Alustavaa karavaanarisuunnitelmaa Norjan reissuun

Skandinavia
May 8, 2015

Kevät se mennä huituloi jo vaikka kuinka pitkällä täällä eteläisessä Suomessa. Täällä on koettu jo pari oikeasti lämmintä päivää, kun ulkona on voinut vedellä takki auki ja koivutkin jo vihertää ihanasti. Ja se tuoksu!! Heräävän luonnon tuoksu keväisin jaksaa ihastuttaa kerta toisensa jälkeen – varsinkin, kun viime vuonna missattiin tämä vaihe palatessamme maailmanympärimatkalta vasta toukokuun lopussa. Ai kamala, siitäkin on kohta jo vuosi! Mutta onneksi uudet reissut odottelevat jo aivan kulman takana, niin ei tarvitse elää vain menneiden muistojen varassa, vaan saa fiilistellä ja suunnitella jo tulevaa.

Alle kahden viikon päästä me lähdetään Elinan kanssa jo Royal Caribbeanin kanssa risteilemään, ja siitä reilun viikon päästä Inkan kanssa Lontooseen, mutta aika hillitöntä on sekin, että alle kuukauden päästä kolutaan jo Laurin, Rimman, Jiin ja erään pienen sinappikoneen kanssa asuntoautolla Norjaa vajaan viikon ajan! Ja tätä reissua varten tarvitsisimmekin nyt vinkkejänne, arvon ystäväiset.

Matkahan tulee olemaan siinä mielessä rankka, että ensimmäisenä päivänä ajaa hurautamme Helsingistä Rovaniemelle. Ihanteellista olisi ollut lentää ensin Rolloon ja säästää viikon ajoajasta yksi päivä (molempiin suuntiin), mutta minkäs teet kun autot olivat jo niin varattuja, ettei se vain onnistunut. Mutta ehkäpä kesäkuisessa Suomessakin riittää tuolla matkalla taas pitkän talven jälkeen fiilisteltävää maisemien muodossa!

Rollosta jatkamme seuraavana aamuna kohti käsivarren Lappia ja pikkuhiljaa Norjan puolelle, ajatuksena päätyä jonnekin Lyngenin seuduille toiseksi yöksi. Olisikohan Skibotn (tai siis Yykeänperä, kuten Google maps paikan suomentaa :D) esimerkiksi fiksu paikka? Tälle pätkälle matkaa kertyisi n. 488km.

Reittivaihtoehto nro. 1 kokonaisuudessaan kartalla. Reittivaihtoehto nro. 1 kokonaisuudessaan kartalla.

Skibotnista lähdemme suunnistamaan kohti pääkohdettamme, Lofootteja! Kolmanneksi yöksi olemme kaavailleet päätyvämme jonnekin Gullesfjordin huudeille, jolloin kilsoja kertyisi päivän aikana mittariin 331km. Sitten päästäisiinkin jo virallisesti Lofoottien puolelle, ja seuraavana päivänä ajattelimme suhauttaa Unstadin surffikylälle saakka, yhteensä vain 159km matkan.

Neljäs yö vietettäisiin siis Unstadissa, mistä jatkaisimme seuraavana päivänä kohti Lofoottien kärkeä ja Moskenesin kaupunkia, mistä olisi tarkoitus napata lautta Bodøhon, missä oltaisiin joko seuraava eli viides yö tai sitten lautta-aikataulusta riippuen jatkettaisiin vielä vähän eteenpäin, esimerkiksi Fauskeen. Unstadista matkaa Fauskeen kertyy Google mapsin mukaan 226km. Matka-aikaa lienee hankala arvioida lauttaylityksen takia, mutta GM arvoi ajaksi 5,5h.

