Yosemiten kansallispuiston lumoissa

Maailmanympärimatka, Pohjois-Amerikka
January 14, 2015
Yosemite National Park

Maailmanympärimatkaamme kuuluneen Kalifornian roadtripin huikeimmat ja yllättävimmät maisemat koettiin viime toukokuussa ehdottomasti Yosemiten kansallispuistossa. Olin kyllä aiemmin nähnyt kuvia sieltä, mutta eiväthän kuvat koskaan riitä kertomaan jonkun paikan suuruutta ja upeutta todellisuudessa. Lisäksi Uudessa-Seelannissa samaisella reissulla koetut luonnonihmeet olivat parkkiintuneet jo niin syvälle, etten uskonut minkään paikan saavan minua enää hengästyneeksi ihan vain paikoillaan seistessäni. Kuinka väärässä jälleen olinkaan!
P5220623-001 P5220630-001 Yosemite National ParkP5220643-001P5220640-001
Ajoimme Yosemiteen San Franciscon / San Josen suunnasta upealta Pacific Coast Highwayltä poikettuamme, ja yövyimme matkan varrella Mercedin kaupungissa edullisessa ja hyvässä motellissa, johon palasimme seuraavaksikin yöksi Yosemitessa vietetyn päivän jälkeen. Mercedistä ajoi Yosemiteen parissa-kolmessa tunnissa Mariposan kaupungin läpi pitkin Hwy 140:a, minkä sanotaan olevan kaunein reitti kansallispuistoon. Reitti on myös useimmiten vuoden ympäri auki, toisin kuin Tioga Passin eli kansallispuiston itäpuolelta tuleva Hwy 120. Sekin olisi ollut tuolloin toukouun puolivälissä toki jo auki, muta sinne saakka emme ehtineet. Meillä oli aikaa Yosemitelle vain yksi päivä, eikä se kyllä riittänyt mihinkään. Onneksi Jenkit on tehty autoilua varten, ja pääsimme autolla kiertämään muutamat kuuluisimmat näköalapaikat tuon ainokaisen päivän aikana. Se on muuten hyvä puoli ainakin Yosemiten kansallispuistossa – ei tarvitse olla huippukunnossa päästäkseen nauttimaan upeista maisemista. Tunnetuimmille näköalapaikoille oli myös esteetön pääsy.

Jo startti oli mahtava, kun puistoon kävi kapea tie upeiden luonnon omien kiviporttien lävitse. Melkein heti pitikin jo nousta ylös autosta jaloittelemaan ja kuikuilemaan ensimmäistä päivän monista vesiputouksista, ja sen jälkeen toista ja kolmattakin. Kolmannen, eli Bridalveil Fallin, kohdalla oltiin jo sen verran lähellä, että putous pääsi kastelemaan meidät ihanan kevyellä pisarahunnullaan.

P5220646-001 P5220647-001 Yosemite National Park
Bridalveil Fallille piti kävellä lyhyt matka parkkikselta, mutta kastumatta (= kameraa kastelematta) ja parhaiten sen melkein näki parkkipaikalta. Seuraavaksi ajelimme yhdelle Yosemiten tunnetuimmista pysähdyspaikoista, Tunnel View:n parkkiksen näköalapaikalle, missä yhdellä silmäyksellä voi nähdä vasemmalla kohoavan El Capitanin, oikealla Bridalveil Fall -putouksen sekä hieman kauempana siintävän Half Domen. Tuolla tajusin ensimmäistä kertaa, miten suuressa paikassa olinkaan. Tunsin itseni niin kovin pieneksi sen valtavan edessä auenneen maiseman edessä. Onnistuin  myös bongaamaan siinä parkkiksella pyöriessäni jotain vieläkin pienempää ja söpömpää…

Yosemite National ParkP5220667-001P5220669-001 P5220801-001 P5220684-001 P5220695-001P5220757-001
Mitä pidemmälle ajelimme, sitä korkeammalle nousimme, ja sitä matalemmalle auton lämpömittaren farenheitit laskivat. Ihan pakkaselle ei sentään päädytty, mutta lunta vielä näkyi niin tienvarsilla kuin korkeilla ja kaukaisemmilla vuorenhuipuillakin. Jossain vaiheessa reittiä tie kuitenkin meni ihan jumiin kummastakin suunnasta tulevasta, matelevasta liikenteestä johtuen. Avasimme auton ikkunat ja höristimme korviamme kuullaksemme, mitä teiden varsiin parkkeeranneet ihmiset puhuivat ja nähdäksemme mihin kaikki tuijottivat. Pian se selvisi: vähän matkan päässä meistä oli ihkaoikea mustakarhu. Karhu! En ollut ikinä ennen nähnyt karhua luonnossa, joten oli aika selvä millä innolla meikä sinkoutui autosta ulos zoomiputkella varustettu kamera kädessäni. Lauri ajoi auton jonnekin parkkiin ja liittyi pian seuraani karhupassiin. Siinä me sitten kyykittiin tien varressa, metsän mesikämmenen touhuja tiiraillen.

