Vapaaehtoisena Elephant Nature Parkissa

Aasia, Eläimet, Maailmanympärimatka
January 13, 2014

Kirjoituspaikka: Khaosan Palace, Bangkok, Thaimaa

Hän on Jokia. Hänen nimensä tarkoittaa “eye from heaven” eli silmiä taivaasta. Jokia on syntynyt n. vuonna 1960 ja Elephant Nature Park pelasti hänet 39 vuotta myöhemmin laittomalta burmalaiselta metsätyömaalta järkyttävistä oloista. Jokian tarina on mielestäni yksi puiston koskettavimmista ja kertoo surullista totuuttaan siitä, miten kaamealla tavalla näitä lempeitä ja nöyriä jättejä voidaan kohdella.

Jokia kärsi keskenmenosta vetäessään tukkikuormaa perässään ylämäkeä pitkin. Hänen ei synnytyksen jälkeen annettu edes pysähtyä katsomaan oliko hänen poikasensa elossa vaiko ei, vaan pakotettiin väkivalloin jatkamaan kuorman kiskomista. Poikanen rusentui raskaiden tukkien alle.. Tämä tapahtuma aiheutti Jokialle todella pahan henkisen trauman, eikä hän suostunut enää nousemaan ylös tehdäkseen töitä. Tämä ei tietenkään sopinut Jokian “omistajalle”, joten hän alkoi ampua Jokiaa kivillä käyttäen aseenaan ritsaa. Yksi kivistä osui Jokian toiseen silmään sokeuttaen sen. Tästä yllättävästä kivusta kimpaantuneena Jokia hyökkäsi häntä vahingoittaneen miehen kimppuun, jonka seurauksena sama mies pahoinpiteli “perinteisellä koulutuskoukulla” Jokian jäljelläkin olevan silmän raa’alla tavalla sokeaksi.

Näistä oloista Elephant Nature Parkin perustaja Lek Jokian löysi, sokeana yhä edelleen kiskomassa raskaita tukkikuormia. Nyt Jokia saa elää rauhassa, eikä sen tarvitse enää koskaan elämänsä aikana tehdä päivääkään töitä. Vaikka Jokia onkin täysin sokea, on hänellä silminään hänen paras ystävänsä Mae Perm, joka ei koskana poistu Jokian rinnalta muutamaa metriä kauemmaksi. Oli niin koskettavaa nähdä tämä parivaljakko yhdessä, toinen edellä marssien ja toinen kärsällä edellä menevän hännästä kiinni pitäen.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-2 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-3 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-4 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand

Edellisessä postauksessani kerroinkin jo Elephant Nature Parkin toiminnasta ja sen synnystä tarkemmin, joten jos et siitä vielä ehtinyt lukea, kurkkaa tänne. Puistossa asustaa tällä hetkellä 36 norsua, joista pääsimme näkemään joka ikisen kärskäkkään. Vaikka norsut saavatkin elää valtavan kokoisessa laaksossa täysin vapaina, on jokaisella oma hoitaja, mahout, joka seuraa norsua kaikkialle. Tämä on lähinnä niin norsujen oman kuin puistossa työskentelevien ihmisten turvallisuuden vuoksi välttämätöntä. Mahout pitää huolen siitä, että tietyt norsujengit (kyllä, myös norsut muodostavat keskenään kyräileviä naisporukoita, jotka eivät voi sietää toisiaan) eivät joudu törmäyskurssille ja myös siitä, että puistossa vierailevat turistit voivat turvallisesti olla norsujen lähellä. Puisto pyörii täysin turismi- ja lahjoitusvaroin, sillä jo pelkästään norsujen elättämiseen menee vuosittain satoja tuhansia euroja. Nämä kaverit nimittäin syövät todellakin.. paljon. Tästä myös me vapaaehtoiset saimme esimakua sillä, että teimme joka päivä töitä norsukeittiössä valmistaen arvon rouville ja muutamalle herranorsulle lounasta ja päivällistä.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-7 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-8 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-9 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-10

Sillä kun tämän näköisiä kärsäkkäitä saapuu tasan minuutilleen tietyllä kellonlyömällä kerjäämään, niin mitä siinä voi muuta tehdä, kuin tarjota banaania tai vesimeloonia?

