Suomen ikioma Amsterdam – pyöräilyn mekka Oulu

Kotimaanmatkailu
August 1, 2014

Aurinkoinen kesäpäivä, alla vanha kunnon fillari ja vieno tuulen tuiverrus tukassa. Se on eittämättä yksi kesän parhaista fiiliksistä! Kyllähän te tiedätte. Pyöräillessä ei haittaa, vaikka lämmin kesäsade kastelee, sehän vain raikastaa ja vitsit se tuoksu mikä sateen jälkeen ympäröi rauhaisan pyörätien. Ah.

Kun vielä asuin Oulussa, pyöräilin aina ja kaikkialle kesät talvet. Jaa miksikö? Koska Oulussa on ehkäpä Suomen paras pyörätieverkosto ja välimatkat kaupungin sisällä suhteellisen lyhyitä. Lisäksi Oulu on litteä kuin pannukakku, joten pyöräily sujuu suitsait sukkelaan kohteesta toiseen. Kirsikkana kakun päällä merenrantaa sekä jokivartta myötäilevät pyöräreitit ovat jumalaisen nättejä! Joten ei ihme, että auringon ensisäteiden lämmittäessä kalpeita talvinaamoja, kaivaa koko Oulu pyörät naftaliinista ja suihkii kohti kaupungin suosituinta uimarantaa Nallikaria, missä lastenkin on turvallista polskutella matalan rantaviivan ansiosta.

Olin luonnollisesti onnesta sykkyrällä, kun meikäläiselle tarjottiin mahdollisuutta tulla tekemään pientä pyöräilystooria Oulun kaduista, sillä aina on yhtä huisia vierailla vanhoilla kotikulmilla. Niinpä eräänä heinäkuisenä lomapäivänä hyppäsimme äitini sekä paikallisen pyöräilyoppaamme (joka ajoi ehkä cooleimmalla pyörällä ikinä) kanssa satulaan ja lähdimme koluamaan Oulua. Aloitimme matkamme keskustasta, jossa kävimme luonnollisesti morjestamassa Toripolliisia ja noukkimassa kaupungin infosta mukaamme asiaan kuuluvasti pyörätiekartan.

Oulu_pyöräily-2 Oulu_pyöräily-3 Oulu_pyöräily-4 Oulu_pyöräily-5 Oulu_pyöräily-6 Oulu_pyöräily-7 Oulu_pyöräily-8 Oulu_pyöräily-9 Oulu_pyöräily-10 Oulu_pyöräily-11 Oulu_pyöräily-12 Oulu_pyöräily-13

Keskustasta matka jatkui Pikisaaren sekä Hietasaaren kautta merenrantaa myötäillen kohti sitä edellä mainittua Nallikari-biitsiä, jossa oli väkeä kuin pipoa. Ihmekös tuo, sillä sää oli kuin morsian ja taivaalla ajelehti vain muutama hassu pilvenhattara. Fillarointikaverit nauttivat jätskit rannassa minun kuvaillessa tunnelmia ja vain fiilistellessä tuttuja huudeja. Kivuttiin matkalla myös Rantakurvin lintutorniin katselemaan taivaalla liihottavia lokkeja ja voi jestas, että oli lämmintä ja nättiä maisemaa! (En ehkä kestä millaisia pönöttäjiä me äitin kanssa ollaan tuossa tornikuvassa…)

Oulu_pyöräily-15 Oulu_pyöräily-16 Oulu_pyöräily-17 Oulu_pyöräily-18 Oulu_pyöräily-19 Oulu_pyöräily-20 Oulu_pyöräily-21 Oulu_pyöräily-22 Oulu_pyöräily-23 Oulu_pyöräily-24 Oulu_pyöräily-25 Oulu_pyöräily-26 Oulu_pyöräily-27 Oulu_pyöräily-28

Nallikarin polskijoiden riemunkiljahdusten jäädessä taakse jatkoimme pyöräilyämme Toppilansaareen ja sieltä yhä edelleen jokivartta pitkin Ainolanpuistoon ja kohti Värttöä. Matkalla piti tietysti antaa repusta pullanmurut sorsille ja täyttää juomapullot jääkylmällä lähdevedellä vesipostissa, joita on ripoteltu kätevästi pyöräreittien varsille pitkin kaupunkia. Värtössä stoppasimme Koivurannan kahvilaan pienelle välipalalle ja paistattelemaan päivää syvän sinisenä välkehtivän joen varrelle.

