Jos haluatte nähdä jotain ihan älytöntä, menkää Plitviceen

Eläimet, Eurooppa
September 10, 2014

Bosnian rajan läheisyydessä suhteellisen lähellä Zagrebia sijaitsee Unescon maailmanperintöluetteloon jo vuodesta 1979 saakka kuulunut Plitvicen kansallispuisto. Kuulin alueesta sekä sen uskomattoman kirkkaista järvistä ensi kerran pari vuotta takaperin ja siitä asti on reissujalka vipattanut kohti Kroatiaa. Tämän kesän road trippiä suunnitellessamme yksi asia oli siis jo etukäteen satavarma. Tuonne meidän on päästävä.

Ja niinhän me pääsimme. Skoda Citygo aka ruohonleikkuri kiidätti meidät lähes päätä huimaavaa vauhtia Zadarista pikkuruisten kylien läpi takaisin kohti pohjoista ja siellä häämöttävää Plitvicen aluetta. Yövyimme jälleen jossakin paikallisessa kammarissa, jossa saimme kokata itse aamupuurot mikä passasi budjettimatkaajille kuin nenä päähän. Aamiaisen jälkeen pakkasimme auton ja hurautimme muutaman kilometrin matkan vaelluskengät innosta täristen puiston parkkipaikalle, josta luovimme valtaisan ipadeillä varustetun aasialaisturistilauman läpi tiemme lippuluukulle. Piletti kansallispuistoon kustansi 180 paikallista rämpylää per kärsä, joka oli euroissa yhteensä kutakuinkin kuudenkympin luokkaa.

Ajoittain supistelevaa kohtuani uhmaten valitsimme reittikartasta kunnianhimoisesti pisimmän mahdollisen reitin, joka johdattaisi meidät kahdeksan kilometrin matkalla lähes kaikkien 16:sta järven rannoille. Ja se reittivalinta kyllä kannatti, nimittäin “yläjärvillä” josta matkamme aloitimme, oli todella hiljaista ja saimme käyskennellä aika rauhassa kuvia räpsien ja eväistä nautiskellen. Kun muutaman tunnin haahuilun jälkeen siirryimme venekyydillä alajärville, oli meininki ihan kuin eri planeetalta. Onnistuin sen näköjään kuvista jollain ihmeen kaupalla piilottamaan, mutta trust me, väkeä oli kuin pipoa ja kapeilla rantapoluilla liikkuminen melkoisen ahdasta. Oletettavasti tungoksesta päätellen suurin osa muista puiston vierailijoista oli valinnut lyhyemmän, vain alajärviä kiertävän reitin, jonka varrella sijaitsi Kroatian korkein vesiputous. Luonnollisestikin järvien tunnelmaan pääsi ihan eri tavalla käsiksi siellä, missä vallitsi rauha ja hiljaisuus, mutta ihan käsittämättömän upiahaan siellä joka tapauksessa oli, tungoksella taikka ilman!

Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-1 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-2Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-7 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-3 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-4 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-6 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-8 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-9Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-5 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-10 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-12 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-13 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-14 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-15 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-16 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-17 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-18 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-19 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-20 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-21 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-22 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-23 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-24 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-25 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-26 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-27 Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-28Plitvice Kroatia kansallispuisto National park-40

Kaiken kaikkiaan Plitvicen järvet, lukemattomat miljoonien vuosien aikana kalkkipitoiseen maaperään syntyneet putoukset, upean vehreä kasvusto, kesyt kalat (Luit ihan oikein. Plitvicessä on kalastus kielletty ja sen kyllä huomasi kaloista, jotka parveilivat sorsien tavoin turistien “jaloissa” makupalojen toivossa) sekä muu luonnon villieläimistö olivat todellakin kokemisen arvoisia. Eihän tällaista paikkaa usko olemassa olevankaan ennenkuin sen on todistanut omin silmin.

 Ihan huikea ja uniikki mesta! Oletko käynyt? 

EN// July we visited Plitvice National Park in Croatia. Such a amazing place!