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-11 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-16 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-15 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-14 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-13 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-12

Paaaaljon muutakin me teimme, kuten kärräsimme kiviä, vierailimme paikallisessa koulussa, lapioimme kakkaa, osallistuimme luennoille, seurasimme eläinlääkärien ja norsukouluttajan (hän käyttää vain positiivisia vahvisteita kouluttaessaan) toimia. Lisäksi vietimme luonnollisesti aikaa meidän ihan huikean vapaaehtoisporukan kesken. Oli mahtavaa saada taas uusia saman henkisiä ystäviä ympäri maailman.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-18 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-22 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-21 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-20 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-19

Elephant Nature Parkiin tai heidän muihin projekteihinsa pääsee vapaaehtoiseksi kuka vain reipas henkilö, joka haluaa liata kätensä auttaakseen näitä harmaita kärsäkkäitä. Vapaaehtoisviikon hinta pyörii siinä 300 euron tietämillä, mikä ei todellakaan ole paljon, kun otetaan huomioon että n. 40 euron päivähintaan kuuluu kolme erittäin maukasta ateriaa (kaikki ENP:ssä tarjottava ruoka on myös vegetaristeille/vegaaneille sopivaa, jei!), majoitus, kuljetukset puistoon lähimmästä kaupungista ja nämä yllä olevassa kuvassa näkyvät hienot volunteer-paidat (jotka me tietty unohdettiin vaihtaa ryhmäkuvaa varten päälle…). Summasta suurinpiirtein siis puolet menee omaan ylläpitoon ja toinen puolisko norsujen hyväksi.

Puistoon voi myös tehdä päivä- tai yön yli visiitin, jos viikko tuntuu liian pitkältä ajalta. Myös tätä vaihtoehtoa voin suositella erittäin lämpimästi! Kaikki puistossa kävijät lähtivät paikalta hymyissä suin ja varmasti onnellisina siitä faktasta, että nämä norsut saavat elää rauhassa ilman väkivaltaa tai alistamista. Sellaista toimintaa on ainakin omasta mielestäni todella suuri ilo omalla pienellä rahallisella panostuksella tukea.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-24 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_ThailandElephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-28 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-29 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-30 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-31 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-32 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-33 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-34 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-35 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-36 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-37 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-38 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-39 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-40 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-41 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-42Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-43

Lempparinorsuni ihanan lihava Michelin-miestä muistuttava Faa Mai.

Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-45 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-46 Elephant_Nature_Park_Chiang_Mai_Thailand-47

Joku viisaampi joskus sanoi minulle, että tämä kokemus tulee taatusti muuttamaan elämäni. Ja niin se totta vie tekikin. Puistossa vallitseva aito välittämisen ilmapiiri kaikkia eläviä olentoja kohtaan oli sydäntä koskettava. Siellä me kaikki eleltiin sulassa sovussa. Ihmiset, norsut, lehmät, puhvelit, possut, koirat, kissat, gekot, kanat, apinat, käärmeet, skorpionit ja kaikki muut. Jii sanoikin nähdessään tämän kaiken takana olevan naisen, Lekin, että hänen katseensa oli kuin Äiti Teresalla konsanaan. Enkä yhtään epäile, sillä niin paljon hyvää hän on Aasian norsujen ja muiden hädässä olevien eläinten hyväksi tehnyt.

Jos joskus olette mestoilla, niin menkää käymään ja kokemaan jotain uskomatonta!

Ette varmasti tule katumaan.

EDIT // Lue myös ystäväni Veeran blogista hänen vierailustansa Elephant Nature Parkiin!

EN // We volunteered in Elephant Nature Park at Chiang Mai, Thailand and the whole experience was amazing! ENP is a sanctuary for abused elephants, most of which have been saved from the tourist and illegal logging industries. The first elephant in the pictures is Jokia. 

Her name means ‘Eye From Heaven’. ENP rescued Jokia in 1999 from illegal logging and extreme abuse. She suffered a miscarriage while pulling a log uphill, and was not allowed to stop working to check if her calf was dead or alive. This event caused Jokia extreme physical and emotional trauma, and she refused to go back to work. As a result, she was deliberately blinded in both eyes by her mahout/owner. Despite her blindness, she moves confidently with the help of her best friend, Mae Perm. 

You can also visit Elephant Nature Park! See more about day trips or volunteering from here.

