Bay of Island ja upea delfiiniretki

Asenteet ja ajatukset, Eläimet, Oseania
January 31, 2014
Bay of islands_uusi-seelanti_delfiini

Hypätäänkin tässä postauksessa tänne Uuteen-Seelantiin, kun sain tänään inspiksen kirjoitella upeasta delfiiniretkestämme. Lukekaahan postaus loppuun saakka, sillä tämän kivan osuuden jälkeen postauksesta löytyy myös vähän vakavampi pätkä.

8.1 saatuamme Aucklandista nelipyöräisen allemme, suuntasimme autonnokan kohti Northlandin rannikkoa ja kuuluisaa Bay of Islandsin aluetta. Alue on turistien kovassa suosiossa, ja sitä hehkutetaan monissa matkoppaissa, mutta se tuntui vähän ylihehkutetulta. Älkää käsittäkö väärin: kaunistahan siellä oli, mutta jos ei sillä lailla ole aikaa hukattavasi asti, niin sen voi huoletta jättää väliinkin. Meille Bay of Islands tarjosi kuitenkin myös jotain todella ainutlaatuista ja upeaa: mahdollisuuden nähdä ihania pullonokkadelfiinejä niiden luonnollisessa elinympäristössään.

Bay of islands_uusi-seelanti_delfiini Bay of islands_uusi-seelanti_delfiini
Halusimme jälleen varata retkemme joltain vastuunsa kantavalta yritykseltä, ja olimme tyytyväisiä Exploren delfiiniristeilyyn. Risteily lähti Paihian kylän satamasta ja mukana oli kaikenikäisiä vauvasta vaariin. Puolipäiväretken tavoitteena oli ensisijaisesti nähdä delfiinejä, ja toissijaisesti päästä uimaan niiden kanssa. Uudessa-Seelannissa on lailla säädetty, että ihmisten ei tule mennä veteen mikäli delfiinilaumassa on mukana poikasia. Alukset eivät myöskään saa viipyä delfiinien reviireillä puolta tuntia pidempään. Nämä ovat mielestäni fiksuja ja tarpeellisia pelisääntöjä, sillä muuten homma lähtisi varmasti aivan lapasesta. Eikai meistäkään kukaan tykkäisi olla näyteikkunassa valokuvattavana ja töllisteltävänä 24/7?

Kapteenimme miehistöineen spottasi ensimmäisen delfiinilauman reilun tunnin vesilläolon jälkeen. Laumassa oli mukana poikasia, joten meillä ei ollut asiaa veteen, mutta pääsimme silti näkemään näitä kerrassaan upeita luontokappaleita aivan lähietäisyydeltä. Delfiinit kun ovat leikkisää sorttia, niin ne tykkäsivät tulla uimaan aivan veneemme viereen ja jopa suoraan sen edelle niin, että liikkuvan veneen nokan edessä hyppi koko ajan pari delfiä. Me oltiin toisessa ryhmässä, joka pääsi kannelle kuvaamaan ja katselemaan delfiinien leikkisää menoa, ja se oli kyllä ihan uskomattoman hienoa katseltavaa! Olin aivan haltioissani nähdessäni ensimmäistä kertaa elämässäni kunnolla delfiineitä (delfinaarioissa kun en ole käynyt enkä ikinä aio mennäkään). Ne näyttivät niin sympaattisilta, älykkäiltä ja leikkisiltä, ja ihan kuin niillä olisi ollut koko ajan pieni hymynkare suunpielessä.

Bay of islands_uusi-seelanti_delfiiniBay of islands_uusi-seelanti_delfiini Bay of islands_uusi-seelanti_delfiini Bay of islands_uusi-seelanti_delfiini

Mulla oli ainakin ihan korvasta korvan ulottuva kestovirnistys koko sen ajan, kun sain seurata näiden nisäkkäiden temmellystä! Kyseinen lauma oli vielä meidän onneksemme todella aktiivisella tuulella ja pistivät kunnon shown pystyyn. Myös valokuvien laadusta huomaa miten fiiliksissä olin – en nimittäin muistanut keskittyä kuvaamiseen, kun oli pakko keskittyä katselemaan ilmaan hyppiviä, sulavia pullonokkia ennemmin omin silmin kuin kameran ruudun läpi. Delfiinit hyppivät välillä myös sen verran kaukana, että kuvat on valitettavasti aika epätarkkoja. Mutta ehkä tekin saatte näistä kuvista jotain fiilistä irti! 🙂

