Unelmia toteuttamassa: majakkaluoto Märket

Kotimaanmatkailu
July 2, 2014
märket

Yhteistyössä Visit Åland

Siitä saakka, kun olen onnistunut kehittämään fiksaation majakoihin, olen haaveillut vierailusta jollekin upealle majakkasaarelle – nimenomaan saarelle. Tiedättehän; sellaiselle samanlaiselle karun merelliselle saarelle, jolle Muumipappa halusi vetäytyä kirjoittelemaan rauhassa muistelmiaan. Eilen tuo unelmani toteutui täällä Ahvenanmaalla päästessäni Märketin luodolle. Saarelle, jota halkoo Suomen ja Ruotsin raja, ja jolla sijaitsee maamme läntisin piste – sekä tietenkin sen tähti, 1885 valmistunut Märketin upea majakka.

Aamu valkeni sateisena, mutta sade onneksi laantui siihen mennessä, kun saavuimme Eckerön saarelle Käringsundin vierassatamaan, mistä paattimme lähti seilaamaan kohti Märketiä. Ilma oli kalsea, mutta vietin siitä huolimatta lähes koko tunnin mittaisen merimatkamme laivan keulassa istuen, fiilistellen ja tähystellen. Rakastan merta, ja sillä oranssilla laivankannella istuessani, meri-ilmaa hengittäessäni ja tuulen tuivertaessa jo valmiiksi sotkuista lettiäni tunsin olevani niin elossa, niin onnellinen.

ahvenanmaamärketmärkketmärket

Märketin piirtyessä ensimmäistä kertaa horisonttiin alkoi myös koko reissumme ajan Ahvenanmaan yllä tiiviisti viihtynyt pilvipeite rakoilla. Hidastimme vauhtiamme hetkeksi erään pienemmän luodon kohdalla, ja mitä siellä näkyikään: hylkeitä! Yksi otti rennosti kallioilla ja vedessä polski lisää näitä ihania pörröisiä kavereita, joita näin nyt ensimmäistä kertaa elämässäni Suomen rajojen sisäpuolella. Niin minun kuin Laurankin hymyt levenivät vielä entisestään – jos se nyt enää oli fyysisesti edes mahdollista.
märketmärket märketmärket märket
Majakkasaaren lähestyessä en meinannut pysyä enää housuissani. Vene tuntui lipuvan eteenpäin kiduttavan hitaasti, ja huomasin ajattelevani koko ajan, että oltaispa jo perillä! Paatin kolahtaessa vihdoin rantakallioihin tiesin, että olin saapunut jonnekin todella ainutlaatuiseen paikkaan. Paikkaan, joka oli aikaisemmin ollut minulle olemassa vain unelmissani.

märket märketmärket märketmärket

Luodolla oli meitä ja muutamia muita vieralijoita vastassa Suomen Majakkaseura ry:n vapaaehtoisia työntekijöitä, jotka vetivät meille informatiivisen ja mielenkiintoisen tourin saaren ympäri (käykääpä muuten lukaisemassa heidän Märket-päiväkirjaansa täältä). Kuulimme faktoja majakan eri vaiheista ja historiasta, seisoimme kahden valtion rajan molemmin puolin, ja nökötimme Suomen kaikkein läntisimmän pisteen päällä.

Saaren karu kauneus oli henkeäsalpaavaa. Sininen meri, hattarainen taivas, harmaa kallio, keltainen jäkälä, vihreän kasvuston vuoraamat lammikot, pesivät tiirat, valkoiset kallionkoloista kasvavat kukkaset ja punavalkoraidallinen majakka aikaansaivat yhdistelmän, jolle paatuneimmankin maakravun sydän sulaa.
märket märket märket märket märket märket märket märketmärketmärketmärketmärket
Majakan eri kerroksista löytyi huoneita, joissa aina viikon kerrallaan saarella työskentelevät vapaaehtoiset majailevat. Ylimmän kerroksen huoneen nähtyäni tunsin tulleeni juurikin siihen huoneeseen, missä Muumipappa on kirjoitellut muistelmiaan ja katsellut merelle. Katon maali halkeili, lattialaudat natisivat jalkojen alla. Merisuola oli huurtanut ikkunalaudat. Ilmoittauduin siltä seisomalta vapaaehtoiseksi ensi kesäkaudelle – ehtona päästä asumaan juuri tuhon kyseiseen huoneeseen 🙂
märket märket
Majakan huikaisevin paikka taisi kuitenkin olla ihan siellä ylimpänä, majakanvalon vierellä. Sinne päästäkseen piti kiivetä jyrkät portaat ja sulloutua läpi ahtaasta luukusta, mutta voi taivas, mikä näkymä sieltä aukesikaan! Olisin voinut jäädä sinne fiilistelemään vaikka maailman tappiin saakka.
märket märket märket märket
Maailman tappi tuli kuitenkin sillä erää viiden minuutin kuluttua pyyntönä saapua alakertaan kahville ja rahkapiirakalle. Siellä me sitten istuimme, naamat näkkärillä, maailmankaikkeuden ehkä cooleimmassa “kahvilassa” talkooväen kanssa rupatellen ja mainiota rahkapiirakkaa mutustellen. Edelleen kyselin itseltäni, että olinko oikeasti täällä: eväsretkellä majakassa, Ahvenanmerellä, paikassa, joka on aikoinaan ollut merenkulun kannalta elintärkeä.

