Kokemus kapselihotellista Tokiossa

Aasia, Maailmanympärimatka
January 8, 2015
Tokio

Tämä postaus on lojunut luonnoksissa nyt jonkin aikaa, ja tänään sain aikaiseksi googletella loput faktat suoriksi. Japanikaipuu nostaa päätään aina säännöllisin väliajoin, ja nyt päätin kanavoida tämän kaipauksen tähän tyyliin. Tässä siis tarina japanilaisesta erikoisuudesta, kapselihotellista!

Moni on varmaankin kuullut kapselihotelleista, joita on alunperin perustettu Japanissa bisnesmiesten käyttöön. Kun työpäivän jälkeen on suunnattu ensin illalliselle ja sen jälkeen karaoke-kellariin hoilottamaan, naukkailtu vähän liian innokkaasti sakea ja missattu se viimeinenkin kotiin menevä juna, ei jää muita vaihtoehtoja kuin painua edulliseen kapselihotelliin, jotta saa kuosittauduttua ja ummistettua silmänsä edes hetkeksi ennen uutta työpäivää. Monet kapselihotelleista ovat edelleenkin  vain miehille tarkoitettuja, mutta muutamia pariskunnille ja naisillekin suunnattuja hotelleja löytyy nykyään. Me majoituimme maailmanympärimatkallamme näistä yhdeksi yöksi Tokyo Kiba Hotelliin, joka oli kaikin puolin mielenkiintoinen ja mieleenpainuva kokemus.

Olimme yöpyneet ensimmäiset viisi Tokion yötämme aivan tavallisessa hotellissa Shinjukun kaupunginosassa. Halusimme kuitenkin testata kapselihotellia, kun kerran Japanissa oltiin, joten olin jättänyt yhden yön majapaikan varaamatta ennen reissua. Emme olleet siis varanneet kapselihotellia etukäteen vaan painuimme sinne vain rinkkoinemme kysymään vapaata huonetta. Aulassa puhuttiin auttavasti englantia, ja pian meillä olikin huone varattuna ja maksettuna, ja saimme jättää rinkkamme säilytykseen hotelliin siksi aikaan, kun kävimme vielä kiertelemässä lähiseutua, syömässä ja ostoksilla. Maksoimme kuitenkin majoituksemme samalla ja yksi yö kustansi meiltä kahdelta n. 40 euroa.

Saavuttuamme takaisin hotellille meitä neuvottiin, miten kapselihotellissa tulisi toimia. Ensinnäkin kaikki matkalaukut, päällysvaatteet ja muutkin omat kuteet tuli jättää alakerran lukkokaappeihin, ja vaihtaa päälleen rento talon tarjoama oloasu kertakäyttötossuineen. Henkilökohtaiset tavarat, joita tarvitsee yön aikana, sai toki ottaa mukaansa, mutta kannatti pitää mielessä, että kaikki kassit veisivät tilaa kapselin sisällä. Me nappasimme mukaamme vain kännykät, kameran, vesipullot, pientä naposteltavaa sekä parit jenit vohvelikankaisten asujemme taskunpohjille.

Sonnustauduttuamme huikeisiin päivän asuihimme menimme hissillä yläkertaan katsastamaan kapseliamme ensimmäistä kertaa. Hissin vieressä oli kaksi kolikoilla toimivaa automaattia. Toisesta sai ostaa edulliseen hintaan kylmää olutta, toisessa oli myynnissä mm. yksittäispakattuja boxereita, kauluspaitoja ja kravatteja. Tokio
Yläkerrassa odottivat kapseliosastot, erilliset pelkille miesvieraille yhden hengen kapseleineen sekä pareille kahden hengen kapseleineen. Meidän kanssamme samassa tilassa, jossa oli siis arviolta noin 20 kapselia, oli sinä iltana yksi vanhempi aasialaispariskunta sekä yksi äiti nuoren tyttärensä kanssa. Oma kapselimme oli lattiatasolla eli sinne oli helppo kömpiä. Hirmuisen pitkille ihmisille noita koloja ei ole suunniteltu, niin kuin kuvista ilmenee, mutta onneksi meillä ei ollut sitä ongelmaa. Parimetrisellä miehellä saattaisi jo vähän ahdistaa. Kapseleiden eteen sai vedettyä verhon näkösuojaksi, mutta niitä ei voinut lukita, mistä johtuen arvotavarat kehotettiin jättämään sinne alakerran lukkokaappeihin ja kuljettamaan avainta mukanaan.

