Stadin Vappu

Kotimaanmatkailu
May 2, 2015

Vappu sinä tulit ja menit melkoisen koleassa säässä. Meille oli saapunut kunniavieraiksi minun äiti ja mummu pohjolasta, joten sitkeästi suunnistimme purevasta merivinkasta huolimatta muiden tuhansien juhlijoiden joukkoon viettämään vappupäivää Helsingin Kaivariin. Siellä simaa siemaillessa aloimme pohtimaan mistä tämä valkolakkien vappuperinne oikein juontaa juurensa. Tiedätkö sinä? Meikäläisellä ei ollut asiasta mitään käryä, joten päätin ottaa selvää.

Vappu ylioppilaiden juhlapäivänä on rantautunut Suomeen (ylläri ylläri) armaasta länsinaapuristamme Ruotsista. Turun ylioppilaiden tiedetään viettäneen sitä jo 1700-luvulla, mutta Helsingissä vappua alettiin juhlistaa valkolakein 1800-luvun puolivälin tienoilla yliopiston muuttaessa kaupunkiin. Tällöin ylioppilaat kokoontuivat aina toukokuun 1. päivänä sankoin joukoin Kaisaniemen puistoon kilistelemään Catharina Wahllundinia (ja ei, en todellakaan tiedä ken hän on). Ylioppilaslakin käyttö ja vapun juhlinta yleistyi viimein kotimaassamme 1870-luvulla, josta alkaen ylioppilaiden yleinen KESÄPÄÄHINE oli 1900-luvun puoliväliin saakka armas valkolakkimme.

Että silleen. Niin ja toki otin selvää kuka tämä Wahllund oli.

Stadin_vappu_kaivari Stadin_vappu_kaivari-3 Stadin_vappu_kaivari-4 Stadin_vappu_kaivari Stadin_vappu_kaivari-6 Stadin_vappu_kaivari-7 Stadin_vappu_kaivari-8 Stadin_vappu_kaivari Stadin_vappu_kaivari-10 Stadin_vappu_kaivari-11 Stadin_vappu_kaivari Stadin_vappu_kaivari-13 Stadin_vappu_kaivari-14 Stadin_vappu_kaivari-15 Stadin_vappu_kaivari-16 Stadin_vappu_kaivari-17 Stadin_vappu_kaivari

Meidän stadilainen vappu sujui hyvinkin perinteikkäästi ja munkkeja tuli syötyä yksi joka sormelle. Pari tuntia Ulliksella riitti ja karautimme takaisin Espooseen ennen kuin juniori ehti herätä päiväunilta. Pikkukaverin ensimmäinen vappu hurahtikin siis ohi melkoisen unisissa tunnelmissa vaunujen suojissa.

Toivottavasti tekin saitte simaa ja munkkeja pötsit sen verran täyteen, että jaksaa taas vuoden uutta satsia odotella!

Ihan sunnuntai-fiilis. Onneksi on vasta lauantai.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle May 2, 2015 at 16:58

  No tietysti Ruotsista ja tietysti kesäpäähine! Kuinkas muutenkaan… 😀

  Oikein kivoja kuvia olet taas meille blogisi lukijoillee loihtinut. Tässä rupesi tekemään mieli mansikoita, mutta taidan tyytyä noihin samaisiin maailman parhaisiin sipseihin, joita teilläkin oli piknikillä mukana 😉

  • Reply Maarit May 2, 2015 at 18:33

   Hah, pakko jatkaa tähän… Rough Cutit on kyllä ihan parhaita! 🙂 Teillä onkin ollut kiva ja perinteinen vappu. Minulla on kyllä jäänyt Helsingin hulinat täysin kokematta ja tänäkin vuonna oltiin ihan kotosalla. No, ehkä sitten ensivuonna! 🙂

   • Reply Rimma May 3, 2015 at 04:08

    Ehkä ensi vuonna pistetään joku kimppabrunssi pystyyn 🙂 Haha! Jos vaikka sääkin suosisi!

  • Reply Rimma May 3, 2015 at 04:07

   No tottakai! Että ei muuta ku kesäpäähineet kutreille heilumaan. Syyskuun loppuun sitä ois nyt niinku soveliasta käyttää 😀 Mansikat oli ulkomaiseksi yllättävän makeita (vaikka toki ei ole kotimaisen voittanutta) ja sipsit todellakin ihan älyttömiä!

 • Reply Annika May 2, 2015 at 18:03

  Oon muuten ihan oikeasti miettinyt, että mistä koko vappu on oikein lähtenyt käyntiin! Tällä puolen Atlanttia vappu meni tunnelmissa ‘Ai mikä vappu?’, pöh. Suomessa sitä kyllä osataan vappuilla! Joskus pitää vielä Suomen reissu ajoittaa vapulle ja kaivaa tuo oma, ah niin ihana, kesäpäähine esiin 😉

  • Reply Rimma May 3, 2015 at 04:05

   Todellakin ois huippua, jos ajourat visiitin vappuun! Pistetään kunnon vegebrunssit pystyyn 🙂 Ja niin muistan kyllä itsekin useamman Vapun ulkomailla viettäneenä, että ei sitä tosiaan tullut silloin paljon juhlittua..

 • Reply Nita May 2, 2015 at 19:12

  Tuossa vikassa kuvassa on jotenkin… miten sen nyt sanoisi… vangitseva fiilis ja tuo kuva, jossa kuvatekstinä "Stop!" on tosi suloinen! :)) Mukava vappu on teillä ollut!

  • Reply Rimma May 3, 2015 at 04:03

   Kiitos Nita! Oli ihan huippu kivaa kyllä ja ihana, että mummu 84-vee pääsi sen kokemaan myös. Hieman eri menot ku kotona Kainuussa 😀

 • Reply intiaani May 2, 2015 at 20:14

  Ja taas on kyllä niin ihanat kuvat… ♥ Olikin ensimmäinen vappu ties kuinka moneen vuoteen, ainakin seitsemään, kun en Ullikselle lähtenyt könyämään, mutta ehkä ensi vuonna sitten taas 🙂 Kiva, kun toit tunnelmaa tätä kautta!

  • Reply Rimma May 3, 2015 at 04:02

   Kiitos <3 Ensi vuonna sitten! Ehkä jopa kimpassa tällä teemalla 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä May 3, 2015 at 05:43

  Ihana Kaivarin vappu <3 Ensi vuonna sitten taas ehkä…jos säät suosii 😉

  • Reply Rimma May 3, 2015 at 12:57

   Niinpä! Jos säät suosii 😀

  Leave a Reply