Mariposa Groven jättiläismäiset punapuut

Maailmanympärimatka, Pohjois-Amerikka
January 21, 2015
mariposa grove

Yosemiten kansallispuiston ihmeet eivät rajoittuneet vain upeisiin kalliomaisemiin, vesiputouksiin ja mustakarhuihin (näistä kaikista voit lukea ensimmäisestä Yosemite-postauksestani). Kansallispuiston alueella sijaitsee myös kuuluisa Mariposa Grove, joka tunnetaan erityisesti siellä kasvavista jättiläismäisistä punapuista (sequoia). Punapuita kasvaa koko maailmassa ainoastaan Kalifornian ja Oregonin osavaltioiden alueella n. 750 kilometriä pitkällä kaistaleella, jota hellii niille ihanteellinen ilmasto.

Paikalle pääsee hyvin autolla, mutta nähdäkseen puut kunnolla, on jalkauduttava luontoon. Tämä sopi meille mainiosti – olimmehan istuneet suurimman osan päivästä autossa Yosemitea kierrellessämme. Emme kuitenkaan arvanneet päätyvämme kävelemään lähes seitsemän kilometrin lenkkiä. Jos olisin sen tajunnut, olisin ehkäpä lähtenyt liikenteeseen joillain muilla jalkineilla kuin varvassandaaleilla.
mariposa groveP5230967-001mariposa grove
Tiettävästi vanhin puu puistossa on nimeltään Grizzly Giant. Vaihtelevien lähteiden mukaan puun uskotaan olevan 1800-2400 vuotta vanha, eli varsin kunnioitettavassa iässä – onhan se seissyt siellä paikoillaan oletettavasti meidän ajanlaskumme alusta alkaen. Kyse on niin käsittämättömän pitkästä ajasta, että sitä on vaikea laittaa mihinkään perspektiiviin. Niskaa sai joka tapauksessa taivutella ihan kunnolla, jotta puun vierellä istuessaan onnistui tähyilemään sen ylimmille oksille saakka – eikä silti ihan onnistunut. Tuolla tuli myös ensimmäistä kertaa oikeasti tarpeelliseksi jo Japanista kameraani hankittu kalansilmälisäosa!

P5230929-001 mariposa groveP5230951-001mariposa grove
Puisto oli suhteellisen helppokulkuinen meille reippaille, varvassandaalein varustautuneille retkeilijöille. Hirmuisen suuria korkeuseroja ei ollut ja metsikössä tuli useasti vastaan mustahäntäpeuroja. Jos kävely puistossa ei olisi napannut, oli tarjolla myös minijuna-tyyppinen ratkaisu, joka kierteli puistoa päällystetyllä tiellä. Omalla autolla aluelle ei kuitenkaan saa ajaa.

Metsästä löytyi pajon kaikkea ihasteltavaa ja ihmeteltävää: hauskoja piilopaikkoja puiden sisältä, supervihreää sammalta, jättiläiskäpyjä ja yks aika karvainen maailmanmatkaaja, hih. (Tuntuu muuten tosi hassulta katsella nyt näitä kuvia, kun Laurikin näyttää nykyään taas normaailta itseltään – itse se tosin taas nämä kuvat nähtyään alkoi surkutella, kun meni ajamaan rakkaudella kasvatetun lettinsä ja partansa pois… miehet :D)

P5230965-001 P5230944-001 mariposa grove mariposa1-001

Ja miksi se meidän käppäilymme kesti? Noh, joku hehkutti meille hurjasti Fallen Tunnel Tree -nimistä yksiöä, joka sijaitsi jossain puiston peräkolkassa. Olihan sinne sitten käveltävä. Puu oli tosiaan nimensä mukaisesti kaatunut yksilö, sillä aikoinaan ihmisen kaiverrettua puuhun auton mentävän aukon, ei sen rakenteet olleetkaan kestäneet ja puu oli tullut eittämättä rytinällä alas. Nyt jäljellä oli vain suuri runko, jonka edessä mestoille samaan aikaan sattunut amerikan-puolalainen mies tarjoutui ottamaan meistä varvassandaaliturreista kuvan, hah 🙂

mariposa grove
Puistossa oli kuitenkin myös toinen ihmisen mentävän aukon sisältämä, edelleen pystyssä oleva puu. Myös California Tunnel Treen lävitse on aikoinaan mahtunut ajamaan autolla, mutta tämän päivän kaaroista siitä ei varmaankaan mahtuisi enää läpi muuten kuin mopoautolla. Tai Minillä!