TokioTokiokapselihotelli 3-001

Hetken tulevan yön makuupaikalle naureskeltuamme päätimme lähteä testaamaan kapselihotellin kylpy- ja saunatiloja, jotka olivat toki erilliset miehille ja naisille. Sekään ei yllättänyt, että naisten tila oli huomattavasti vaatimattomampi kuin miesten. Meikäläisen käytössä oli pukeutumishuone ilmaisine kaunedenhoitotuotteineen sekä pieni suihkuhuone, josta löytyi länsimaisen suht pitkän naisen mittapuulla sangen matalat suihkut (joissa olikin varmaan tarkoitus suihkutella istualteen) sekä pieni poreamme. Sain lillua siellä lähes koko ajan yksinäni, ja siellähän sitten kului sujuvasti puolisentoista tuntia poreissa rentoutuen ja välillä pukuhuoneen puolella viilentyen, japanilaista musiikkia kaiuttimista kuunnellen ja jalkapohjien akupisteitä aktivoivan systeemin päällä seisoskellen (kertokaa joku, onko tuolla systeemillä joku oikea nimi?). Kävinpä myös ostamassa itselleni taskunpohjalla killuneilla kolikoilla yhden huurteisen siitä käytävän automaatista.  Pesuhuoneesta löysin yksittäispakatut hammasharjat, joiden harjaosaan oli uutettu jopa Xylitolia valmiiksi. Kaikki pesutuotteet kasvojenpuhdistusaineista shampoisiin ja suihkugeeleihin olivat toki myös talon tarjoamia – Shiseidoa, kuinkas muutenkaan.

kapselihotelli 2-001TokioTokioTokio
Laurikin sai samaan aikaan nauttia lähes yksinään miesten suuremmasta saunaosastosta, mistä löytyivät niin hierontatuolit, poreammeet kuin saunakin. Ihan suomalaisia löylyjä sieltä ei kuulemma saanut, mutta pääsipähän vähän fiilikseen. Minäkin kurkkasin kolmen sekunnin verran miesten osastolle sellaisena hetkenä, kun siellä ei ollut muita kuin Lauri, ja täytyy sanoa, että kyllä maar oli ukkojen puitteet vähän päheämmät. Mutta eipä se minua haitannut, olin aivan tyytyväinen päästessäni liottamaan kävelystä turtuneita jalkojani pieneen poreammeeseeni.

Nämä kuvat Lauri nappasi miesten puolelta. Erityisen mielenkiintoinen yksityiskohta oli tuo tiimalasi saunassa… 😀

TokiokapselihotelliTokio
Kylvettyämme kunnolla painuimme kapseliimme valmiina Nukkumatin vietäviksi. Kapseli oli varustettu pienellä telkkarilla ja radiolla, mutta meillä ei ollut käyttöä niille. Yö nukutti yllättävän hyvin, ainakin allekirjoittanutta, joka osaa tarvittaessa nukkua korvatulpat korvissa. Lauri oli valitettavasti päässyt nauttimaan vielä myöhään illalla vahemman pariskunnan riidasta, josta ei vaan meinannut millään tulla loppua. Kapselihotelleihin pätee siis sama sääntö kuin hostellien dormeihin: unet ovat todennäköisesti hyvät, jos huonetoverit sattuvat olemaan hiljaista ja rauhallista sorttia – eli tuuripeliksikin kutsutaan. “Sänky” eli kapselin lattian peittänyt reilun metrin leveä patja oli joka tapauksessa hyvä ja lakanat puhtaat – mitäpä sitä muuta reissari voisi toivoa.

kapselihotellikapselihotelli

Mitään ruokia ei kapselin hintaan kuulunut, mutta snacksejä olisi ollut ostettavissa hotellista. Kadun toisella puolella oli iso ostari, jolla mekin kävimme syömässä.

Kokemuksena kapselihotelli oli ehdottoman positiivinen ja hauska, ja voimme varauksetta suositella sitä muillekin kokeilunhaluisille Japanin matkaajille!

Miltäs kapseli näyttää teidän silmäänne? Onko lukijoissa muita vastaavassa laitoksessa yöpyneitä?

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Maarit Johanna January 8, 2015 at 11:37

  Mulla on aina ollut jotenki tosi rääsyinen mielikuva kapselihotelleista, mutta tämähän vaikuttaa kuin oikealta hotellilta! Varsinkin nuo peseytymistilat ja kaikkien omien vaatteiden jättäminen lukkokaappiin kuulostavat oikein hyvältä.
  Hauska idea että pariskunnillekin on oma kapseli. Testaisin ! 🙂

 • Reply Laura R January 8, 2015 at 12:23

  Mä en tiiä minkälaisia mestoja ne pelkästään miehille suunnatut hotellit on, mutta tuo oli ainakin ihan asiallinen! Naisten kylppäri oli selkeästi vanhemmassa laatoituksessa kuin miesten, mutta samapa tuo, kun muuten oli siisti ja puhdas 🙂

 • Reply Elina / Vaihda vapaalle January 8, 2015 at 13:27

  Siistiä! Olen kuullut useamminkin mainittavan, että kapselihotellit on vain miehille, mutta kiva tietää, että niitä on naisille ja pariskunnillekin sallittuja. 🙂 Varmasti hauska kokemus ja voisin käydä itsekin joskus testaamassa. Mulla on kokemusta vain kuutiohotellista Kuala Lumpurissa. Se oli ihan hotellihuone, mutta hyvin hyvin pieni sellainen (rinkat mahtui just ja just pystyssä sängyn päätyyn).

