Tunnelmia Maarianhaminasta

Kotimaanmatkailu
July 5, 2014
maarianhamina

Yhteistyössä Visit Åland

Uskomatonta, miten paljon sitä ehtiikään vajaan viiden päivän reissun aikana. Latasin eilen koneelle kaikki Ahvenanmaan kuvat, ja yli tuhat kuvaahan siellä oli tullut räpsittyä. Toki poistelin huonot ja samasta tilanteesta otetut useammat kuvat, mutta kyllä sitä jaettavaa vielä tännekin riittää, ainakin muutaman postauksen verran. Sen jälkeen palailen taas kirjoittelemaan maailmanympärimatkasta ja toteuttamaan toivepostauksia. Nyt vaan tuntuu siltä, että pitää saada tämä ihana Ahvenanmaa purettua tänne! Meitä kun oli kolme likkaa reissussa mukana, niin muistakaahan käydä kurkkimassa myös Lauran Urbaani viidakkoseikkailijatar -blogiin ja Jellan Vaimomatskuu-blogiin. Jella kirjoittaa tarkemmin kaikista ruokajutuista, mitä reissun aikana koettiin – ruokabloggaaja kun on 🙂 Eli sinne, jos herkulliset reseptit ja upeat ruokakuvat kiinnostaa! Molemmat tyttäret viilettää tosin tällä hetkellä Ruissalossa rokaten (en oo yhtään kade, enpä) eli lisää reissuraportteja matkaseuralaisiltani on varmaankin odotettavissa ensi viikolla.

Ehdimme viettää matkallamme jonkin verran aikaa 11 000 asukkaan Maarianhaminassa. Suurin osa tuosta ajasta tuli vain haahuiltua ympäriinsä kauniita puutaloja ihastellen sekä kaupungin loistavasta ravintolatarjonnasta nautiskellen. Testasimme Maarianhaminassa ÅSS Paviljongenin illallistarjonnan, Pub Niskan lounaan sekä tunnelmallisen Bagarstuganin päiväkahvit ja kakut. Erityisen paljon olisi kiinnostanut pistäytyä myös Indigossa ja Dinos Bar & Grillissä, mutta jäipähän jotain ensi kertaankin!

Maarianhamina on niin pieni, että sen keskusta on aika äkkiä kierretty, mutta niillä kauniilla kaduilla saa kyllä kuluman tunnin jos toisenkin. Onneksi meitä oli kolme ihan samanmoista fiilistelijää matkassa, sillä ketään ei haitannut kuljeskella päämäärättömästi jalan ja kuvailla söpöjä taloja, kahviloita ja kauppoja. Aika monen puutalon kohdalla huomasin ajattelevani, miten ihanaa olisi asua siinä ja kasvatella kehäkukkia, pioneita ja ruusupuskia omalla pihallaan. Mutta tiesittekös sitä, että jos ei ole syntyperäinen ahvenanmaalainen, ei voi ostaa kiinteistöä ennen kuin on asunut siellä ensin viisi vuotta vuokralla? Minulle tämä selvisi vasta toisiksi viimeisenä reissupäivänämme omasta pienestä ahvenanmaalaisesta saaristomökistä haaveillessani. Toki asia olisi eri, jos menisi naimisiin ahvenanmaalaisen kanssa, eli vink vink vaan kaikki ruotsin kielestä ja puutaloista tykkäävät sinkkutytöt 😉 Tämä erikoissääntö on varmasti ihan paikallaan, jotta Ahvenanmaa pysyykin tuollaisena kuin se on tänä päivänä: väkiluvultaan pieni, harvaan asuttu, rauhallinen ja kauniin omaleimainen.

Tokihan Maarianhaminasta löytyy niitä kivisiä ja semirumia kerrostalojakin, mutta aika vähissä ne ovat. Punaiset tiet ja puutalot hallitsevat kaupunkimaisemaa ja tekevät siitä äärettömän sympaattisen ja luokseenkutsuvan – vaikka sataisi vettä ja olisi vähän harmaa keli. Talojen värikkyys ja vehreät puistoalueet takaavat sen, että silmä kyllä lepää sateisessakin maisemassa!

maarianhamina maarianhamina maarianhaminamaarianhaminamaarianhamina maarianhamina maarianhamina maarianhamina maarianhamina