You Might Also Like

54 Comments

 • Reply Maarit Johanna September 10, 2014 at 13:13

  Ei ole kyllä olemassakaan mitään niin hienoa ku vesiputoukset <3

 • Reply Elina / Narulelu maailmalla September 10, 2014 at 13:29

  Näitä kuvia olen odottanut! En ole Plitvicessä käynyt, mutta olen halunnut sinne siitä lähtien, kun yksi tuttu tykitti sieltä kuvia Facebookiin. Sun kuvat on kyllä jotain aivan taianomaista 🙂 Yleensä kaikilla on vain niistä perusturistipaikoista otettuja kuvia, mutta näistä sai paikasta laajemman kuvan. Se ei todellakaan vähentänyt kiinnostusta paikkaa kohtaan, vaan päinvastoin!

 • Reply Katinka September 10, 2014 at 13:36

  Wow miten upea paikka. Ehdottomasti joka euron arvoinen. Voin vain kuvitella mitä kaikkea ihanaa näitte vielä näiden upeiden kuvien lisäksi.

 • Reply Laura R September 10, 2014 at 15:33

  No melkonen kuvatykitys, huhu! Ihan huikeen kirkasta toi vesi, viimeks nähnyt itse yhtä kirkkaita järviä Uudessa-Seelannissa Routeburnin vaelluksella 🙂 On muuten pikkasen rouvan masu kasvanut sitten kesä-heinäkuun nyt kun näitä kuvia kattoo! 😀

 • Reply Tiina September 10, 2014 at 21:52

  Huh huh! Kyllä nyt taas tarttis päästä 😀 Ihanan raikasta ja vehreää! (täällä vaan viimosetkin metsät ja puskat palaa, kun on niin älyttömän hottia…)

 • Reply Cherry September 10, 2014 at 23:06

  Toi vesi ja sen väri <3 <3 Ihana! Tosi kaunis paikka ja hyvä uutinen on se, että keväällä tulee ehkä Kroatian reissu. Eri asia pääseekö tuonne, mutta laitetaan listalle 🙂

 • Reply RIMMA September 11, 2014 at 05:25

  On ne kyllä huikeita! Ja tuolla niitä riitti ^_^

 • Reply RIMMA September 11, 2014 at 05:26

  Oi sinne vaan seuraavaa reissua suunnittelemaan! Oli kyllä ihan älytön. Suosittelen kaikille ja etenkin luontokohteista tykkääjille 🙂

 • Reply RIMMA September 11, 2014 at 05:27

  Oli se kyllä huisi. Huh!

 • Reply RIMMA September 11, 2014 at 05:28

  Harvemmin tosiaan on euroopassa tullut nähtyä näin kirkasta vettä, jos koskaan! Ihan samaa katteltiin Jiin kans ja naurettiin, että parissa kuukaudessa on "vähän" tapahtunut tuota muutosta vyötärörintamalla 😀 😀

 • Reply RIMMA September 11, 2014 at 05:29

  Just sitä siellä oli! Raikasta ja vehreää. Voi että nää luonnonpuistot on <3

 • Reply RIMMA September 11, 2014 at 05:30

  Tää on vähän matkan päässä rannikolta, jos sinne suuntaatte, mutta kyllä silti suosittelen vaikka vuokraamaan auton ja hurauttamaan mestoille! Lähempänä Splittiä on tosin joku pienempi luonnonpuisto joka ei ole ihan yhtä vaikuttava, mutta hieno sekin 🙂 Kysele sitte tarkemmin niin voin koittaa kaivella tietoa!

 • Reply Kivimäen Jenni September 11, 2014 at 05:38

  Aivan huikean väristä tuo vesi! Voiko tuollaista ollakaan? <3 Ja vesiputouksia havumetsässä, wut?? 😀 Olen ihan tärinöissäni näistä, kiitos paljon nojatuolimatkalle saattelemisesta. 🙂 En ollenkaan ihmettele, miksi Kroatia on tällä hetkellä niin suosittu matkakohde. Meillä töissä on aivan buumi ollut viime ja tänä vuonna. 🙂

 • Reply Sanna - Luumutar September 11, 2014 at 05:43

  Olihan tuo niin mahtava mesta, ettei mitään järkeeeeee!

