Farmityöskentelyn kompastuskivet: kokemuksia ja vinkkejä working holidaylle Australiaan ja Uuteen-Seelantiin

Maailmanympärimatka, Oseania
February 28, 2015

Luin juuri vanhan duunikaverini blogista hänen tuoreen kertomuksensa Australiasta working holidayltaan. Mimmi viettää tällä hetkellä Queenslandissa aikaa tienaten farmeilla työskennellen working hostellin kautta. Working hostel on systeemi, jossa työntekijät, eli usein nuoret backpackerit, asuvat hostellissa, joka välittää heitä töihin useammille eri farmeille. Kuulostaa sinänsä hyvältä diililtä: on katto pään päällä, kavereita ympärillä ja suhteellisen varmat duunit, sillä välittäjällä eli hostellilla on useampia farmeja asiakkaanaan.

Totuus saattaa kuitenkin olla vähän toisenlainen. Kaverini kertoi postauksessaan muutamia aika harmillisia juttuja aluksi hyvältä kuulostaneesta diilistä. Ensinnäkin hostellissa asumisesta luonnollisesti maksetaan, mutta työntekijät joutuvat maksamaan myös jokaisesta työpaikalle eli eri farmeille kuljettavista työmatkoistaan 8 AUD. Vaikka backpackerillä olisi oma auto, niin sillä EI SAA kulkea töihin.

Työtuntimäärää ei ole taattu. Kaverilleni oli kerrottu, että duunia on aluksi osa-aikaisesti, mutta jonkun ajan päästä pitäisi päästä parempiin tunteihin käsiksi ja kunnolla tienaamaan. Noh, hänellä on saattanut olla jopa neljän vapaapäivän putkia, ja asumisesta ym. astiavuokrista täytyy hostellille silti maksaa, vaikkei heillä olisikaan tarjota töitä.

Hostellin sääntöihin kuuluu, että klo 22 jälkeen ei saa hiiskahtaakaan tai napsahtaa 100 AUD:n sakko. Sakkoja voi saada myös monista muista jutuista, kuten jos päättääkin lähteä hostellista ekalla viikolla pois tai jos ei muista sen jälkeen ilmoittaa lähdöstään 3pv etukäteen. Aika natsimeininki siis.

working holiday Australia PA310468 PA310485

Kaikkia määrättyjä töitä on tehtävä, duunista ja palkasta riippumatta. Jotkut työt voivat olla tosi rankkoja vaikkapa heiveröisemmille tytöille, kuten esimerkiksi vesimelonien poiminta tai taimien istutus. Tuntipalkka on hyvä, jos se on sen reilut 20 AUD/h, mutta osa hommista on suoriteperusteisia eli palkkaa saa vaikkapa kilomääriin perustuen. Kaverini esimerkkitapauksessa hän oli päässyt poimimaan pikkupikkuchilejä 2,5 AUD:n kilohintaan. Ei kuulosta järin reilulta.

Työolosuhteet ovat myös suhteellisen rankkoja. Päivälämpötilat saattavat huidella 40 celsiuksen korvilla ja aurinko polttaa vaatteidenkin läpi. Jos ei muista juoda monia litroja vettä päivän aikana, on nestehukka ihan todellinen uhka. Tällaisina päivinä työnantajan pitäisi pitää huolta siitä, että työntekijöillä on vaikkapa parin tunnin siesta päivän kuumimpana aikana. Esimerkiksi meidän työskennellessämme limefarmilla Mareebassa Queenslandissä, meillä oli kaikkina yli 30 asteisina päivinä kahden tunnin lounassiesta puolen päivän aikaan.

