Aamun ensimmäiset säteet

Kotimaanmatkailu
April 7, 2015

Eilen havahduin hereille jostain syystä jo klo 5.30 ja nousin ylös oikomaan jäseniäni. Lattia tuntui viileältä, joten vedin villasukat jalkaan ja hipsin yöpaidassa varpaisiltani keittiöön hörppäämään lasin vettä. Vilkaisin samalla olohuoneen ikkunasta metsän takaa pilkottavaa pakkasen puraisemaa järvimaisemaa., jossa taivaanranta kajasti vaaleanpunaisen ja keltaisen eri pastellisävyjä ikkunoihin piirtyneiden kuurankukkien läpi. Aika tuntui pysähtyneen tähän aamun hiljaiseen hetkeen, jolloin koko muu talo vielä nukkui. Aurinko nousisi kuudelta, joten mieleeni hiipi ajatus talsia läpi talvisen ihmemaan sitä jäälle katsomaan. Äiti ilmeisesti aavisteli aikeeni, sillä samassa hän kömpi peiton alta tukka pystyssä silmiään siristellen keittiöön. Kello lähenteli jo varttia vaille kuutta, joten päätimme kiireesti pukea talvitamineet niskaan ja suunnata rantaan, jotta ehtisimme nähdä tämän pakkasaamun auringon ensisäteet.

Ulkona ei ollutkaan kovin kylmä. Pakkasta oli vähän alle kymmenen astetta ja tuulikin pysytteli hiljaa. Missään ei näkynyt ketään ja kuulimme vain Öpön nuuskutuksen lumessa narskahtelevien kenkiemme lisäksi. Ehdimme juuri parahiksi järvelle, sillä aurinko alkoi pikkuhiljaa luoda ensisäteitään jään kimmeltävälle lumipeitteelle vaaran takaa. Yöpakkasen jälkeen hanki kesti helposti kävellä ja hetken haaveilinkin aamuisesta hiihtoretkestä pitkin timantin tavoin välkehtivää järvenselkää.  Ajatus sivakoinnista katkesi kuitenkin samantien muistaessani pienen miehen heräilevän puolen tunnin kuluttua, jolloin minun olisi maitokannuineni viisainta olla lähietäisyydellä.

Kun aurinko vihdoin pusersi itsensä näkyviin puiden latvojen lomasta ja maalasi tienoon oranssiksi, olimme äidin kanssa vain hiljaa ja tuijotimme hartaina taivaanrantaa. Muuta ääntä ei kuulunut, kuin kameran sulkimen vaimeat napsahdukset.

Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise-3 Auringonnousu_sunrise-4 Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise-6 Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise-14 Auringonnousu_sunrise-15 Auringonnousu_sunrise Auringonnousu_sunrise-17

Totesimme äidin kanssa tämän olevan ensimmäinen kerta, kun meistä kumpikaan näki auringonnousun järven jäältä käsin. Ehkä tämä kannattaisi ottaa tavaksi vaikkapa näin pääsiäisen aikaan. Ottaa aamukahvit termariin, kuksat reppuun ja suunnata ihastelemaan nousevaa aurinkoa silloin, kun lähitienoo vielä uinuu. Jotenkin tuo rauhallinen puolituntinen jäällä toi koko päiväksi sellaisen hyvän ja rennon fiiliksen, jonka tavoitan jälleen katsellessani näitä kuvia.

Aurinkoa tiistaihin kamut! Täällä Kainuussa sataa lunta.

Photos: Olympus OM-D E-M1 + M.Zuiko 12-40mm f 2.8

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Arna | Cocoa etsimässä April 7, 2015 at 06:05

  Onpa huikean kauniita kuvia! Jäälle mua ei tosin saisi millään ilveellä 🙂

  • Reply Rimma April 7, 2015 at 13:41

   Kiitos Arna! 🙂 Me oltiin niin rannassa, ettei siinä ollut varmaan metrisen jääkerroksen alla edes vettä, niin ei huolta 🙂 Nimimerkillä itsekin kerran jäihin tippuneena..

 • Reply JenniEmilia April 7, 2015 at 06:09

  Upea valo ja ihana elävä tunnelman kuvaus tekstissäsi!

  • Reply Rimma April 7, 2015 at 13:41

   Kiitos! Valo oli kyllä ihan huikea!

