Maaginen talviauringonlasku Rukalla

Kotimaanmatkailu
April 14, 2015
Ruka sunset

Monesti sitä ajattelee myöhästyneensä auringonlaskusta, jos ei ole ehtinyt paikalle ennen kuin mollukka on jo uponnut taivaanrannan taa. Usein käy kuitenkin niin onnekkaasti – varsinkin valokuvauksen kannalta ajateltuna – että se paras väriloisto alkaakin vasta sen jälkeen, kun itse tähti on painunut jo hyvää aikaa sitten mailleen. Minä pääsin todistamaan yhtä tällaista kaunista hetkeä Rukalla toissa viikolla.

Kaikki lähti siitä, kun viimeisen Ruka-päivämme iltana, pilvisen päivän päätteeksi, valkoinen pilvipeite alkoikin yhtäkkiä repeillä ennakoiden upeaa talvisen kaunista iltaa. Kävin nappaamassa ensimmäisen kuvan mökkimme takaterassilta. Mies ilmoitti lähtevänsä hiihtolenkille, mutta itseäni ei se ajatus napannut. Sen sijaan nappasinkin kameran kauniiseen käteen, vedin kamppeet niskaan ja lähdin ulos ikuistamaan auringonlaskua. Toiveenani oli päästä myös kuvailemaan kaunista sinistä hetkeä, mutta enpäs olisi arvannut, minkälaiseksi hattaraksi tienoot olivat muuttumassa.

Ruka auringonlasku

Oikaisin meidän ja naapurimme mökkien välistä vieressä olevan järven rantaan, jota reunusti moottorikelkkareitti. Lumi upotti jalkojen alla, ja välillä humpsahdin ihan kunnolla umpihankeen. Mietin hetken siinä hangessa tarpoessani, että oliko tässä nyt mitään järkeä, mutta ne ajatukset karisivat aika äkkiä pois mielestäni.

Tamppasin itselleni paikan hankeen ja istahdin siihen ihailemaan luonnon omaa loistokasta leikkiä talvitaivaalla. Oli aivan hiljaista, yhtä ohiajavaa moottorikelkkailijaa sekä satunnaista läheltä kantautunutta tulen rasahteluääntä lukuunottamatta. Naapurin pihassa lämpesi palju.

Ruka auringonlaskuP4030820

Taivaanranta värjäytyi upealla purppurallaan ja sai lumenkin loistamaan vaaleanpunaisena ennen taittumista siniseen. Ohuet pilvet lipuivat hiljalleen, näkymä eli ja muuttui joka hetki.

Jossain vaiheessa oli pakko nousta ylös ettei pääsisi kankku kylmettymään. Mutta näytelmä ei ollut vielä suinkaan ohitse! Nyt alettiin päästä vasta käsiksi siihen todelliseen siniseen.

Ruka auringonlasku P4030836 P4030843 P4030850 P4030854 P4030866 P4030857 P4030874 P4030868

Nautin ihan tajuttoman paljon tuosta omasta pienestä hetkestäni, kun sain rauhassa ihmetellä ja tallustaa järven rannalla kaunista talvi-iltaa kuvaten. Oli ihanaa hakea kuvakulmia ja seurata yksin ja rauhassa, miten näkymä kehittyi. Aikaisemmin reissulla oli aina ollut ryhmä ihmisiä odottamassa, että lähdetään jatkamaan laskuja tai vaellusta, joten en tietenkään voinut unohtua kuvaamaan. Ymmärrän sen kyllä, enkä haluakaan odotuttaa ketään oman harrastukseni takia. Joka tapauksessa, aiemmin en ollut päässyt sillä tavalla fiilistelemään vain valokuvausta, joten olin tosi onnellinen, kun päätin lähteä kahlaamaan sinne hankeen keskenäni. Joskus tekee siis hyvää irtautua olemaan itsekseen sen asian ääressä, mistä nauttii, vaikka olisikin loistavan jengin kanssa reissussa! 🙂

Ruka auringonlasku P4030891

Takaisin mökille palatessani oli sydämessä niin hyvä fiilis, että se päätti välittyä sormenpääni kautta ystäväpariskunnan auton konepellille. Silly me.