 • Reply RIMMA September 11, 2014 at 06:06

  Nii-inpä! 😀 Ihan älytön se kyllä oli. Kroatia tuntuu nyt olevan jokaisen huulilla ja sen kyllä huomasi paikan päälläkin, kun väkeä oli ainakin sesonkiaikana ihan älyttömästi joka puolella maata!

 • Reply RIMMA September 11, 2014 at 06:06

  Indeed!

 • Reply Elisa September 11, 2014 at 09:20

  Ei voi muuta sanoa kun WAU!! 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä September 11, 2014 at 15:19

  Voi kauneutta! Ehdottomasti listalla tämä paikka, kun Kroatia vakuuti tänä kesänä muutoinkin… Upeita kuvia! Ja toi vesien kirkkaus on vaan niin hämmentävää, wau!

 • Reply RIMMA September 12, 2014 at 06:51

  NIINPÄ!

 • Reply RIMMA September 12, 2014 at 06:51

  Se oli todella todella hämmentävää. Voin kyllä lämpimästi suositella! Oli ainakin meidän reissun kohokohtia 🙂

 • Reply Suvi Höyden September 12, 2014 at 09:16

  No vau minkä näköstä!! Kroatia on ollu kiinnostuksena kans jo useamman vuoden, mutta vielä ei oo osunu sopivaa reissua sinne. Pakko vakavasti rupee miettimään jotain roadtrippiä tonne päin Eurooppaa 🙂

 • Reply lena / london and beyond September 12, 2014 at 09:47

  Aivan upeita kuvia, vautsi vau! Mua on aina kiehtonut kirkkaat järvet ja kirkas merivesi, tuo paikka on mulle ihan selkeesti kuin tehty 🙂 Nuo suunnat ovat muutenkin to do-listalla kärkipäässä.

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla September 12, 2014 at 10:36

  Mietin juuri, mihin retkeiltäisiin täältä Zagrebista viikonloppuna. Nämä kuvat vahvistivat valinnan, tuo Plitvice on pakko nähdä!

 • Reply Pingviinimatkalaiset September 13, 2014 at 05:44

  Upean näköistä! Edellisellä Kroatian vierailulla oli tämä to do -listalla, mutta visiitin jäädessä kolmeen yöhön jäi nämäkin sitten välistä. Ensi kerralla ei enää skipata! Oli muuten kiva katsoa otoksiasi Zadarista ja matkalta sinne. Viihdyttiin itsekin siellä muutama vuosi sitten ja rannikkoreitti oli kieltämättä upea. Skodan CityGo oli muuten meillä alla viime kesän reissulla, aika kelpo peli, vai millainen yksilö teille sattui? -Milla

 • Reply Paula K September 13, 2014 at 11:43

  Mahtavan näköistä! 🙂 Kroatia on ollut yksi maa, jonne ois kiva päästä käymään 🙂 Ja jos joskus tulee lähdettyä niin pitääpä yrittää mahduttaa reissun joukkoon myös Plitvice.

 • Reply Inka September 14, 2014 at 04:35

  Oi vitsi minkä näköinen paikka!! Oon lukenu Plitvicestä viime aikoina aika paljon ja nyt mulla on sama tilanne kuin sulla aiemmin, eli sinne on vaan päästävä. Onneksi Se sijaitsee suhteellisen lähellä eli Euroopassa, niin tiijä sitä millon sitä innostuu noille nurkille. Toivottavasti (ja todennäköisesti viimeistään näiden kuvien jälkeen) pikemmin kuin arvaankaan!

 • Reply Jenna September 14, 2014 at 08:30

  Oeeeehhh! Kyllä tuo paikka on vaan niin uskomattoman hieno!! Plitvice on kyllä niitä kohteita, joita ei koskaan unohda. Menisin toistekin.