Ensimmäisenä reissupäivänä polkaistun parinkymmenen kilometrin pyörälenkin jälkeen käväisimme pikasuihkuissa hotellillamme Hotel Arkipelagolla (joka oli muuten oikein hyvä, rauhallinen ja sijaitsi keskeisellä paikalla) ja suuntasimme illastamaan Maarianhaminan Länsisatamaan ÅSS Paviljongen -ravintolaan. Heti ravintolaan astuttuani ja ruokalistaa silmäiltyäni uskalsin alkaa odottaa upeaa illalliselämystä, ja täytyy todeta odotuksien täyttyneen täydellisesti! Illallinen suositusviineineen oli niin nappi, etten muista milloin olen viimeksi ollut niin fiiliksissä ravintolaillallisesta (varmaan Murussa ennen maailmanympärysmatkalle lähtöä, eli about vuosi sitten…).

Koska rakastan ruokaa ja hyviä viinejä, en malta olla mainitsematta muutamalla sanalla siitä, mitä ravintelissa söin, vaikka Jella varmasti avaakin omassa blogissaan vielä tarkemmin ÅSS:n tarjontaa. Anywho, jaoimme ÅSS:lla alkupalaksi huikean hyvän tonnikalatartar-annoksen (eettisesti kalastettu, tarkistimme) kera rieslingin, ja pääruuaksi valitsin itselleni höyrytettyä ahventa vihannesvoikastikkeella peruna-palsternakkapyreen kera. Ruoka oli ihan uskomattoman hyvän ja aidon makuista! Oli mahtavaa, kun oikeasti pystyi maistamaan jokikisen listalla mainitun raaka-aineen annoksesta. Yksinkertaista, skandinaavista ruokaa parhaimmillaan! Jaoimme myös suklaisen jälkiruuan, joka oli snadisti liian makea omaan makuuni, mutta minä olenkin vähän kranttu jälkkäreiden suhteen.

Myös ravintolan sisustus hiveli silmää – tyylikkään skandinaavinen kun oli. Palvelu oli kärsivällistä ja hyvää. Kyselimme varmaan keskimääräisiä asiakkaita enemmän raaka-aineiden alkuperistä, mutta kaikkiin uteluihimme jaksettiin vastata kohteliaasti ja ystävällisesti. Saatuani pääruualle uuden kaadon rieslingiä, vaikka olin tilannut ahvenen kanssa kuivempaa grüner veltlineriä, pahoitteli tarjoilija pian virhettä ja toi vielä lasillisen sitä oikeaa viiniä. Eikä raflan näkymissäkään ollut yhtään valittamisen varaa!

maarianhamina maarianhamina maarianhamina maarianhamina maarianhamina maarianhamina maarianhamina maarianhamina

Viiden tähden illallisen jälkeen suuntasimme rättiväsyneinä suoraan takaisin hotellille ja vällyjen väliin kuorsaamaan, mutta sitä ennen piti kuitenkin kävellä museolaiva Pommernin kautta, kun se ihan siinä ÅSS:n vieressä oli. Upea laiva, kerrassaan – harmi ettemme tällä reissulla ehtineet käydä sisällä saakka vierailemassa.

On tämä kesä-Suomen valoisuus muuten huikeaa. Alla olevien kuvien ottohetkellä vihmoi sellaista pienenpientä vesihöyrymäistä sadetta harmaalta taivaalta, ja kellokin oli jo varmaan yhdentoista pintaan illalla, mutta silti ulkona pystyi kuvaamaan käytännössä ongelmitta luonnonvalossa. Ihan mahtavaa!

maarianhaminamaarianhamina maarianhaminamaarianhaminamaarianhamina

Maarianhaminassa vietetyn päivän ja illan jälkeen otettiinkin seuraavana päivänä Bagarstuganilla nautittujen päiväkahvien jälkeen tsygät alle, ja pyöräiltiin vajaan 10 kilsan päässä Kungsnäsissä sijainneelle mökillemme. Matkan varrelle mahtui mieletöntä maalaismaisemaa ja laiduntavia lampaita, mutta myös Maarianhaminan ranta. Siellä oli maailman mukavin keinu, jota meidän kypäräpäiden oli tietty pakko käydä testaamassa! Siihen olisi voinut nukahtaa sekunneissa… Muutenkin uskon biitsin olevan aikas kiva paikka aurinkoisen kesäpäivän viettoon! 🙂

ahvenanmaa_åland_maarianhamina_åss_paviljongen maarianhamina maarianhamina ahvenanmaa_åland_maarianhamina_åss_paviljongen