P4030894P4030910

Hiihtäjä ja lenkkeilijätkin palasivat siinä samassa hetkessä takaisin omilta reiteiltään, ja siirryimme koko konkkaronkka sisään fiilistelemään vielä viimeistä iltaa Kuusamon leveyspiireillä.

Tämän postauksen kaikki kuvat on otettu Rajala Pro Shopilta lainassa olleella linssillä M. Zuiko Digital 12mm f2.0. Tykkäsin kyseisestä objektiivista tosi paljon ja sehän soveltui mahtavasti maisemakuvaukseen niin kuin olettaakin saattoi. Laajakulma oli tarpeeksi laaja omaan makuuni, mutta ei kuitenkaan mennyt liiallisuuksiin. Kuviin ei tullut myöskään ainakaan minun silmääni liian näkyviä vääristymiä, ja ne vähätkin saisi toki korjattua, jos haluaisi. Myös sisäkuvia mökistä ottaessani 12mm linssi oli ihan ehdoton, sillä toinen lainaobiska, 17mm f1.8, oli auttamatta liian ahdas, vaikka sekin laajakulmaobjektiiviksi tuolla esittelysivulla mainitaan. Mutta se olikin sitten muuten loistava yleislinssi, ja soveltui jopa potrettien ottoon! Nykypäivänä trendikästä voimakasta sumennusta eli bokehia sillä ei saa potrettikuvauksessa aikaiseksi, mutta varsin toimivaa settiä näin amatöörin näkökulmasta kuitenkin. Tarkennusrenkaan käyttöä en alkanut opettelemaan, sillä oon vaan niin tottunut Olympuksen muuten niin helppoon tarkennusmekanismiin. Molempien linssien vahvuutena oli kyllä ehdottomasti niiden valovoimaisuus, mitä arvostan suuresti ilman salamaa kuvaavana henkilönä. Nyt sitten tässä pähkäilen, että mistä rahat molempiin ihanuuksiin…

Rukan reissusta on vielä tulossa yksi postaus, sillä onhan ne Kiutakönkään huikaisevat maisemat vielä esiteltävä täällä – silläkin uhalla, että talviset kuvat eivät enää ketään kiinnostakaan. Nojaan siihen ajatukseen, että joku saattaa olla lähdössä Rukan huudeille vielä vapuksikin, ja pohjoisessahan sitä lunta riittää hyvinkin ihan sinne juhannuksen tienoille saakka 😉 Kiutakönkään jälkeen päästäänkin kurkkaamaan ihan toiseen päähän Suomea, nimittäin viime viikonloppuun ja Turun kevääseen! 🙂

Ps. Kiitos tässä vaiheessa Rajalalle objektiivien lainasta! Ainakaan se ei vähentänyt linssihimojani, eli valinnat osui ainakin ihan nappiin… 🙂

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Inka April 14, 2015 at 18:39

  Ei vitsi miten upea maisema! Ja allekirjoitan niin täysin tuon väitteen, että monesti sitä ajattelee olevansa auttamattomasti myöhässä auringonlaskun suhteen. Ite oon tavallisesti luovuttanut, mutta tämä postaus taas osoittaa ettei todellakaan kannata.

  Ja mietinpä tässä just hetki sitten että miten kivaa että se sun blogtauko päättyi. Ihana lukea näitä sun postauksia!! <3 (Oon koittanu kommentoida ahkerasti, mutta jostain syystä kännykällä kommentoidessa se kommentti katoaa aina kun yritän lisätä mun tietoja ja uuden kommentin kirjoittaminen ärsyttää niin paljon, että tavallisesti se jää tekemättä…)

  • Reply Laura R. April 14, 2015 at 18:53

   No voi BUU, jos sulla on vieläkin ongelmia sen kommentoinnin kanssa! iPhoneilla on nyt toiminut, mutta sullapa onkin eri lafkan luuri. Voi samperi, pitää varmaan taas laittaa tonne aspaan viestiä tästä. Ei oo ruoho vihreempää aidan tälläkään puolella näemmä! Onhan se nyt rasittavaa ettei kommentit tuu perille ja ymmärrän todellakin ettei sitä sit kiinnosta alkaa kirjoitteleen uusiksi. Ite kopioin muute aikoinaan kännykällä kommatessani aina back upiksi oman kommettini ennen julkaisuyritystä, sillä Blogger teki/tekee kans joskus sitä, että kommentti ei mene läpi ja sit se häviää. Mutta kun sen on kopioinut, niin sit jaksaa yrittääkin uudestaan, kun sen voi vaan liittää takaisin kommenttikenttään 🙂

