Kyllä on kesä lyhyt Ruotsissakin

Skandinavia
June 14, 2015

Vai mitäpä sanotte tästä maisemasta kesäkuun puolivälin tienoilla. Jeppis. Pakko se on uskoa, että myös monissa asioissa niin kadehdittavan länsinaapurimme sommaren är kort vai miten se kaikille kovin tuttu potentiaalinen korvamatorenkutus menikään. Tai no tokihan Ruotsi on pitkä maa, joten tämä edustaa pohjoisen tilannetta, mutta voipahan ainakin järjestää juhannuksen kunniaksi esimerkiksi pilkkikisat, kuten Kilpisjärvellä on tapana.

Huikealta viikon mittaiselta roadtripiltä Lofooteille on siis kotiuduttu tai ainakin suomiuduttusillä jäätävän norjalaisen-vuoristo-nielu-hyppykupan vuoksi jäätiin juniorin kanssa matkan varrelle pariksi päiväksi Kainuuseen parantelemaan vuotavia nokkia, ennen paluuta Espooseen. Mikäs täällä on oman äitini herkkukattiloiden ääressä ollessa, kun pojallekin on hoitavia käsipareja monessa polvessa. Mutta nyt takaisin Ruotsiin.

Minut poimittiin juniorin kanssa kyytiin Oulusta, jonne muu matkaseurue saapui sunnuntai-iltana uudenkarhealla matkailuautolla. Kyseisen kaaran käyttöömme viikoksi tarjosi Touring Cars, mutta kaikki muut kustannukset auton vakuutuksista dieseliin maksettiin luonnollisesti omasta pussista. Ensimmäinen yö vietettiin Tornion leirintäalueella kylmästä hytisten, kun emme hyvästä yrityksestä huolimatta osanneet lämmittää pyörillä kulkevaa väliaikaiskotiamme. Ja Suomen kesä näytteli kyllä parastaan laskemalla yöllä mittarilukemat lähemmäksi nollaa kuin plus kymppiä tai siltä minusta ainakin tuntui. Onneksi seuraavan aamun puhelu Touring Carsille pelasti loppuloman ja muina öinä nukuimme oikein lokoisasti lämpöisessä koslassa.

Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden-3 Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden-8 Lofootit Björkliden-4 Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden-11

Tornion jälkeen posottelimme E10-tietä Haaparannasta Jällivaaran ohi ja Kiirunan läpi kohti Björklideniä, jossa vietimme ensimmäisen Ruotsi-yömme. Björklidenissä oli tajuttoman kylmä, lähes pakkasen puolella ja järvet edelleen jäässä. Hyrrr. Onneksi mukaan oli pakattu toppataminetta vauvalle ja meille muille useita kerroksia lämmikettä. Muu porukka taisi nautiskella lämmikettä myös muutoin kuin ulkoisesti, sillä poikien mukaan oli kotoa sopivasti tarttunut valkoviinipönikkä. Me tyydyttiin juniorin kanssa sisäiseen villapaitaan nimeltä aamupuuro.

Björklidenissä toimii muuten talviaikaan laskettelukeskus; oletteko käyneet? Voisin veikata, että laskeminen siellä olisi aika makoista, koska maisemathan ovat ihan älyttömän upeat. Sanon tämän ehkä tuhannen kerran, mutta yksi asia tästä meidän muutoin niin kauniista ja monipuolisesta maastamme puuttuvat ja ne on ne vuoret. Se olikin yksi niistä syistä miksi juuri Lofootit meikäläistä kiehtovat. Vuoria ei vain voi koskaan päästä fiilistelemään tarpeeksi!

Leirintäalue Björklidenissä oli fasiliteeteiltaan yksi reissun parhaista ja yökin oli kohtuu edullinen, vain 240 kruunua (about 26 euroa) joka sisälsi siis autopaikan ja sähkön lisäksi yhteiset kylppäri-, vessa- ja keittiötilat, kiipeilyseinän (?) sekä hulppean saunan ilmeisen huikeilla näkymillä alas järvelle. Itsehän en kyseistä saunaa tällä kertaa testannut, kun saavuimme mestoille sen verran myöhään, että jäin itse autoon oikein mieluusti nukkumaan pikku-ukkeli kainalossa muiden lompsiessa saunomishommiin.