Olinhan minä. Ja mainitsinko jo – olin siitä uskomattoman onnellinen. Ja olen edelleen!

Niin. Vieläkin tuo majakka on elintärkeä – ainakin tällaisille valoasemafiilistelijöille niin kuin allekirjoittanut.

Paluumatkalla näimme vielä yhden hylkeen, joka iloisesti vilkutteli meille luodolta. Hei hei, ja näkemiin ensi kerralla!

märketmärketmärket
Tuhannesti kiitos Suomen Majakkaseura ry:n väelle lämpimästä vastaanotosta! Taidatte muuten saada täältä uuden jäsenen seuraanne.

Postaus on toteutettu yhteistyössä med Visit Åland, jonka vieraana olemme olleet täällä Ahvenanmaalla. Mielipiteeni, hehkutteluni ja intoiluni tulevat silti sydämestäni.

Ps. Toivottavasti nautitte postauksen kuvituksesta yhtä paljon kuin minä nautin niiden ottamisesta 🙂

You Might Also Like

39 Comments

 • Reply Ulriikka July 2, 2014 at 22:16

  Kerrassaan huikeat maisemat! Itsekin olen pitkään puhunut, että tahtoisin jollekin majakkasaarelle edes vierailulle (mieluiten yöpymään), mutta vielä ei saamaton ole saanut aikaiseksi… 🙂

 • Reply Elina / Narulelu maailmalla July 3, 2014 at 05:27

  Voi miten suloisia hylkeitä <3 Hienot oli maisematkin 🙂

 • Reply Anne July 3, 2014 at 06:00

  Ihania kuvia – ja ihania hylkeitä! <3 Mua kyllä ehkä vähän hirvittäisi olla tollaisella minisaarella, pelkäisin että tulisi iso aalto ja pyyhkäisisi kaikki sieltä mereen!

 • Reply Rimma, Fiilistelijän pilvilinnoja July 3, 2014 at 06:50

  Oi wau! Iha mieletön kokemus! Ja oot niin bella! ^_^

 • Reply Kaukokaipuun Nella July 3, 2014 at 07:02

  Mä oon niin onnellinen, että me majakkafanit ollaan löydetty toinen toisemme, ihanaa! <3 Kiitos siis aivan mahtavasta postauksesta ja kauniista kuvista.

  Majakat tekevät onnelliseksi <3

 • Reply Jenna July 3, 2014 at 07:31

  Wau! Ihan mielettömän hienot maisemat ja mikä kokemus! Ei ihme, jos naama on ollut näkkärillä koko päivän <3

 • Reply Palmuaseman Sanna July 3, 2014 at 08:00

  Ihan mahtavaa! Ja se on muuten mahtava hetki, kun alkaa miettiä onko fyysisesti mahdollista hymyillä enää leveämmin 🙂

 • Reply Sari / Sarpukka.com July 3, 2014 at 08:12

  Karua mutta NIIN kaunista. Ja nuo hylkeet ♥ ♥ ♥

 • Reply Tiina July 3, 2014 at 09:16

  Hylkeet <3

 • Reply Laura R July 3, 2014 at 10:40

  Bengtskärin majakalle pääsee ainakin myös yöpymään 🙂 On noissa vaan jotain ihan älyttömän kiehtovaa!