Oulu_pyöräily-29 Oulu_pyöräily-30 Oulu_pyöräily-31 Oulu_pyöräily-32 Oulu_pyöräily-33 Oulu_pyöräily-34 Oulu_pyöräily-35 Oulu_pyöräily-36 Oulu_pyöräily-37 Oulu_pyöräily-38 Oulu_pyöräily-39 Oulu_pyöräily-40 Oulu_pyöräily-41 Oulu_pyöräily-42 Oulu_pyöräily-43 Oulu_pyöräily-44 Oulu_pyöräily-45 Oulu_pyöräily-46 Oulu_pyöräily-47 Oulu_pyöräily-48 Oulu_pyöräily-49

Päivän kilometrisaldoksi tuli piirun verran vajaat 30, mutta eihän se tuntunut muualla kuin kankuissa, vaikka lämpöasteita oli ainakin saman verran. Kyllä se vain jälleen kerran tuli todistettua, että etenkin kesällä paras kulkuväline kaupungissa on pyörä. Enkä taida olla ainoa joka tämän seikan on hoksannut, sillä pyöriä näkyi liikenteessä todella paljon ja ihan kaikkialla. Jopa pienet lapset fillaroivat omilla kulkupeleillään tai istua nakottivat vanhempiensa vetämissä pyöräkärryissä, sillä pyöräily Oulussa on kuulemani mukaan sangen turvallista puuhaa. Ja mikäs sen mahtavampaa kesäpäivän ajanvietettä! Kyllähän fillarointi on myös ekologisuutensakin ansiosta sellainen juttu, mitä kannattaa suosia aina kun se vain on suinkin mahdollista!

Oulun pyöräilypäivän jälkeen lähdimme äidin kanssa vilvoittelemaan mökille järven rantaan, sillä seuraava pyöräretki oli jo sovittuna parin päivän päähän. Minä, ensimmäistä kertaa ikinä, maastopyöräilemässä. Voi pojat. Se se vasta olikin rankkaa! Mutta ihan törkeän siistiä! Kerron siitä lisää myöhemmin.

Mieletöntä perjantaita pullat ja murut!

Postaus on toteutettu yhteistyössä Oulun Liikekeskuksen sekä Syötteen Matkailuyhdistyksen kanssa, mutta mielipiteet ja kokemukset ovat luonnollisesti kaikki täysin omiani.

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Elina / Narulelu maailmalla August 1, 2014 at 09:39

  En ole tajunnut miten upea biitsi Nallikari onkaan! Wau 🙂

 • Reply RIMMA August 1, 2014 at 09:41

  Se on ihan ÄLYTÖN! Ihan ku ois pelmahtanut jonneki tyyliin Välimerelle ^_^

 • Reply Tiina August 1, 2014 at 09:46

  Pyörä on kyllä mainio kulkupeli ja fillarilla voi taittaa vaikka pidemmänkin reissun 🙂 Täällä Espanjassa ei ole pyöräteitä laisinkaan ja meidän lisäksi vuoristoteillä näkyy vain kilpapyöräjoukkueita, jotka ylämäessä aina suhahtaa täysillä ohi 😉

 • Reply RIMMA August 1, 2014 at 09:47

  Haha voin vaan kuvitella! Kun olin aikoinaan vaihtarina Irlannissa fillaroin ihan joka paikkaan, vaikka pyöräteitä ei ollut. Välillä vähän hirvitti sotkea motarin piennarta… Fillarilla voi todellakin taittaa pidemmän reissun 🙂 Jos vaan peffa kestää! ^_^

 • Reply Sanna - Luumutar August 1, 2014 at 09:51

  Ihanaa! Kylläpä näytti kotikaupunki hyvältä! Ja heti tekee mieli hypätä pyöränselkään kamera kaulassa. Sen pyörän, joka lojuu taloa vasten siitepölyn peitossa, jota on käytetty viimeksi toissakesänä… :/ kääk!

