Caumasee ja Sveitsin “Grand Canyon”

Eurooppa
May 31, 2015

Taisi olla vuosi 2013, kun törmäsin jossain netin syövereissä sveitsiläiseen pikkujärveen nimeltänsä Caumasee. No, sen jälkeen sinne oli päästävä etenkin, kun luin järven sijaitsevan Sveitsin suht kuuluisan Ruinaultan kanjonin läheisyydessä. Kanjonia kutsutaan nimellä Swiss Grand Canyon ja vaikken ole siellä oikealla The Grand Canyonilla vielä käynytkään, ei näitä kahta kuitenkaan voine isommin verrata erilaisuutensa vuoksi. Sveitsiläinen versio ei ole missään nimessä esikuvansa kokoinen, mutta sitäkin vehreämpi ja ympäristö onkin oikea metsäneläinten taivas. Kieltämättä satojen metrien korkeudelle nousevat kallioseinämät olivat aika vaikuttava näky, vaikka sää pysyttelikin koko päivän tasaisen harmaana, emmekä päässeet näkemään kanjonin pohjalla kiemurtelevan joen vedenpinnasta kimmeltävää väriloistoa koko komeudessaan.

Saavuimme siis Flimsiin, jonne autoili Zürichin itäpuolelta puolessatoista tunnissa. Flimsissä pistimme autot parkkiin ja lähdimme köpöttelemään hyvin merkittyä metsätietä kohti Lag la Caumaa meikämandoliini etunenässä innosta piukkana. Sveitsissä vaellusreitit ovat pääsääntöisesti erittäin hyvässä kunnossa ja näihin niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa oleviin kohteisiin pääsee lähes aina kulkemaan täysin esteettömästi myös rattailla tai vaikkapa pyörätuolilla. Caumasee ei tehnyt tähän poikkeusta, sillä alas laaksoon oli rakennettu hissi, jonka kyydissä köröttely rattaiden kera onnistui helposti. Pilvisestä säästä huolimatta alhaalla laaksossa meitä odotti käsittämättömän näköinen turkoosin sävyissä smaragdin lailla välkehtivä järvi. Aij että. Joku näissä vuori & järvi-komboissa vain saa oman sydämeni läpättämään epätahtiin ja olisin voinut viettää aikaa Caumaseetä ihastellen päivätolkulla.

Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon-8 Caumasee Flims Canyon-2 Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon-20 Caumasee Flims Canyon-5 Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon

Aikamme töllisteltyämme ja pilvien raosta kurkistellutta aurinkoa palvottuamme päätimme lähteä suuntaamaan nokat kohti kanjonia. Veljeni tsekkasi kartasta matkaa olevan rapiat 3,5 kilometriä ja korkeuseroa lähtöpisteeseen parin sadan metrin (yhden Rukatunturin) verran.

Matka taittui näin kameranaisen näkökulmasta juuri sopivan hitaasti, kun lapsukaiset halusivat tietysti välillä pysähtyä ihastelemaan niin kukkia kuin oletettuja murmeleiden kotikoloja. Ei me mitään pikkulintuja suurempaa toki nähty (paitsi hevosvaljakko), mutta polun varrelta löytyneistä infotauluista saimme tietoomme alueella asustelevan jos jonkinnäköistä nelijalkaista menijää, nämä murmelit mukaanluettuna. Olisipas ollut hauska nähdä moinen otus!

Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon-17 Caumasee Flims Canyon-13 Caumasee Flims Canyon-26 Caumasee Flims Canyon-27 Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon-28

Lopulta tunteroisen vaeltamisen jälkeen metsän raosta alkoi vilkkua kanjoni ja sen pohjalla luikerteleva Reinin toinen alkulähde, Vorderrhein. Joki on erittäin suosittu paikka koskenlaskijoiden keskuudessa ja kaukana horisontissa näkyikin parit paatit uhmaamassa luonnonvoimia. Me tyydyttiin vain katselemaan korkealta kallionkielekkeeltä ja ihmettelemään upeita maisemia, joille nämä harmaassa kelissä otetut kuvat eivät valitettavasti tee oikeutta. Mutta uskokaa kun kerron, että kohde on ehdottomasti vierailemisen arvoinen! Jos siis satutte vaikka huristelemaan halki itäisen Sveitsin, niin ottakaa ihmeessä suunnaksi Flims.

Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon-21 Caumasee Flims Canyon-22 Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon Caumasee Flims Canyon-23 Caumasee Flims Canyon-25 Caumasee Flims Canyon-30 Caumasee Flims Canyon-31 Caumasee Flims Canyon-32 Caumasee Flims Canyon

Juniori nukkua tuhnutti siihen saakka, kun kanjonit oli nähty ja siirryimme ennen paluumatkaa eväiden syöntiin. Retkipäivän saldona oli lähemmäs kymmenen kilometrin trekki raikkaassa vuoristoilmassa, joten lienee turha edes mainita, ettei illalla tarvinut itselläkään unta paljon houkutella.

Mukavaa sunnuntain jatkoa kuomat!

Kuvissa minun ja mieheni päällä olevat puserot, sekä vihreä reppu on saatu Haglöfsiltä.

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Nita May 31, 2015 at 16:13

  Voihan Rimma ja Sveitsi! ? Kyllä luonto on kaunis! Tuonne on ehdottomasti päästävä joskus! ? Mä varmaan vaan jumittuisin istumaan vähän väliä ja ihastelisin tota upeaa maisemaa. Voi että… ❤

  • Reply Rimma June 2, 2015 at 06:42

   Niin minäkin jumituin 😀 Kamera kädessä ja monttu auki. Upea maa!

 • Reply Tiina, Kinttupolulla May 31, 2015 at 16:13

  Näyttääpä vähän samalta kun täällä meidän "Grand Canyonilla", joka taitaa olla se Euroopan suurin 🙂 Sveitsiin täytyy kyllä päästä piakkoin! Ehkäpä jo tänä kesänä, jos hyvä tuuri käy…

  • Reply Rimma June 2, 2015 at 06:43

   Sveitsi on teitä kyllä niin lähellä, että ei muuta ku menoksi 🙂 Vaikka upeat on sielläkin teidän huudeilla kyllä maisemat!!

 • Reply Inka May 31, 2015 at 17:14

  Huh, ja vau miten mahtavan näköistä! Tuo turkoosi vesi on kyllä niin upea, samoin nuo vuoret. En malta odottaa että päästään taas käymään Sveitsissä!!

  • Reply Rimma June 2, 2015 at 06:44

   Joo tuo paikka oli ihan mieletön! Voi kun pääsis itsekin taas pian 🙂

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams May 31, 2015 at 18:05

  Tajuttoman upeita maisemia! Noiden näkymien kauneutta ei kyllä harmaakaan sää voi paljoa verottaa. Sveitsi ja Alpit on kyllä munkin bucket listin kärkisijoilla, joskus vielä! 🙂

  • Reply Rimma June 2, 2015 at 06:45

   Vahva suositus!!!! Mietin just, että jos harmaalla säällä näytti tältä niin miten vaikka ilta-auringossa? Huh!

 • Reply Katja May 31, 2015 at 19:16

  Ihan mielettömät maisemat! Vuoret ja rotkot ja siihen joku tollanen nätti näköalapaikka niin kyllä aika lentää ihan vain ihaillessa maisemia. Tonne täytyy joskus päästä kiertelemään. 🙂

  • Reply Rimma June 2, 2015 at 06:45

   Osuit asian ytimeen! Kyllä aika meinasi todellakin pysähtyä 🙂

 • Reply Laura R. May 31, 2015 at 19:26

  Upiat maisemat, värit ja kuvat! Hieno reitti kerrassaan, ja makian näköinen tuo mutkitteleva joki. Hyvinkin erilainen näky tosiaan The Grand Canyoniin verrattuna – siitä jenkkiserkusta ei nimittäin sais noin vihreetä kirveelläkään 😀 Tuli tuosta joesta mieleen, kun joissakin kuvissa sen vesi näyttää tollaselta jännän harmaalta, niin virtaako niissä jotain jäätikkösulamisvettä tms.? NZ:ssa oli vaan ihan saman väristä vettä niissä joissa, jotka virtas jäätiköiltä poispäin, niin tuli vaan mieleen kysäistä jos satut tietämään 🙂

