100642

Lähes koko loppuillanhan sitten sateli vettä, joten me vietimme matkailuauton lämmössä iltaa. Pojat keksivät lähteä vielä sateen hetkeksi tauottua iltalenkille läheiseen “taikametsään” äiti- ja vauvaosaston painuttua jo unten maille. Meikäläinen jäi sänkyyn lukemaan, kunnes yhtäkkiä huomasin, että auton lämmitys sammui. Aikani siinä pyörin ja ihmettelin, että mikähän siihen tuli, ja mielessä pyöri jo kauhukuvat siitä miten jäädyttäisiin kaikki autoon yölämpötilan laskiessa vain muutamiin plusasteisiin. Onneksi pojatkin saapuivat pian takaisin fiksaamaan tilannetta kanssani. Luulimme ensin kaasun loppuneen, ja kundit lähtivät sateeseen venkslaamaan kaasupulloja edes takaisin. No eihän se ollut loppunut ja sähköäkin tuli seinästä normaaliin tapaan – jostain syystä lämmitys ei vaan pelittänyt. Onneksi meikäläinen fiksuna likkana bongasi auton ohjekirjasta vielä jonkun sivun, jolla neuvottiin ikään kuin boottaamaan koko systeemi hetkeksi, ja käynnistämään sitten uudestaan. Avot, sehän auttoi ja loppuyö saatiin nukkua mukavan lämpimässä autossa.

Seuraavana aamuna ilma oli hippasen selkeämpi – hetkellisesti – mutta edelleenkään keli ei ollut kuulemma soveltuva surffaamiseen. Kuitenkin aamutoimet hoideltuamme ja jatkosuunnitelman reissulle tehtyämme poikkesimme vielä uudemman kerran biitsille ennen kuin oli aika hyvästellä ihanan idyllinen ja jollain käsittämättömällä tavalla tunnelmallinen Unstad, joka nostatti reissaajilla hymyt korviin sateesta huolimatta.

Unstad, Lofoten P6110676 P6110677 P6110685 P6110705 P6110716 P6110724 P6110721 P6110671

Kylä jätti kyllä jälkeensä sellaisen kaipuun, että pakkohan sinne on vielä joskus päästä takaisin! Olisi mielenkiintoista päästä nimittäin näkemään minkälainen meininki siellä on sesonkiaikana, nyt kun saimme olla aika pitkälti keskenämme – vaikkei toki siinäkään mitään vikaa ollut. Alueella olisi myös muutamia kivoja patikkareittejä, joita ei päästy nyt patikoimaan kelien takia. Niin ja tuo meikäläisen komeampi puolisko tuossa on jo suunnitellut uutta surffimatkaa Unstadiin, saa nähdä miten sen kanssa käy! Otsikossa mainittu surffiparatiisi kun jäi vielä sen itse surffin osalta testaamatta… 🙂

Reissuun meidän siivitti Touring Cars. Saimme heiltä käyttöömme matkailuauton matkaamme varten. Muut kulut maksoimme luonnollisesti itse, ja budjettipostaus onnistuu, mikäli sellaiselle on kiinnostusta! 🙂

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply sarrrri July 21, 2015 at 10:43

  Voi morjes mikä paikka! Sairaan hienon näköistä, ja ihanat lampaat! <3

  • Reply Laura R. July 22, 2015 at 08:19

   No eiks vaan ookin! Tykättiin kyllä ihan kympillä ^_^

 • Reply Riku July 21, 2015 at 15:17

  Oon niin vihreenä kateudesta! Vau mikä paikka ja upea luonto!

  • Reply Laura R. July 22, 2015 at 08:19

   Ymmärrän! 😀 Tuonne kannattaa joskus lähtee vaikka perhematkalle, riittää muksuillekin ihmeteltävää 🙂

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. July 22, 2015 at 07:01

  Ai ton pyörän nimi on fatbike! Kiitos tiedosta! Olen ihmetellyt pyörän paksuja pyöriä, ja sitä mihin tarkoitukseen pyörä on tehty.