P5220710-001 P5220727-001 Yosemite National Park

Karvakorva, joka oli vielä aika pentu, ei paljoa onneksi tuntunut ihmisistä välittävän, vaan tonki rauhassa termiittejä lahosta puunrungosta ja liikuskeli paljon ympäriinsä. Jotkut urpot olivat vissiin unohtaneet, että kyseessä oli kuitenkin villieläin, ja lähtivät lähestymään karhua. Järjettömin hetki oli, kun eräs mies oli hivuttautunut vain parinkymmenen metrin päähän karhusta, ja kääntyi selin karhuun päin ottaakseen itsestään selfien! Me päiviteltiin erään jenkkimiehen kanssa tienvarressa nykyihmisten tyhmyyttä ja itsesuojeluvaiston puutetta. Karhunpoika oli vielä niin nuori, että sen emo olisi voinut hyvin olla lähellä pitämässä vahtia ja syöksyä yhtäkkiä jostain esiin pelästyttämään kaikki pahanpäiväisesti. Ja vaikkei karhu olisikaan edes vaaraksi, pitäisi sen antaa olla rauhassa, etteivät tottuisi liikaa ihmisiin. Jenkkimies muuten kertoi viettäneensä Yosemitessa koko elämänsä aikana kymmeniä ja taas kymmeniä päiviä, ja näki nyt ensimmäistä kertaa siellä karhun livenä. Meillä taisi siis käydä aika mieletön tuuri mesikämmenen bongatessamme! Eikä siinä vielä kaikki, sillä kohti seuraavaa paikkaa ajelessamme törmäsimme seuraaviin eläinystäviin, suloisiin mustahäntäpeuroihin (mule deer) ja tosi nättiin sinimustaan lintuun, joka pienen tiedonhaun jälkeen osoittautui samettinärheksi (Steller’s jay).

P5220783-001 P5220786-001 Yosemite National Park
Uudessa-Seelannissa Queenstownissa tapaamamme alaskalainen kundi oli suositellut meille erästä vaellusreittiäkin (Vernal Fall and Nevada Fall Trail), mutta tällä kertaa aika ei vain riittänyt.  Reitti olisi vienyt koko matkan alhaalta laaksosta joenviertä pitkin kahden eri vesiputouksen ohitse (putoukset näkyvät allaolevan kuvasarjan kakkoskuvassa parhaiten) yläjuoksulle saakka. Yosemite on kuitenkin paikka, johon varmasti haluan palata, jos ja kun vielä joskus matkaamme takaisin noille seuduille. Pääsimmepähän kuitenkin näkemään kyseiset putoukset, tosin vähän pidemmän matkan päästä, Glacier Pointilta. Glacier Point ei ole myöskään avoinna ympäri vuoden, mutta toukokuussa sinne pääsi jo katselemaan mm. alas laaksoon avautuvaa Yosemite Villagea, kolmea eri vesiputousta sekä upeaa Half Domea. Glacier Pointin näköalapaikka on lähes kilometrin Yosemite Villagen yläpuolella, ja pudotus alas oli kieltämättä huikea. En voinut olla ajattelematta, miten törkeän siistiä olisi hypätä Glacier Pointilta alas liitovarjolla ja liidellä laakson yllä maisemia katsellen!

P5230863-001 P5220828-001 P5220843-001 P5230873-001 P5230855-001 P5230862-001 P5230870-001 P5230894-001 P5230887-001 Yosemite National Park
Huh, vieläkin hengästyttää näitä kuvia selaillessani. Glacier Pointin näkymät olivat niin ikään tulleet tutuiksi monista matkakuvista, mutta niin ne livenäkyvät taas löivät ällikällä. Paikalla hengaillessamme tuli törmättyä jälleen muutamiin uusiin eläinystäviin, ja laskeskelinkin, että yhden Yosemite-päivän aikana valokuvasin yhteensä kuutta eri eläintä, joista yksi oli karhu. Ihan hyvä saldo päiväreissuksi!

Glacier Pointilta jatkoimme vielä Mariposa Groveen ihmettelemään jättiläispuita ja tekemään pienen kävelylenkin, joka ei sitten ollutkaan ihan niin lyhyt kuin ajattelimme. Mutta siitä lisää seuraavassa Yosemite-postauksessa!