Seuraavassa postauksessa taidetaan kuitenkin päästä fiilistelemään ainakin meidän mökkielämää, taianomaista auringonlaskua ja rentouttavaa paljuilua.. <3

Postaus on toteutettu yteistyössä Visit Ålandin kanssa. Olimme heidän vierainaan Ahvenanmaalla 29.6-3.7. Mielipiteeni ovat silti edelleenkin omiani 🙂

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Elina / Narulelu maailmalla July 5, 2014 at 14:09

  No en kyllä tiennyt, ettei Ahvenanmaalta saa ostaa kiinteistöä ellei ole asunut siellä ensin vuosia. Aika hurjaa! Nuo sun ravintolakuvat on ihan mielettömän hienoja, kuten kyllä muutkin kuvat 🙂 Oon käynyt edellisen kerran ala-asteaikoina Ahvenanmaalla leirikoulussa, joten ihan hirveän tuoreita muistikuvia ei paikasta ole 😀

 • Reply Inka July 5, 2014 at 15:58

  Ihana Ahvenanmaa, ja niin suloinen kuva sunsta tuolla keinussa! 🙂 Tuo Pommern on jäänyt jotenkin tosi vahvasti mieleen mun Ålandin reissuilta.. Ihanaa että teidän reissu meni nappiin! <3

 • Reply Laura July 5, 2014 at 19:51

  Ootpas saanut kyllä mahtavasti vangittua Maarianhaminan ihanan idyllisen tunnelman kuviin asti! 🙂 Mullekin tarttuivat heti tänne keväällä tullessani silmään ekana nuo kaikki upeat puutalot ja kauniit pihat ja pakko sanoa, etten vielä tähän mennessäkään oo millään tavalla ehtinyt turtumaan tai kyllästymään niihin – joka kerta lenkkeillessäni tai pyöräillessäni ne samat maisemat tarttuvat silmiin yhä uudestaan ja uudestaan ja ilahduttavat kerta kerralta enemmän.
  Tuo omistusoikeus-juttu on tietyllä tapaa harmi, sillä voisin vallan mainiosti kuvitella hommaavani jossain vaiheessa täältä itselleni kesämökin tai vastaavan oleskelupaikan. Loppupeleissä tuollaiset rajoitukset ovat kuitenkin älyttömän hyviä, sillä juuri niiden avulla tää paikka pysyy tällaisena kuin se onkin eikä pääse kasvamaan ja ns. modernisoitumaan ja kaupunkisoitumaan liiaksi. Jos kesämökkiä siis havittelee, on parempi joko löytää paikallisten joukosta tuleva elämänkumppaninsa tai vaihtoehtoisesti muuttaa majailemaan saaristoon viideksi vuodeksi – mikä ei kyllä mun mielestä kuulosta hassummalta sekään… 😉

  Ootan innolla sun tulevia postauksia reissusta! Bagarstuganiin liittyvät kommentit kiinnostavat aivan erityisesti, sillä oon kehittänyt kyseistä paikkaa kohtaan jo jonkinlaisen henkilökohtaisen rakkaussuhteen… Mikään keskustan kahvila ei voita Bagarstugania!

 • Reply Anonyymi July 5, 2014 at 20:19

  Tosi ihanan tuntuinen paikka ja kamerasi vanginnut kauneuden ja tunnelmat täydellisen houkuttelevasti. Tekee mieli Ahvenanmaalle.

 • Reply Pingviinimatkalaiset July 6, 2014 at 11:28

  Oi voi ihana Marianhamina <3 Ihan liian pitkään on kulunut edellisestä vierailusta ja kovasti toivoisin, että saisin kesäloman suunnitelmiin mahtumaan joku reissun saaristoon. Varmasti aivan ihana reissu oli teillä kaiken kaikkiaan ja tuo muiden bloggaajien kanssa reissaaminen on kieltämättä kuvaushommissa varsinkin erittäin helppoa kun kaikki tsuumailee hartaudella 😀 -Milla

 • Reply Laura R July 6, 2014 at 19:23

  Joo, eiks oo jännä juttu! Mutta toisaalta sen kyllä ymmärtääkin 🙂 Kiitos paljon kuvakehuista! 🙂

 • Reply Laura R July 6, 2014 at 19:24

  Hahaa, kitti! 😀 Kypäräpää siellä keinuu menemään, varsinainen pikku-Laura! :DD Reissu oli kyllä huippu!