Lofootit Björkliden-1 Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden-13 Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden-16 Lofootit Björkliden-17 Lofootit Björkliden

Edellisenä päivänä kilsoja Torniosta Björklideniin oli mittariin kertynyt lähemmäs 500, joten päätimme seuraavaksi ottaa vähän iisimmän ajopäivän ja tavoittelimme vain Lofoottien itäreunaa 250 kilometrin päässä. Löpöähän tämä armas automme söi ihan kiitettävään tahtiin mikäli hetkeksikin päästi unohtumaan taloudellisen ajamisen aakkoset, joten päätimme senkin vuoksi hieman löysätä kaasua.

Matkanteko seurueellamme oli siis jo edellä mainitusta syystä jokseenkin hidaskulkuista, mutta lisäksi siksi että: a) mukana oli vauva, jonka tahtiin pidimme paaaljon taukoja b) mukana oli kaksi matkabloggaajaa (jag och Laura), jotka halusivat pysähdellä kuvaamaan tyyliin jokaista vähänkään sceniciä spottia ja c) Norjan vuonoja pitkin kiertelevät tiet ovat tunnetusti melkoisen mutkikkaita. Mutta eipä meillä ollut kiire mihinkään, sillä mitään sen kummempia etukäteisplänejä reitin suhteen ei oltu tehty. Mentiin ihan täysin fiiliksen mukaan ja se sopi meidän rennolle seurueelle paremmin kuin hyvin!

Lofootit Björkliden-9 Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden-23 Lofootit Björkliden-20 Lofootit Björkliden-21 Lofootit Björkliden-22 Lofootit Björkliden Lofootit Björkliden-24 Lofootit Björkliden-29 Lofootit Björkliden-26 Lofootit Björkliden-19 Lofootit Björkliden-27 Lofootit Björkliden-28 Lofootit Björkliden-30 Lofootit Björkliden-31 Lofootit Björkliden-33 Lofootit Björkliden-32 Lofootit Björkliden-34

Nämä viimeiset viisi kuvaa sitten ovatkin jo Norjan puolelta, jossa maailma näytti jokseenkin erilaiselta, kuin naapurimaassa Ruotsissa. Olen pohdiskellut tätä samaa joskus aiemminkin, kuinka lähes samantien rajan ylitys Norjan puolelle muuttaa luonnon tyystin eri näköiseksi, kun laskeudutaan lähemmäs merenpintaa vaikka ihan yhtä pohjoisessa oltaisiinkin. Niin kävi myös tällä kertaa. Yhtäkkiä olimmekin keskellä (kylmää ja sateista) kesää vihreänä loistavan luonnon keskellä. Mutta siitä ja meidän ekasta virallisesta Lofootti-päivästä lisää ensi kerralla! Paljon on kuulkaatte juttuja kerrottavana sekä kuvia jaettavana, oli nimittäin yksi siisteimmistä reissuista ikinä tämä meidän roadtrippimme.

Huisia uutta viikkoa kamut!

Photos: Olympus OM-D E-M1 + M.Zuiko PRO 12-40mm f2.8

Matkailuauton viikoksi käyttöömme tarjosi Touring Cars.

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Laura R. June 14, 2015 at 20:26

  Taivas, että melkein kalisuttaa luita vieläkin, kun näkee näitä Ruotsi-kuvia, brrr! Onneks ei ollut Norjassa enää ihan yhtä hyistä ^_^ Ja ONNEKS saatiin se lämmitys toimimaan, hehee 😀

  Ja onpa hyvä, että sä aloitit tälleen fiksusti kronologisessa järjestyksessä tän reisban purkamisen niin ei tuu ihan päällekkäistä settiä, kun mun oli luonnollisesti heti iskeydyttävä sinne Lofooteille tuolla omassa blogivaltakunnassani. Hyvä myö! ^_^ Pus <3

  • Reply Rimma June 15, 2015 at 07:19

   Joo oltais kyllä oltu niin jäässä ilman sitä lämmitystä! 😀 No mä en edes lukenut sun postausta ennen kuin julkaisin oman, ettei vahingossa sitten ainakaan tule otettua vaikutteita ja samaa tekstiä tyyliin haha. Mulla aina vähän kestää näiden kirjoittaminen, kun pitää odottaa hetkiä, jolloin minimies nukkuu. Pus!