 • Reply Kaukokaipuun Nella August 1, 2014 at 09:53

  Ihania kuvia! Ja näitä on nyt jotenkin vielä siistimpää katsella, kun juuri kävi Oulussa ittekin. 🙂

 • Reply Hanna August 1, 2014 at 09:59

  Upea ranta! Ihan kuin suoraan jostain etelänmailta 🙂 Pyöräily on tosiaan paras tapa liikkua, erityisesti kesällä. Nyt kuumilla säilläkin siinä saa sopivasti viilennystä kun viilettää eteenpäin.

  Mäkin pääsin vihdoin tänä kesänä käymään ekaa kertaa Oulussa. Tosin käytiin siellä vain muutaman tunnin ajan, kun piti samaksi illaksi ehtiä vielä Rukalle, mutta sen verran ehdin todeta että aivan mielettömän kivan oloinen kaupunki!

 • Reply Jenni P. August 1, 2014 at 10:46

  Tuttuja maisemia! Mun miehen veli vaimoineen asui ennen Oulussa ja siellä käytiin kyläilemässä jokusen kerran. Vietiinpä meidätkin pyöräilemään ympäri Oulua, on se kyllä hieno kaupunki. 🙂

 • Reply Heidi August 1, 2014 at 11:57

  Ihania kuvia Rimma! On aina hauska nähdä jonkun toisen ottamia kuvia omasta kotikaupungista, saa heti ihan uudenlaista perspektiiviä!

 • Reply Pingviinimatkalaiset August 1, 2014 at 12:25

  Oho, on Nallikari tosiaan aikamoinen biitsi! Tosi kivan kuuloinen retki oli teillä. Oulu on kyllä hauska kaupunki ja oikein harmi ettei työt sinne kutsu enää nykyisissä hommissa. Täytyy alkaa virittelemään muita hyviä syitä 🙂 -Milla

 • Reply Katinka August 1, 2014 at 12:47

  Ihana aihe postaukselle ja kyllä, pyörän selästä näkee ja tuntee asioita paljon paremmin kuin autosta. Me vuokrasimme pyörät Eestissä ihanan piskuisella Kihnun saarella ja vitsit että oli mahtavaa. Sama juttu ei ylä- eikä alamäkiä, ihana kesäinen niittyjen ja lehmusten tuoksu. Saari on todella pieni (9 km pitkä ja 3 leveä) joten se tuli sotkettua fillarilla ristiin rastiin. Ihania kuvai oli jälleen tarjolla, oikein aisti niistä hyvän kesäfiiliksen. Ihanaa viikonloppua myös sinulle ja läheisillesi <3!

 • Reply Katja August 1, 2014 at 12:52

  Oulu <3 kyllä täällä kelpaa asua !
  Kieltämättä hyvä pyöräreitti ollut teillä. Täytyy vain sanoa, että tuo rautasillan kupeessa kerrostalojen edessä menevä pyörätie on kyllä vain aina mun ehdoton lemppari. En tiedä mitään parempaa kuin lenkkeillä siihen, täyttää vesipullo ihanalla vedellä vesipostista ja mennä istuskelemaan siihen jokivarteen! Sieltä mut löytää joka ilta tällaisella hyvällä säällä haaveilemasta 😀

 • Reply Anonyymi August 1, 2014 at 20:08

  Pyörällä mennään ja yhteen tullaan! Woop woop Oulun pyöräteille, kesät talvet niitä suhailen eessun taas.
  Mutta mistä näitä vesiposteja löytää? 😀
  -Roosis

 • Reply RIMMA August 3, 2014 at 05:17

  Voi ei! Nyt äkkiäpyörä tulille ja bebe kyytiin ^_^

 • Reply RIMMA August 3, 2014 at 05:18

  Joo ihan totta 🙂 Oli varmana ihana viikonloppu!

 • Reply RIMMA August 3, 2014 at 05:33

  Oon kyllä ihan samaa mieltä! Pyöräillessä se ilmastointiki löytyy omasta takaa 🙂 Ja Nallikari on kyllä ihan omaa luokkaansa niinku koko Oulu. Ehkä ens kerralla ehdit pysähtyä pidemmäksi toviksi ja käydä vaikka fillaroimassa!