You Might Also Like

65 Comments

 • Reply lili January 13, 2014 at 16:39

  Kamala, kyyneleet silmiin nostattava tuo Jokian tarina! :'( Onneksi hän on nyt siellä hyvässä hoidossa ja mahtavaa että tekin olette siellä auttamassa. Upeita kuvia niin nämä kuin kaikki muutkin reissukuvanne, olen jokaisen postauksen lukenut suurella mielenkiinnolla. Mukavaa reissun jatkoa! 🙂

 • Reply Sari January 13, 2014 at 16:39

  Onko ylläri, että mä taas nyyhkin täällä. Tuolla on pakko päästä käymään, vaikken siellä varmasti kuivin silmin pysty hetkeäkään olla. (kirjoitin ensin kuivin suin… 😀 ) Norsut on vain jotain niin käsittämätöntä. Tansaniassa näin kansallispuistossa, kun kaksi jengiä törmäsi, siinä kuule torvet lauloivat kuin isommallakin valtatiellä! Onko norsun iho kuivaa köppyrää, niinku ihmisten kyynärpäät? Näyttää ainakin samalta 🙂

 • Reply Anonyymi January 13, 2014 at 16:49

  Siis w a u. Nyt täytyy tunnustaa oma tyhmyyteni, sillä en ole edes tiennyt, miten huonosti kärsäkkäiden asiat voivat ollakaan!

  Kiitos tästä postauksesta, avasi tehokkaasti silmät. Vaikutat upealta ihmiseltä ja haluan kertoa, että parin postauksen perusteella ihailen sinua valtavasti, jos näin voi sanoa 🙂

  Kaikkea hyvää teille!

 • Reply Kea January 13, 2014 at 16:52

  Mä en kestä tota Jokian tarinaa, kyyneleet vaan lähti puskemaan kun luin sun kirjoitusta. Ihmiset on eläimiä kohtaan niin törkeitä! Mutta onneks olemassa on paikkoja ja ihmisiä, jotka oikeasti välittää ja pelastaa… Mä oon ihan liian herkkis näissä jutuissa ja pelastaisin kaikki mahdolliset kaltoin kohdellut eläimet jos vaan voisin. Vapaaehtoistyö Arizonan löytökoirien kanssa on yks parhaista jutuista, joita oon ikinä kokenu, ja poikihan se paikka mulle mun rakkaan Javankin. 🙂

 • Reply Sini | my blue and white kitchen January 13, 2014 at 16:55

  Faa Mai, mikä sympaattisen näköinen veikko! Varmasti ollut unohtumaton viikko. Kiitos, että pääsimme kuviesi välityksellä itsekin ihailemaan paikkaa. Turvallista matkan jatkoa <3

 • Reply Oili / Ajatuksia Saksasta January 13, 2014 at 16:56

  Täällä jylläävät parhaillaan raskaushormonit, jotka viimeistään toivat tipan linssiin. Ihanaa että on olemassa tuollainen paikka ja mahtavaa, että pääsitte sinne!

 • Reply Laura January 13, 2014 at 17:38

  Mulla ei ole koskaan ollut hinkua päästä Thaimaahan – sinä sait juuri sellaisen aikaan. Tää menee niiiin bucket listin kärkeen!

 • Reply Veera January 13, 2014 at 17:40

  Eiiiiii, tämä on se asia mistä olen haaveillut eniten maailmassa. Kiitos tästä postauksesta, tänne pääseminen on ainut tavoite mun koko elämässä nyt!! :O

 • Reply Amanda January 13, 2014 at 17:51

  Olipa koskettava juttu. Kiitos siitä! Vapaaehtoistyö antaa kyllä niin paljon, kaikin puolin. 🙂

 • Reply Anonyymi January 13, 2014 at 18:45

  Itku tuli. Tän postauksen inspiroimana me just päätettiin, että mekin mennään tonne häämatkalla. 🙂

 • Reply Laurs January 13, 2014 at 18:57

  No onneksi en oo ainoa, joka täällä tippa linssissä lueskeli tätä. Ihanaa ajatella, että on ihmisiä jotka tekevät jotain tuommosta suurella sydämellä – ja että te olette päässet osaksi sitä 🙂 Tosi symppiksen näköisiä ronsuja. Ja taas täytyy kehua ihania kuvia, jotka kyllä toivat kylmään kaksioon tuulahdukset lämpimästä 🙂

 • Reply Satu January 13, 2014 at 20:17

  Oih!! <3

 • Reply Anonyymi January 13, 2014 at 20:54

  Kiitos, avasit silmäni. En todellakaan ole ajatellut asiaa tällä tavalla. Nyt ainakin tiedän että jos jonain päivänä tulee eteen tilaisuus kiivetä norsun selkään en tee sitä. Ennen olisin ehkä saattanut sen tehäkki.