 • Reply Sanna I Siveltimellä January 8, 2015 at 13:51

  Tää oli älyttömän kiva postaus! Oon aina pohtinut että millaisia nuo kapselihotellit ovatkaan, joten oli älyttömän kiva päästä nyt näkemään 🙂 hihhh…ihan huippu söpöjä!

 • Reply Laura R January 8, 2015 at 13:55

  Uuu tuo kuutiohotelli kuulostaa kans aika kiinnostavalta! 😀 Mut joo jos joskus tässä Japaniaan päin eksytte, niin ehdottomasti testaamaan kapselimajoitus! 🙂

 • Reply Laura R January 8, 2015 at 13:56

  Kiitos Sanna, kiva kuulla että tykkäsit! Vaikka tuostakin kokemuksesta on jo reilusti yli vuosi niin se on vielä hyvin kirkkaana mielessä, oli sen verran uniikki 🙂

 • Reply Marikaw January 8, 2015 at 19:48

  Komppaan Sannaa, tosi kiva postaus! Oon kuullu noista, mutta en ole uhrannut ajatuksia sille, että miltä ne näyttävät joten oli tosi mielenkiintoista. Voisihan tollaista joskus kokeilla!

 • Reply Kat January 8, 2015 at 20:07

  Hauska oli lukea teidän kokemuksesta! Itse myös törmäsin vain miesten kapselihotelleihin kun moista itse mietin Japanin matkalla, mutta kiva tietää, että niitä on jopa pariskunnille. Mukava pieni pesä tuo kapseli 🙂

 • Reply Laura R January 8, 2015 at 20:25

  Kiitti Marika! 🙂 Kannattaa kokeilla jos tulee tilaisuus!

 • Reply Laura R January 8, 2015 at 20:27

  Mukava kuulla! Juu moni tuntuu edelleen luulevan, että nuo on vain miehille, vaikka Tokiossakin on useampia kapselihotelleja, jotka majoittaa nykyään myös naisia / pariskuntia. Ja olihan tuo kapseli tosiaan aika snadi, teemalla läheisyyttä, lämpöö ja sillei 😀

 • Reply Veera January 8, 2015 at 21:08

  Olipa kiva postaus! Itse en japanissa lopulta yöpynyt tällaisessa vaikka tarkotus olikin, oli vaikea löytää naisille, etenkin tatuoidulle sopivaa kun ei ollut oikein aikaa etsiä! Ens kerralla tsekkaan tän 😉

 • Reply Kthetraveller January 9, 2015 at 08:03

  Uips. Ihan asiallisen oloinen mutta itse en pystyisi tuolla nukkua. Sen verran ahtaan paikan kammoinen minä olen, että mieleen tulee nuo ruumishuoneen kylmäkaapit. Kunnon huone siis minulle kiitos, ihan vain rauhallisten yöunieni takaamiseksi

 • Reply Laura R January 9, 2015 at 09:33

  Kiitos Veera! Joo kyllä mekin jouduttiin hetki etsimään, että löytyi tällainen joka oli pariskunnillekin mahdollinen. Tatuoinneilla ei kai näissä ollut niin väliä, ainakaan multa ei edes kyselty. Yhteen onseniin en Tokiossa sitten sen vuoksi päässytkään… Ärsytti! 😀

 • Reply Laura R January 9, 2015 at 09:34

  Ymmärrän, että varmasti pitkien miesten lisäksi ahtaanpaikankammoista ahdistaisi!

 • Reply Anonyymi January 9, 2015 at 12:30

  Oikein kiva ja valaiseva postaus. Tuota poreammetta tekis ainakin mieli kokeilla, oli niin söpö kukkineen!

 • Reply Laura R January 9, 2015 at 13:23

  Kiva kuulla, kiitti!