   Ja jooh, auringonlaskujen jälkimainingit on usein jopa parempia kuin ite lasku! Että kannattaa tosiaanki jäädä kytikselle 🙂

   Ps. Ihana, kun oot <3

   • Reply Inka April 16, 2015 at 03:58

    Hei kiitti vinkistä, mulla oliski jo korkea aika opetella käyttämään kännykän clipboardia, jostain syystä se toiminto on jääny puhelimessa ihan kokonaan opettelematta! 😀

 • Reply Maarit April 14, 2015 at 18:55

  En kyllästy ollenkaan talvimaisemiin! Anna tulla vaan. 🙂 Just tuo on mun mielestä parasta kun kulkee yksin kameran kanssa; saa mennä mihin haluaa ja ihan omalla aikataululla. Itse jään auringonlaskun jälkeen monesti vielä tunniksi odottelemaan miten ne värit taivaalla kehittyy. Paitsi jos on täysin pilvetön taivas niin silloin harvemmin mitään erikoista tapahtuu. 🙂 Nuo pilvethän on on kuin lammaslauma tai pumpulia!

  • Reply Laura R. April 15, 2015 at 07:35

   Hyvä ettet kyllästy 🙂 Oot oikeessa siinä, et pitää olla tosiaan vähän pilveä taivaalla, jotta se auringonlaskun jälkeinen seuranta kannattaa! Nuo pilvet oli kyllä kauniita, ihania hattaroita <3 Mä niiiin tykkään pilvistä!

 • Reply Kea S. April 14, 2015 at 19:15

  Noi pohjoisen auringonlaskut on kyllä upeita! vähän harmittaa etten tänä vuonna päässyt mun perinteiselle Levin kevätreissulle, mutta ehkä ne Lofootit korvaa jotain ja olinhan mä sentään Ruotsin Lapissa viikon. 🙂

  Musta tuntuu että usein se auringonlaskun jälkeinen hetki onkin se hienompi. Tai varmasti se riippuu myös maisemasta ja hetkestä. Näissä sä oot kyllä ollu just oikeaan aikaan paikalla. Upeita kuvia!

  • Reply Laura R. April 15, 2015 at 07:37

   Kiitos Kea! <3 Sun Ruotsin reissu oli niin hieno, että eiköhän se korvannut Levin 🙂 Mä haluaisin ens talvena kans Levi-Ylläs -akselille, mutta katsotaan mitä tuleman pitää ja mihin sitä päädytään sit seuraavana kautena! Nyt on aika alkaa keskittämään ajatuksia kohti tulevia kesäseikkailuja. Ihanaa, kun teidän Lofoottien matka on jo niin lähellä! Ootan jo innolla sitä inspiraatio- ja vinkkitulvaa, mikä sen johdosta varmasti tulee 🙂

 • Reply Milla - Pingviinimatkat April 14, 2015 at 21:08

  Ihana on ollut päästä teidän muiden blogien kautta talvisiin maisemiin, kun ne itsellä on jääneet vähän vähemmälle kokemukselle tämän vuoden aikana. Tuleehan se tietysti talvi uusi ja näihin onkin kiva palata sitten taas fiilistelemään kun kesän jälkeen ensi lumia ootellaan. Siniset hetket ovat kyllä parhautta 🙂

  • Reply Laura R. April 15, 2015 at 07:39

   Kiva, että näitä pohjoisen kuvia on mukava fiilistellä 🙂 Vaikka kyllä täytyy myöntää, että tässä osoitteessa odotellaan jo aikamoisella innolla valoisia kesäöitä ja lämpimiä uimavesiä <3

 • Reply Pirjo Skopa April 15, 2015 at 11:14

  Aivan taianomainen tunnelma: huikea postaus ihanine kuvineen. Tyttö-sinä olet tähti!

  • Reply Laura R. April 15, 2015 at 11:36

   Kaunis kiitos! Mutta tähti – en nyt sentään.