 • Reply Hensu January 13, 2014 at 22:09

  Oi, wau! Eipä tätä tosiaan voinut kuivin silmin lukea. Onneksi Jokian tarinalla on onnellinen loppu! Nyt taisi löytyä Thaimaastakin kohde, jonne oikeasti haluaisin mennä. Hienoa kun herättelet meitä miettimään tällaisia asioita.

  ps. Olen jo jonkin aikaa seuraillut blogiasi ja tykkään siitä paljon, mutta tämä postaus sai minut kommentoimaan ensimmäisen kerran 🙂

 • Reply Tiina January 13, 2014 at 23:06

  Maailman paras työpaikka!
  Ihanaa, että nuo upeat eläimet ovat päässeet vihdoin arvoiseensa paikkaan. Perhana kun ihmiset osaa olla julmia 🙁

  Hahaa, mua nauratti tuo Faa Mai… Oliko se vähän niinkuin sun "pikkuinen reissuPullander" 😀

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 02:53

  Jokialla on nyt kaikki hyvin! Hän on yksi onnellisista <3 Kiitos ja ihana kuulla, että olet seurannut meidän reissua! (:

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 02:54

  No ei ole ylläri! Itsekin nyyhkin harva se hetki tuolla (: Teillähän ei olisi kovin pitkä matka ja minun mielestä myös Etelä-Thaimaassa on ENP:llä joku projekti. Ainakin Bangkokin lähellä on parikin! Norsun iho on tosi karheaa 😀 Melkein kuin hiekkapaperia! Ja ihan älyttömän paksua.

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 02:55

  Voi kiitos vain itsellesi ihanasta kommentista. Tämä oli vähän tarkoituksenikin, että haluan kertoa ihmisille miksi esim. juuri norsuratsastus ei ole hyvä idea. Ihan huikeata, että tästä siis oli jotain hyöytä! (:

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 02:59

  No älä! Ihana Java (: Minäkin olisin voinut adoiptoida tuolta koiran, mutta jostain syystä Jii ei lämmennyt. Olen sen saanut kuitenkin lupaamaan mulle, että jos ja kun me joskus muutetaan maalle, minä saan haalia sinne pelastettuja eläimiä. Sitä tosin vähän jo nyt pelottaa, että millainen Noan arkki meidän kodista joskus tulevaisuudessa on tulossa 😀

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 02:59

  Kiitos (: Faa Mai oli ihana! Niinku kaikki ^_^

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 02:59

  No niinpä!!

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:00

  Oi ja onnea ihan tuhannesti!

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:00

  Voi ei ihanaa! Sama täällä. Tämä oli oikeastaan ainut syy, miksi Thaimaahan niin tosissaan tällä reissulla halusin (:

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:00

  Sinne sitten vain!! (:

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:00

  Olet niin oikeassa (:

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:01

  EIKÄ!! Ihan huikeata! Kannattaa buukata ENP:n vierailu ajoissa, etenkin jos haluatte olla siellä sen viikon (:

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:02

  Sepä se. Aivan uskomaton paikka. Sen surullisen puolen kun näki heti puistosta poistuessaan, kun tienvierustoilla oli norsuratsastuspaikkoja pilvin pimein 🙁

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:02

  <3

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:03

  JES! Tämä oli juuri se syy, miksi halusin ENP:stä kirjoittaa. Toivoin salaa, että ihmiset ymmärtäisivät miksi norsuratsastus ei ole hyvä idea. Kiitos :')

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:04

  Kiitos kovasti kommentista! (: Ja ehdottomasti tuonne kannattaa mennä. Se oli meidänkin oikeastaan ainut "must see-juttu" Thaikuissa!