P5230934-001 mariposa grove
Saapuessamme takaisin parkkipaikalle alkoi sopivasti tippasemaan vettä taivaalta. Sää olikin suosinut meitä koko Yosemite-päivämme aikana, joten lähtiessämme ajelemaan takaisin kohti Mercedin kaupunkia, ei haitannut yhtään että alkoi ropista. Meikäläisellä alkoi silmä luppasta, mutta vähintään yhtä nopeasti kuin äkkinukahtaminen, tapahtui äkkivirkoaminenkin Laurin huikatessa että hei tsekkaa, tuplasateenkari. Mieleen tuli samantien se legendaarinen YouTube-hittivideo, jolla Yosemitessa retkeilevät tyypit repivät ihan uskomattomat kierrokset tuplasateenkaaresta. Meillä ei ollut lääkitys vissiin ihan yhtä hyvin kohdillaan kuin videossa esiintyvillä tyypeillä, mutta olihan se tuplakaari silti ikuistettava -vielä kun kerta Yosemitessa satuttiin olemaan! 😉

mariposa grove

Sellainen oli meidän Yosemite-retkemme kokonaisuudessaan! Joskus sinne vielä palataan ajan kanssa trekkaamaan ja fiilistelemään.

***

Ensimmäiseen Yosemite-postaukseen pääset tästä.

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Anonyymi January 21, 2015 at 14:03

  Aivan huikea postaus Kiitos

 • Reply Laura R January 21, 2015 at 15:03

  Kiva, kiitos!

 • Reply Inka January 21, 2015 at 15:56

  Vauuuu noita punapuita! Niiden koko on kyllä jotain ihan käsittämätöntä, ja mua naurattaakin edelleen yks vanha kuva, mikä otettiin poikien kanssa. Siinä viis isokäsistä jätkä yrittää joukolla halata yhtä noista paksuista rungoista eikä siltikään onnistu. On se luonnon mahti niin käsittämätön.

 • Reply Elina / Vaihda vapaalle January 21, 2015 at 16:28

  On siinä puilla kokoa ja niin on muuten kävyilläkin! Huh. Mä en muuten pysty kävelemään varvassandaaleilla edes kymmentä metriä, joten pointsit teille. 😀

 • Reply Laura R January 21, 2015 at 19:07

  Niin se on! Ja joo noita oli kyllä aika mahdotonta halailla 😀 Mutta niin hienoja!

 • Reply Laura R January 21, 2015 at 19:21

  Haha 😀 Kyllä muuten vähän tuntui jalkapohjissa tuon lenkin jälkeen… Noi kävyt oli musta niin siistejä, oisin halunnu tuoda yhden kotiin koristeeksi! 😀

 • Reply Kea | Deep Red Blues January 21, 2015 at 20:59

  Tuttuja maisemia. 🙂 Noi on kyllä niin älyttömiä noi puut ettei niiden kokoa jotenkin vaan tajua ennen kuin ne näkee livenä. Ja kuvaaminen oli tuolla yllättävän haastavaa kun valoa puskee ylhäältä mut kuitenkin on pakko osottaa sitä linssiä vaan kohti taivasta kun ne on niin järjettömän isoja. Kiitos tästä nojatuoliretkestä takaisin tuonne. Onhan toi nyt ihan huikee paikka!