 • Reply Laura R July 3, 2014 at 10:41

  Varsinaiset söpöysöverit <3

 • Reply Laura R July 3, 2014 at 10:44

  Heh, Märket itse asiassa on Suomen myrskyisin paikka, talvisin siellä saattaa nousta aallot 25-30 metrisiksi! Siksi sinne on rakennettu tuo aallonmurtaja suojaamaan majakkaa 🙂

 • Reply Laura R July 3, 2014 at 10:45

  Menee varmaan mun elämän top 5 -kokemuksiin! <3 Ja oi kiitos, ite oot! ^_^

 • Reply Laura R July 3, 2014 at 10:46

  No niinpä! Oispa mahtavaa lähteä joskus porukalla majakkaretkelle fiilistelemään 🙂 Ihana, että tykkäsit postauksesta! <3

 • Reply Laura R July 3, 2014 at 10:47

  Suupielet liimaantui korviin <3

 • Reply Laura R July 3, 2014 at 10:49

  Aivan huikee hetki todellakin! 🙂

 • Reply Laura R July 3, 2014 at 10:51

  Just se karuus, ja se että siellä kuitenkin kallionkoloista puskee ruohosipulia ja suolaheinää, oli ihan käsittämättömän siistiä. Vastakohdat rocks! 🙂

 • Reply Laura R July 3, 2014 at 10:52

  Ihanat Suomi-hylkeet <3 Niitä asuu muuten Märketin luodollakin! 🙂

 • Reply Maarit Johanna July 3, 2014 at 12:17

  Mitä! Hylkeitä!? Ne mun on nähtävä. En ole koskaan ollut mikään eläinihminen mutta lapsena kannoin pehmolelu hyljettä joka paikassa ja voi, se oli niin rakas. Hylkeet olisi ihan mahtavaa nähdä luonnossa! Enkä tiennyt että Ahvenanmaan ympäristössä tai Suomen saaristossa muutenkaan olisi noin kaunista, ja karuakin samaan aikaan. Todellinen muumipapan paikka!

 • Reply Säppä July 3, 2014 at 23:16

  Ihana majakkasaari! Tahtoo kans!

 • Reply Laura R July 4, 2014 at 08:47

  Ne on niin söpöjä livenä! Lötköttelevät kalliolla ja vilkuttelevat, tai sitten ilakoivat vedessä. Ihan huippuotuksia! Saaristo on kyllä todella kaunista seutua täällä kotimaassa, tekisi jo mieli sinne uudestaan 🙂

 • Reply Laura R July 4, 2014 at 08:48

  Se oli kyllä todella mieleenpainuva paikka kaikkine ihmeineen 🙂

 • Reply Rouva Koo July 4, 2014 at 12:23

  Ihana ollut teidän koko Ahvenanmaan-reissu! Toivottavasti joskus näen sen itsekin 🙂 Onko siis tuonne majakkasaarelle mahdollista päästä kaikkien halukkaiden (vierailemaan) vai oliko se vain teille järkätty spessujuttu?

  Mutta siis, kaikenkaikkiaan, meri <3 ja hylkeet <3

 • Reply Laura July 4, 2014 at 15:16

  Märketin reissu on kyllä sellainen juttu, jonka toivoisin ehdottomasti ehtiväni toteuttamaan vielä tämän kesän aikana Ahvenanmaalla ollessani! Paikka näyttää kyllä aivan huikealta ja kyllähän tuollaisissa maisemissa ja ympäristössä sielu lepää – kahvin ja rahkapiirakan nauttiminenkin saaren pikkukahvilassa voittaa kyllä kaupunkien Coffee Houset ja Robert's Coffeet kertaheitolla! 🙂
  Oot muuten aivan oikeassa, sillä tuo pikkuhuone majakan yläkerroksessa vaikuttaa juuri samanlaiselta kuin se, missä Muumipappa aina rustailee muistelmiaan! 😀

 • Reply Laura R July 4, 2014 at 21:00

  Oli kyllä kerrassaan mahtava matka! Märket on ihan avoin kaikille vierailijoille, päiväretki matkoineen ja majakkakahveineen taisi kustantaa 65€, eli ei paha noin hienosta elämyksestä 🙂

 • Reply Laura R July 4, 2014 at 21:02

  Juu kyllä normikahvilat kohtasivat voittajansa! 😀 Mene ihmeessä käymään Märketillä! Ihan paras reissu!