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 03:05

  Joo siitä tuli kieltämättä Pullander mieleen 😀 Samanlainen rohmu ja vailla käsitystä siitä, että pahaa maailmaa on edes olemassa! Faa Mai oli nimittäin ensimmäin ENP:ssä syntynyt norsu, joten siitä kyllä huomasi sen, ettei sen ole koskaan tarvinnut kohdata väkivaltaa tai julmuutta. Niin sympaattinen ja luottavainen pieni pullea norsu (:

 • Reply Sari January 14, 2014 at 04:15

  Okei, pitääkin tutustua tarkemmin heidän projekteihinsa. Meillä on kyllä ajatuksena reissata Chiang Maihin tuossa keväämmällä, kun high season alkaa hellittämään. Pihit matkalaiset katos. Sitä odotellessa voin käydä antamassa roponi gibbonien kuntoutusprojektille täällä Phuketissa (http://www.gibbonproject.org). Myös heitä pelastetaan turismin kynsiltä ja osa heistä pystytään palauttamaan luontoon.

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 04:59

  Jos menette Chiang Maihin joka tapauksessa, niin sitten ei muuta ku käymään ENP:ssä! Niillä on siinä Chisng Main vanhassa kaupungissa toimisto, jossa voi käydä varaamassa, mutta suosittelen varaamaan etukäteen netin kautta. Tosin low seasonilla tuskin on niin ruuhkaa (: Voi olen lukenut paljon gibboneista ja surrut niidenkin kohtaloa turismin kynsissä.. Toinen kohde minne itse olisin halunnut mennä on Borneon orangeja auttamaan. Niitä raukkoja kuolee ja haavoittuu ihan hirveät määrät palmuöljyn plantaasien vuoksi.

 • Reply Anonyymi January 14, 2014 at 08:14

  Täytyy myöntää että joskus on tullut kiivettyä norsun selkään, ja valitettavasti vasta siinä kyydissä ne silmät sit avautuikin 🙁 norsumme oksensi koko matkan ku kyydissä oltiin eikä sen annettu pysähtyä ja lisäksi sillä oli reiät nahkassa suurinpiirtein "poskien" kohdalla johon sit sillä koukulla hakattiin et se saatiin liikkeelle.. ;(
  Oli kyllä itkusilmässä kun sieltä alas kiipesin ja lupasin et ikinä en tuu enää menemään ja kerron kyl kaikille ettei tue moista julmuutta! Hyvä että tällainen paikka löytyy missä niistä huolehditaan ja voi kun ne kaikki saataisiin pois julmien ihmisten kynsistä!

 • Reply Anonyymi January 14, 2014 at 09:21

  Aivan mielettömän upea paikka! Ihanaa että tällaisia on olemassa, täytyy sanoa että ihan aidosti itketti lukea Jokian tarinaa mutta hienoa että on päässyt tuonne viettämään parempaa elämää 🙂 Toivottavasti joskus itsekin päädyn tuonne päin ja pääsen visiitille tuohon upeaan paikkaan lempeiden jättien luo 🙂

 • Reply maikki January 14, 2014 at 11:36

  Oli semmoinen teksti että itseä oikeasti kaduttaa todella paljon että kuutisen vuotta sitten tuli porukan kanssa ratsastettua norsulla, mutta silloin sitä oli itse niin nuori ja ajattelematon, että ihan vilpittömästi silloin ajattelin että ne ovat sulassa sovussa ihmisten kanssa ja antavat ihmisten ratsastaa ihan lempeyttään. Seuraavaksi kun thaimaahan mennään, en todellakaan ole menossa norsutrekkingille.
  Tämmöisten lukeminen saa mulle aina niin pahan mielen, heti rupeaa ajattelemaan miten hevosetkin on tarkoitettu alunperin villieläimiksi ja haluanko niidenkään selkään enää kivuta jos niille aiheutuu siitä kipua, kaikkea yliliioittelua…. Kuulostaa kyllä pysäyttävältä kokemukselta tuo teidän viikkonne, mieletöntä!

 • Reply Elisa January 14, 2014 at 11:53

  Ihanan onnellisen näköisiä fantteja, tuli hyvä mieli!! <3

 • Reply Anonyymi January 14, 2014 at 14:05

  Vautsi, kuulostaa ja näyttää mahtavalle! Ja varmasti aivan huikea kokemus päästä osalliseksi edes tuon viikon ajaksi noin hienoon projektiin. Kuten moni jo postaukseesi kommentoikin – kirjoituksesi toimii varsinaisena silmien avaajana norsujen orjuutukseen. Hieno kirjoitus ja mahtavat kuvat ihanista norsuista! 🙂

 • Reply Anonyymi January 14, 2014 at 15:30

  Ihanaa, että kirjoitit tästä paikasta. Asioita on hyvä tuoda esille, koska valitettavan moni elää täydessä epätietoisuudessa ja tulee tietämättään tukeneeksi eläinrääkäystä. Lähden myös parinviikon päästä kohti Thaimaata ja tarkoitus on myös mennä tuonne hoitelemaan norsuja 🙂 Ei meinaa malttaa odottaa!!