  PS. olipa hyvät aineet jätkällä tossa videossa. 😀

 • Reply Laura R January 21, 2015 at 21:49

  Totta puhut, ihan älyttömiä jättejähän noi oli! Vaikee verrata mihinkään tuttuun, kun ei täällä kotimaassa ole mitään vastaavaa. Kuvaaminen oli tosiaankin haastavaa, enkä oo ihan tyytyväinen näihin mut sellasta se on ku ei skilssit riitä kaikkeen, hah! 😀

  Ja joo, jätkillä on todella lämmenny leirinuorion folioilla jotain muutaki ku makkaraa… 😀

 • Reply Kea | Deep Red Blues January 21, 2015 at 21:58

  Piti muuten sanoa ihan viisastelematta, et technically nää Mariposa Groven isoimmat puut kuten Grizzy Giant ja kumppanit on muuten mammuttipetäjiä eikä punapuita. Punapuut on vähän pienempiä… Mut samassa sequoia-heimossa ollaan kai silti. 😉

 • Reply Laura R January 21, 2015 at 22:12

  Aijaa! Mä kun yritin oikein googlettaa ja tarkistaa etten kerro väärää tietoa täällä, ja siltikin meni metsään 😀 Hyvä ku tarkensit! Tosiaan tsekkasin vaan tolla sequoia-nimellä, niin se kait se sekotti 😉

 • Reply Kea | Deep Red Blues January 21, 2015 at 22:27

  Haha. Joo, jouduin ite googlaa myös kun kirjotin omaa postausta sillon toissa vuonna… 😀 hence kaikki tämä tärkeä tietous!

 • Reply Maarit January 22, 2015 at 04:40

  Nää on hienoja! Meiltä jäi mariposa grove kokematta, mutta käytiin rannikolla yhdessä toisessa puistossa katsomassa punapuita. Oli kiva törmätä messuilla! 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä January 22, 2015 at 04:56

  Wau! Yosemiteen olis tarkoitus nyt keväällä ennättää! Katsos kun syksyllä ei millään kahden Cali kuukauden aikana ennätetty ;DDD hihhh… Upea paikka takuulla ja kiitos näistä vinkeistä!

 • Reply Laura R January 22, 2015 at 08:40

  I see I see 😉

 • Reply Laura R January 22, 2015 at 08:41

  Noi oli kyllä siistejä 🙂 Niin oli! Harmi kun ei nähty sit enää uudestaan sen jälkeen kun mä lähin kuunteleen sitä Islanti-preseä. Mutta varmasti törmäillään jatkossakin, jee! 🙂

 • Reply Laura R January 22, 2015 at 08:42

  Hahahah, joo teillä on pitäny kiirettä 😀 Mutta se on kyllä todellakin niin upea, että kannattaa ottaa se pari päivää aikaa ja ajella sinne! Takaan että ihastut! 🙂

 • Reply Hanna January 22, 2015 at 09:32

  Hehee, tuttu juttu tuo aiottua pidempi lenkki. Meikkiskin käppäili siellä ei-niin-hyvissä-jalkineissa… Ja jalat oli aika likaset, kun siellä oli niin tomunen maa. Mutta mageita puita oli, kannatti käydä kurkkaamassa.

 • Reply Laura R January 22, 2015 at 10:41

  Lohduttavaa kuulla ettei olla oltu ainoat joilla on vähän venähtänyt! 😀 Ja oli tosiaankin jalkapesu eka asia minkä tein kun päästiin motelliin…

 • Reply Satu VW I Destination Unknown January 23, 2015 at 15:28

  Upeita kuvia!!! Punapuita on tullut ihailtua vain Uuden-Seelannin Rotoruassa, mutta kyllä ne pikkaisen jäävät näiden kuvien perusteella Yosemiten varjoon. Ja huh, kaksoissateenkaari, vau!

 • Reply Laura R January 23, 2015 at 17:46

  Kiitos Satu! Olin kyllä ylipäätänsä yllättynyt siitä, miten lähtemättömän vaikutuksen Yosemite vielä meihin teki sen Uuden-Seelannin maisemailotulituksen jälkeen!

 • Leave a Reply