 • Reply Kitty / Modern Wife September 14, 2014 at 20:29

  Wau mikä paikka! Ihana tuo kuva missä sorsa on kalojen keskellä… siitä vasta tajuaa kuinka kirkasta vesi onkaan 😀

 • Reply RIMMA September 15, 2014 at 06:35

  Vahva suositus kyllä tuonne Balkanin suunnille! 🙂

 • Reply RIMMA September 15, 2014 at 06:36

  Selkeesti sun tarttee nyt kyllä lähteä huudeille! 🙂

 • Reply RIMMA September 15, 2014 at 06:36

  Oi mahtavaa! Toivottavasti pääsitte retken tekemään 🙂

 • Reply RIMMA September 15, 2014 at 06:37

  Ens kerralla – todellakin! Teidän kuvia pitikin katella ennen reissuun lähtöä 🙂 CityGo oli ihan uusi, ei paljon kilometrejä mittarissa, mutta vuoristoisilla teillä yhden litran moottorilla toimiva ruohonleikkuri oli välillä vähän mielenkiintoinen vaihtoehto 😀

 • Reply RIMMA September 15, 2014 at 06:37

  Ilman muuta! Suosittelen ^_^

 • Reply RIMMA September 15, 2014 at 06:38

  Ihan totta! Tänne kyllä ei ola paha matka tosiaan ja lisäksi ympäröivissä maissa olisi myös niin paljon nähtävää! Että ei muuta ku reissua suunnittelemaan 😉

 • Reply RIMMA September 15, 2014 at 06:39

  Samaa mieltä!

 • Reply RIMMA September 15, 2014 at 06:39

  No älä! Se oli ihan tajuttoman kirkasta! ^_^

 • Reply Sata Aaria September 15, 2014 at 13:56

  Tallustelin samoilla poluilla kolme vuotta sitten lokakuussa, maisemat olivat silloinkin upeat& mahtavat, mutta mä en kyllä saanut lähimaillekaan näin HIENOJA kuvia mukaani siltä reissulta. Sää oot kyllä ihan päällikkö-fiilistelijä kamerasi kanssa! Fanitan 🙂

 • Reply Camilla September 15, 2014 at 16:04

  Ihan älyttömiä nämä kuvat. 😀 Niin upeita, että rupeaa jo pohdiskelemaan, että missä avatar-mualimassa sää oikeen oot reissannut.

 • Reply Anonyymi September 15, 2014 at 17:34

  Aikamoinen paikka, vau!! 🙂

  Tiedän sinun olevan perillä Olympuksen kameroista ja minun olisi tarkoitus hankkia minijärkkäri. Budjetti on noin 500 euroa, joten onko sinulla ehdottaa hintaan sopivaa hyvää reissukaveria? 🙂

 • Reply RIMMA September 16, 2014 at 05:42

  Voi sun kanssas 🙂 Kiitos! Siellä oli kyllä todella todella huikeen näköstä!

 • Reply RIMMA September 16, 2014 at 05:46

  No just siellä 😀

 • Reply RIMMA September 16, 2014 at 05:52

  Itse ostaisin ehdottomasti OM-D-sarjan kameran, koska niistä löytyy etsin, jota ei esim. Pen:ssä ole. Mutta se voi olla toki tottumiskysymys, että jos on tottunut kuvaamaan kameran takanäytöltä niin ei välttis etsintä osaa edes kaivata 🙂 (etsin on siis se "reikä" josta kuvatessa katsotaan) Omasta mielestä vain kameraan saa paljon paremman otteen ja tuen, kun kuvan ottaa etsimen kautta. Eli tohon hintaluokkaan OM-D E-M10 tai E-M5 (tämä on vanhempi malli, mutta ihan taatusti loistava, jos tän onnistut vielä jostain löytämään!) Tosin voi olla, ettet tuolla summalla saa kun rungon, mutta itse ostaisinkin ehkä siihen jonkun muun kuin kittizoomin. Mulla on muuten yks upouusi zoomi edullisesti myynnissä, jos jotain kiinnostaa!

 • Reply Eveliina September 16, 2014 at 10:58

  Iih, en kestä…! Kroatia on tällä hetkellä ykkösenä meidän listalla ja voi että kun kädet alkaa täristä näitä kuvia katsellessa! Täytyy vaan yrittää vielä malttaa vähän, joskos vaikka sitten ensi kesänä tuo taapero jo jaksaisi istuskella autossa rauhassa vähän pidempään kuin 10 min, niin ehkä tällaiset retket luonnonpuistoihin ja muihin olisi sitten hieman nautinnollisempia.