 • Reply RIMMA August 3, 2014 at 05:33

  Oulu <3

 • Reply RIMMA August 3, 2014 at 05:34

  Totta! Kiva ku tykkäät 🙂

 • Reply RIMMA August 3, 2014 at 05:35

  No ehdottomasti ei muuta ku uutta visiittiä tonne suuntaan! Jospa itsekin pääsisi vielä tänä kesänä ^_^

 • Reply RIMMA August 3, 2014 at 05:36

  No oli varppina just nappivalinta ottaa pyörät siellä käyttöön! Toinenkin Ahvenanmaa minne pitäis päästä vielä joskus fillaroimassa 🙂 Kiitti! Oulu on super!

 • Reply RIMMA August 3, 2014 at 05:37

  Se on kyllä mahis paikka, joten en ihmettele miksi sun lemppari 🙂 Oon vähä kade ku saat asua siellä!

 • Reply RIMMA August 3, 2014 at 05:39

  Meidän opas luetteli kaikkimestat mistä vesiposteja löyty, mutta arvaa vaan muistanko 😀 Tuo oli siis ihan jokivarressa Värtön kulmilla! Auttaiskohan google? 🙂

 • Reply Anonyymi August 3, 2014 at 06:11

  Ihan huippu postaus! Itse "palijasjalakasena" oululaisena en edes tiennyt tuommosen lintutornin olemassaoloa! Täytyypä ottaa ja lähtä bongaileen, näin sitä oppii aina jotain uutta! 🙂

 • Reply Suvi August 3, 2014 at 12:40

  Moikka Rimma, bongasin sinut ehkä ensin Instagramista ja löysin sitä kautta tänne, ihana blogi! Meni heti kirjanmerkkeihin!!

  Terveisiä muuten Oulusta, kylläpä nyt houkuttaisi lähteä valokuvauspyöräretkelle! Oon vaan vähän arka kaupunkilaispyöräilijä, kun oon tottunut pyöräilemään lähinnä Ristijärvellä (Ei siis muuta liikennettä samaan aikaan, hah…;), tosin välissä treenasin jonkun vuoden Kajaanissa. Tosin hauska sattuma, ostin just toissapäivänä pyöräilykypärän. Haaveissa olisi oululaistua sen verran, että esimerkiksi työmatkapyöräily olisi itsestäänselvyys. Jos vain vanha ja raihnainen, mutta niin kovin rakasmummopyörä kestää…

  /Suvi

 • Reply RIMMA August 4, 2014 at 09:57

  Itsekin seitsemän vuotta Oulussa asuneena kuvittelin tuntevani pyöräilyreitit suhteellisen hyvin, mutta myös minulle tämä lintutorni oli ihan uusi juttu 🙂 Että ei muuta kuin fillaroimaan ja tutkimaan kotikontuja! ^_^

 • Reply RIMMA August 4, 2014 at 09:58

  Oi mahtista! Tervetuloa ^_^

  Nyt vain huollatat mummopyörän kuntoon ja käyt vähän tuulettamassa sitä sekä uutta kypärää! Pienistä pätkistä se lähtee liikkeelle ja ehkä jo piankin fillaroit myös työmatkat. Oulussa kun se pyöräily on oikeasti helppoa ja turvallista, kun pyöräreitit ovat niin mainioita!

 • Reply Katja August 5, 2014 at 08:48

  Noita vesiposteja on ainakin värtön lisäksi Vesalanmäellä (kuusamontien varressa kymmenisen kilometriä keskustasta) ja toinen missä oon itse täytellyt pulloa niin poikkimaantien varrella Knuutilankangastakohan se on. Se varsinkin hyvä, jos menee Lämsänjärvelle uimaan. Tosin nythän se on uimakiellossa, että ei siinä 😀

 • Reply Pasi Lepola August 6, 2014 at 18:38

  Oih, kauniin nostalgista settiä vanhasta kotikaupungista. Nuo mahtavat pyöräilymahdollisuudet (ja rullaluistelureitit) ovat yksi asia mitä Oulusta jäin kaipaamaan.

 • Reply RIMMA August 7, 2014 at 18:01

  Kyllä! Samaa itsekin kaipailen. Oulu vain on <3

 • Leave a Reply