Fauskesta on sitten kaksi vaihtoehtoa: joko ajamme Ruotsien eteläisen Lapin läpi suorilta kohti Haaparantaa, tai sitten koukkaamme Kiirunan kautta. Tämä reitti kiinnostaisi allekirjoittanutta etenkin siksi, koska pääsisimme ajamaan pidempään Norjan puolella (= hitaammat, mutta varmasti kauniit serpentiinitiet), ja en ole ennen käynyt Kiirunassa. Kiirunan vanhaa keskustaa ei liene enää olemassa  seuraavien kymmenen vuoden päästä, joten olisi mielenkiintoista nähdä se nyt – vielä kun se on sellaisenaan pystyssä.

Reittivaihtoehto nro. 2 Kiirunan koukkauksella.Aikamoista serpentiiniä matkan varrella! Reittivaihtoehto nro. 2 Kiirunan koukkauksella.Aikamoista serpentiiniä matkan varrella!

Fauskesta suoraan Haaparantaan suorin reitti tuo kilsoja Pohjois-Ruotsin läpi 584km, kun taas Kiirunan kautta koukattuna mittariin kilahtaisi 781 km, mikä on toisin sanoen mahdottomuus vauvan kanssa reissatessa, eli Haaparantaan asti emme voisi ajella. Aika rankka ajopäivä tuosta on joka tapauksessa tulossa! Riippumatta siitä mikä reitti valitaan ja missä oltaisiin viimeinen yö, seuraavan päivän iltaan mennessä pitäisi olla jo takaisin Helsingissä palauttamassa autoa. Puuh!

Varsinkin lofoottipäivien kilsat on jätetty tahallaan pieniksi määriksi, sillä oletamme ajelemisen siellä olevan hidasta. Lsäksi haluamme varmasti myös pysähdellä valokuvaamaan jne. Joku lyhyt vaelluskin olisi kiva ehtiä tekemään jossain välissä, mutta faktahan on, että tällä aikataululla millekään tuntien valasristeilyille ei ehditä. Mutta saadaanpahan maistiaiset Lofooteista ja Pohjois-Norjasta yleensäkin!

Kuulostaako suunnitelma ihan hullulta? Ollaanko liikaa autossa ja liian vähän muissa touhuissa? Varmaan. Viikko se vaan on samperin lyhyt aika. Mutta onneksi seura on ainakin kunnossa! 😀

Mitäs Norjan tuntijat siellä ruutujen toisella puolella olette mieltä noista pysähdyspaikoista? Ne on heitetty osittain ihan hatusta, lähinnä tosiaan ajokilometrejä hahmottaaksemme. Kallisarvoisia vinkkejä siis kaivataan, mikäli tiedätte, että noilla huudeilla olisi fiksumpiakin paikkoja yöpyä ja pysähtyä, esim. huikeiden maisemien puolesta! 🙂

“Karavaanari, karavaanari on kaikkien kaveri…”

PS. Sorryt kuvattomasta postauksesta, mulla ei ole vielä kuvia ko. kohteista 😉

EDIT. 8.5 KLO 22.00 Kiitos tuhannesti kommenteista tänne ja blogin Facebookiin! Niiden ansiosta päätettiin järkeistää reittiä seuraavanlaiseksi:

Uusi reitti! Uusi reitti!

Eli pois jäänee tällä kertaa Rollo ja Suomen Lappi, ja paahdetaan vaan Haaparannan kautta suorinta tietä Lofooteille – se kun on kumminkin se pääkohde. Kilometrimäärä tipahtaa näin reilusti ja päästää paatilla kätevästi uumajasta Vaasaan. Terkkuja erityisesti Maaritille Sodikseen ja Ullalle Ouluun, olitte iso apu, tänks! 🙂

Ja vieläkin saa kommentoida ja heittää ehdotuksia kehiin!