Mitäpä te olette mieltä näistä maisemista? Tekeekö vaikutuksen muihinkin? 

***

Ps. Matkamessuliput on arvottu ja voittaja tavoitettu. Kiitos kaikille osallistuneille, toivottavasti nähdään messuilla! 🙂

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Hanna January 14, 2015 at 10:10

  Hihii, tuttuja näkymiä! Oli kyllä mieletön paikka ja vaikka me vietettiin tuolla kaksi päivää, ei ehditty nähdä juuri mitään :).

 • Reply Laura/ My post-University life January 14, 2015 at 10:14

  Ihan mielettömät maisemat kyllä – upeita kuvia! Mä olen käynyt silloin vähän junnunmpana tuolla mutta vitsit olisi ihana mennä uudeestaan!

 • Reply Jenna January 14, 2015 at 10:39

  Jee, tuonne minä haluan. Tää postaus tuli just sopivaan aikaan, nimittäin lueskelin juuri eilisiltana tarinoita Yosemitelta. Matkakuumemittari paukkuu kovia lukemia 🙂

 • Reply Laura R January 14, 2015 at 10:41

  Joo siis mähän haaveilen, että pääsisin joskus tuonne viikoksi samoilemaan ja nukkumaan teltassa 😀 Tai edes vaikka pariksi päiväksi… Ois niin mahtavaa nähdä tuolla auringonnousuja ja -laskuja ja bongailla lisää eläimiä!

 • Reply Laura R January 14, 2015 at 10:42

  Kiitos Laura! Juu tuo paikka kyllä kestää useammankin vierailun, niin huikea!

 • Reply Laura R January 14, 2015 at 10:43

  Loistavaa! 🙂 Multa tulee vielä toinenkin postaus pahentamaan sun Yosemite-kuumettas 😉 Ei voi kyllä kuin suositella tuon lyhyenkin käynnin perusteella!

 • Reply Maarit January 14, 2015 at 11:38

  Toi oli kyllä yks meidänkin reissun suosikkipaikoista, tein juuri itse Yosemite postauksen, niin tuli taas muistuteltua mieleen tuolla nähtyjä juttuja. Me ei onnistuttu karhua näkemään, mutta peuroja nähtiin paljon. Olihan se vaan ihana paikka! 🙂

 • Reply Laura R January 14, 2015 at 11:40

  Ai niin hitsi mä en oo taas hetkeen muistanut käydä lukemassa sun reissupostauksia! Pitäis siirtää kaikki seurattavat blogit saman systeemin alle niin ei unohtuis osa. Mutta joo, Yosemite on kyllä huippu! Ja karhuja tosiaan näkee niin harvoin, että meillä kävi kyllä älytön tuuri. Jaahas, menenpäs tästä sun blogiis kuolaamaan lisää näitä maisemia, sun kuvat kun on vielä niin mielettömiä!

 • Reply Elina / Vaihda vapaalle January 14, 2015 at 18:56

  Ai jestas! On tuonne kyllä päästävä. Tässä Tomille näyttelin näitä kuvia, että kato nyt totakin ja tota! Mahtavaa, että näitte mesikämmenen <3

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle May 6, 2016 at 21:59

   Hahaa! Muistelinkin, että olin kommentoinut tätä. Ja nyt me sitten ollaan lähdössä tuonne. 😀

 • Reply Kea | Deep Red Blues January 14, 2015 at 19:28

  Yosemite on kyllä ehdottomasti yks mun suosikkikansallispuistoista vaikka oon nähny niitä varmaan yli kymmenkunta. Aina yhtä upeat maisemat ja hienoja kokemuksia teilläkin kertyi päivän aikana vaikka visiitti olikin lyhyt. Me oltiin sillon syksymmällä metsäpalojen aikaan kun vesiputoukset oli siltä kesältä muisto vaan… se jäi hieman kaivertamaan. Ei kun uutta reissua!

 • Reply Anonyymi January 15, 2015 at 18:08

  Aivan järjettömän hienoja maisemia. Jo kameran kuvista mittasuhteet näyttää valtavilta, joten luonnossa ne on varmasti vielä uskomattomammat. Ois mahtava kyllä joskus tuolla päästä käymään.
  -Juuli

 • Reply Pirkko / Meriharakka January 16, 2015 at 14:18

  Hienon näköistä – meillä reissu vie tuonne helmikuussa!