 • Reply Annika - home & away April 15, 2015 at 15:02

  Mieletön auringonlasku ja kauniit kuvat! Ihan totta, että sitä monesti ajattelee sen kultaisen hetken jo kadonneen, vaikka se ehkä onkin vasta edessä! Meillä jäi sitten Ruka tänä vuonna välistä, mutta onneksi näitä talvia Suomessa vielä riittää 🙂 On ollut kiva fiilistellä tota lumimaisemaa edes muiden blogeista.

  Mulla on muuten jostain syystä kauheasti ongelmia kommentoida näihin sqpressin blogeihin puhelimella (iphone), joten oon jättänyt nää blogit suosiolla luettavaksi sitten kun olen koneella. Jotenkin se kommentointi menee ihan lukkoon siinä vaiheessa, kun yrittää syöttää noita omia tietoja ja jämähtää sitten siihen.

  • Reply Laura R. April 15, 2015 at 18:59

   Kiitos Annika! 🙂 Voi harmistus, että ette päässeet tällä kaudella Rukalle. Mutta onneksi tuo talvi tulee aina uudestaan! 😀

   Ja voihan iso harmistus toi kommentointiongelma. Mä en kestä… just katoin tänään tilastoista, et 40 prosenttia lukijoista lukee blogia mobiilissa, että siitä voi sit päätellä kuinka paljon kommentteja jäänee tulematta siksi ettei mobiilikommentointi ole ihan kunnossa :/ Inhottava juttu, varsinkin kun tästä vielä maksaa. Kiitos siis tosi paljon palautteesta, saan taas sun ja Inkan ansiosta raivon päälle ja aikaiseksi laittaa jälleen viestiä asiakaspalveluun!

 • Reply Annika - home & away April 15, 2015 at 15:02

  Mieletön auringonlasku ja kauniit kuvat! Ihan totta, että sitä monesti ajattelee sen kultaisen hetken jo kadonneen, vaikka se ehkä onkin vasta edessä! Meillä jäi sitten Ruka tänä vuonna välistä, mutta onneksi näitä talvia Suomessa vielä riittää 🙂 On ollut kiva fiilistellä tota lumimaisemaa edes muiden blogeista.

  Mulla on muuten jostain syystä kauheasti ongelmia kommentoida näihin sqpressin blogeihin puhelimella (iphone), joten oon jättänyt nää blogit suosiolla luettavaksi sitten kun olen koneella. Jotenkin se kommentointi menee ihan lukkoon siinä vaiheessa, kun yrittää syöttää noita omia tietoja ja jämähtää sitten siihen.

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle April 15, 2015 at 15:44

  Niin makean värinen taivas! Mua ei haittaa pätkääkään katsella talvimaisemia, kun tuo mennyt talvi oli täällä etelässä sen verran epätalvi ja päättyi ihan odottamatta. Kiva vaan fiilistellä hienoja lumikuvia 🙂

  Mulle kävi juuri viime viikonloppuna siten, että olin kuvailemassa auringonlaskua ja lähdin liian aikaisin pois. Urpo-minä! Siinä sitten katselin upean väristä taivasta samalla, kun ajelin kotiin ja kirosin, kun matkalla ei ollut mitään hyvää paikkaa pysähtyä kuvailemaan. Virheistä oppii 😀

  • Reply Laura R. April 15, 2015 at 19:01

   No niin oppii! 😀 Mulle on käynyt joskus ihan sama homma, ja ehkä senkin takia jotenkin ajattelin et ei ollut vielä liian myöhäistä suunnata kuvailemaan. Onneks menin! 🙂 Etkä karkaa ens kerralla varmaan sinäkään sieltä kuvailutouhuista liian aikaisin 😉

   Ja kiva, että talvimaisemille tulee peukkua!

 • Reply Lilli April 15, 2015 at 17:48

  Näissä kuvissa ja tekstissä kyllä välittyi se, mitä (talvinen) Suomi on parhaimmillaan. Taisi täällä ulkomailla ollessa sydän pikkasen pakahtua <3 Onneksi kesällä pääsee taas nauttimaan kotimaasta! Ja voisin tässä samalla kiittää ihanasta blogista, jatka samaan malliin 🙂

  • Reply Laura R. April 15, 2015 at 19:03

   Oih, ihanaa että meni tunteisiin asti <3 On tässä Suomen talvessa vaan jotain niin kaunista. Ensi kerralla kun olisi vielä kunnon pakkaset ja näkisi piiiitkästä aikaa kunnon revontulia… ^_^

   Kiitos paljon blogikiitoksista, lämmittää tosi paljon mieltä!