 • Reply Laura R July 6, 2014 at 19:28

  Ihana kuulla sulta, kun siellä asustat, että tunnelma on hyvin vangittu kuviin! 🙂 En uskokaan, että tuohon maisemaan ihan helpolla kyllästyy. Ja kyllä mäkin siellä voisin kuvitella kesämökkeileväni, mutta onneksi noita kivoja mökkimestoja löytyy täältä mantereeltakin. Ahvenanmaalla vaan on kyllä sitä jotain tunnelmaa! 🙂

  Veikkaan kyllä, että tuut tykkäämään mun Bagarstugan-arviosta! 😉

 • Reply Laura R July 6, 2014 at 19:30

  Ihana kommentti, kiitos paljon! Munkin tekee mieli sinne takaisin 🙂

 • Reply Laura R July 6, 2014 at 19:32

  Siis se oli kyllä välillä niin koomista toimintaa, kun kolme tyttöä on kameroiden kanssa vauhdssa ruoka-annosten ympärillä jne. että ittekin saatiin monet naurut siitä, kun mietittiin miten jäätävän naurettavilta näytettiin! 😀 Mutta ainakaan ketään ei haitannut, kun kaikki piti kuvata ja sai käyttää kunnolla ja nimenomaan hartaudella aikaa siihen touhuu, yess! 😀

 • Reply Satu VW / Destination Unknown July 7, 2014 at 09:37

  Oi, ihana Ahvenanmaa, teillä on ollut varmasti upea reissu! Minulla on paikasta vain hämäriä muistikuvia ala-asteen luokkaretken (!!) perusteella, mutta nyt ollaan monta kertaa puhuttu että pitäisi pistää muksut fillarin kärryihin ja lähteä kiertelemään saarta. Vaikka toisaalta tyttöjenkin reissu tekisi ihan hyvää 😉

 • Reply //aNNiKa July 7, 2014 at 17:46

  Upean tunnelmallisia kuvia Ahvenanmaalta! Edellisestä omasta reissusta onkin jo kymmenen vuotta aikaa, mutta elokuussa pääsen tuonne Pommerniin ystäväni häihin. Vaikuttaa hienolta paikalta! 🙂

 • Reply Laura R July 8, 2014 at 06:48

  Kumpainenkaan ei varmasti ole huono vaihtoehto, siellä on paljon tekemistä niin lasten kuin aikuistenkin kanssa, hah! 😀

 • Reply Laura R July 8, 2014 at 06:49

  Kiitos paljon Annika! Vau, häihin Pommerniin! Todella huikea paikka hääjuhlille, ainakin ulkoisesti – sisään kun ei ehditty vilkaista. Varmasti hienot juhlat tulossa! 🙂

 • Reply Anonyymi July 8, 2014 at 13:07

  Ei liity nyt mitenkään tähän postaukseen, mutta kiitos vielä edellisestä hääblogistasi! Seurasin sitä jo viime vuonna, kun omat häät oli vasta kaukainen suunnitelma, mutta nyt se on päässyt ihan tositoimiin. Nimittäin noin viikko sitten kävin tilailemassa kukkia ja näytin yhtenä inspiraatiokuvana kuvan sun kauniista kimpusta 🙂 Matkablogisi on myös kiva, ja miten mukava näin viimeisten viikkojen häähössötyksen välissä käydä tätä katselemassa silläkin ajatuksella, että on sitä elämää ja elämyksiä luvassa häidenkin jälkeen 😀
  -L

 • Reply Laura R July 9, 2014 at 10:57

  Kiitos tuhannesti! Ihanaa, kun teitä hääblogin lukijoita on ilmoittautunut nyt tasaiseen tahtiin tänne reissubloginkin puolelle, oon siitä niin iloinen! Ja mahtavaa, että oot käyttänyt mun kimppua inspiraatiokimppuna! Voi että mä rakastin sitä, se onnistui ihan täydellisesti <3

  Elämää on todellakin myös häiden jälkeen! 😀 Mahtavaa loppurutistusta hääsuunnitteluun ja ihania juhlia! Muistakaa nauttia ja fiilistellä joka sekuntia, se päivä menee niin hujauksessa 🙂

 • Leave a Reply