Toinen ystäväni, kanadalainen tyttö, jonka tapasimme Uudessa-Seelannissa reissatessamme, oli NZ:ssa farmilla töissä niin ikään working hostellin kautta omenanpoimijana. Hän koki samoja ongelmia kuin suomalainen kaverini: työtunteja ei koskaan ollut luvattua määrää, ja vaikka vakuutettiin, että suurin osa työstä tehtäisiin tuntiperusteisesti, joutui hän silti poimimaan monina päivinä omenoita kilopalkalla. Hyvälle liksalle päästäkseen työntekijät jättivät taukoja pitämättä, vaikka tuon tyyppistä raskasta duunia tehdessään olisi ensiarvoisen tärkeää muistaa välillä levähtää.

Se miksi aloin nyt kirjoittelemaan tästä aiheesta, johtuu siitä että haluan kannustaa working holiday -reppureissaajia miettimään tarkkaan, minkälaisella diilillä menevät töihin. Ikävä fakta nimittäin on se, että monet firmat harrastavat ihan puhdasta riistoa reppumatkaajien kustannuksella – just because they can.  Kelasimme aikoinaan omasta farmiduunipaikastamme, että olisi siinäkin ollut toivomisen varaa, mutta ei se sentään yltänyt noihin yllä kuvattuihin olosuhteisiin saakka. Maksoimme kyllä päivittäisestä asumisestamme farmilla (suhteellisen kämäisissä olosuhteissa) 20 AUD per pää, mutta mitään muita kuluja meille ei tullut, eikä myöskään kalliita takuumaksuja tms. Pomo oli reilu ja hyvä tyyppi, ja saimme työskennellä tosi itsenäisesti. Tuntipalkkamme oli 18 AUD ja tunteja työpäivässä oli yleensä 6-8, joskus enemmänkin. Loppuaikaa kohden (olimme farmilla yhteensä viisi viikkoa) työtuntimme vähenivät ja farmarin ilmoitettua, ettei seuraavalla viikolla meille olisi ollenkaan töitä tarjolla päätimme lähteä pois farmilta, sillä työskentelemäänhän me sinne olimme vain menneet. Olisi tuntunut tyhmältä maksaa 280 AUD viikon asumisesta jossain perähikiällä, kun emme päässeet edes tienaamaan. Farmari ymmärsi tämän hyvin ja järjesti meille jopa läksiäisbileet.

working holiday Australia PA310560 PA310562 PA310566 PA310570 PA310609

Farmilta siirryimme wwooffaamaan eli vapaaehtoistöihin Willing Workers On Organic Farms -järjestön kautta. Päädyimme ihanalle luomufarmille, mikä olikin varmaan koko aussiaikamme kohokohta (annoin tästä muuten Mondo-lehdelle haastattelun viime vuoden puolella, löytyy marraskuussa ilmestyneestä lehdestä).

Mitä edellä kerrotusta opimme? Kannattaa olla tarkkana Ausseissa (ja Uudessa-Seelannissakin) working holiday -viisumilla työskennellessään ja työpaikkaansa valitessaan. Kaikki working hostel -yrittäjät eivät varmasti ole yhtä tiukkoja ja rahasta kaikesta mahdollisesta työntekijöitään, ja siksi olisikin kiva kuulla hyviä kokemuksia teiltä, jos sellaisia on!

Oman ja kaverieni kokemusten mukaan kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan ennemmin yksityisiä farmiyrittäjiä kuin hostellien tms. kautta työskentelyä. Esimerkiksi Gumtreesta voi etsiä farmareiden ilmoituksia ja soittaa heille suoraan itse lisäkysymysten kanssa. Työpaikkoja kannattaa käydä myös kyselemässä suoraan yrityksistä, jolloin pääsee suoraan heidän omille palkkalistoilleen. Esimerkiksi me pääsimme motelliin töihin Uudessa-Seelannissa ihan vaan koska pidimme silmämme auki ja menimme itse paikalle esittäytymään. Kannattaa olla myös valmis joustamaan suunnitelmistaan, kuten mekin teimme motelliduunin osuessa kohdalle.