  • Reply Rimma June 2, 2015 at 12:26

   Tiiätkö mietin ihan samaa tuolla, että voisko tässä olla jotain sulamisvettä vuorilta. Luin jostain, että tämä joki saa alkulähteensä järvestä, mutta sitä en muista, tuleeko järveen vettä sitten vuorilta. Varmaankin vois hyvin olla näin 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä June 1, 2015 at 03:46

  Aikas hulppeet on maisemat! Wautsi! Ihanan rauhoittavia kuvia. Varmasti sielu ja mieli lepäsi tuolla 🙂

  • Reply Rimma June 2, 2015 at 12:26

   Todellakin! 🙂 Kiitos!

 • Reply Jari / Hit the road -matkablogi June 1, 2015 at 06:50

  Onpa vaikuttavan näköistä maisemaa. Ja noi hevosvankkurit, avot!

  • Reply Rimma June 2, 2015 at 12:27

   Jep! Ne tupsahti ihan keskellä ei mitään vastaan. Hauskaa 😀

 • Reply Satu June 2, 2015 at 06:45

  Voi että! Sveitsiin täytyy kyllä päästä joku päivä!:)

  • Reply Rimma June 2, 2015 at 12:25

   Varmasti tykkäisit!!

 • Reply Netta - Syyskuun kuudes April 20, 2016 at 17:00

  Näyttääpä upealta ja näiden kuvien innostamana pohditaan perheen kanssa kesälomareissua Alppeja kohden – Sveitsin maisemat kyllä kiinnostaisi kovasti. Hurjasti hyviä vinkkejä on täältä saatu, mutta olisiko sinulla heittää jotakin must kohteita ensimmäistä kertaa Sveitsiin matkaaville. Kyseessä olisi sellainen viikon reissu ja seurueessa mukana myös (silloin) rahtusen vaille vuoden ikäinen tyttäreni.

  • Reply Rimma April 22, 2016 at 13:47

   Mahtavaa kuulla, että olette tuonne suuntaamassa! Voi must see-kohteita siellä on niin pilvin pimein! 😀 Riippuu kyllä ihan minne puolelle Sveitsiä teillä on aikomus mennä? Itse olen pyörinyt lähinnä tuolla Zürichin lähiseudulla, mutta nyt kesä-heinäkuussa ollaan menossa eteläosiin Matterhornille! Uskoisin siis, että siltä reissulta saatte taas paljon lisää ideoita, jos ette ennen tuota ole ehtineet lähteä matkaan 🙂

 • Reply Netta - Syyskuun kuudes April 30, 2016 at 22:19

  Kappas vaan, ollaan suuntimassa matkaan samoihin aikoihin 🙂 Tarkoituksena olisi ottaa lennot juurikin tuonne Zurichiin ja siitä sitten todennäköisemmin Bernin ylämaiden suuntaan, kun niitä on kovin suositeltu. Nyt budjetoidaan majoitusta ja katselen paikkoja sitä silmällä pitäen. Tuota Matterhornia taisin minäkin vilkuilla tuossa taannoin. Miten voikin yhdessä maassa olla näin paljon nähtävää? 😀

  • Reply Rimma May 2, 2016 at 13:35

   Oi mahtavaa! 🙂 Bernissä on varmasti upeaa! Itse en ole koskaan siellä käynyt, mutta olet kyllä ihan oikeassa. Sveitsissä kyllä riittää nähtävää ja taatusti upeita maisemia meni minne tahansa! 🙂 Huikeaa reissua teille!

  Leave a Reply