 • Reply Tilda Vanilla September 16, 2014 at 13:21

  Voi kiitos Rimma hulluna vastaamisesta, alanki heti tutkimaan aihetta lisää! 🙂 Minkälainen zoomi ja paljonko maksaa?

 • Reply RIMMA September 17, 2014 at 08:35

  Zoomi on M.Zuikon 12-50mm f3.5-6.3 ja on siis ihan pränikkä. Mulla on itsellä lähes samalla polttovälillä oleva pro zoomi, joten siksi tämä on tarpeeton 🙂 Tosi hyvä yleislinssi ja korvaa vielä bonuksena makronkin, kun lähin tarkennusetäisyys on 20 cm.

  http://www.verkkokauppa.com/fi/product/24073/dkxtx/Olympus-M-ZUIKO-DIGITAL-ED-12-50mm-1-3-5-6-3-EZ-objektiivi-m

  Puoleen hintaan voin tämän myydä.

 • Reply RIMMA September 17, 2014 at 08:36

  Aivan, totta 🙂 Ensi kesänä sitten vain juniori rintareppuun ja menoksi!

 • Reply Janet September 23, 2014 at 07:57

  Voi luoja, miten upeat maisemat!!! Mun on ehkä pakko kans päästä tuonne 🙂

 • Reply RIMMA September 24, 2014 at 06:56

  Vahva suositus!

 • Reply Ida December 25, 2014 at 23:54

  Miten ihmeessä huomasin tämän postauksen vasta nyt?! Aivan käsittämättömän upea paikka. Ihan kuin… en edes tiedä mistä. Satumaista luontoa, ja vielä ihan oikeasti olemassa. Tuli kyllä entistä kovempi hinku Kroatiaan! 😀

 • Reply RIMMA December 28, 2014 at 18:39

  Tää oli kyllä älytön! Suosittelen 🙂

 • Reply Hanne March 22, 2015 at 15:28

  Ihania kuvia! Voi kunpa kuviin saisi äänet ja tuoksunkin mukaan.. Kävin Plitvicessä viime kesäkuussa, ihana paikka -tosin muita ihmisiä liikaa 🙂 Tein päiväretken vuokra-autolla Makarskan Rivieralta, ja aika rankka päivä siitä tuli pitkine ajomatkoineen, mutta kannatti. Nyt löysin blogiisikin Kroatia-kaipuussani, viime kesäinen matka oli ensimmäiseni, ja uudelleen on päästävä.

  • Reply Rimma March 22, 2015 at 20:41

   Kiitos kovasti! Olisi muuten pitänyt tajuta kuvata video. Sillä olisi hoitunut sitten sentään ne äänetkin. Mukavaa että löysit blogiini ja kyllä ymmärrän oikein hyvin matkakaipuun. Onneksi on kuitenkin kevät, valoa ja aurinko. Mukavaa uutta viikkoa! 🙂

 • Reply Matkamuistoja Krkan kauneuden keskeltä - RIMMA + LAURARIMMA + LAURA December 16, 2016 at 01:46

  […] (kuin myös vesiputouksien koossa ja määrissä, heh) pohjoisemmassa Kroatiassa sijaitsevalle isosiskolleen Plitvicelle, missä Rimma on vierraillut aikoinaan. Yksin meidän ei tarvinnut noita polkuja tallailla ja tutkia, mutta tungosta ei silti ollut. Ehkä […]

 • Reply Ensimmäisen Kroatian-viikon suunnitelmat: kansallispuistoja ja löhöilyä - Archie gone Lebanon - Matkablogi April 2, 2017 at 08:23

  […] pääseväni viimein sinne! Sitä ennen pitää vielä poimia vinkit ja fiilistellä vierailua Rimma+Laura-, Maarit Helena-, Huge Passion for Life– ja Travellover-blogeista. Jo Unesco-kohteesta […]

 • Leave a Reply