  Harmi ettei ehditty tosiaan nähdä – meidän ohjelma oli vähän tiukka, mutta niin antoisa että huh! Ahvenanmaassa on kyllä jotain taikaa 🙂

 • Reply Inka July 5, 2014 at 16:14

  Ei vitsi mitä ilotulitusta tää postaus oli, ihan supersuloisia hylkeitä, kauniita kallioita, mahtava majakka ja ihanat Laurat! Ja mää en edes oo mikään majakkahullu toisin kuin eräät. 😀 Ihana, tuommoiselle saarelle on kyllä päästävä!

 • Reply Laura R July 6, 2014 at 07:50

  Oij ihanaa kuulla että tykkäsit! <3 Huippukohde vaikkei oiskaan niin pöpinä majakoihin kuin eräät 😀

 • Reply Ansku July 6, 2014 at 15:33

  Mä olen tässä kanssa haaveillut majakkavierailusta, mutta tuo on snadisti liian kivinen mesta meikän makuun 😀

 • Reply Laura R July 6, 2014 at 19:21

  Hahah, ymmärrän 😀 Mä yritän päästä tässä lähiaikoina käymään hangon edustan majakkasaarella, voin sit raportoida sieltä jos siellä olis vähemmän kivikkoista! ;D

 • Reply Anonyymi July 6, 2014 at 22:12

  Wau, voin vaan kuvitella kuinka henkeäsalpaava paikka onkaan oikeasti, kun kuvistakin välittyy jo ihan mieletön fiilis! 🙂
  Mutta oikea syy siihen, miksi minä, anonyyminä jo Palomiehen morsian -ajoilta blogejasi lukenut jätän ensimmäistä kertaa jälkeni tänne, on tuo sinun ilmeesi! Vitsi, että kuvista voikin välittyä onnellinen olotila – johan tuosta sun onnesta satelee hippusia tännekin ruudun ääreen. 🙂 KIITOS!

 • Reply Laura R July 8, 2014 at 06:52

  Voi apua, miten ihana kommentti! <3 Ihanaa kuulla, että oot roikkunut mun juttujen mukana jo useampia vuosia, ja mahtavaa, että uskaltauduit kommentoimaan! Näitä on niin ihana saada, kun sydämellään tätä hommaa tekee. Ja joo, tunnistin kyllä itekin tuon oman onnentunteeni noista kuvista – ihan mahtavaa että se välittyy siis sinne saakka! Tästä tuli hyvä mieli, kommentoihan jatkossakin ja kivaa kesän jatkoa sinne! 🙂

 • Reply Amanda July 30, 2014 at 08:52

  Ihan huikeeta! Ja voiiii mikä hylje… <3

 • Reply Laura R July 30, 2014 at 19:46

  Eiks ookin ihania!! <3

 • Reply UrbaaniLaura December 18, 2014 at 21:22

  Ihana muisto, kiva juttu ja kauniita kuvia! Oon vasta nyt pistämässä omaa majakkajuttuani blogiin (ei näköjään ihan samoja juttuja kirjoitettu ja kuvattu, hehe), kohokohdat tuppaavat jäädä välillä viimeisiksi. Tää kokemus oli kyllä huikea ja kiitos mahtavasta seurasta meidän ihanalla Oolannin reissullamme! #Oollanninvalloittajattaret rules 🙂

 • Reply Laura R December 22, 2014 at 07:52

  Älä muuta virka kaimaseni! Yks kesän parhaista reissuista ja muistoista koko tuo Oolantimatka! <3

 • Reply Anonyymi January 3, 2015 at 19:45

  Kiva lukea Majaakaseuralaisena/Märket "vetenaarina" miten vierailijat kokevat majakan
  suljin majakan 18.10-2014 😉

 • Reply Kotimaanmatkakuume tapissaan - kiitos Supermessut! - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi April 17, 2016 at 16:01

  […] rannikko useita upeita majakoita täynnä (niin kuin esimerkiksi Rimman vierailema Bengtskär ja Lauran ihailema Märket), niin Isonkarin majakka kiilasi kyllä must see -listallamme heittämällä kärkeen Nooran kanssa […]

 • Reply Taianomainen mökki-ilta Ahvenanmaalla - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi May 29, 2016 at 11:06

  […] koko tiistai-illaksi, ja ne olikin lämmitetty meille valmiiksi saapuessamme tiistain Märket– ja Eckerö -seikkailuiltamme. Päivä oli jo siinä vaiheessa ollut sanoinkuvailemattoman […]

 • Leave a Reply