 • Reply Matu April 15, 2015 at 18:37

  Olet kyllä saanut vangittua nämä meidän kauniit maisemat todella hyvin kuviin! Hieno homma, että viihdyitte Rukalla! Tänne vaan, tämä lumi ei ihan hetkessä katoa, toivottavasti on kuitenkin juhannukseen mennessä pois, eikä sada lunta niinkuin viime juhannuksen kävi!:D t. paikkakuntalainen

  • Reply Laura R. April 15, 2015 at 19:06

   Jeee, paikallisen kommentti, ihan mahtavaa!! Huikeeta kuulla, että maisemat on vangittu hyvin. Tuon auringonlaskun jälkeen haaveilin siitä, että olis päässyt Rukatunturin huipulle ikuistamaan tuota maisemaa, mutta jospa vaikka ensi talvena! 🙂 Viihdyttiin kyllä ihan loistavasti, siellä oli niin paljon kivaa tekemistä et ois mennyt varmaan toinenkin viikko vielä ihan helposti! Testaamatta jäi vielä paljon juttuja, mm. lumikenkäily. Ruka on kyllä kiva, kun se ei ole niin mahdottoman ajomatkan päässä, kun ei tartte ihan Lappiin asti lähteä. Ja hienot vaaramaisemat on sielläkin! Varmaan mahtavaa asua siellä, ah.

   Ja toivon kyllä todella hartaasti ettette saa lunta niskaan enää juhannuksena, apua! :DD Kiitos kivasta kommentista Matu!

   • Reply Matu April 15, 2015 at 19:40

    Joo ehdottomasti ensi talvena uudestaan!:P Lumikenkäilyä suosittelen lämpimästä! Itselleni hiihtäminen ei iske, mutta lumikengillä hiljaisessa metsässä samoaminen on todella rauhoittava kokemus. Sellaisina hetkinä todellakin on iloinen siitä, että on saanut asua tällaisessa paikassa. Toivon hartaasti, että tämä juhannus on hieman lämpimämpi- viime kesän juhannustaioista ei oikein tullut mitään, hah:D

    • Reply Laura R. April 15, 2015 at 19:50

     Aaahahah, ei vissiin oikein juhannuskukat kukkinu, ja kaivokin oli varmaan jäässä jos sinne yritti kurkkia :´DD

     • Matu April 15, 2015 at 19:53

      Kukat kukki(ja osittain jäätyi) ja kaivossakin virtasi vesi, mutta eri asia oisko siellä pystynyt alasti juoksemaan:DD

 • Reply emmi April 16, 2015 at 11:24

  Oh todella kaunista totisesti! oma rauha ja tahti on parhaita – niiden jälkeen seurakin toimii paremmin.

  Yritin löytää sun vanhan blogin ja ääks niin sääli, ettei sitä enää ole. Ne oli kyllä parhaita hääfiilistelyä sopivan rennolla ja letkeellä meiningillä.

  • Reply Laura R. April 16, 2015 at 17:51

   Se on totta, hetki omaa aikaa tekee aina hyvää 🙂

   Kiitos kauniista sanoista hääblogin suhteen! Aika aikansa kutakin, se homma tuli vaan tiensä päähän ja nyt on vain tämä kanava 🙂 Toivottavasti viihdyt silti joskus tämänkin blogin parissa!

 • Reply Susanna April 16, 2015 at 19:49

  Hienot pastellisävyt näissä auringonlaskukuvissa! se on aika yllättävää miten monen värisiä auringonlaskuja voi nähdä

  • Reply Laura R. April 16, 2015 at 20:29

   Älä muuta! Joskus ne on kirkkaan punaisia, joskus lämpimän oranassinkeltaisia, ja joskus tällaisia kauniin kylmän pastellisia. Kaikki käy mulle! 🙂

  Leave a Reply