Erittäin lämpimästi suosittelisin omien kokemustemme perusteella myös edellä mainittua wwooffaamista. Siinä ei pääse tienaamaan rahaa, mutta siinä todella säästää. Töitä on 4-6h päivässä ja sitä vastaan saa vähintään kolme ateriaa ja usein välipalat päälle sekä majoituksen. Wooffatessaan pääsee usein myös paremmin kiinni paikallisten elämäntapaan ja oppii uskomattoman paljon uutta.

working holiday Australia PB170028PB170031

Postauksen kuvat on meidän omalta, limefarmilla vietetyltä pätkältä Australian Mareebasta. Työskentelimme pellolla ja minä myös pakkaamossa. Rankkaa oli, mutta hyvät muistot jäi päällimmäisinä siitäkin ajasta mieleen. Ja tuon rusketuksen voisin ottaa takaisin esim. heti.

Minkälaisia kokemuksia teiltä löytyy ko. maissa työskentelystä?
Mitä kautta olette saaneet hyviä työpaikkoja?
Onko teillä omia varottavia esimerkkejä?

Laittakaahan kommenttiboksi laulamaan, niin saadaan kerättyä tänne hyvät vinkit vastaavaan reissuun lähtijöitä ajatellen! 🙂

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply myymi February 28, 2015 at 14:22

  Mulla ei oo kokemusta WH:sta mut haluisin joskus lähtee! Tulee tosin kohta ikä vastaan. Vai mikä se on se raja? Ja sori säätö, kommasin vähän väärällä profiililla eka, juunou 😀

  • Reply Laura R. February 28, 2015 at 14:26

   Joo en ehkä kestä :DD Parempi varmaan kommata jatkossaki ihan vaan päin naamaa niinku ennenkin 😀 Ikäraja on 30-vuotta hakemiselle mut maahan pitää saapua ennen ku täyttää 31. Eli just ehtisit! 😉

 • Reply Helena Pöyskö March 2, 2015 at 19:01

  Sulle ois haaste mun blogissa. Hehee. Oispas kiva jos innostuisit sen tekemään!

  • Reply Laura R. March 2, 2015 at 20:19

   Oo kiitos Helena! Täytyypäs käydä heti kurkkaamassa, että mitä siellä odottaa 😉

 • Reply Tuul March 4, 2015 at 10:18

  Minulla ei ole kokemusta työskentelystä Australiassa, mutta se kiinnostaisi kovasti. Haaveena olisi ottaa puoli vuotta töistä vapaata ja lähteä Australiaan tai Uuteen-Seelantiin tekemään töitä ja reissaamaan. Olisi kiva kuulla, jos joku on saanut esimerkiksi opetustöitä tuolta suunnalta ja mitä kautta niitä kannattaisi lähteä hakemaan.

  • Reply Laura R. March 4, 2015 at 18:52

   Voin kyllä suositella molempia! Valitettavasti mulla ei ole tietoa noista opetushommista, mutta kannattaa tsekkailla esim. sellainen saitti kun seek.co.au! Toivottavasti joku lukija osais vaikka vinkata. Mutta yleisesti sanottuna suurin osa noista WH-töistä on vähän sellaisia yksinkertaisempia hommia juuri farmitöistä tarjoiluun, kokkailuun ja hostellitöihin. Toki poikkeuksiakin on!

 • Reply Anu // Anu Goes March 4, 2015 at 15:00

  Itse olin viitisen vuotta sitten Uudessa-Seelannissa kolmen kuukauden reissulla WH-viisumin kanssa. Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen työnteko jäikin melkein kokonaan pois, mutta viikon verran olin wwooffaamassa pienellä luomulammastilalla Aucklandista pohjoiseen. Viikko oli ihana ja isäntäperhe mukava, enkä reissun aikana kuullut muiltakaan wwooffareilta kuin pelkkää positiivista palautetta 🙂

  Kirjoittelin kokemuksesta myös muutaman sanan tuolloiseen reissublogiini: http://goingkiwis.blogspot.com/search/label/warkworth