 • Reply Sanna I Siveltimellä June 14, 2015 at 20:30

  Näyttää huikeelle! Teillä on varmasti ollut eeppinen reissu 🙂 Hurjat tosin noi lämpötilat kesäkuuksi tuolla pohjoisessa…hrrr… Tiedätkö miten kesäiseksi siellä edes on mahdollista päästä?

  • Reply Rimma June 15, 2015 at 07:21

   Kyllä oli kylymä ku venäläisessä elokuvassa! 😀 En osaa sanoa. Kolme vuotta sitten, kun oltiin samoihin aikoihin tuossa Lofoottien pohjoispuolella, niin oli vähän lämpimämpi keli, ehkä +15 astetta, mutta nuilla Ruotsin lakeuksilla tismalleen yhtä kylymä 😀 Jospa siellä heinäkuu on vähän lämpimämpi ja varmasti onkin!

 • Reply Suvi June 14, 2015 at 21:57

  Hyvältä näyttää! Tuolla Björklidenissä ja siitä lähempänä Norjan rajaa eli Riksgränsenissä me oltiin just maaliskuussa nimenomaan laskemassa 🙂 ja oltiin yötä Abiskossa paluumatkalla ystävien takapihalla ja sillon satoi lunta kun tultiin, mutta edellisenä päivänä oli ollu t-paitakelit. Toi sää muuttuu tuolla tosi nopeesti, lunta saattaa tulla päivä ja seuraavana päivänä onkin taas kesä. Älytöntä miten eri kelit teille on sattunut jos vertaa meidän aurinkokeleihin kun silloin pari viikkoa sitten tarkeni ajoittain tosiaan ihan heittämällä ilman takkiakin eikä mitään ongelmaa. Istuttiin pitkälle yöhönkin notskilla ja lämmintä oli. Sanoisin siis että käynyt vaan vähän huono tuuri tosiaan säiden kanssa sillä ainakin noi tuolla asuvat ystävät jaksoi hehkuttaa kesää että on ihan älytön. 🙂

  • Reply Rimma June 15, 2015 at 07:23

   Ainiin olittekin! Mietinkin, että mistä muualta kuin omilta matkoilta nuo mestojen nimet oli niin tuttuja 🙂 Joo siis eroa teidän reissusäähän oli kyllä todellakin, kun me taidettiin nähdä aurinko vilaukselta ehkä kerran tai kaksi! Sinäänsä harmitti, ettei päässyt kuvailemaan keskiyön aurinkoa, mutta onhan tuossa harmaudessakin oma viehätyksensä 🙂 Kolme vuotta sitten, kun oltiin samoilla suunnilla, Lofoottien pohjoispuolella niin oli tosiaan vähän lämpimämpi keli, mutta Ruotsin Lapissa ihan yhtä hyistä 😀 Ois kyllä hauska mennä tuonne joskus kuukautta myöhemmin ja nähdä miltä se kesä sitten oikeasti näyttää täydessä loistossaan!