Puolen tunnin katseluajan tultua täyteen lähdimme pois alueelta etsimään toista laumaa, joka ilmestyikin näköpiiriin tunnin sisään. Samalla tosin kelikin muuttui sateiseksi ja tuuliseksi, joten delfiinitkään eivät olleet niin esiintymistuulella, eikä uintihommiin ollut edelleenkään asiaa. Se ei kuitenkaan pilannut fiilistä tippaakaan, sillä olin sataprosenttisen onnellinen jo pelkästään siitä, että olimme ylipäänsä onnistuneet bongaamaan näitä upeita luontoyksilöitä! (Vesi oli myös sen verran kylmää ja tuuli kova, että senkään puolesta ei hirveästi olisi napostellut hypätä bikineissä mereen.) Emme siis jääneet häiritsemään delfiinejä pidemmäksi aikaa, vaan suuntasimme kohti uusia saaria.

Loppumatkasta kapteeli kuljetteli meitä kauniiden pikkusaarten ohitse ja kertoi hauskoja tarinoita niistä. Kelikin kirkastui parahiksi, ja auringon säteet saivat turkoosin meren kimmeltämään entistä upeammin.

Delfiiniristeily maksoi 89 NZD (n. 57€) per naama, ja uimisesta delfiinien kanssa olisi tullut 15 dollarin aluksella maksettava lisämaksu. Hinta ei todellakaan ollut liikaa noin hienosta elämyksestä!

Nyt tosiaan nyt, kun tästä delfiiniaiheesta pääsin juttelemaan, niin lainaanpa tähän nyt vähän rankempaakin pätkää Geo-lehden nettisivuilta liittyen Japanin Taijissa edelleen tapettaviin delfiineihin:

“Tyynenmeren rannikolla sijaitseva 3500 asukkaan kaupunki Taiji on yksi niistä paikkakunnista, joissa delfiinejä tapetaan vuosittain. Kalastajat selittävät jokavuotisen delfiinien pyynnin olevan perinne. Heidän mukaansa delfiinit syövät heiltä kalansaaliin ja vievät siten rannikon asukkailta toimeentulon. Japanin rannikolla tapetaan vuosittain yli 20 000 delfiiniä kuusi kuukautta kestävän valaanpyyntikauden aikana. Delfiinejä menehtyy myös japanilaisen kalastuslaivaston trooleihin. — 

Kalastajille delfiinien tappaminen on kannattavaa liiketoimintaa, sillä he myyvät osan saaliistaan delfinaarioihin. Ennen kuin tappaminen alkaa, eri puolilta maailmaa Taijiin tulleet delfinaarioiden edustajat tutustuvat sumppuun ajettuihin delfiineihin. Delfiinien lisääntyminen on delfinaarioissa vaikeaa, joten uusia yksilöitä on hankittava jatkuvasti. Valikoima Taijin kaltaisilla paikkakunnilla valaanpyyntikauden aikana on suuri. Kun eläintarhojen edustajat ovat tehneet valintansa ja nämä yksilöt on erotettu joukosta, jäljelle jääneiden delfiinien tappaminen alkaa.”

Pyytäisin tässä samalla kaikkia teitä muitakin delfiini- ja eläinrakkaita ihmisiä käymään allekirjoittamassa tämän vetoomuksen Taijissa vuosittain tapahtuvan kylmäverisen teurastamisen lopettamiseksi. Aiheesta kirjoiteltiin tammikuun alussa myös mm. täällä suomeksi, ja erittäin informatiivinen sivusto löytyy täältä englanniksi. Minussa jaksaa ainakin elää jokin toivonkipinä siitä, että tällaisilla teoilla pystyttäisiin vaikuttamaan tämän järkyttävän toiminnan lopettamiseksi tai ainakin vähenemiseksi. Myös jokainen meistä voi omilla valinnoillaan ja sillä, mitä opettaa esim. lapsilleen, vaikuttaa näihin asioihin pitkällä jänteellä. Jos et ole muuten katsonut pysäyttävää The Cove -dokumenttia, josta edellä mainittu kampanjakin on alkanut, niin suosittelen katsomaan sen, vaikka se onkin todella surullinen dokkari.