  • Reply Laura R. March 4, 2015 at 18:54

   Kyllä! Wwooffaaminen on ihan loistava vaihtoehto ja liputan kyllä itsekin ihan täysillä sen puolesta! 🙂 Voin kuvitella miten mahtava tuo sunkin luomutilakokemus on ollut, ai että! <3 Täytyypä käydä kurkkaamassa postauksia 🙂

 • Reply Annika - home & away March 15, 2015 at 10:19

  Nyt vasta ehdin lukea tän tekstin. Mulla ei ole koskaan ollut WH suunnitelmissa, mutta ilmiönä se on mielenkiintoinen. En tiennyt noista eriskummallisista ja erittäin kyseenalaisista työsuhteista tms. mutta mun mielestä on todella ironista, että eurooppalaiset "hyvistä oloista" tulevat nuoret ovat hyväksikäytön kohteena keskellä ei mitään farmeilla Ausseissa. Tuskin kukaan näistä backpackereistä omassa maassaan lähtisi ikinä mansikoita keräämään. Hullunkurista, että Aussit on niin haluttu ja eksoottinen maa, että siellä voi tehdä bisnestä tolla tavalla (ymmärrän kyllä, ettei kaikki WH-työ ole huonojen työolosuhteiden mallin mukaisia).

  • Reply Laura R. March 17, 2015 at 09:11

   No onhan se vähän ironista. Mutta toisaalta noita hommia tehdään väliaikaisesti ja nimenomaan reissukassaa rahoittaakseen, jolloin sillä ei ainakaan itelle ole niin väliä, että tuleeko se raha "oikeista" duuneista vai hedelmänpoiminnasta. Se on joka tapauksessa inhottavaa, että se bisnes on mennyt siellä tuohon suuntaan, kun alunalkaen tarkoitus on kumminkin ollut hyvä.

 • Reply Annika - home & away March 15, 2015 at 10:19

  Nyt vasta ehdin lukea tän tekstin. Mulla ei ole koskaan ollut WH suunnitelmissa, mutta ilmiönä se on mielenkiintoinen. En tiennyt noista eriskummallisista ja erittäin kyseenalaisista työsuhteista tms. mutta mun mielestä on todella ironista, että eurooppalaiset "hyvistä oloista" tulevat nuoret ovat hyväksikäytön kohteena keskellä ei mitään farmeilla Ausseissa. Tuskin kukaan näistä backpackereistä omassa maassaan lähtisi ikinä mansikoita keräämään. Hullunkurista, että Aussit on niin haluttu ja eksoottinen maa, että siellä voi tehdä bisnestä tolla tavalla (ymmärrän kyllä, ettei kaikki WH-työ ole huonojen työolosuhteiden mallin mukaisia).

 • Reply Emmi May 23, 2017 at 07:54

  Hauska kuulla sun kokemuksista. Itse olen ausseissa farmityötä vailla. Onko sulla tietoo että kun osat farmit hakevat osa-aikatyöntekijöitä, eli jos oot 3kk farmilla ja teet vajaita tunteja niin onko se siltikin oikeutettu 2 vuoden viisumiin?

 • Reply Johanna June 1, 2017 at 02:09

  Itse etsin nyt kolmatta kuukautta mitä tahansa töitä eikä tämä mitään herkkua ole! Kokemusta löytyy matkailu-, ravintola- ja kaupan alalta mm. Olen tehnyt ja teen edelleen 6-8h päivässä töitä sen eteen, että löytäisin töitä! Kuinka monta kertaa olenkaan itkenyt turhautuneisuudesta! Enkä todellakaan ole töiden haultani paljoa ehtinyt tästä maasta nauttia. Kaikki hehkuttivat wh-vuotta ja sitä kuinka upeaa aikaa se on…en usko, että olen täysin yksin, kun sanon, että kaikilla kokemus ei ole yhtä upea, mahtava tai ikimuistoinen. Siitä ei vain puhuta.

  • Reply Laura June 12, 2017 at 19:41

   Tosi ikävää kuulla, että sulle on käynyt noin. Toivottavasti onni vielä kääntyisi!

  Leave a Reply