  • Reply Laura R. July 22, 2015 at 08:21

   Joo! Se on vissiin tollasiin erikoisolosuhteisiin kehitetty, rullaa myös talvella lumihangessa kuulemma hyvin 🙂

 • Reply Maarit Johanna July 22, 2015 at 15:58

  Voi miten kaunista! Tuo sauna on kyllä huippu 😀 Mua vaan jotenkin kylmää kun vaan katsookin hyytävän näköistä keliä ja ajattelee teidän porukkaa tuolla autossa. Eihän se lämpö toki kuvasta välity, mutta onneksi siellä tarkeni. Oon vissiin hitaasti lämpenevä karavaanarielämän harkintaankin :p Onneksi pian pääsee Norjaan taas viikoksi! Mua vain vähän jännittää millainen meidän pieni Jimny on ajaa vuoristoteillä… 🙂

  • Reply Laura R. July 23, 2015 at 16:54

   Tarkeni kyllä hyvin! 😀 Ei se karavaanarielämä oo yhtään hassumpaa, mut täytyy sanoa että yllättävän kallista kumminkin loppupeleissä. Pikkuauto syö niin plajon vähemmän bensaa… Mut toisaalta ruoka- ja majoituskustannuksista on sit taas helppo säästää kun sängyt ja keittiö kulkee mukana. Toivottavasti teidän kaara pelittää, eiköhän! Pikkuautohan on just hyvä ja kivan näppärä ^_^

 • Reply emm July 23, 2015 at 11:21

  Oioi kova meininki ja miten suloisenihanaa! Ehkä ens kerralla sitten surffaamaankin 🙂
  Mistä sun takki on, tuleeko suosituksia sille?

  • Reply Laura R. July 23, 2015 at 17:01

   Toivottavasti ens kerralla pääsee joo surffaamaan asti, ja toivotaan et nyt elokuussa ois tolle miehelle hyvät kelit tarjolla! 🙂

   Takki on Didriksonsin Olivia, Stormsystemillä varustettu, eli pitää täysin tuulta ja sadetta, enkä vois olla tyytyväisempi! Ihan 5/5 ja pari plussaa päälle. Mun eka Didriksonsin takki oli viime talveks hankittu talvitakki, ja olin siihen niin tyytyväinen et oli pakko saada tuo vuoritonkin versio, joka on myös osoittautunut ihan joka sentin arvoiseksi! 🙂 Sopii täydellisesti niin Norjan kuin tähän Suomenkin kesään 😀

 • Reply Rimma July 23, 2015 at 19:45

  Niin huikea mesta tää oli, että pakko vielä päästä joskus takasin! 🙂 Upeita kuvia! Pitää itsekin koittaa saada tätä Lofoottien reissua purettua vähän lisää 😀

  • Reply Laura R. July 24, 2015 at 05:57

   Kiitos paljon! ^_^ Joo itelläkin on aika paljon tuota matskua jonossa, ei meinaa aika riittää kaiken purkamiseen joten I feel you! (Ja silti pitää jo suunnitella sata lasissa seuraavia reissuja, nimim. googlaan tässä samalla niitä taloja Portugalista :D)

 • Reply Unnukka July 24, 2015 at 18:16

  Nuo lampaat, jestas kuin suloisia! <3 ja komeat on maisemat muutenkin, en ihmettele että viihdyitte. Tällaisena Siperian kasvattina kaikki tuollaiset sateiset ja tuuliset paikat kiehtoo, kuten nyt vaikka Islanti. Vaikka siellä tuuli oli ajoittain melko sietämätön jopa miun mielestä! 😀

  • Reply Laura R. July 25, 2015 at 09:29

   Joo kyllä noissa tuulisen karuissa paikoissa on viehätyksensä, Uusi-Seelanti menee hyvin samaan kastiin ja on ollut se mun all time lemppari ^^ Islantiin ois kyllä päästävä! Luinkin jo joitakin sun juttuja sieltä ja ois niin kiva päästä totetuttamaan samantyyppinen reissu… Nykki ja Islannnin vähän pidempi stop-over. Harmi vaan kun sitä varten pitää ensin säästää ihan hulluna 😀 Kohtapa teillä onkin sit vähän lämpimämpi suunta! ^^