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net January 10, 2015 at 17:09

  Hieno postaus, aihe onkin kiinnostanut! Pitääpä selvittää olisko niillä perhekapseleitakin =D

 • Reply Laura R January 10, 2015 at 18:15

  Kiitos! Mä pahoin pelkään et tota isompia ei taida olla, mut kaks vierekkäistä varmaan sais! 😀

 • Reply Inka January 11, 2015 at 07:07

  Haha, aika hauska kokemus! Tuo on kieltämättä semmoinen juttu, mitä pitää kokeilla kunhan nousevan auringon maahan reissuillaan eksyy. Ainoa mikä huoletti postauksen aluksi oli tilan ahtaisuus – ahtaan ja suljetun paikan kammo ei varmaan oo kovin kaukana tuolla varsinkaan, jos niihin on taipumusta. Viimeinen kuva kuitenkin osoitti, että ei se ehkä niin paha ollutkaan mitä alussa vaikutti.

 • Reply Laura R January 11, 2015 at 13:01

  Joo kyllä sinne kaks mahtui loppujen ihan hyvin, varsinkin jos viihtyy lähekkäin 🙂 Verhonkin voi jättää auki niin sit se ei ole edes suljettu paikka ;D

 • Reply Essi L January 11, 2015 at 21:24

  Oli kyllä hauska lukea kokemuksia ko. majoitusvaihtoehdosta! Ei olisi ainakaan tälle pariskunnalle ongelma eikä mikään mahtua moiseen kapseliin. Olen säännöllisesti seuraillut blogiasi, nyt ekaa kertaa kommentoimassa. 🙂 Täällä haaveillaan kaukomatkasta, yksi kiinnostava kohde olisi Japani (asiakkaani suosituksesta), mutta kaipaisimme hieman kokemuksia/lisätietoja ruokakulttuurista ja englannin tasosta. Reissukaverinani on mieheni, joka on erittäin allerginen maidolle ja kalalle eikä ihan pelkkiä riisikakkujakaan viitsisi reissussa syödä 🙂 Blogiimme pohdinkin hieman reissukriteerejä, joten mikäli hyviä kohteita tulee mieleen niin vinkeistä olisimme kiitollisia ^_^

  Essi/ http://ruokavammainen.blogspot.fi/

 • Reply Laura R January 12, 2015 at 13:29

  Moi Essi, kiva kun kommentoit! 🙂 Kyllä Japanissa syödäkseen saa vaikkei maitotuotteita tai kalaa pystyisikään syömään, siellä on niin monipuolinen se ruokakulttuuri. Englantiakin yleensä ymmärrettiin jonkin verran, mutta muutamia kertoja oltiin kyllä ravintolassa jossa tarjoilija ei osannut kiitosta enempää englantia. Siinä mielessä ollaan itse tosiaan kiitollisia, kun kummallakaan ei ole mitään pahoja allergioita tai noudatettavaa ruokavaliota – pystyttiin tilaamaan siis käytännössä sokkonakin ja syömään mitä eteen tuotiin. Pyytäkää jotain japanin kielen taitoista kirjoittamaan valmiiksi lapulle ohjeet ruokavaliosta, ja kantakaa sitä mukana matkallanne, jos Japaniin päädytte! Sillä tavalla varmaan selviää ravintolasta kuin ravintolasta, vaikkei yhteistä kieltä niin paljon löytyiskään 🙂

 • Reply Essi L January 12, 2015 at 19:25

  Kiitos vastauksesta 🙂 Tuo lapun kirjoittaminen onkin käynyt mielessä, mikäli Japaniin päädytään. Meistä toinen ei valitettavasti voi tilata sokkona mitään ja pitää muutenkin vähän syynätä ruokapaikkoja tarkemmin. 😀 Yksi vaihtoehto olisi varmasti myös kokkailla paljon itse reissussa, tietääpähän ainakin mitä aineksia on ruokaan laittanut 🙂

 • Reply Roosa January 13, 2015 at 04:14

  Hei mikä tuo valkoinen kamera on 🙁 ?

 • Reply Laura R January 13, 2015 at 11:19

  Se on Olympus PEN Lite E-PL5.

 • Reply Laura R January 13, 2015 at 11:26

  Me kokkailtiin tosi paljon itse ihan jo budjettisyistäkin, että ei sekään huono vaihtoehto ole! 🙂 Tosin onhan se kiva päästä välillä ravintolaankin syömään. Kyllä mä uskon että te Japanissa pärjäisitte! Ootko muuten tsekannut tän postauksen, siellä on jotain ruokakuvia Japanista: http://lauraletsgo.blogspot.fi/2013/10/japanista-jaimme-kaipaamaan.html#.VLUARVq-pjg Paljon syötiin just maukkaita nuudelikeittoja joissa oli lihaa, wokkeja joita oli tehty vihanneksista (kaali, porkkana yms.) ja lihasta, päälle tuli yleensä kananmuna. Harvoinhan tuolla edes käytetään esim. maitoa tai maitotuotteita ruuanlaitossa 🙂

 • Leave a Reply