 • Reply Maarit June 15, 2015 at 03:40

  Mietin et voisikohan syksyllä olla leudompia säitä pohjoisessa päin? Ihanan näköistä kyllä! Kaikki suosikkiblogit täyttyy nyt ykskaks näistä Lofoottijutuista, kyllä nyt matkakuume kasvaa sinnepäin! 😀

  • Reply Rimma June 15, 2015 at 07:26

   Veikkaan että tuo heinä-elokuun vaihde ois niinkun kesäisten säiden kannalta parasta aikaa mennä tonne! Silloin on varmasti suuremmalla todennäköisyydellä oikeestiki lämpöistä 🙂 Syksyllä on toisaalta sitten upea ruska ja kuulaita päiviä, että ehkä pitäis mennä käymään joka vuodenaikaan. Voin niin lämpimästi suositella visiittiä tonne! ^_^

 • Reply Milla - Pingviinimatkat June 15, 2015 at 04:20

  Ihana kun on Ruotsissa kesäistä… not 😀 Voin vaan kuvitella kuinka on paleltanut yöllä! Onneksi saitte lämmityksen toimimaan ja matka jatkui, sillä taatusti upeaa matskua on luvassa. Näin niin kuin bloggaajana kiinntostaisi kuulla sitten vaikka lopuksi yhteenvetona (sun tai Lauran blogissa) kauanko teillä noin about meni kulloiseenkin etappiin jne niin voisi arvioida joskus tulevaisuudessa tehtävää matkaa. Meillä ei meinaan varmaan valokuvausstoppeja pidetä sen vähempää, niin niitä ei tartte laskea pois 😉

  • Reply Rimma June 18, 2015 at 12:30

   Hei hyvä vinkki! Pitääpä kirjoitella vähän tarkemmin mitä matkoihin meni aikaa, jos vain jotenkuten muistaisin 🙂 Aika hidastahan se matkanteko tosiaan oli edellä mainituista syistä, mutta autonmittariin kertyi viikossa yli 3000 kilsaa! Aikamoista 😀

 • Reply Hanne June 15, 2015 at 08:19

  Terveisiä Valdresista, eteläisemmästä Norjasta. Viime yönä lämpötila meni täälläkin ainakin nollaan (todennäköisesti miinukselle), joten kesä antaa todellakin odottaa itseään.

  Totesin juuri naapurilleni, että pitää yrittää nauttia edes valosta ja vihreydestä, kun lämmöstä ei voi nauttia. Sää on yksi niitä asioita, joita vastaan on oikeastaan ihan turha pullikoida. Ei auta kuin hyväksyä.

  Kiva blogi sinulla muuten. Löysin tämän vasta äskettäin :).

  • Reply Rimma June 18, 2015 at 12:31

   Oijoijoi! On siis sielläkin ollut melkoisen kylmä! Olet ihan tismalleen oikeassa, ettei säätä vastaan kannata pullikoida. Pitää vain korjata oma asenne ja nauttia juurikin vaikka siitä valosta 🙂 Ihanaahan tämä kesä on joka tapauksessa! Kiitos Hanne ja tervetuloa tänne mun maailmaan 😀

 • Reply Kea S. June 15, 2015 at 10:36

  Näyttääpä tutuilta paikoilta! Piti käydä ihan kurkkimassa mun vanhoja Riksgränsen/Björkliden/Abisko-postauksia maaliskuulta, että tajusin että onhan sitä lunta nyt sentään jonkin verran vähemmän kuin oli sillon. Nyt toukokuussa kun mentiin ja tultiin Lofooteilta just tota kautta oli tuolla ihan eri meno päivästä toiseen, mutta paikalliset on kai jo ihan tottuneita tuollaiseen vaihteluun. Ja noin se on Alaskassakin. Rannikoilla (kuten Lofooteilla) on leutoa ja kosteampaa ja sisämaassa sit kylmempää. 🙂

  PS. Me muuten asuttiin tuossa Björklidenin hotellissa useampi yö ja ai että se oli jotenkin ihanan tunnelmallinen paikka. Ja ravintolan tarjoilijat oli "to-die-for" kuumia parrakkaita ruotsalaisia. Kyllä silmä lepäs. Harmitti ihan että jotkut niistä oli jo toukokuussa lähteny kesälaitumille. 😀

  • Reply Rimma June 18, 2015 at 12:33

   No kieltämättä onhan sitä lunta sulanut aikamoisesti nuihin teidän keväisiin kuviin verrattuna 😀 Joo näin me ajateltiinkin, että kyllä taitaa merivirrat vaikuttaa aikas paljon Lofoottien ja muuhunkin Norjan rannikon säähän! Ja huomaahan sen jo kasvillisuudestakin, että ihan eri vyöhykeillä ollaan vaikka korkeus olisikin sama 🙂

 • Reply Sanna Wallenius June 15, 2015 at 13:55

  Oi, kylmyyden aistii tänne asti! Mutta myös kauneuden. En maltaa odottaa Lofootti-osuutta. Sinne mekin suunnataan elokuussa.