Ja muistakaa myös käydä allekirjoittamassa vetoomus kahden Sochin olympialaisiin pyydystetyn miekkavalaan vapauttamiseksi täällä. Ei voi muuta kuin pistää vihaksi tällainen toiminta! Kuuluuko upeat luontokappaleet pieniin tankkehin turistien töllisteltäviksi pääsymaksua vastaan? Mun järjen mukaan eivät kuulu.

Huh, joskohan tässä olis tullut “saarnattua” tarpeeksi. Pointtini joka tapauksessa on, että jos haluatte nähdä näitä upeita eläimiä muuallakin kuin kuvissa, niin tehkää se niiden elämää ja elinympäristöä kunnioittaen.

Ugh, olen puhunut.

Mutta se on varma että toivon todella meidän näkevän vielä lisää delfiinejä, kun pääsemme eteläsaarelle saakka! Niiden luonnollisessa elinympäristössä, tietty 😉

Hyvää viikonloppua kaikille!

EN: We were lucky to spot some wild dolphins during a cruise in the Bay of Islands here in New Zealand. These creatures were so incredible and awesome!

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Rimma, Fiilistelijän pilvilinnoja January 31, 2014 at 09:34

  Bay of island näyttää vähän kivemmalta auringon valossa kuin kaatosateessa 😀 Delfiinit <3

  Valitettavasti niin kauan kuin ihmiset tukevat omilla pennosillaan delfinaarioita, sea worldeja yms. akvaariomestoja delfiinien teurastus ja luonnosta vangitseminen tulee jatkumaan. Itse en yksinkertaisesti voi tajuta, miten ihmiset ei ymmärrä, että niin eläintarhat kuin melkein mikä tahansa turismi/viihde joka kohdistuu eläimiin on yksinkertaisesti väärin ja todella epäeettistä niiden eläinten kannalta?

  Luin eilen 40 vuotta vankeudessa eläneestä miekkavalaasta, jolle soitettiin nauhalta sen oman laumansa laulua. Kyseisen valaan äitikin, 85 vuotiaana, oli edelleen elossa valtamerissä. Sydän särkyi ehkä tuhannennen kerran, kun luin miten vuosikymmeniä vankeudessa elänyt valas tunnisti oman perheensä äänet ja itki…

 • Reply Laura R January 31, 2014 at 09:49

  :((( Ja näinhän se on, meistä kaikista ja omista valinnoistamme se muutos lähtee. Ehkäpä jos meidän ikäluokka osaisi opettaa esim. lapsilleen näistä asioista ja olla tukematta kaiken maailman Sea Worldeja ym., niin ehkä meillä vielä joskus on maailma, jossa kaikki eläimet saavat elää vapaana. Mutta se miten kauan siihen voi mennä aikaa, on sitten jo toinen kysymys…

 • Reply Kea January 31, 2014 at 11:09

  Mua kuvottaa kaikki noi inhottavat delfinaariot ja Sea Worldit. Alaskassa ryhävalaita, miekkavalaita, delfiinejä ja pyöriäisiä näkee usein vapaana uiskentelemassa ja musta on käsittämätöntä miten joku kokee oikeudekseen vangita niin hienoja villieläimiä omaksi huvikseen ja rahastusta varten. Matkustakoon jonnekin luonnonmukaisiin oloihin katsomaan jos oikeasti kiinnostaa. Koko aihe saa mut niin pois tolaltani, että tiedän etten pysty ikinä katsomaan The Covea tai sitä Black Fishiäkään. 🙁 Ja allekirjoitettu!