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Inka May 8, 2015 at 13:50

  En voi antaa vinkkejä mutta tsemppiä senki edestä! Ootan kieli pitkällä teidän seikkailukertomuksia!!! <3

  • Reply Laura R. May 8, 2015 at 17:51

   No samma här ootan, että pääsen kertomaan niin kertomuksia! ^_^

 • Reply Jenna / Journey Diary May 8, 2015 at 14:33

  Huippuja reissusuunnitelmia sulla! (:

 • Reply Maarit Johanna May 8, 2015 at 15:02

  Voiivvitsi millanen roadtrippi!! Tuolla Skibotnissa ei ole kyllä yhtään mitään, mie suosittelisin jäämään ehdottomasti Kilpisjärven puolelle yöksi, jos ehdottomasti meinaatte tuota kautta mennä.
  Mie ite ehkä tekisin sellaisen sekoituksen näitä kahta vaihtoehtoa ja ajaisin Rovaniemeltä Kiirunaan ja Abiskon ohi Norjaan. Tuolta Skibotnista on kyllä komeat maisemat Tromssaan menevällä pätkällä, mutta en ole ollenkaan varma onko tuo väli Skibotnista Narvikiin mitenkään hieno, kun sehän ei vuonoja pitkin kulje. Kun ollaan itsekin täälläpäin tuumailtu juurikin samanlaista Norjan reissua niin ite ehkä lähtisin ehottomaan teille reittiö Rovaniemeltä kohti Narvikia Kiirunan kautta (Abiskon ja Björklidenin alue siinä välillä on uskomattoman hieno!), ajaisin Lofootit ja lautalla Bodöhön, sitten keskeltä Ruotsia Uumajaan, laivalla Vaasaan ja etelään. 🙂 Säästäis ehkä vähän aikaa ja jäis enemmän sinne Lofooteille ^^

  • Reply Laura R. May 8, 2015 at 18:20

   Hei kiitos tästä! Me nyt alettiin miettiä, että tehtäiskin niin et ajetaan Hki-Oulu-Haaparanta-Kiiruna-Narvik-Lofootit ja takas just Keski-Ruotsin läpi Uumajaan ja lautalla Vaasaan ja kotiin. Siitä ei tulis kilsojakaan kuin 2850 eli huomattavasti vähemmän ajettavaa ja enemmän aikaa itse kohteelle! Tekee sitte joskus toisen reissun käsivarren kautta 🙂

   Kiitos Maarit!!

 • Reply Maarit Johanna May 8, 2015 at 15:03

  Piti ehkä vähän vielä muokata. Siis Skibotn on aivan huikean kaunis, mutta hurjan pieni paikka se on. Hädin tuskin yhtä kahvilaa löydettiin kun viimeksi ajettiin ohi.

 • Reply Ansku BCN May 8, 2015 at 16:19

  Ooh, kuulostaa aika mainiolta! Meillä oli vähän samantapainen alustava suunnitelma tehtynä tälle kesälle. Reissu olisi alkanut Rovaniemeltä ja vähän samaa reittiä olisimme ajaneet kuin alemmassa kartassa. Se nyt jää, kun menemmekin saarihyppelemään Turun saaristoon, mutta ehkä seuraavalla Suomilomalla 🙂

  • Reply Laura R. May 8, 2015 at 18:21

   Näyttää tuo meidänkin reitti nyt muuttuvan vielä, hehe 🙂 Turun saaristo on IHANA! Siellä on kesäisin paljon nähtävää ^_^

 • Reply Maarit May 9, 2015 at 06:25

  Ihanalta kuulostaa, vinkkejä minulla ei ole antaa, mutta mielenkiinolla luen näitä silti. 🙂 Meillä on kesälomasuunnitelmat heittänyt häränpyllyä ja hepan sairastelun vuoksi meni jo yksi viikko kotosalla. Parin viikon päästä jäädään lomalle ja tuli yhtenä vaihtoehtona mieleen lähteä koko perheen ja yhden koiran voimin matkailuautolla Lappi-Norja-Ruotsi akselille. Saa nyt nähdä päästäänkö mihihinkään vai meneekö hepan hoitoon loma, mutta kiva kuulla teidänkin reissufiilistelyjä. 🙂

  • Reply Laura R. May 12, 2015 at 11:45

   Äh, anteeksi Maarit multa on jäänyt vastaamatta aikaisemmin sun kommenttiin! Hepan sairastelulle peukku alaspäin, ikävä juttu 🙁 Toivottavasti koni nyt paranisi, jotta pääsisitte edes jollekin lomareissulle!