 • Reply Laura R January 17, 2015 at 15:58

  Ei muuta ku suunnittelemaan! Tosin nyt taitaa messujen jäljiltä olla niin paljon uusia reissuideoita, että mitenköhän sitä taas ehtii kaikkialle… ;D

 • Reply Laura R January 17, 2015 at 15:59

  Mä haluaisin tuonne ehdottomasti takaisin ja sit sinne Yellowstoneen ja Grand Tetoniin, kiitos teikäläisen… 🙂

 • Reply Laura R January 17, 2015 at 16:00

  Hyvä, jos kuvista saa edes vähän kiinni noista mittasuhteista, ne nimittäin olivat oikeesti huimat! Ehdottomasti suosittelen 🙂

 • Reply Laura R January 17, 2015 at 16:01

  Ihan kohta siis! Hieno juttu, Yosemite on aivan upea matkakohde.

 • Reply Inka January 17, 2015 at 16:53

  Ei hitto mitä maisemia! Munsta tuntuu että missasin Yosemiten ihmeet ihan kokonaan kun vierailtiin siellä muutama vuosi sitten, vaikka muistankin olleeni ihan poikki siinä monen tunnin kiertelyn jälkeen. Pakko siis mennä uudestaan!

 • Reply Laura R January 17, 2015 at 19:34

  No sit juu ehdottomasti uusiksi! ^_^

 • Reply Ninni January 18, 2015 at 19:14

  Teki todellakin vaikutuksen 🙂 olipa hauska nähdä messuilla livenäkin, mä oon seurannut tätä siun blogia jo melko kauan ja aina fiilistelen just näitä ihan mahtavia kuvia!

 • Reply Laura R January 18, 2015 at 20:59

  Kiitos! Oli huippua tavata, tosiaankin 🙂 Paiskaahan viestiä, jos kaipailette vinkkejä sinne Curacaolle tai Bonairelle tai minne vaan! 🙂

 • Reply Maarit Johanna January 21, 2015 at 07:51

  Just kommentoin Kean Yellowstone-postaukseen että se on mun miehen ykköskohde Amerikkaan jos ollaan joskus menossa. No tää vois olla sitten vaikka mun! Olen niin rakastunut vesiputouksiin ja nuo kalliot on niin absurdin näköisiä että voisin jäädä niitä iäksi tuijottelemaan. Huippua jos pääsee autollakin noin helposti. Itse suunnittelen jo pikkupatikoita päässäni ^^

 • Reply Laura R January 21, 2015 at 10:41

  Tehkää molemmat! Varmasti näkemisen arvoisia 🙂 Mulla ois listalla kans Yellowstone… toivottavasti joku päivä! Nuo kalliot oli kyllä ihan uskomattomia. Jos harrastais kalliokiipeilyä, niin tuolta sais kyllä vielä enemmän irti! 🙂 Ja pikkupatikoille ehdoton peukku!

 • Reply Jaaskarit January 23, 2015 at 16:09

  WAU! Ollaan nähty kuvia tuolta aiemminkin, mutta nyt varmistui, että tuonnehan on oikeasti mentävä!

 • Reply Laura R January 23, 2015 at 17:44

  Ei laisinkaan huono päätös tuo! On se vaan vaikuttava kohde. Kiva kun kommentoitte niin löysin blogiinne! 🙂

 • Reply Jerry / Pako Arjesta January 25, 2015 at 09:48

  Aivan mielettömiä maisemia! Kuvistahan ei koskaan välity edes murto-osa paikan hienoudesta, joten voin vain kuvitella kuinka upea kokemus tuo on ollut :). Ja aikamoinen tuuri teillä kävi tuon karhun suhteen.

 • Reply Laura R January 25, 2015 at 14:24

  Niinpä, kuvat ei tee maisemien suuruudelle ja kauneudelle oikeutta, mutta silloin ne on tehny tehtävänsä, jos joku, joka ei ole tuolla vielä käynyt innostuu sinne lähtemään 🙂 Mesikämmenen kanssa kävi kyllä mahtava munkki! 🙂

 • Reply Jerry / Pako Arjesta January 25, 2015 at 14:51

  No, voi olla, että minun kohdallani kävi noin :P. Mutta katsotaan nyt, kun ensin pääsee sinne USA:han asti jossain vaiheessa :).
  Onnistuit joka tapauksessa!

 • Reply Laura R January 25, 2015 at 15:16

  Kiitti, kiva kuulla! 🙂

 • Reply Mariposa Groven jättiläismäiset punapuut - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi February 2, 2016 at 22:57

  […] vain upeisiin kalliomaisemiin, vesiputouksiin ja mustakarhuihin (näistä kaikista voit lukea ensimmäisestä Yosemite-postauksestani). Kansallispuiston alueella sijaitsee myös kuuluisa Mariposa Grove, joka tunnetaan erityisesti […]

 • Leave a Reply