 • Reply Anonyymi January 31, 2014 at 11:10

  Kiitokset ajatuksia herättävästä ja tunteisiin vetoavasta postauksesta. Delfit ovat todella ihanan söpöjä ja nämä kuvissa olevat todella onnellisen ja iloisen oloisia veitikoita vapaana uiskennellessaan. Näinhän se pitäisi ollakin. Kävin myös allekirjoittamassa vetoomukset ja tuli vähän parempi mieli itsellekin! Olet hyvällä asialla.

 • Reply Rimma, Fiilistelijän pilvilinnoja January 31, 2014 at 11:18

  Kea I feel you! Oon yrittänyt katsoa Covea, mutta itkin niin paljon ja vuolaasti, etten pystynyt jatkamaan loppuun asti. Sama kyllä pätee melkein mihin tahansa eläinten hyväksikäyttöön liittyvään dokkariin, joita koita kattoa.. Mä joudun vielä ehkä pyörtämään puheeni Japanin bannaamisesta ja menemään omin käsin pelastamaan ne delfiiniparat! Free Willy!

 • Reply Elina / Narulelu maailmalla January 31, 2014 at 11:58

  Upealla retkellä olette olleet 🙂 Kävin allekirjoittamassa vetoomuksen.

  Delfiinien ystäville yksi mieletön paikka on Monkey Mia Länsi-australiassa. Siellä villit delfiinit tulevat joka päivä rantaan. Olimme siellä muutama vuosi sitten pidemmän aikaa ja oli mieletöntä nähdä delfiinejä päivittäin ja uiskennella niiden kanssa.

 • Reply Eeva kiukuttelee January 31, 2014 at 13:16

  Allekirjoitettu ja jaettu eteenpäin! Yhdessä voimme muuttaa maailman pala kerralleen <3 Niin paljon on epäoikeudenmukaisuutta, mutta vastapainoksi on myös paljon rakkautta ja valoa, jota jokainen voimme välittää maailmaan <3

 • Reply Eeva kiukuttelee January 31, 2014 at 13:23

  Ps. Jälleen yksi hyvä syy boikotoida noita olympialaisia!! GRRRRR!!! Kannustan kaikkia laittamaan kisat boikottiin omalta osaltaan! Kisat ovat tuhonneet luontoa totaalisesti ja ovat todella epäekologisesti rakennetut kisat maassa, jossa ihmisoikeuksia poljetaan. Valaiden kidnappaus tuli uutena tietona minulle, mutta vahvistaa vain päätöstani olla katsomatta kisoa tai ostamatta lehtiä, joissa kisoja uutisoidaan. Kiitos infosta Laura <3

 • Reply Tiina January 31, 2014 at 14:37

  ooooo!!! Upeeta 🙂 Nimmarin heitinkin jo aiemmin.

 • Reply Anonyymi January 31, 2014 at 16:28

  Me tehtiin 3 tunnin miniristeily kanarialla, Puerto Ricossa muutama vuosi sitten ja käytiin siellä katsomassa delfiinejä merellä 🙂 Sielläkin oli tuttavalliset yksilöt jotka polski kokoajan veneen vierellä ja edessä…
  Kyseistä reissua pyöritti paikallinen yrittäjä veneellään ja satamassa oli kyltti johon oli merkitty mitä minäkin päivänä reissulla oli bongattu.. Olipahan joku valas ja kilpikonniakin taululle päässy 🙂

 • Reply Laura R January 31, 2014 at 22:15

  Kyllä tällaiset jutut aina nostattaa näränliemen kurkkuun. En esim. veisi ikimaailmassa omia lapsiani Sea Worldiin tai vastaaviin – ne on surullisia paikkoja ja opettaa lapsille, että on jotenkin muka "ok" teljetä eläimet niille kuulumattomaan ympäristöön jotta ihmisten olisi helpompi ja kivempi tulla niitä katselemaan. Koko Japanin bannaamisesta mä en Malla voi olla ihan samaa mieltä sun kanssa, sillä niin kuin The Covessakin näkyy, ei edes Japanin kansalaiset tiedä, mitä hirveyksiä Taijin kalastajat harjoittaa. Eli sinänsä mun mielestä tuota ei voi laittaa ikään kuin koko kansakunnan piikkiin. Sitä mä taas en käsitä, miksi ne paikalliset ihmiset antaa teurastamisen jatkua tukemalla sitä ummistaen vaan silmänsä karmeilta tosiasioilta, ja ostamalla delfiinin lihaa syötäväksi, vaikka se vielä todistetusti on ihmiselle haitallista. Mutta jos lähet Japaniin joskus vapauttamaan delfiinejä, niin mä oon sit messissä!