 • Reply Maarit Johanna May 9, 2015 at 07:48

  Huippu homma ja hyvä että sai olla avuksi! 🙂 Harvat tosiaan tietää tuosta Vaasan-Uumajan laivareitistä, vaikka se lyhentää matkaa etelästä Pohjois-Norjaan aika railakkaasti. Muutenkin hauska vaihtoehto vaikka Turku-Tukholma risteilylle ^^
  Toivottavasti teille tulee ihan loistava reissu!

  • Reply Laura R. May 12, 2015 at 11:43

   Juu ei se ollut meilläkään käynyt aikaisemmin mielessä, vaikka sillä joskus oon lapsena tainnut ehkä mennäkin. Hyvä esitellä se myös sitten täällä blogin puolella niin ehkäpä muutkin hoksaavat sen! 🙂

 • Reply Sini May 12, 2015 at 11:14

  Mä jo luin tuota teidän alkuperäistä suunnitelmaa kauhun sekaisin tuntein, mut onneks olitte jo muokannut sitä. En lähtis alkuperäiselle reitille samalla aikataululla edes ilman vauvaa . Toi uusi plan kuulostaa jo järkevämmältä, tosin pakaralihakset tulee siinäkin puudutettua. Kannattaa ottaa huomioon, niinkuin varmaan ehkä jo tiedättekin, et Norjan puolella ne kilometrit ei oikeesti merkkaa mitään. Pahimmissa (eli suomennettuna parhaimmilla turistien vuoristo-vuono teillä) paikoissa 20 kilsan matkaan menee 1 tunti, 100 kilsan matkassa ok reittiä 3 tuntia. Nää normi autoilla, kämpperillä sit tietty huruutellaan hitaammin. Eli kantsii ottaa pelivaraa etenkin kun teillä on se pieni matkalainen mukana, hyvien kelien sattuessa reitellä saattaa liikkua muutama muukin turre, Lofoottien nurkilla siis 🙂

  • Reply Laura R. May 12, 2015 at 11:41

   Jep, ihan järjetönhän tuo ensimmäinen suunnitelma olisi ollut! 😀 Ja totta, että tällä uudellakin saadaan kuluttaa auton penkkejä aika paljon, mutta eiköhän me selvitä. Norjan serpentiinitetitä innolla odotellen! 😛

   Kiitti kommentista Sini!

 • Reply Heli May 15, 2015 at 08:10

  Kuulostaapa hienolta reissulta! Me ajeltiin just vapun aikaan Helsingistä Oulun kautta Abiskoon – ja takaisin. Kyllä siinä ihan istumista on! 😀 Ruotsin puolella heti Kalixista eteenpäin poroja riitti teiden varsilla, joten niitä ihan tosiaan kannattaa tarkkailla. Kiirunaan asti maisema on vähän tylsähköä näreikköä mutta Kiirunasta Narvikiin onkin ihan eri meininki. Ihasteltavaa riittää 🙂 Kiirunassa muuten keskustan siirto on jo alkanut, ensimmäisiä taloja jo purettiin.

  Narvikissa suosittelen pysähtymään edes hetkeksi. Narvikin seudulla on paljon toiseen maailmansotaan liittyviä taistelupaikkoja yms. jos sotahistoria kiinnostaa. Lisäksi yksi ihan helmi on Narvikin keskustan liepillä oleva Narvikfjellet. Siellä on kesäisinkin auki oleva gondolihissi jolla pääsee ylös ihastelemaan maisemia. Lippuhinnoista en osaa sanoa kun me hiihdettiin ylös 😀 Abisko, Riksgränsen, Björkliden, Lapporten… Oioi, kyllä tekee mieli takaisin!

  -h-

  • Reply Laura R. May 18, 2015 at 07:33

   Hei kiitos ihan älyttömästi hyvistä vinkeistä! Sotahistoria kyllä varmasti kiinnostaa näitä matkalaisia 🙂

  Leave a Reply