 • Reply Sanna I Siveltimellä July 25, 2015 at 18:24

  Oih, aika herttaisen näköinen paikka, varsinkin jos ei sada. Harmi tosiaan että aallot jäi vielä testaamatta. Tämä paikka oli tosiaan ihan uusi tuttavuus minulle, joten kiitos esittelystä! 🙂

  • Reply Laura R. July 26, 2015 at 16:06

   Kiva jos pystyin esittelemään sulle jotain uutta! 🙂 Pidetään peukut pystyssä, että miehen elokuiselle reissulle olisi luvassa parempaa surffiaaltoa 🙂 Paikka oli kyllä tosi symppis vaikkei surffioloja päästykään testaamaan!

 • Reply Miilu July 27, 2015 at 16:13

  Budjettipostausta odotellessa! T. Karavaanari, jolla Norja ja Ruotsi kokonaan vielä reissaamatta

  • Reply Laura R. July 27, 2015 at 16:32

   Yay! Budjetin purkua siis luvassa! 🙂

 • Reply Katja July 29, 2015 at 06:00

  Olimme Lofooteilla 16.-18.7. Upea paikka! En osannut edes kuvitellakaan tuota kaikkea, on ihan oma maailmansa. Meidän ajellessa tuolla sateli kanssa vähän väliä, tuntuu olevan jokseenkin tyypillinen keli. Nukuimme (autossa) Eggumin rannalla, oli upeaa, eikä jäädytty yöllä vaikka ikkuna oli raollaan. Oli kyllä mieletön maisema aamulla herätä 🙂 Lofooteille pitää ehdottomasti päästä uudelleen, olisin halunnut nähdä Reinen ja Å:n, mutta kelien ollessa mitä oli ei viitsitty jatkaa eteenpäin, ajaminen ei hirveästi houkuttanut koko aika kapenevalla tiellä 😉

  • Reply Laura R. July 30, 2015 at 08:11

   Lofootit oli tosiaankin ihan oma maailmansa kaikkine väreineen, maisemineen ja noh, hajuineenkin – viitaten siihen kuivattuun kalaan 😀 Vesisade ja kevyt pilvi vaikuttaa olevan joo aika tyypillinen ilmasto tuolla. Eggumissa me ei käytykään, mutta oon kuullut, että sekin on superkaunis paikka! Kiva kuulla, että heinäkuussa yölämpötilat olivat sentään jo noinkin lämpimät, että autossa tarkeni hyvin 🙂 Suosittelen kyllä lämpimästi ensi kerralla ajelemaan Å:hon saakka, tiet oli kyllä hyvässä kunnossa kapeudesta huolimatta!

 • Reply Marikaw July 29, 2015 at 15:42

  Luulin että oon jo kommentoinut tähän mut en kai sitten! Harmi ettette tällä kertaa päässeet surffaamaan mut on noi maisematkin varmaan ihan riittäviä. 😀

  • Reply Laura R. July 30, 2015 at 08:12

   Juu se oli vähän harmi, mutta tuleehan noita uusia reissuja! 😉 Maisemat tosiaankin palkitsi.

 • Reply Inka July 29, 2015 at 18:27

  Ihanalta näyttää maisemat, vau! Mutta kyllä kieltämättä tuo hyytävyys puskee läpi näistä kuvista.

  Pakko muuten tunnustaa että ihmettelin että kuka ihimeen viiksiveikko on noissa kuvissa teidän kanssa. Tunnistin miehen vasta lähäristä. 😀

  • Reply Laura R. July 30, 2015 at 08:12

   Hahah, mun viiksivallu 😀 Janilla ja Laurilla oli tiimireissuviikset, tsih.

 • Reply Napapiirin surffimekka: Unstad - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi December 15, 2015 at 20:10

  […] keikkumasta maailmanluokan vaahtopäiltä? Laura, my partner in crime, kirjoittelikin jo oman loistavan postauksensa tästä pohjolan surffareiden ikiomasta mekasta pian Lofoottien matkamme jälkeen, mutta halusin […]

 • Leave a Reply