 • Reply Laura R January 31, 2014 at 22:16

  Kiitos hienosta kommentista ja allekirjoittamisesta! <3

 • Reply Laura R January 31, 2014 at 22:21

  Oi kuulostaapa ihanalta paikalta! Harmi ettemme tällä reissulla ehtineet ollenkaan Länsi-Australiaan, mutta sepä tarkoittaa sitä että joskus on tultava takaisin! Ja tuo voisi olla yksi hieno vierailukohde esim. sitten mahdollisten lastenkin kanssa. Suunnataan varmasti juurikin tuollaisiin paikkoihin niiden surullisten delfinaarioiden ja Sea Worldien sijaan – paljon upeampi elämyshän näitä eläimiä on nähdä luonnossa!

 • Reply Laura R January 31, 2014 at 22:21

  Hyvä Tiina! 🙂

 • Reply Laura R January 31, 2014 at 22:35

  Hyvä, että sain tällä postauksella levitettyä tietoa eteenpäin! Ja oot niin oikeassa noiden Sochin kisojen epäekologisuudesta, puhumattakaan epäeettisyydestä, niin ihmisiä kuin eläimiäkin kohtaan. On tosi ikävää kun ihmis- ja eläinoikeuksia poljetaan, jotta saadaan järjestettyä "upeat" kisat. Niissä ei ole enää mitään upeaa sen jälkeen kun tajuaa, miten paljon paskaa niiden taustalla on.

  Mutta pieni pala kerrallaan täällä mennään, ja jokainen oma valinta vaikuttaa! Rome wasn't built in a day and so on… 🙂

 • Reply Laura R January 31, 2014 at 22:37

  Mä en edes tiennyt että Kanariallakin voi nähdä merellä delfiinejä, wau! Kuulostaa kivalta reissulta ja aina vaan parempi, kun tulee paikallista yrittäjyyttä! 🙂

 • Reply Rimma, Fiilistelijän pilvilinnoja February 1, 2014 at 02:45

  Olet ihan oikeassa! Eihän se, tietenkään, koko kansan vika ole (: Jotenkin vain tuntuu, että Japanin kaltaisessa sivistysvaltiossa delfiinien (ja valaiden) lahtaukseen puututtaisiin tehokkaammin, mutta rahahan se tietysti määrää.. Mutta pieni pala kerrallaan ja ihanaa, että näytät omalla esimerkillä vaihtoehdon delfinaarioille! Arvostan <3

 • Reply Laura R February 1, 2014 at 08:00

  <3

  Mutta niinhän se on että money talks 🙁

 • Reply Inka February 5, 2014 at 10:50

  Vau, ihan mahtavaa että satuitte paikalle, kun delfiinit oli terhakkaalla tuulella! Me nähtiin viime kesänä delfiinejä tosiaan Tyynellä valtamerellä, ja nekin tuli uimaan kilpaa paatin kanssa sinne ihan keulaan, mutta eivät innostuneet hyppimään samalla tavalla kuin nuo teidän näkemät, mutta kokemus oli silti aivan käsittämättömän upea.

  Ja mun mielestä on mahtavaa että kirjoitit asiasta myös vähän vakavampaan sävyyn, sillä noista asioista on syytä muistutella tasasin väliajoin. Nimet on laitettu molempiin!

 • Reply Laura R February 5, 2014 at 21:06

  Kiitos Inka! Oli kyllä aivan upeaa olla siinä keulassa ja katsoa kun delfiinit ui edellä ja hyppi välillä. Vaikee sitä on kirjoittaenkaan saada sitä fiilistä vangittua, itsehän se on koettava! Varmasti ollut siis teilläkin mahtava kokemus 🙂

 • Leave a Reply