  • Reply Rimma June 18, 2015 at 12:33

   Vitsit on varmaan taas ihan eri näköinen paikka silloin elokuussa!

 • Reply Inka June 16, 2015 at 15:20

  Huh, onpahan aika kylymän näköstä ollut teidän reissulla, brr!! Mutta varmana nuo maisemat palakitti, ja varsinkin jos sitä sisäistä lämmikettä riitti niin mikäs siinä ihastellessa. Näyttää kyllä upealta ja oranssit takit on kyllä just eikä melekeen nappi valinta noihin maisemiin, hyvin erottuu! 😀

  • Reply Rimma June 18, 2015 at 12:35

   Oranssit takit oli kyllä ihan nappivalinta tuohon harmauteen 😀 Onneksi me täällä Suomessa ollaan totuttu kaikenlaiseen säähän, joten tiesi vähän varautua, ettei tuollakaan varmasti kovin lämmin ole! Haha.

 • Reply Annika - home & away June 16, 2015 at 15:51

  Hui, näistä kuvista välittyy kylmä ja viima niin, että melkein tunnen sen luissa ja ytimissä. Pitää kyllä olla hyvä syy, että lähtee "kesällä" (ei näissä Helsinginkään kesäkeleissä kehumista ole) hytisemään. En tiedä oisko musta siihen.. talvi oli jo itsessään niin pitkä 😀 Huikeita kuvia joka tapauksessa!

  • Reply Rimma June 18, 2015 at 12:35

   No sanos muuta! Ei ole hellettä Helsingissäkään. Mutta kyllä meikäläinen rakastaa vuoria niin paljon, että ei haittaa "pikku" viimat 😉 Kiitos Annika!

 • Reply Annika - home & away June 16, 2015 at 15:51

  Hui, näistä kuvista välittyy kylmä ja viima niin, että melkein tunnen sen luissa ja ytimissä. Pitää kyllä olla hyvä syy, että lähtee "kesällä" (ei näissä Helsinginkään kesäkeleissä kehumista ole) hytisemään. En tiedä oisko musta siihen.. talvi oli jo itsessään niin pitkä 😀 Huikeita kuvia joka tapauksessa!

 • Reply Annika - home & away June 16, 2015 at 15:51

  Hui, näistä kuvista välittyy kylmä ja viima niin, että melkein tunnen sen luissa ja ytimissä. Pitää kyllä olla hyvä syy, että lähtee "kesällä" (ei näissä Helsinginkään kesäkeleissä kehumista ole) hytisemään. En tiedä oisko musta siihen.. talvi oli jo itsessään niin pitkä 😀 Huikeita kuvia joka tapauksessa!

 • Reply Annika - home & away June 16, 2015 at 15:51

  Hui, näistä kuvista välittyy kylmä ja viima niin, että melkein tunnen sen luissa ja ytimissä. Pitää kyllä olla hyvä syy, että lähtee "kesällä" (ei näissä Helsinginkään kesäkeleissä kehumista ole) hytisemään. En tiedä oisko musta siihen.. talvi oli jo itsessään niin pitkä 😀 Huikeita kuvia joka tapauksessa!

 • Reply Nita June 27, 2015 at 17:39

  Voi että… Kuinka kaunis voi luonto olla? Tuonne on niiiiin päästävä joskus! ?

  • Reply Rimma June 28, 2015 at 19:17

   On kyllä huusi mesta! 🙂 Suositus!!

 • Reply camills June 30, 2015 at 07:06

  Mä niin repeilen sun jutuille :’D ♥ Oot ihana.

 • Leave a Reply