 • Reply Nita April 7, 2015 at 09:18

  Teksti ja kuvat = ♥

 • Reply Katinka April 7, 2015 at 09:49

  Oi, teillä on ollut varmasti ihana hetki! Itsekin pääsin mukavasti fiilikseen ihania kuviesi avulla. Aurinkoa myös sinun viikkoon!

  • Reply Rimma April 7, 2015 at 13:42

   Kiitos Katinka 🙂 Ja oli, todella ihana hetki! Näitä lisää!

 • Reply Maarit Johanna April 7, 2015 at 18:33

  Vau, niin upeaa. Erityinen pääsiäishetki 🙂

  • Reply Rimma April 8, 2015 at 05:17

   Sitä se oli! 🙂

 • Reply Eevi April 8, 2015 at 15:08

  Peukku tälle. Ihanat kuvat. 🙂

  • Reply Rimma April 8, 2015 at 18:40

   Kiitti Eevi! Hetki oli upee 🙂

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta April 10, 2015 at 00:41

  Voi miten ihanan koskettavasti olet talviaamua kuvaillut! Tässähän suorastaan tulee lunta ikävä, vaikka se vasta viime viikolla suli pois 😀 Tuollaista kaunista aamun rauhaa olisi kiva katsella livenäkin.

  • Reply Rimma April 11, 2015 at 19:19

   Kiitos Annika! Haha, mullakin oli lunta ikävä, mutta nyt parin viikon keikka pohjoiseen sai kyllä taas kaipaamaan sitä lumetonta kevättä 🙂 Joten ihan kiva palata pikkuhiljaa etelämmäs! Mutta oi että nuo pakkasaamut on jotain niin upeaa <3

 • Reply Lora April 10, 2015 at 07:23

  Kuvista voi aistia tuon upean hiljaisuuden ja luonnon kauneuden. Jännä juttu miten tuollaiset pienet hetket tuovat hyvää fiilistä ja rentouttavat, ovat loppujen lopuksia aika merkittäviä hetkiä 🙂

  Aurinkoista viikonloppua!

  • Reply Rimma April 11, 2015 at 19:19

   Veit sanat suustani! Merkittäviä pieniä hetkiä – todellakin. Aurinkoa sinnekin 🙂

 • Reply Arja / Haavematkoja April 10, 2015 at 14:59

  Kauniita talvikuvia! Auringonnousut on kyllä mielettömiä, etenkin kun kaltaiseni aamutorkku pääsee niitä aika harvoin ihailemaan. Tällaisten hetkien takia sitä herää mielellään 🙂

  • Reply Rimma April 11, 2015 at 19:20

   Toinen aamutorkku ilmoittautuu! Mitä nyt toki vauvan myötä on omat rytmit heittäneet täysin häränpyllyä 🙂 Mutta oon ihan samaa mieltä! Näiden hetkien vuoksi olen valmis heräämään vaikka silloin 5.30 🙂

 • Reply Sini│My Blue&White Kitchen April 10, 2015 at 15:26

  Ihanan tunnelmallisia (viimeisiä) talvikuvia!

  • Reply Rimma April 11, 2015 at 19:20

   Ei ihan viimeisiä, sillä vielä täältlä pohjoisesta muutama postaus riittää! SItten lupaan siirtyä kevääseen! 😀

 • Reply Sini│My Blue&White Kitchen April 10, 2015 at 15:26

  Ihanan tunnelmallisia (viimeisiä) talvikuvia!

 • Reply Sini│My Blue&White Kitchen April 10, 2015 at 15:26

  Ihanan tunnelmallisia (viimeisiä) talvikuvia!

 • Reply Sini│My Blue&White Kitchen April 10, 2015 at 15:26

  Ihanan tunnelmallisia (viimeisiä) talvikuvia!

 • Reply Katikki April 21, 2015 at 20:42

  Tunnistan kinttupolun! Ollaan hiskien kanssa kuljettu talviaikaan lähes päivittäin tuosta, käyty mutka Pitkällä hiekalla ja palattu takasin 🙂 Viikonloppuisin melko mahotonta pitää laajasti liikkuvia koiria vapaana tuolla, ihan sikana kelekkamiehiä liikenteessä! Enää tosin ei ole asiaa Kiannalle, muilla pikku lämpäreillä ollaan kyllä käytynä 🙂

  • Reply Rimma April 22, 2015 at 06:36

   Joo voin kuvitella, ettei tossa voi ja kannata pitää koiria irti! Paitsi tuohon aikaan ennen aamu kuutta ei ollut kyllä muita liikenteessä 🙂

  Leave a Reply