Kiutakönkään kuohut

Kotimaanmatkailu
April 17, 2015
Kiutaköngäs

Kiutaköngäs. Mesta, jonka totta puhuen luulin sijaitsevan Lapissa ennen pääsiäisen Kuusamon reissua (eihän se raja tosin kaukana ole). Jotain tuli siis jälleen opittua maantiedosta (kuten myös se, että Lievestuore ei ole yhtä kuin Leivonmäki, mutta sen sijaan on oikein hyvä kohtauspaikka Lahden suunnasta tulevalle autolle A sekä Jyväskylän suunnasta saapuville autoille B ja C. Naurakaa vaan, mut ei ole niin helppoo hei, vaikka keski-suomalaisia tässä muka ollaankin! Ainakin iskä sai hyvät naurut).

Kiutaköngäs sijaitsee 50 km Kuusamosta pohjoiseen, Karhunkierroksen varrella. Ajoimme Rukalta Oulangan luontokeskukselle reilussa puolessa tunnissa, jätimme auton parkkiin ja lähdimme tallustamaan kilometrin matkan Kiutakönkäälle. Se on 325 metriä pitkä koski, joka jatkuvasta virrasta huolimatta oli osittain jäässä. On tämä pohjolan talvi vaan kerrassaan mainio.

P4030792 P4030797 Kiutaköngäs, Karhunkierros P4030755P4030760P4030758 P4030761

Kilometrin matka kuohuille ei ole matka eikä mikään – varsinkin, kun ihan sen lähellä sijaitsee viihtyisä ja tilava grillikatos, jossa voi pitää vaikkapa pienen stopin rankan kävelyn päätteeksi, lepuuttaa edellisillan tansseista kärsineitä koipia, syödä vähän evästä, tankata vettä ja valmistautua kilometrin paluumatkaan takaisin autolle 😉

P4030776Kiutaköngäs, Karhunkierros
P4030778
P4030790 P4030785

Nuoripari pääsi itsekin poseeraamaan niin fressinä ja hilpeänä kameran edessä. Kun kuvaajalta kuului käsky “Ja sitten pusu!”, ei tarvinnut kauaa houkutella.

Oulangan luontokeskus on itsessään hyvä vierailukohde, sillä sieltä on saatavilla paljon tietoa alueen vaellusreitteihin ja luontoon liittyen. Siellä on myös kahvila, josta voi napata sumpit ja vaikka makkarat mukaan grillipaikalle. Ulkoseinällä olevan ison kartan ääressä on taas mukava hahmottaa, miten laajalle alueelle Karhunkierros sijoittuukaan, ja haaveilla kyseisen reitin kulkemista… 🙂

P4030798 Kiutaköngäs, KarhunkierrosP4030805P4030802

Jos ei ole aikaa tai mahdollisuutta lähteä vaeltamaan edes sitä Pientä Karhunkierrosta, niin voin lämpimästi suositella vähintäänkin vierailua tuolla luontokeskuksessa ja Kiutakönkäällä. Sinne on niin lyhyt ja helppo matka, että lähes kaikki selviävät perille saakka. Alimmille kuohuille on olemassa myös esteetön reitti, joka ei lähde samalta parkkikselta kuin tuo meidän kulkemamme polku, vaan Oulankajoen kanoottienlaskupaikalta. (Reitin talvikunnossapidosta ei kuitenkaan ole tietoa nettisivuilla, joten se kannattanee tarkistaa ennen paikalle menemistä.)

Sen pituinen se! Nyt on Rukan tarinat tarinoitu, ja katseet siirtyvät jatkossa kohti kevättä ja kesää. Tulis jo!!

Ps. Se ois perjantai! Mahtavaa viikonloppua ihan joka iikalle! 🙂

Postauksen kuvat on otettu Rajala Pro Shopilta lainassa olleilla linsseillä M. Zuiko Digital 12mm f2.0 sekä M.Zuiko Digital 17mm f1.8. Runkona toimi oma Olympus PEN Lite E-PL5.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Maarit Johanna April 17, 2015 at 19:26

  Voi jummijammi mitkä mestat teillä tuolla!
  Kuusamon ympäristössähän on vaikka mitä hienoa. Koskemattomia koskia ei kovin paljon enää Lapissa ole, joten kelpais kyllä käydä tsekkaamassa tuokin 🙂

  • Reply Laura R. April 18, 2015 at 07:22

   Niin on, se oli yllättävänkin monipuolinen kotimaankohde! Hirmuisesti ois ollut vielä kaikkee kivaa tekemistä, mut ei vaan ehtiny viikossa kaikkea. Kiutaköngäs oli kyllä hieno, ja varmaan kesällä vapaana virtaavana vielä upeampi! ^_^

 • Reply Corina Garcia April 18, 2015 at 09:11

  Awesome Pictures

 • Reply Jenna / Journey Diary April 18, 2015 at 10:22

  Huh mitä maisemia ja kauniita kuvia (:

  • Reply Laura R. April 19, 2015 at 08:10

   Kiitos Jenna! 🙂 Maisemat oli kyllä hienot.

 • Reply Rimma April 22, 2015 at 04:59

  Oh waude! Vaikka muka kova Kuusamon-kävijä olenkin, niin multa puuttuu sekä tämä että Karhunkierros (myös se pienempi) done-listalta! Selkeesti petrattavaa ^_^

  • Reply Laura R. April 22, 2015 at 11:57

   No on ehdottomasti, mutta siinäpä teille sitten ideaa kesäretkeksi! Mandoliini rintareppuun ja menoks! 😀

 • Reply SatuVW I Destination Unknown April 22, 2015 at 17:19

  Olen tuolta suunnalta nähnyt lähinnä kesäisiä melontakuvia, kiva nähdä paikka talviasussa! Ja vielä mukavampi olisi ehtiä itsekin tuonne suunnalle reissaamaan… 🙂

  • Reply Laura R. April 24, 2015 at 11:29

   Oi, mielelläni olisin itsekin hypännyt kajakin kyytiin ja suunnannut tuonne koskien kuohuihin melomaan! 🙂 Suunnatkaapas ihmeessä, samalla voitte tsekata sen Oulunkin joko mennessä tai tullessa! 😉

 • Reply IGTT: reissuvuosi 2015 paketissa! - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi January 7, 2016 at 01:05

  […] täydellisistä ranskalaisiata, sekä Oulangan kansallispuistosta Pienellä Karhunkierroksella ja Kiutakönkään upeissa maisemissa. Reissu jäi mieleen myös siitä, että se oli viimeinen matka, jonka tein […]

 • Reply Marjo-Riitta September 10, 2016 at 15:35

  Ihanat maisemat ja vitsi miten hienoja kuvia! Millä kameralla kuvaatte? 🙂

 • Leave a Reply