  -Naana

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 15:43

  Voi kamalaa :'( Tuli ihan kyyneleet silmiin kun tämän luin. Ihan järkyttävää! En kyllä yhtään ihmettele, että sen jälkeen tuli itsellekin todella paha mieli.. Korvien seutu on norsuilla todella arka paikka, joten siihenhän ne näitä bullhookkeja nimenomaan käyttää :/ Surullista… Toivottavasti mokoma turisminmuoto poistuu vielä joku kaunis päivä tästä maailmasta!

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 15:44

  Toivottavasti pääset (: Voin kyllä lämpimästi suositella!

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 15:47

  Älä liikaa soimaa itseäsi, sillä niinkuin itsekin sanoit, olit nuori etkä tiennyt ja ymmärtänyt. Tärkeintä on, että nyt tiedät ja ensi kerralla toimisit toisella tavalla (: Kyllähän aina kannattaa olla todella kriittinen sellaisten palveluiden suhteen, joissa on eläimiä mukana. Itse olen ottanut sen linjan, että vaikka omalla hevosella (jonka olen itse myös kouluttanut ja tiedän, että sen ei todellakaan tarvi "kärsiä" mistään ja taitaa nämä nykyhepat olla aika kaukana villeistä esi-isistään (: ) ratsastankin, en menisi missään ulkomailla ratsastusvaelluksille tms. jos en voi olla 100%:sen varma, miten niitä eläimiä noin muuten kohdellaan ja kuormitetaanko niitä liikaa rahan vuoksi.

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 15:48

  Ne oli niin onnellisia <3 Reppanat.

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 15:49

  Kiitos! Ja olen niin onnellinen, että sain avattua keskustelua ja pohdintaa aiheesta. Niin moni epätietoisuuksissaan menee tukemaan norsujen julmaa orjuutusta, mutta jospa tämä sai tosiaan silmiä avautumaan (:

 • Reply RIMMA January 14, 2014 at 15:50

  Eikä! Ihan mahtavaa! Nauti kokemuksesta täysin rinnoin <3 Ja Faa Maille terkkuja! Tunnistat sen siitä, että se on niiiiin läski! 😀

 • Reply Katja - Tässä ja Nyt January 14, 2014 at 20:06

  Voi miten suloisia kärsäkkäitä 🙂

 • Reply Katinka January 14, 2014 at 20:07

  Olipa postaus, teki mielen samalla surulliseksi ja iloiseksi =). Tuo tarina Jokiasta oli uskomaton, miten kukaan ihminen ikinä voi kohdella eläimiä noin, en pysty käsittämään. Todella upea asia, että hän saa elää nyt hyvää elämää. Paikka kuullostaa ihan uskomattomalta ja ehdottomasti haluaisin myös joskus kokea tuon. Rakastan kaikkia eläimiä ja norsut ovat niin sympaattisia. Kuvat olivat jälleen upeita!

 • Reply Hanna January 15, 2014 at 18:24

  Olipa silmiä avaava postaus… Norsut on oikeasti maailman symppiksimpiä eläimiä ja niistä huokuu jotenkin rauha, joten tuntuu erityisen pahalta jos joku tekee niille pahaa.
  Teillä oli varmasti aivan huikea ja opettavainen viikko tuolla! Hatunnosto sille joka on tuon paikan perustanut 🙂

 • Reply RIMMA January 16, 2014 at 04:42

  Eikös olekin!

 • Reply RIMMA January 16, 2014 at 04:44

  Kiitos Katinta! Ehdottomasti kannattaa vierailla tuolla (: Ajatus omasta Noan arkista kotimaisilla tuotantoeläimillä alkoi täälläkin raksuttaa melkoista vauhtia… Ehkä vielä joku päivä meillä asuu onnellisia possuja, jotka saavat elellä niin pitkään, kuin elämää luonnollisesti riittää ^_^

 • Reply RIMMA January 16, 2014 at 04:45

  Ja se miten käsittämättömän viisaita eläimiä ne on. Paikka oli kyllä upea. Voin suositella lämpimästi, jos tekin vielä joku kerta uudestaan Kaakkois-Aasiaan eksytte (:

 • Reply Ence January 16, 2014 at 13:14

  Olen sanaton. Ihana postaus, kiitos siitä :')

 • Reply RIMMA January 16, 2014 at 15:08

  Ole hyvä (:

 • Reply Kat January 22, 2014 at 14:46

  Kiitoksia tästä postauksesta! Olemme menossa Chiang Maihin ensi kuussa ja Elefanttipuisto on ollut mielessä, mutta olen jäänyt pohtimaan, että mistä tietää mikä on oikeasti hyvä ja mikä vain tehty näyttämään turistien silmiin hyvältä. nyt tiedän paikan minne voimme kiikuttaa euromme hyvillä mielin. Aivan uskomattomia kuvia! 🙂

 • Reply RIMMA January 22, 2014 at 15:09

  Kiitos kovasti (: Menkää tuonne ehdottomasti! Kannattaa tosin varata vierailu netin kautta etukäteen, koska sesonkiaikaan se on varsin hyvin buukattu! Mikä on tietysti hyvä juttu, että sana alkaa kiiriä ^_^

 • Reply SÄPSY January 26, 2014 at 04:12

  Voi ei, miten koskettava kertomus! Ja miten upea mahdollisuus päästä näkemään ja tukemaan tärkeää työtä.. Jos joskus vielä Thaimaahan eksyn aion ehdottomasti muistaa tämän! Kiitos vinkistä 🙂

 • Reply Janet January 30, 2014 at 09:03

  Okei, mä sitten tirautin pari kyyneltä. Tuli niin herkkis olo. Ihanaa, että te menitte tuonne! Ja kiitos ihana näistä upeista kuvista ja kertomuksesta. ♥

 • Reply RIMMA January 30, 2014 at 09:44

  Ole hyvä (: Suosittelen lämpimästi!

 • Reply RIMMA January 30, 2014 at 09:45

  Toivon, että tämän postauksen lukeneet ihmiset pistävät viidakkorummun soimaan ja mahdollisimman moni turisti tulevaisuudessa kieltäytyy ratsastamasta kidutetuilla norsuilla! Jos niihin kärsäkkäisiin haluaa tutustua, on tämä varmasti yksi parhaista paikoista siihen Thaimaassa (:

 • Reply Anonyymi February 5, 2014 at 13:10

  Pakko kommentoida, että on upeita kuvia! Millähän kameralla ja linssillä kuvasitte näitä reissussa? 🙂

 • Reply RIMMA February 5, 2014 at 14:08

  Kiitos! (: Minulla on käytössä Olympus OM-D E-M5 järjestelmäkamera ja linsseinä näissä kuvissa M.Zuiko 45mm f1.8 sekä Sigma 19mm f2.8.

 • Reply #ReilutBlogit kamppis haastaa reissaajat kohti kestävämpää matkailua - RIMMA + LAURA -matkablogiRIMMA + LAURA -matkablogi March 8, 2016 at 09:45

  […] Kaikkein eniten meitä kuitenkin kosketti vapaaehtoisena työskentely Chiang Main Elephant Nature Parkissa, jossa asuu kymmeniä turismin kynsistä pelastettuja elefantteja. Näillä norsuilla ei […]

 • Reply CHIANG MAI, SEE YOU SOON - VEERA BIANCAVEERA BIANCA July 9, 2016 at 22:31

  […] How am I planning on spending my months in Chiang Mai then? Well, pretty much by eating mangoes and running my online business. I will also spend time developing my business further and pitching for things to do next year. I will focus on myself and my health. And I will most definitely go volunteer at Elephant Nature Park! […]

 • Reply Elephant Nature Park – Norsujen turvakoti Thaimaassa - VEERA BIANCA March 3, 2017 at 12:58

  […] Bloggaajakollegani Rimma vietti pari vuotta sitten viikon vapaaehtoistyössä Elephant Nature Parkissa. Lue Rimman kokemuksesta lisää täältä. […]

 • Reply Ratsastaisinko norsulla? - Matkablogi Vaihda vapaalle June 20, 2017 at 15:04

  […] Jos olet suuntaamassa Thaimaahan ja haluaisit nähdä norsuja siellä, kurkkaa Rimman kirjoitus Vapaaehtoisena Elephant Nature Parkissa. Puisto tekee hyvää työtä pelastettujen norsujen hyväksi. Myös Sri Lankasta löytyy […]

 • Leave a Reply